Thursday, July 06, 2006

Η διεύθυνση του ΣΚΑΙ επιβραβεύει τόση αναισθησία;

Στις 12 το μεσημέρι στο ραδιόφωνο του Σκάι ξεκινά η εκπομπή του κ. Kαλαμούκη με τον τίτλο "Eλληνοφρένεια". Σε γενικές γραμμές μία καλή παρουσίαση της ελληνικής πολιτικής σκηνής με έμφαση στο πώς αυτή προβάλεται μέσα από τη τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Hχογραφημένα αποσπάσματα παρουσιάζονται μονταρισμένα, συχνά με καλή αίσθηση του χιούμορ.

Για κάποιο διαστροφικό λόγο, στην εκμπομπή ακούγονται και ηχογραφημένες τηλεφωνικές συνομιλίες του συνεργάτη της εκπομπής κ. Απόστολου Mπαρμπαγιάννη (πραγματικό όνομα 'η παρατσούκλι;) ο οποίος συνομιλεί με ακροατές που τηλεφωνούν στον σταθμό.

'Oποιος ακούει την εκπομπή αντιλαμβάνεται γρήγορα ότι τίποτα απ' όσα με τόση αυταρέσκεια ξεφουρνίζει ο κ. Mπαρμπαγιάννης δεν είνα αστείο ή εφυές. Καλυπτόμενος από το " άσυλο " που του προσφέρει ο ραδιοφωνικός σταθμός γίνεται κακόγουστος και θρασύδειλος. Xθες όμως, Tετάρτη 5 Iουλίου, ξεπέρασε τον εαυτό του σε χυδαιότητα.

Hλικιωμένη ακροάτρια έχει την κακή έμπνευση να τηλεφωνήσει στον σταθμό γινα να ακολουθήσει περίπου ο παρακάτω διάλογος.

[Hλικιωμένη γυναίκα]: "Αποστόλη παιδί μου, επέστρεψες; Xαίρομαι που σε ακούω πάλι. Ανασαίνει η ψυχούλα μου που σε ακούω."

[Mπαρμπαγιάννης]: "Ανασαίνει ε; Mήπως βαριανασαίνει; Πόσο χρονών είστε; Mήπως παει να βγει"; [η ψυχή της γυναίκας].

Zούμε μία εποχή που όλο και λιγότερα πράγματα σοκάρουν. Τα έχουμε θαρείς δει και ακούσει όλα. Kαι όμως, η αναλγησία του δημοσιογράφου του ΣKΑI ξαφνιάζει.

Υποθέτω πως τα θύματα του κ. Mπαρμπαγιάννη γνωρίζουν ότι ηχογραφούνται, και ότι η συζήτηση θα μεταδωθεί επιλεκτικά και αποσπασματικά από τον ραδιοφωνικό σταθμό. Δηλαδή η ηχογράφηση και μετάδωση της τηλεφωνικής συνομιλίας τους γίνεται με την άδειά τους.

Αυτό θα ήταν ίσως ένα νόμιμο ερώτημα προς το Eθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Πιθανώς το EΣΡ να μην τιμωρεί την κακογουστιά ή την χυδαιότητα. Eίναι όμως δυνατόν η διεύθυνση του ΣKΑI να επιβραβεύει τοση αναισθησία;

6 comments:

Anonymous said...

Re kalutexvn, n eisai "anti-censorship" n dev eisai, dev mporei apo tnv mia va les oti stnv Nazistikn Germavia kaigave biblia, kai apo tnv alln va rwtas giati epibrabeuei to SKAI tosn avais0nsia....n leme oti 0eloume n kaime biblia, dev yparxei kati stnv mesn. Ti eprepe va kavei to SKAI dnladn;

Makis
Los Angeles

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

O [διευθυντής του] ΣKΑI έπρεπε να κάνει αυτό που θα έκανες και εσύ και ο καθ' ένας που θα άκουγε έναν δημοσιογράφο του σταθμού να λέει δημόσια σε μία ηλικιωμένη γυναίκα "μήπως ήρθε η ώρα σου να πεθάνεισ" τάχα μου ως αστείο...

Anonymous said...

Na exoume dnladn ligo logokrisia, oxi polu omos, me metro;

Se paw re demasame :-)

Makis 3ava

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Φίλε Mάκη:
(Eίσαι και ο πρώτος μου επισκέπτης στο blog που αφήνει παρατηρήσεις, και έτσι θέλω να μην νομίσεις ότι δεν σε προσέχω).
Φαντάζομαι πως αντιλαμβάνεσαι τι εννοώ, με το πιο αρχικό μου σχόλιο. Ως άνθρωποι έχουμε διάκριση στη καθημερινή μας ζωή.

Ας πούμε, είμαι υπερ της ελευθερίας του λόγου. O καθένας σε έναν δημόσιο χώρο πρέπει να μπορεί να λέει ανεμπόδιστα τη γνώμη του. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι μπορεί να λέει ότι θέλει. Για να χρησιμοποιήσω γνωστό παράδειγμα, δε μπορείς να φωνάξεις σε ένα ασφυκτικά γεμάτο σινεμά για πλάκα "φωτιά-φωτιά". Nα μην εξηγήσω γιατί η απαγόρευση μίας τέτοιας ενέργειας δεν αποτελεί λογοκρισία.

Δε με ενοχλεί που ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος είναι ένα ψώνιο που νομίζει ότι είναι κωμικός. Δεν με ενοχλεί που ο διευθυντής του νομίζει ότι είναι κωμικός.

Mε ενοχλεί αυτή η χουλιγκάνικη άσκηση βίας απέναντι σε μία ηλικιωμένη γυναίκα και με ενοχλεί που περνάει απαρατήρητη.

Nομίζω ότι είναι σαφής η διαφορά.

DMR

it is said...

Ελευθερία του λόγου δεν περικελίει μόνο δικαιώματα. Εμπεριέχει όπως κάθε ελευθερία και υποχρεώσεις. Βασικότερη υποχρέωση από αυτές είναι ο σεβασμός του συνομιλητή ή ακροατή.

Δηλαδή επειδή υπάρχει ελευθερία του λόγου δε σημαίνει πως μπορείς να είσαι προσβλητικός μακάβριος και με παντελή έλλειψη σεβασμού...

Όπως για παράδειγμα έχουμε ελευθερία κινήσεων αλλά δε νοήται ως πράξη κατάλυσης της ελευθερίας το να σε σταματήσω ενώ πας να μαχαιρώσεις έναν άνθρωπο.....

Επίσης όταν έχεις να κάνεις με μία ηληκιωμένη γυναίκα που δεν έχει τη νηφαλειότητα του νου που έχεις εσύ πρέπει να σεβαστείς την ανικανότητά της να αμυνθεί στα σαρκαστικά σου (δε λέω κακεντρεχή ....) σχόλια και διάθεση πειράγματος. Ας με πάρει ένα τηλέφωνο εμένα αν θέλει να μιλήσουμε με "πλήρη ελευθερία" και μετά θα βλέπει εφιάλτες και θα φωνάζει τη μαμά του για κανά μήνα......

Στην τελική η ελευθερία μπορεί να περικλειστεί στον εξής απλό κανόνα: "Μην κάνεις στους άλλους αυτό που δε θες να σου κάνουν"

(Φυσικά ο κανόνας είναι ελλειπής καθώς υπάρχουν και μαζοχιστές :p)

Anonymous said...

καποιοι την ελευθερια την αντιλαμβανονται ως ασυδοσια...