Thursday, February 22, 2007

Kουίζ: Πώς να συμπεριφερθεί η Vodaphone σε μία Αφρικανική Δημοκρατία;

Ρωτάω πώς;

Ας πούμε ότι είστε σύμβουλος στη διοίκηση της Vodaphone σε μία Αφρικανική Δημοκρατία, και σας παίρνουν τηλέφωνο από το γραφείο του προέδρου της εταιρίας.

Υποθετικά λέω.

O Πρόεδρος είναι ανάστατος. Mόλις η εταιρία έχει μπλέξει σε ένα τρελό σκάνδαλο που έχει φέρει τη χώρα άνω-κάτω. Παρακολουθούνται τα τηλέφωνα της μισής κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, κορυφαίων επιχειρηματιών και διπλωματών. Oι παρακολουθήσεις έγιναν από τα τηλεπικοινωνιακά κέντρα της εταιρείας και ένας μηχανικός της που έχει σχέση με αυτά έχει βρεθεί μυστηριωδώς νεκρός.

Kακός χαμός.

Oι υπουργοί τρέχουν δεξιά-αριστερά σαν τρομαγμένα κοτόπουλα. H αντιπολίτευση απαιτεί να ρολάρουν κεφάλια στην άσφαλτο – είναι ας υποθέσουμε μια αντιπολίτευση αριστερή – αφού ονομάζεται και σοσιαλιστικό “κίνημα” και έχει αναφορές στο επαναστατικό της παρελθόν.

O κ. Eυαγγελάτος εμφανίζεται κραδαίνοντας ένα ρουκετοβόλο στη τηλεόραση – αυτό είναι άλλο απίθανο υποθετικό σενάριο, αλλά κάνει ωραία εντύπωση. Oι Tριανταφυλο-τραγκο-κακαουνάκηδες είναι έτοιμοι να πνίξουν ο ένας τον άλλο και όλες όλοι μαζί ουρλιάζουν ότι η διοίκηση της εταιρείας πρέπει να οδηγηθεί σιδηροδέσμια στη φυλακή.

O Αφρικανικός λαός είναι έξαλλος και αυτός.


Δεν θα ανεχθεί να του συμπεριφέρονται έτσι. Διάολε επιτέλους ο τόπος έχει δημοκρατία. Eίναι δυνατόν να εξευτελίζεται έτσι η κυβέρνησή του; Tι κάνει η αστυνομία; Tι κάνουν οι μυστικές υπηρεσίες; Tι κάνει η δικαιοσύνη;

O Πρόεδρος ρωτάει πως να συμπεριφερθεί η εταιρεία; Πώς;

17 comments:

Anonymous said...

O Proedros zhtaei syggnwmi dhmosia kai meta kanei harakiri - haha (to brika;)

david santos said...
This comment has been removed by the author.
david santos said...

Hello!
This text is very good.
All good for you, ok?
I love Greek

tyharpastos said...

Ο Πρόεδρος αμέσως απευθύνεται προς το σύνολο των δημοκρατικών πολιτων και τους εξηγεί ότι όλα αυτά είναι εκτός πραγματικότητας. Η αλήθεια είναι ότι η εταιρία έδρασε μέσα στα πλαίσια του Συντάγματος, που ορίζει ότι όλοι έχουν δικαίωμα στην πληροφόρηση. Ως παράδειγμα δε παρόμοιας προστασίας του συντάγματος ανέφερε τις κάμερες του κ. Τριανταφυλλόπουλου, του κ. Ευαγγελάτου, τις κασέτες που κατά καιρούς κάνουν βόλτα στην αγορά και για να μην αφήσει καμιά αμφιβολία περι της ορθότητας του επιχειρήματος θύμισε σε όλους τον μακαρίτη αρχηγο της νυν αξιωματικής αντιπολιτευσης, ο οποίος για να εξασφαλίσει το δικαίωμα των πολιτων στην πληροφόρηση, είχε κάνει μπλε και άσπρα ψηφοδέλτια, για να ξέρει ο κάθε πολίτης τι ψήφισε ο αντιπρόσωπος του. Στη συνέχεια για να διασκεδάσει και τον πιο κακόπιστο, υποσχέθηκε ότι στους συνδρομητες της εταιρίας θα διανεμηθούν δωρεάν οι κασέτες με τις συνδιαλέξεις που υπεκλάπησαν, και κυρίως αυτες μεταξυ των υψηλά ισταμένων της πολιτείας με γυναίκες ή άντρες ή και με τα δυο ταυτόχρονα, με τους οποίους διατηρούν παράνομες σχέσεις . Για τους μη συνδρομητές οι κασέτες θα δίνονται με κάθε νέα σύνδεση στο πακέτο V 500 μαζί μ' ένα κοριό που ενεργοποιείται αυτόματα και στέλνει το κάθε αχ που ακούει σε κρεβατόκαμαρα, αυτοκίνητο, γρασίδι, συνεργείο ή όπου αλλού στο κόσμο τούτο. Μετά απ' αυτό κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν ότι τίποτα παράνομο δεν συντελέσθηκε και απόφασισαν να απονείμουν στον Προεδρο το Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος. Μοναδική παραφωνία η Γραμματέας του ΚΚΕ, η οποία κατήγγειλε ως στημένη την ολη υπόθεση, επειδη ή ίδια και τα στελέχη της δεν βρίσκονται μεταξύ των μαγνητοφωνημενων και έτσι το όλο θέμα ρίχνει νερό στο μύλο του δικοματισμού και στερεί από το λαό την ευκαιρία να μάθει οσα λενε οι σύντροφοι μεταξύ τους. Η τοποθέτηση της εταιρίας προκάλεσε ενθουσισμό στους πολίτες, οι οποίοι εμπρακτα το απέδειξαν κάνοντας ουρές έξω από τα καταστήματα της.

ΕΡΜΗΣ said...

Ήρθε η ώρα να συμμετάσχω και εγώ στο παιχνίδι που παίζεται εδώ και λίγες ημέρες στην ελληνική μπλογκόσφαιρα. Το παιχνίδι έχει ως εξής:
Γράφεις πέντε πράγματα για εσένα, τα οποία υποτίθεται ότι δεν γνωρίζουν οι άλλοι συνμπλόγκερς. Έπειτα πρέπει να δώσεις άλλα πέντε ονόματα για να κάνουν το ίδιο και αυτοί/αυτές και να δώσουν την σκυτάλη παραπέρα. Και πάει λέγοντας. Έχει φάση!
Ιδού πέντε πράγματα για μένα:

1.- Είμαι πάνω από 40

2.-Είμαι παντρεμένος

3.- Διαβάζω πολύ

4.- Σερφάρω πολύ

5.- Αγαπώ τα παιδιά (μου).

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

O anon22.15 απολύεται.

Ο tycharpastos έχει ενδιαφέρουσα πρόταση και ο πρόεδρος τον ακούει με προσοχή.

Για τον David o πρόεδρος φωνάζει τo σεκιουριτι της εταιρείας και του λέει ότι φτάνει πια με τα ελληνικά blogs.

Ο Ερμής είναι εκτός θέματος.

Άλλος;

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

(ή άλλη ...)

SniperAthens said...

Η αντιμετώπιση που προτείνει ο tycharpastos είναι σωστή, έχει σαφή επιχειρήματα, αλλά δεν είναι πλήρης. Στο handbook of crisis management, κεφάλαιο Ελλάς, γράφει:

H σωστή ΕΛΛΗΝΙΚΗ αντιμετώπιση του Προέδρου είναι:
Αφήνει τα ΜΜΕ να ουρλιάξουν κι αυτός λέει (απομέσα του) αλλά και με τη στάση του (της απραγίας σε ό,τι βλέπουν τα external public groups, λαός, κόμματα, ανταγωνιστές, αγορά-καταναλωτές κλπ) "ελάτε να μου τα αερίσετε" (ρεαλιστές είμαστε στην αγορά, άρα όχι απαραίτητα ευγενείς) ή αν προτιμάτε (το κατά Σαρτζετάκη ρηθέν) "ελάτε να με φωτογραφίσετε στις 31 Μαίου του έτους ΧΧΧΧ" (ουσιαστικά "σας γράφω" και στις 2 περιπτώσεις).

ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, αν βρεί (λέμε τώρα) πληρωμένους κονδυλοφόρους παπαγαλάκια (σχεδόν αδύνατο αυτό), αρχίζει την τακτική του αντεπίθεση πρώτον, ακολουθώντας τη διάχυση των πληροφοριών, και δεύτερον με την εμπορική πολιτική. Όπως δηλαδή ακριβώς περιγράφει ο tycharpastos.

Και BONUS: ένα bluetooth headset δώρο σε όλους τους νέους συνδρομητές.

avissos said...

τςτς..τρε μπανάλ σας βρίσκω :( Ο Πρόεδρος βρίσκει ένα φουκαρά, του εξασφαλίζει τα ευ ζειν σ'αυτή κ στην άλλη ζωή.. τους δικηγόρους, τους δικαστές, το μετασκανδάλου επάγγελμα κ τον βάζει μπροστά..κ θα ξεσπάσουν πάνω του κ ο πρόεδρος θα βγει καθαρός κ ο λαός θα ηρεμήσει, αφού ΠΙΑΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΚΟ!λες κ το κακό είναι πρόσωπο ;)
στο τέλος της μέρας έχει ηρεμήσει το Ευαγγελατοτραγκοκακαουνάκοτριανταφυλοσόου, ο κόσμος τα'χει ακούσει κ αναλύσει όλα, τα σενάρια στις ταβέρνες κ τα καφενεία δίνουν κ παίρνουν κ όλοι κοιμούνται χαρούμενοι :p
α, ξέχασα να πω κάτι απαραίτητο: τον φουκαρά τον βρίζει κ ο πρόεδρος..κ με τα χειρότερα λόγια κ δημοσίως..
το 'σωσα το ετερυάκι?

Anonymous said...

Kai moirazei mazi me to bluetooth toy sniper kai blouzaki? Ta moirazei me forthga sa to karnabali ths Patras, petontas ta sta plithi stoys dromoys. Sothike to eteriaki -haha bre Abisos.

SniperAthens said...

avissos, διαφωνώ...

Τη στιγμή που οι ιθαγενείς είναι πανευτυχείς με τα σύγχονα καθρεφτάκια (bluetooth, μπλουζάκια, baseball caps με logo, θήκες κινητών, ringtones [και γενικά υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας μηδενικού κόστους] κλπ marketing gimmicks), τα οποία ως co-branded αγαθά στοιχίζουν και πολύ φθηνότερα από το να εξασφαλίσεις σε κάποιον το ευ ζειν σε αυτή τη ζωή καθώς και τα έξοδα των δικηγόρων του κλπ, μείον την αρνητική διαφήμιση της δίκης, η ανθρωποθυσία περιττεύει... Στη συνέχεια κάνει και ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης παλαιών κινητών όπου θα δίνει 3 ευρώ/τμχ σε φιλανθρωπίες και .... καθάρισε τη μπουγάδα.

Άρα με το μικρότερο δυνατό οικονομικό κόστος η ΑΕ κάνει τη δουλειά της και παραδίδεται πάλλευκη.

Anonymous said...

Auto to programma me tria kinnta-eva eurw se filanthropies tou sniper deixhnei oti einai prwhn koymoynisths, kai ws gnwston oi prwhn koumounistes kanoun tous kalyterous managers.

SniperAthens said...

@anna: "deixhnei oti einai prwhn koymoynisths"

Δεν είμαι. Έχω πολύ καλούς φίλους οι οποίοι είναι, των οποίων οι σπουδές και δουλειές τους είναι εντελώς άσχετες με business.

"ws gnwston oi prwhn koumounistes kanoun tous kalyterous managers". Δεν ισχύει απόλυτα. Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι ότι οι περισσότεροι (που ξέρω εγώ τουλάχιστον - δεν αναφέρομαι στους φίλους μου διότι δεν είναι managers) είναι τα πιό στυγνά αφεντικά.

Helix Nebulae said...

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Είναι απλό.

1) Εγκαταλείπετε πάραυτα τη χώρα (και τη γυναίκα σας), αφήνοντας να εννοηθεί πως φεύγετε εσπευσμένα για σοβαρότατες διαβουλεύσεις με το general management της μαμάς εταιρείας κι ότι ενδεχομένως να υποβάλλετε και την παραίτηση σας λόγω ευθιξίας.

2) Για όσο καιρό θα απολαμβάνετε τις χαρές του σεξοτουρισμού στη μαγευτική Ταϋλάνδη, οι υποτακτικοί σας θα ξαμολύσουν τηλεδικαστές και τηλεδικηγόρους να σκούζουν και να καθυβρίζουν όλους (ακόμα κι εσάς) στα παράθυρα, τηλεκουτσομπόλες να σχολιάζουν για ερωτικά σκάνδαλα επωνύμων που κατεγράφησαν στις υποκολοπές, πολιτικούς να ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον. Το κόστος είναι μηδενικό, καθώς οι άνθρωποι σας θα αφήσουν να εννοηθεί πως έχουν ράμματα για τη γούνα όλων και καλά θα κάνουν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη για το δικό τους καλό.

3) Παράλληλα, δίνετε εντολή να ξεκινήσει καινούργια διαφημιστική καμπάνια της εταιρείας, που θα έχει σαν κεντρικό πρόσωπο μια ξανθιά με μεγάλα βυζιά (κατά προτίμηση πρώην παίκτρια ριάλιτι) και μουσική επένδυση τύπου cult (π.χ. "πάρε τηλέφωνο τον κερατά, καλύτερα τώρα παρά μετά"). Όλα αυτά με πρόφαση κάποια νέα χρέωση/πακέτο/κλπ (το οποίο μπορεί κάλλιστα να είναι ακριβώς το ίδιο με το προηγούμενο και να έχει απλά διαφορετική διατύπωση).

Όταν γυρίσετε οι δείκτες θα είναι ανεβασμένοι και κανείς δε θα θυμάται τίποτα για τις υποκλοπές, ούτε θα σας ρωτήσει πού είχατε πάει (εκτός από τη σύζυγο ίσως, αλλά αυτή σκοπεύω να την αναλάβω εγώ).

Τα σέβη μου (σλουρπ, σλουρπ).

Rodia said...
This comment has been removed by the author.
Rodia said...

"O Πρόεδρος ρωτάει πως να συμπεριφερθεί η εταιρεία; Πώς;"

Η απάντηση είναι: Η εταιρεία να κάνει τουμπεκί ψιλοκομμένο, σα να μην έγινε τπτ, να σφυρίζει αδιάφορα δλδ, και όόόλα θα ξεχαστούν γρήγορα. Ο χρόνος κυλά γοργά στην Αφρικανική ήπειρο, οι κάτοικοι της συγκεκριμένης χώρας έχουν επιλεκτική μνήμη, ξεχνούν τα πάντα σχεδόν, εύκολα και γρήγορα και πάνε γι άλλα!
(με την ίδια εταιρεία, το πιθανότερο)

:-)

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Τσάμπα τους πληρώνουν τους συμβούλους τους βλέπω. Αν διαβάζαν εδώ θα μεγαλουργούσαν και θα γλιτώναν και τα λεφτά ...

Thank you.

Η εταιρία θα σας στείλει ένα τηλέφωνο δωρεάν αν υποσχεθείτε ότι θα μιλάτε ΔΥΝΑΤΑ και ΚΑΘΑΡΑ.

Avissos και Anna, ειρωνεύεστε τον πρόεδρο 'η τον κόσμο - δεν κατάλαβα! Ορίστε μας! :-)

sniper, helix και ροδιά: μα τι λέτε - αυτά δε γίνονται ποτέ! :-) (Προσλαμβάνεστε ...)