Sunday, September 02, 2007

'Eξαλλος Kαραμανλής Ζητά Παραιτήσεις Υπουργών

Bεβαίως. O Kαραμανλής δήλωσε ότι η κυβέρνηση "κοιμάται," ενώ η κυβέρνηση απάντησε ότι η κρατική μηχανή δούλεψε άψογα.

O Mιλτιάδης Έβερτ δήλωσε ότι ο Υπουργός Γεωργίας έχει ανάγκη ψυχιάτρου.

Mπερδευτήκατε; Διαβάστε πιο κάτω.



"Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση χειροκροτούσε τον εαυτό της για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με τους υπουργούς Εσωτερικών [...] και Γεωργίας [...], σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, να δηλώνουν ότι η κρατική μηχανή δούλεψε άψογα..."

Kάθε φορά που μιλάει κάποιος από τη Nέα Δημοκρατία για τις πυρκαγιές στα κανάλια ή σε κάποια συγκέντρωση και προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, κάνετε μία εκτύπωση από αυτή τη σελίδα, και διαβάστε την στον τηλεφωνητή του τηλεοπτικού σταθμού, ή μπροστά στο ακροατήριο. Tο δεύτερο έχει πιο μεγάλο εφέ, αλλά καλό να είστε κοντά στην έξοδο κινδύνου …


Καραμανλής το 1998: Ο Κ. Σημίτης κοιμάται...

Της ΛΙΑΝΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, Ελευθεροτυπία, 17-08-2007

«Ηθικός αυτουργός η κυβέρνηση». Τίτλος του ρεπορτάζ της «Ε» τον Αύγουστο του 1998. Εννέα χρόνια πριν και ενώ η Πεντέλη καιγόταν για δεύτερη μέρα, η Νέα Δημοκρατία ως αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήριζε ηθικό αυτουργό «λόγω ανικανότητας και ανεπάρκειας» τον ίδιο τον Κώστα Σημίτη. Τελικά, σύμφωνα με τα κατά καιρούς λεγόμενα των στελεχών της Ν.Δ., φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ -είτε βρίσκεται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση- ευθύνεται για τις πυρκαγιές...

Με ελικόπτερο από την Ιο, όπου έκανε τις διακοπές του, είχε σπεύσει στην Αθήνα και κατόπιν στην καμένη Πεντέλη ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινός πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Είχε καταλογίσει δε στην κυβέρνηση Σημίτη εγκληματικά λάθη, ενώ την κατηγόρησε ότι «κοιμάται». Για τον Κώστα Σημίτη είχε πει ότι βρίσκεται «εκτός τόπου και χρόνου».

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση χειροκροτούσε τον εαυτό της για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με τους υπουργούς Εσωτερικών Αλέκο Παπαδόπουλο και Γεωργίας Στέφανο Τζουμάκα, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, να δηλώνουν ότι η κρατική μηχανή δούλεψε άψογα...

Φυσικά τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. δεν έμειναν άπραγα. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν έκανε καμία προσπάθεια αναδάσωσης από το 1985 και μετά, ενώ ο Μιλτιάδης Εβερτ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να αποσύρει το δασοκτόνο «νομοσχέδιο Τζουμάκα», κάνοντας ταυτοχρόνως και κάποιες αξέχαστες δηλώσεις του τύπου «ο υπουργός Γεωργίας έχει ανάγκη ψυχιάτρου».

«Ονειδος» είχε χαρακτηρίσει την παραμονή του Στ. Τζουμάκα στην κυβέρνηση ο Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ σύσσωμη η Ν.Δ. επέμενε για μέρες στην απομάκρυνση του τότε υπουργού Γεωργίας και καλούσε συνεχώς τον πρωθυπουργό «να απαλλάξει τον τόπο από τον ανεκδιήγητο αυτό υπουργό».

Μια ακόμη «σύμπτωση» ήταν ότι και η κυβέρνηση Σημίτη βρισκόταν εν όψει δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, αλλά με μεγαλύτερο περιθώριο «αντιστροφής» του κλίματος, αφού διεξήχθησαν τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Οι συνθήκες που επικρατούσαν και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη μεγάλη φωτιά στην Πεντέλη το 1998 δεν ήταν διαφορετικά από τα χθεσινά, όχι μόνο όσον αφορά την πολιτική αλλά και την πραγματική εξέλιξη της φωτιάς.

Και το 1998 λοιπόν η φωτιά εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα λόγω του δυνατού βοριά. Ξεκίνησε από το ΠΙΚΠΑ στην Παλαιά Πεντέλη και έφτασε μέχρι τα Βριλήσσια. Η κατασκήνωση κάηκε μαζί με δύο ξυλουργικά εργοστάσια, ταβέρνες, καταστήματα και δεκάδες σπίτια. Τέσσερις πυροσβέστες είχαν κινδυνεύσει εγκλωβισμένοι σε πύρινο κλοιό και σώθηκαν τελευταία στιγμή από δυνάμεις του Στρατού.

Οι εικόνες στα ρεπορτάζ της «Ε» ίδιες με τις χθεσινές. Πυκνοκατοικημένοι δρόμοι περικυκλωμένοι από τις φλόγες. Κάτοικοι με λάστιχα να προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια τους. Διαμαρτυρίες για καθυστερήσεις της Πυροσβεστικής ή για τη βοήθεια που δεν ήρθε ποτέ.

Η περιοχή καιγόταν τρεις ημέρες και μαζί με την προηγούμενη πυρκαγιά της 15ης Ιουλίου 1998 υπολογίζεται ότι κατέκαψε 115.000 στρέμματα.

Μικρή λεπτομέρεια και τραγική ειρωνεία. Και τότε είχε γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας από φορείς, οικολογικές οργανώσεις και πολίτες στο Σύνταγμα...


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/08/2007


8 comments:

Anonymous said...

Mωρέ τους περιμένω να έρθουν για ομιλίες στη πόλη μας.

Anonymous said...

Kai omws bgainoyn sta parathyra akoma oi alhtes.

KitsosMitsos said...

Στην αρχή φυλαχτήκανε. Τώρα καταλαγιάζει ο κουρνιαχτός και βγήκανε τα αρπαχτικά. Εμ, δε θα τους αφήσει η βροχή σε χλωρό κλαρί. Μια βροχή (δεν) τους σώζει - παραφράζοντας γνωστή ποδοσφαιρική έκφραση.

Anonymous said...

BGHKE KAI O KARAMANLHS PRIN TO MATS NA MAS PEI TA NEA MH XASEI THN AKROAMATIKOTHTA.

Anonymous said...

"Κάνε ότι κάνω" παίζουν?

Anonymous said...

Εμείς θα τις εγκρίνουμε τις παραιτήσεις.

ΔΙΟΝΥΣΟΣ said...

Αμφιβάλλω αν κοιμάται κανείς πολιτικάντης τέτοια περίοδο χωρίς υπναγωγά καταπότια.Εμείς είμαστε ο εφιάλτης τους,κρινετε τους σε βάθος τετραετίας και θα βρείτε τα συν και τα πολλά πλήν. Μια φορά στα 4 χρόνια μιλήστε και σεις με τη ψήφο σας.!

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

@KitsosMitsos - Φαντάσου να μην είχαμε και εκλογές δηλαδή …

@μαραμένα σύκα - Παίζουν την κυβέρνηση φοβάμαι.

@dionysos - Πολύ φοβάμαι ότι δεν τους πιάνει τίποτα. Tο θέμα φίλε είναι να μην κοιμηθούμε εμείς.