Wednesday, April 23, 2008

Υπάρχει και μία Εκκλησία της αγάπης (συνέντευξη του π. Φιλόθεου Φάρου)

[Δεν ξέρω που βρίσκεστε με τα θεολογικά σας και τα υπαρξιακά σας ερωτήματα. Αυτά είναι δύσκολα και πολύ προσωπικά ζητήματα, και δεν αφορούν ούτε την πολιτεία, ούτε την εκκλησία, ειδικά αυτή με το μικρό έψιλον μπροστά, που αποτελεί έναν ακόμα πόλο εξουσίας και όχι πνευματικό καταφύγιο.

Δεν υπάρχει όμως μόνο αυτή η σκοτεινή εκκλησία. Υπάρχει και μία άλλη φωτεινή, μόνο που δε πουλάει στα κανάλια το ίδιο καλά όπως οι ρασοφόροι φωνακλάδες. Πρόσφατα διάβασα ένα κείμενο από έναν ιερέα που την εκπροσωπεί, τον πατέρα Φιλόθεο Φάρο. Πρόκειται για έναν άνθρωπο όχι μόνο με γνώση των Γραφών (δείτε και το βιογραφικό του στο τέλος), αλλά ταυτόχρονα γεμάτο αγάπη και ταπείνωση. Έτσι όπως θα φανταζόμαστε έναν ιερέα. Ανεξάρτητα με το τι και το αν πιστεύει ο καθένας και η καθεμιά, μετά από την ασχήμια και τη μισαλλοδοξία που περιέγραψα τις τελευταίες ημέρες, σας προτείνω να διαβάσετε μία συνέντευξη από έναν διαφορετικό ιερέα. Είναι κατάληλη και με τις ημέρες αυτές.]




Rembrandt Harmensz Van Rijn, "O Άπιστος Θωμάς", 1634, Μουσείο Πούσκιν, Μόσχα




«Σκοτώσαμε τον Θεό και ορφανέψαμε»
Ο πατήρ Φιλόθεος Φάρος αποτιμά με λόγο οξύ στην «Καθημερινή» τη σχέση μερίδας πιστών με το Θείο και τον ρόλο της Εκκλησίας

Του Νικου Παπαχρηστου, 6 Απριλίου 2008

[Τα "bold" γράμματα είναι δική μου επιλογή]


«Ο Θεός είναι νεκρός. Τον έχουμε σκοτώσει και είμαστε ορφανοί». Με τα λόγια αυτά που καταρχήν ξαφνιάζουν, σοκάρουν, ο 78χρονος ιερέας π. Φιλόθεος Φάρος αποτιμά τη σημερινή σχέση μεγάλης μερίδας πιστών με το Θείο, μια σχέση «καταναλωτική» την οποία όπως υποστηρίζει ενισχύουν με τη στάση ζωής τους πολλοί κληρικοί.

Με λόγο τολμηρό, ενίοτε καυστικό αλλά και αυτοκριτικό ο π. Φιλόθεος είναι ο πρώτος ιερέας που δεν διστάζει να χαρακτηρίσει σωστή την απόφαση για το «σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης» αφού η Πολιτεία απευθύνεται σε πολίτες και όχι σε πιστούς. Χαρακτηρίζει «φαρισαίους» και «υποκριτές» ιεράρχες και κληρικούς που έσπευσαν να μιλήσουν για «πορνεία» και «κουσούρια», υποστηρίζοντας ότι όσοι εμφανίζονται αυστηροί στην πραγματικότητα αναζητούν «άλλοθι» για να αποπροσανατολίσουν από δικές τους «αμαρτωλές» πράξεις. Αυτούς μάλιστα θεωρεί υπεύθυνους για το γεγονός ότι πολλοί νέοι άνθρωποι καταλήγουν σε ψυχιάτρους φορτωμένοι ενοχικά σύνδρομα.

«Μακάρι να ενδιαφερόντουσαν για την ελληνική οικογένεια αλλά αδιαφορούν πλήρως», επισημαίνει. Οσο για εκείνους που βλέπουν μια νέα επίθεση κατά της Εκκλησίας απαντά με νόημα: «Η Εκκλησία του Χριστού δεν κινδυνεύει από εξωτερικούς εχθρούς».

Οι θέσεις του πατρός Φιλόθεου Φάρου, όπως τις αναπτύσσει σήμερα στην «Κ», που θίγουν και το πλαίσιο σχέσεων Πολιτείας-Εκκλησίας, σίγουρα θα αποτελέσουν αφορμή διαλόγου, αφού πολλοί θα συμφωνήσουν πολλοί θα διαφωνήσουν, άλλοι θα συνυπογράψουν, άλλοι θα θυμώσουν...

«Η Πολιτεία ορθώς πράττει και προωθεί το Σύμφωνο. Το ερώτημα όμως είναι αν η Ελλάδα είναι μια κοινοβουλευτική δημοκρατία ή μια θεοκρατία τύπου «Χομεϊνί». Φαίνεται πως σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό η Ελλάδα είναι θεοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό πως υποψήφιοι βουλευτές, δήμαρχοι και άλλοι πολιτευόμενοι πριν ξεκινήσουν την προεκλογική τους εκστρατεία πρέπει να περάσουν να φιλήσουν το χέρι του Δεσπότη. Και θα φροντίσουν οι κάμερες να το απαθανατίσουν αυτό, για να τους δουν οι ψηφοφόροι τους γιατί αλλιώς δεν έχουν ελπίδες...», λέει ο π. Φιλόθεος Φάρος.

Χωρίς περιστροφές δηλώνει στην «Κ» αντίθετος με το πνεύμα της πρόσφατης αυστηρής απόφασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που χαρακτήριζε «πορνεία» κάθε συζυγική σχέση εκτός του ορθοδόξου γάμου.

«Δείχνει την ουσιαστική απομάκρυνση από το πνεύμα του Ευαγγελίου. Κατά την γνώμη μου διαστρέφεται το πνεύμα της διδασκαλίας του Ιησού Χριστού. Οι κανόνες, σύμφωνα με την Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδο, είναι φάρμακα και παιδαγωγικά μέτρα που χρησιμοποιούνται κατά την κρίση του πνευματικού. Δεν είναι νόμοι.

Ο Χριστός άλλωστε ήρθε για να αλλάξει το καθεστώς της ιουδαϊκής παράδοσης και ιδιαίτερα της φαρισαϊκής. Και ζητάει την επιδίωξη της εσωτερικής αναπτύξεως. Οχι την αντιμετώπιση του κακού με μια νομική και αστυνομική αντίληψη. Ομως μέσα στη ζωή της Εκκλησίας το ιουδαϊκό φαρισαϊκό πνεύμα έχει εισχωρήσει από πολύ νωρίς» σημειώνει και προσθέτει:

«Ο Χριστός λέει ότι πορνεία και άλλα κακά πράγματα έρχονται από την καρδιά του ανθρώπου. Δεν καταδικάζει κανέναν αμαρτωλό. Μόνο τον υποκριτή. Το πνεύμα του Χριστού δεν είναι νομικό, αλλά προσπαθεί να δείξει ποια είναι η ουσία της αμαρτίας. Δεν είναι μια εξωτερική συμπεριφορά.

Για παράδειγμα φόνος για τον Χριστό είναι η απόρριψη του άλλου. Συνεπώς στη διδασκαλία του δεν χωράει η “αυτοδικαίωση”. Κανείς δεν μπορεί να λέει εγώ είμαι ενάρετος και να κατηγορεί κάποιον άλλο σαν αμαρτωλό»...

«Υποκριτές και Φαρισαίοι»

Πολλοί μητροπολίτες αφήνουν να εννοηθεί πως θα πρέπει να επιβληθούν πνευματικές κυρώσεις σε βάρος όσων προχωρήσουν στη σύναψη «Συμφώνου Συμβίωσης». Τι λέει για αυτό ο πατέρας Φιλόθεος;

«Ο Χριστός ήταν σαφής όταν είπε πως δεν ήρθε να κρίνει αλλά να σώσει τον κόσμο. Μην κρίνετε ίνα μην κριθείτε. Αντιθέτως, καταδικάζει ξεκάθαρα συγκεκριμένες συμπεριφορές όπως την υποκρισία. Μιλώντας στους Φαρισαίους, οι οποίοι έκαναν όσα κάνουμε εμείς οι κληρικοί σήμερα, στηλίτευσε το ενδιαφέρον τους για τα περίτεχνα κοσμήματα, τα περίλαμπρα άμφια, την επιδίωξή τους να κάθονται στις πρώτες θέσεις των δείπνων αλλά και την εκμετάλλευση φτωχών ανθρώπων.

Ο Χριστός συνεχώς καταδικάζει την υποδούλωση στα υλικά αγαθά, τη χλιδή και την πολυτέλεια. Ολα αυτά αφορούν εμάς τους παπάδες. Ζούμε ζωή πριγκιπική, μετακινούμεθα με τις κράισλερ και τις μερσεντές, μας υπηρετεί ένα σωρό κόσμος, φορτωνόμαστε όλα αυτά τα χρυσά και έχουμε και την απόλυτη εξουσία στην ψυχή των ανθρώπων.

Είναι ανατριχιαστικά πράγματα αν σκεφτείτε ότι γίνονται στο όνομα του Χριστού που περπατούσε ξυπόλητος και δεν είχε πού την κεφαλήν κλίναι. Ε, λοιπόν, είμαστε ανακόλουθοι με όσα δίδαξε ο Χριστός. Και επομένως το λιγότερο που θα περίμενε κάποιος από εμάς είναι να μην πετάμε πέτρες στους άλλους.

Οι δικές μας αμαρτίες είναι εκείνες που κυρίως καταδίκασε ο Ιησούς Χριστός. Πώς να το κάνουμε· δεν μίλησε για τις προγαμιαίες σχέσεις, αλλά είπε ξεκάθαρα πως δεν γίνεται να υπηρετεί κάποιος δύο Κυρίους, τον Θεό και τον Μαμωνά. Είπε επίσης πως όποιος έχει δύο χιτώνες να δίνει τον ένα».

«Εμείς οι παπάδες έχουμε πολλές νευρώσεις σχετικά με τον ερωτισμό. Και πολλά από αυτά που λέμε μπορεί να είναι συνέπεια των νευρώσεών μας», υποστηρίζει μιλώντας στην «Κ» ο π. Φιλόθεος. «Πιστεύω ότι οι αυστηρότεροι από εμάς τους κληρικούς στα θέματα της σεξουαλικής ηθικής είναι είτε πιο νευρωτικοί σε σχέση με τον ερωτισμό είτε κρύβουν τα περισσότερα και θέλουν να έχουν ένα άλλοθι. Εμφανίζονται δηλαδή αυστηροί για να μην επιτρέψουν στον απλό άνθρωπο να σκεφθεί πως αυτοί μπορεί να έχουν μια έντονη προσωπική ζωή, σχετική με αυτό που εξίσου έντονα καταδικάζουν. Αναμφισβήτητα, πάντως, όταν κάποιος ελέγχει τον ανθρώπινο ερωτισμό έχει στα χέρια του αλυσοδεμένους τους ανθρώπους».

Το χάσμα

Τη στιγμή που η Ιεραρχία υποστηρίζει πως το «Σύμφωνο» στρέφεται εναντίον του θεσμού της οικογένειας, ο π. Φιλόθεος κάνει λόγο για πλήρες χάσμα με την κοινωνία.

«Ακούω κάποιους μητροπολίτες να λένε ότι ενδιαφέρονται για την ελληνική οικογένεια. Μακάρι να ενδιαφέρονταν, αλλά αδιαφορούν πλήρως και είναι και ανίκανοι να κάνουν κάτι για να αντιμετωπίσουν την κρίση στην οικογένεια.

Οι περισσότεροι δεσποτάδες και παπάδες είναι ποιμαντικά ανύπαρκτοι και δεν έχουν σταθεί ποτέ στο πλευρό ενός ανθρώπου που έχει ανάγκη. Οχι να του δώσουμε ρετσέτες, αλλά απλά να σταθούμε πλάι του. Γιατί πολλές φορές αυτό που χρειάζεται ο άνθρωπος που έχει μια δυσκολία δεν είναι να του δώσουμε μια λύση, αλλά να δει ότι νοιαζόμαστε γι’ αυτόν.

Αυτήν τη στιγμή η ελληνική οικογένεια βρίσκεται σε τρομερή κρίση. Σήμερα, ένα τεράστιο ποσοστό νέων είναι παροπλισμένοι με ψυχικές διαταραχές· πολλές από τις οποίες οφείλονται σε κάποιους παπάδες που είναι λαύροι κατά των σαρκικών αμαρτημάτων.

Εμείς οι παπάδες οδηγούμε τα παιδιά στους ψυχιάτρους. Οταν ακούω ψυχίατρο παπά να λέει ότι έχει θεραπεύσει ομοφυλοφίλους ξέρω ότι έχει αποπειραθεί να τους κάνει ψυχολογική λοβοτομή. Και τους έχει παραδώσει σε τρομερά βασανιστήρια και ενοχικά σύνδρομα.

Ο διεθνούς κύρους κατάλογος της ψυχοπαθολογίας που εκδίδει η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία εδώ και 50 χρόνια δεν θεωρεί την ομοφυλοφιλία αρρώστια. Υπάρχουν όμως Ελληνες παπάδες που τη θεωρούν αρρώστια. Και πιστεύω πως εκείνος που προσπαθεί να θεραπεύσει έναν ομοφυλόφιλο είναι ο ίδιος άρρωστος που χρησιμοποιεί ταλαίπωρους ανθρώπους για να δώσει τη δική του νευρωτική μάχη».

Με έντονη αυτοκριτική διάθεση, ο π. Φιλόθεος καταδικάζει την εξουσιαστική συμπεριφορά ορισμένων κληρικών.

«Κοιτάξτε, εμείς οι κληρικοί στο μεγάλο μας ποσοστό εσωτερικά είμαστε τενεκέδες ξεγάνωτοι. Και προσπαθούμε να καλύψουμε την αίσθηση της εσωτερικής μας ανεπάρκειας. Γιατί πολλοί από εμάς, αν μας βγάλετε τα γένια και τα ράσα, δεν είμαστε τίποτα. Θα ήμασταν σκέτα μηδενικά. Ομως με αυτά τα συμπράγαλα που φοράμε αποκτάμε κύρος, μπορούμε να καθορίζουμε τις ζωές των άλλων, κρέμονται οι άλλοι από το στόμα μας, αποκτάμε εξουσία. Και έτσι νομίζουμε ότι θα αυξήσουμε την αυτοεκτίμησή μας.

Κούνια που μας κούναγε. Δεν αφορά βέβαια τους πολλούς ότι δεν αυξάνουμε την αυτοεκτίμησή μας. Τους αφορά όμως ότι τους βασανίζουμε και τους οδηγούμε στον Καιάδα των ψυχοφαρμάκων που είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή. Επίσης, πολλοί κληρικοί θέλουμε να βρούμε κάποιον άλλο τρόπο να δείξουμε ότι έχουμε λόγο υπάρξεως.

Ασχολούμαστε με το Σκοπιανό ή με άλλα παρεμφερή πράγματα –άσχετα με την αποστολή μας– για να δείχνουμε ότι κάτι έχουμε κάνει. Εχουν καμία σχέση αυτά με όσα δίδαξε ο Χριστός;».

Για τον π. Φιλόθεο η απάντηση της Εκκλησίας στο «Σύμφωνο» δεν πρέπει να είναι η τιμωρία όσων το επιλέξουν, αλλά η πρόταση ζωής που κάνει ο Χριστός.

«Οι βασικές αρχές του Χριστού είναι η αγάπη του ανθρώπου για τον Θεό και η αγάπη για τον συνάνθρωπο. Η σχέση με τον άλλο είναι βασική πηγή ζωής για τον άνθρωπο. Αλλά οι σχέσεις είναι περίπλοκες και χρειάζεται αγώνας για να είναι όσο γίνεται περισσότερο υγιείς. Η ερωτική πλευρά τους είναι η πιο καίρια. Και εκεί εύκολα γίνονται πολλές εκτροπές. Οσες περισσότερες τόσο λιγότερη πληρότητα ζωής υπάρχει. Και η πληρότητα στη ζωή έρχεται μέσα σε σχέσεις ουσιαστικές, που παίρνουν χρόνο, κόπο, θέλουν αγώνα. Αν ζητούν οι νέοι κάποιο συγχωροχάρτι δεν είναι πολύ διαφορετικοί από τους παπάδες που τους το αρνούνται», επισημαίνει.

«Στις μέρες μας ο Θεός είναι νεκρός. Τον έχουμε σκοτώσει και είμαστε ορφανοί. Τα λόγια που λέμε, τα μεγάλα, τα επουράνια, τα πνευματικά όχι μόνο δεν ακτινοβολούν πίστη, αλλά φανερώνουν την αγωνία μας να καλύψουμε την έλλειψη της πίστεώς μας. Γιατί η πίστη δεν μεταδίδεται με μπλα μπλα, αλλά ακτινοβολεί. Δεν λες εγώ πιστεύω, αλλά ο τρόπος που ζεις δείχνει ότι πιστεύεις.

Σήμερα ο τρόπος ζωής όλων μας δείχνει ότι δεν πιστεύουμε. Προσεγγίζουμε την πίστη σαν ένα καταναλωτικό αγαθό. Εχουμε από αυτό, από εκείνο, τα έχουμε όλα και λέμε άντε τώρα να εξασφαλίσουμε και ένα οικοπεδάκι στον παράδεισο».

Ποιος είναι;

Ο π. Φιλόθεος Φάρος σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο Σχολή, Νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ποιμαντική Ψυχολογία στις ΗΠΑ. Χειροτονήθηκε διάκονος και ιερέας το 1962 στην Ελλάδα. Στη συνέχεια υπηρέτησε ως εφημέριος στις ΗΠΑ. Δίδαξε Ποιμαντική Ψυχολογία στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη από το 1969 έως το 1976. Υπηρέτησε ως ιερέας-σύμβουλος στο νοσοκομείο J.B. Thomas Day Care παρέχοντας ποιμαντική υποστήριξη σε νεαρά ζευγάρια που τα παιδιά τους αντιμετώπιζαν σοβαρές ασθένειες καθώς επίσης και ως προϊστάμενος του τμήματος Οικογενειακής Στήριξης στην πρότυπη ψυχιατρική κλινική Human Resource Institute στη Βοστώνη από το 1970 μέχρι το 1976.


Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1976, ασχολήθηκε συστηματικά με το συγγραφικό έργο καθώς επίσης, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90, με το Συμβουλευτικό Κέντρο Νεότητας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Σήμερα, συνταξιούχος πλέον, λειτουργεί κάθε Κυριακή στον Αγιο Νικόλαο Ραγκαβά της Πλάκας. Πάντοτε μετά τη λειτουργία συζητάει με νέα ζευγάρια και νέους για τα θέματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.




38 comments:

Squeaky said...

Μπράβο στον παπά! Θέλει πολλά κιλά @ρχ@δια για να τα χώσει έτσι και εκ των έσω στο ιερό συνάφι.
Μου θύμισε τον Κώστα Μπέη, Δάσκαλο με Δ κεφαλαίο της Νομικής, που τώρα στα γεράματα χειροτονήθηκε(και λειτουργεί κιόλας).
Μορφωμένος, καλλιεργημένος, σωστός, διαυγής και πάνω απ΄όλα άνθρωπος.

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Γειά σου Trip. Σπανίζουν πολύ, αλλά υπάρχουν. Πάντως το κείμενο αυτό το ανάρτησα στο συγκεκριμένο μπλογκ 3 φορές και σβήστηκε 3 φορές. Mάλλον αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος είναι στη σωστή μεριά της αλήθειας και της ζωής.

Giannis123 said...

Αυτός είναι Παπάς.
Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι παπάδες στο Άγιο Όρος.
Υπάρχουν και σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.
Δεν είναι πολλοί αλλά υπάρχουν.
Μπορείς να τους βρεις εύκολα.
ΝΕΟΙ κυρίως άνθρωποι περιμένουν ώρες για να μιλήσουν μαζί τους.
Εκεί συναντά κανείς την αλήθεια του Ευαγγελίου. Την αγνή Χριστιανική αγάπη.

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ .... ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

tractatus said...

Μου έδωσες ιδέα..αύριο θα ανεβάσω μια διαφορετική γραφή...:)))

Αόρατη Μελάνη said...

Μεσιέ Δεμασαμερέ, ευχαριστούμε πολύ για την ανάρτηση αυτή. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Ιδού ένας πραγματικά πνευματικός άνθρωπος, πέρα από δόγματα και φανατισμούς. Μπορεί να μην πιστεύω στο θεό και να μην ασχολούμαι με τη μεταφυσική, αλλά αναγνωρίζω την γνήσια πνευματική αναζήτηση όταν την βλέπω. Από την ταπεινότητα, την ανεκτικότητα, την αυτογνωσία που δείχνει.

monahikoslikos said...

Μια από τις φωτεινές εξαιρέσεις που τιμούν τα ράσα τους.
Για τους περισσότερους κληρικούς πάντως ισχύει αυτό που μου έλεγε ο μακαρίτης ο πατέρας μου.
"Οι του βίου ναυαγοί του υψίστου λειτουργοί" μου απαντούσε, παπάς κι ο ίδιος, κάθε φορά που ρωτούσα για τη συμπεριφορά κάποιων μεγαλόσχημων παπάδων.

drakator said...

Πολύ ωραία ανάρτηση.
Τέτοιοι άνθρωποι είναι σεβαστοί και δάσκαλοι ηθικής. Προσέχω ότι είναι ο άνθρωπος που δίνει την αξία και όχι ο τίτλος.

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Και εγώ παιδιά χάρηκα πολύ που το είδα. Είτε κανείς πιστεύει είτε όχι, πρέπει να υποστηρίζει τέτοιες φωνές. Αντιλαμβάνεστε την επίθεση που υφίστατε ο άνθρωπος.

philos said...

Πραματικά μπράβο σου που αναδεικνύεις τέτοια κείμενα και ανθρώπους.

Anonymous said...

Em bebaia, me tosous papades sta parathyra na ourliazoun exoume ksexasei oti yparxoyn kai alloi, poy einai pragmatikoi papades. Mprabo!

apos said...

Είδα και εγώ τη συνέντευξη τυχαία. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν «δικός μας» (εννοώ, Καθολικός), γιατί ήταν λιγότερο άγριος και υπερβολικά ψύχραιμος. Μετά καταλάβα. Χάρηκα που έμαθα το στόρι από σένα. Προφανώς, είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Markos said...

Κατ'αρχας... δε μου αρέσει το όνομά σου! xD

Κατά δεύτερον με την άδειά σου -τη θεωρώ δεδομένη- βάζω link προς αυτή την ανάρτησή σου.

(Συμφωνώ ,ε τον TRIP... Θέλει όντως @@ από ατσάλι για να βγει και να τα χώσει έτσι...)

Anonymous said...

άσε ρε Δεμασαμερε, ο τύπος είναι αμερικανική λέρα...το ξέρω απο πρώτο χέρι, αφου ο δήθεν μεταμοντέρνος παπάς έχει συστήσει σέκτα αμερικανικού τύπου στην οποία υποβάλλει σε πλύση εγκεφάλου τα μέλη της...ψάξτε το λίγο, πριν εκφράζετε διθυρμαμβικές κριτικές...

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Πρώτα απ' όλα, κρίνω τι λέει, όχι ποιος είναι.
Σε αυτό τι μας είπες ;

Tώρα για το ποιος είναι, δε μας διαφώτισες και πολύ.

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

@ Philos – Thanx Phile! :-]

@ Anon20.42 – Eμ έτσι …

@ Apos – Δε ξέρω αν επιβεβαιώνει τον κανόνα. Σίγουρα όμως δε πρέπει να αφήσουμε τους άλλους να γίνουν ο κανόνας.

@ Mαρκος – Eυχαριστώ. Kαι εμένα δε μου αρέσει το δικό σου. Kαι μετά την ανταλλαγή των φιλοφρονήσεων να σου ευχαριστήσω που έβαλες και σύνδεσμο στο κείμενο. Έπρεπε να το είχα γράψει και επάνω: όποιος και όποια θέλει να το πάρει. Σκοπός είναι να διαβαστεί.

@ Anon12.11 – Στα είπα φίλε. Kατ' αρχήν κρίνω τα λεγόμενά του που κατ' εμέ είναι υπόδειγμα.

k said...

http://www.youtube.com/watch?v=Rru9rNeT1g8

Δέστε μια συνέντευξη που έδωσε ο π. Φιλόθεος στην ΝΕΤ
(είναι 8 μέρη)
πραγματικά αξίξει ο λόγος αυτού του ανθρώπου

Κλαζoμένιoς said...

Οι τελευταίες πληροφορίες μέχρι στιγμής {25-4-08/16.45} αναφέρουν ότι ο λαός παραμένει σταυρωμένος.
Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου ανάστασιν !

KΑΡΜΕΝ said...

Καλή Ανάσταση, με υγεία, ευτυχία και αγάπη.

the just said...

Όσον αφορά το κείμενο: Συμφωνώ στα περισσότερα... Διαφωνώ σε κάποια συγκεκριμένα σημεία. Παρόλα αυτά τον τιμά η διαλεκτική στάση του για το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ θέμα.

Όσον αφορά τον άνθρωπο... ΔΕΝ τον ξέρω, δεν μπορώ να τον κρίνω. Κρίνω μόνο τα λόγια του που τα θέτει στη λογική και διακριτική μου ικανότητα.

Καλή Ανάσταση σε όλους!

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

@ δρυοκολάπτης – Πολύ χρήσιμο, ευχαριστώ.

@ κλαζομένιος / @Αγάπη – Kαλή Ανάσταση

@ Just - Συμμερίζομαι τη στάση σου φίλε.

Agobooks said...

Σου εύχομαι από καρδιάς, η Ανάσταση του Θεανθρώπου, να φέρει υγεία για σένα και αυτούς που αγαπάς!

ATHENA said...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Ο,ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΙΛΟΘΕΟς ΦΑΡΟΣ
(ΟΝΟΜΑ ΚΙ ΑΥΤΟ!) ΜΟΥ ΑΡΚΕΙ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ;-)
ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΜΕ ΠΩΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΑΛΣΑΜΟ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΣ ΚΑΤΙ ΑΝΘΙΜΩΝ, ΚΑΤΙ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΩΝ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΕ ΣΥΜΜΑΖΕΥΕΤΑΙ....

cthulhu said...

Αγαπητε ΔΜΡ, θα ειμαι καθετος. Δεν με ενδιαφερει/συγκινει η οποια εκκλησια τους, ακομη κι αν ειναι της "αγαπης" η ο,τιδηποτε αλλο θελει να ονομαζεται.

Εναν "φωτισμενο" ρασοφορο (αναμεσα στους χιλιαδες υποκριτες φαρισαιους της καστας τους) θα τον χρησιμοποιησω στυγνα ως αλλοθι και μοχλο σε μια προσπαθεια να κοπει αυτο το θεοκρατικο καρκινωμα απο την ελληνικη πολιτεια. Κι οποιος θελει, ελευθερα, "οπισω τους ελθειν" (ας τους ακολουθησει, εννοω), να ζησουν περιξ των εκκλησιων με τους παπαδες, τα κατηχητικα και τα κηρυγματα. Μακρια απο την πολιτικη, τον νομοθετη και τα ...βιβλιοπωλεια -διοτι ο εμπρησμος ειναι και ποινικο αδικημα.

Διαγόρας ο Μήλιος said...

Πάρα πολύ ενδιαφέρον. Δεν έχω κάτι να πω, απλά δίνω το παρόν. Πολύ μου άρεσε επίσης και το ανώνυμο φίδι που έφτυσε το δηλητηριάκι του πιό πάνω.

Anonymous said...

ΑΦΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΘΕΟΣ ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ. ΔΕΝ ΠΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙΣ ΣΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ. ΤΙ ΣΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΦΑΡΟΣ. ΕΣΥ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥΣ ΣΑΝ ΤΟΝ BLOGGER ΡΟΪΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΜΕ ΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.

Anonymous said...

Αναμφίβολα, ο πατήρ Φιλόθεος είναι αξιέπαινος και του βγάζω το (αγνωστικιστικό) καπέλλο μου.

Αναμφίβολα, μπορεί ΕΠΙΣΗΣ να χρησιμοποιηθεί η ύπαρξή του σαν άλλοθι για τη δικαίωση μιας Εκκλησίας άκρως διεφθαρμένης στους δεσποτάδες της και γεμάτης δογματικούς παπάδες.

Ομως, μπορεί ΕΠΙΣΗΣ να αξιποιηθεί σαν απόδειξη ότι τα πιο βασικά σημεία τριβής μεταξύ Εκκλησίας και επικριτών της δημιουργούνται από το δογματισμό και την υποκρισία της πρώτης.

Διαλέγουμε και παίρνουμε.

Το παλιό σου αυτό ποστ, ΔΕΜΑΣΑΜΕΡΕ, το βρήκα σήμερα και το ανέφερα στο μπλογκ του Διαγόρα.

Anonymous said...

hi!nice to meet you,if you are free welcome to my blog!信律隔熱紙,簡善琳瑜珈,心安居家看護,畯富包車旅遊,三泰保健食品,104法拍屋,信律隔熱紙,禾雅堂乳酪蛋糕,潘朵拉日韓服飾,優質行動網,網路行銷,旅遊達人,旅遊資訊,日光花園,瑜珈天地,小蝸牛,潘朵拉服飾,建炳整形,新彩整形,不孕症達人,優質網,新彩整形,建炳整形,郭鴻璋婦產科,網路行銷,隔熱專家,actionone,機票旅遊,汽車旅館天地,日光花園,瑜珈天地,法拍屋達人,清潔達人,行動百分百,優質天地,百分百,aoone,actionone,首頁科技,新彩整形,建炳整形,嘉俞瑜珈,actionone,seo,seo,seo,seo,seo,網路行銷,網路行銷,網路行銷,網路行銷,網路行銷,網路行銷,網路行銷,網路行銷,網路行銷,網路行銷,網路行銷,網路行銷,網路行銷,網路行銷,網路行銷,,台中雙眼皮,新彩雙眼皮,割雙眼皮,縫雙眼皮,韓式雙眼皮,雙眼皮整形

Anonymous said...

i like your bolg,welcome to my website,please!整形外科,整形,整形,整形,整形,新彩,整形,整形,整形,整形,整形,整形,整形,整形,整形,整形,整形,整形,整形,整形,整形外科,整形外科,整形外科,整形外科,新彩外科,整形外科,整形外科,整形外科,整形外科,整形外科,整形外科,整形外科,整形外科,整形外科,整形外科,整形外科,整形外科,整形外科,seo,seo,seo,seo,seo,seo,seo,seo,seo,seo,MOTEL,高雄MOTEL,汽車旅館,住宿台中,台中汽車旅館,台中motel,高雄汽車旅館,日光花園,MOTEL,高雄日光花園,

Anonymous said...

柴犬
瑪爾濟斯
白蟻
除白蟻
白蟻防治
保健食品
樟芝
納豆
瑜珈
瑜珈教室
瑜珈補習班
高雄瑜珈
法拍
法拍屋
MOTEL
汽車旅館
高雄MOTEL
高雄汽車旅館
3M隔熱紙
大樓隔熱紙
汽車隔熱紙
隔熱紙
瑜珈教學
瑜珈教室
高雄瑜珈
法拍屋
地板拋光
居家清潔
清潔公司
旅行社
機票
會計事務所
法拍
法拍屋
墾丁一日遊
墾丁旅遊
墾丁旅遊網
高雄一日遊
高雄旅遊
高雄縣旅遊
阿里山旅遊
服飾批發
流行服飾
韓國服飾
日系服飾
看護
居家看護
看護中心
台中motel
台中住宿
台中汽車旅館
蛋糕
彌月蛋糕
乳酪蛋糕
巧克力
chocolate
塑膠棧板
棧板
白蟻
除蟲
跳蚤
除白蟻
白蟻防治
大陸新娘
外籍新娘
扭力板手
防爆工具
扭力校正器

Anonymous said...

i like your bolg,welcome to my website,please!眼袋手術,整形,建炳雙眼皮,割雙眼皮,縫雙眼皮,韓式雙眼皮,雙眼皮整形,雙眼皮手術,雙眼皮診所,高雄雙眼皮,眼袋,建炳眼袋,眼袋整形,眼袋診所,眼袋醫師,拉皮,建炳拉皮,高雄拉皮,內視鏡拉皮,五爪拉皮,電波拉皮,拉皮整形,拉皮手術,拉皮診所,建炳,建炳整形,高雄建炳,建炳診所,建炳抽脂,高雄抽脂,抽脂手術,抽脂整形,抽脂醫師,抽脂診所,雙眼皮,整形,整形,整形,整形,整形,整形,整形,整形,整形,整形,整形,整形,整形

aeroxeimarros said...

Εξαιρετικό άρθρο, συγχαρητήρια για την ανάρτηση καθότι μου έδωσες την ευκαιρία να διαβάσω και την όμορφη πλευρά της εκκλησίας, με ιερείς σαν και αυτόν που με κεντρίζουν το ενδιαφέρον με τη μόρφωση τους.

Να είσαι Καλά

Anonymous said...

Information and knowledge exchange to share their life and hopes that these high quality web site allows you to enjoy!!!

Information et échange des connaissances à partager leur vie et espère que ces sites Web de haute qualité vous permet de profiter!

Information und Wissen auszutauschen, um ihr Leben zu teilen und hofft, dass diese qualitativ hochwertige Web-Seite, die Sie zu genießen! Erlaubt!

絢香 故郷でのラスト唱に水嶋ヒロも加藤清史郎、紅白史上最年少で初出場羞恥心とPaboの合体メンバーとして出演した上地雄輔「藤岡藤巻と大橋のぞみ」人気声優、水樹奈(29)も内定嵐の出場も有力視されている人気グループ嵐紅白歌合戦は今年で60周年KinKi Kidsはデビュー井上陽水がついにNHK紅白初出場陽水がついに紅白に出演する松方弘樹さん、特大マグロ釣る伊東美咲が入籍、24日ハワイで挙式女優伊東美咲(32)が18日タレント植松真美の結婚式同結婚式で伊東と榎本氏西川きよしの長男「足震えた3月に吉本興業入りしたタレントの西川忠志新喜劇出身の西川きよし(63)ヘレン(63)夫妻長澤まさみ、本当は超能力を信じていない本気で超常現象を信じるテレビ番組『曲がれ!スプーン』松たか子主演「ヴィヨンの妻」広末「ゼロの焦点」韓国で邦画史上最大上映歌手活動を無期限休止する絢香今年2月に電撃結婚した俳優・水嶋ヒロ必ず覚せい剤をやめ、介護の仕事を勉強したい酒井法子被告初登校酒井は学生時代に戻ったような仲間由紀恵熱愛報道、所属事務所が否定NHK、朝の連ドラ「8時スタート」に変更検討山P&北川景子 手つなぎデート大安の18日、美咲が人妻になった神田うの(34)がデザインほしの&SHIHO「ザジ-」新作発表会に出席美咲の友人でタレントの植松真美北川景子、着物姿で小畑由香里が妊娠 柳沢がパパに杉浦太陽、辻希美とのさらなる子づくりに意欲米ピープル誌「最もセクシーな男性」にジョニー・デップ杉浦・辻ちゃんが「理想の夫婦」1位48歳歌姫がミスチルと平井堅を抜いた秋山成勲(34)と挙式したSHIHO「サンミュージック」の相澤正久副社長女優長谷川京子(31)が、3年半ぶりに連続ドラマに主演する海老蔵 年貢の納め時?仲間由紀恵熱愛認める米音楽賞AMA、M・ジャクソンが4部門で受賞カントリー界の新星テイラー・スウィフトも楳図かずおさんのドキュメンタリー映画楳図かずおさんの生活に密着した映画では楳図さんの日常に密着愛する手塚治虫さん原作「新宝島」初冬に贈る女性ボーカル3枚品川祐、妻妊娠「もーうっ待ちきれねえよ」品川庄司のボケ担当・品川祐(37)泉谷、歌うと清志郎さん魂が目の前うろうろ

Anonymous said...

Information and knowledge exchange to share their life and hopes that these high quality web site allows you to enjoy!!!

Information und Wissen auszutauschen, um ihr Leben zu teilen und hofft, dass diese qualitativ hochwertige Web-Seite, die Sie zu genießen! Erlaubt!

Information et échange des connaissances à partager leur vie et espère que ces sites Web de haute qualité vous permet de profiter!
徵求酒店兼差酒促小姐查詢酒店兼差酒促小姐 徵求酒店上班資訊 查詢酒店上班資訊查詢酒店兼差酒促小姐提供黃金買賣價格查詢查詢黃金買賣買賣查詢最新黃金買賣回收價格台北黃金買賣現貨價格台中黃金買賣回收服務台南黃金買賣價格顯示版高雄黃金買賣買賣找展寬嘉義黃金買賣回收找展寬南投黃金買賣回收國際黃金價格查詢專業黃金回收服務提供國際專業黃金價格顯示板查詢服務服務黃金價格顯示板查詢服務提供國際專業黃金價格查詢專業黃金價格查詢提供黃金價格顯示板查詢服務服務黃金回收服務國際黃金價格查詢專業黃金回收服務提供國際專業黃金回收服務服務黃金價格顯示板查詢服務提供國際專業黃金價格查詢專業黃金回收服務國際黃金價格顯示板查詢服務提供法拍屋資訊查詢查詢法拍屋資訊查詢最新法拍屋資訊查詢台北法拍屋資訊查詢台中法拍屋資訊查詢高雄法拍屋資訊查詢台南法拍屋資訊查詢宜蘭法拍屋資訊查詢花漣法拍屋資訊查詢提供蘿蔔腿整形服務查詢蘿蔔腿整形服務最新蘿蔔腿整形服務台北蘿蔔腿整形服務整形蘿蔔腿整形服務壯壯的蘿蔔腿整形服務美美的蘿蔔腿整形服務白色蘿蔔腿整形服務高雄蘿蔔腿整形服務提供催眠大師的服務查詢催眠大師的服務科技催眠大師的服務
神奇的催眠前世今生好玩的催眠大師的服務不可思議的前世今生免費催眠大師的服務明天有催眠前世今生王建民催眠大師的服務

Anonymous said...

Ich wünsche Ihnen Glück und Gesundheit jeden Tag!
I wish you health and happiness every day!
Je vous souhaite santé et bonheur chaque jour!
消除白蟻好大隻喔消滅白蟻會飛的也除白蟻超可愛的清潔白蟻可以吃嗎打掃白蟻有白色的也乾淨白蟻哈哈好吃的白蟻提供徵信社查詢最新徵信服務優良徵信社中心最佳的徵信服務最優的徵信社服務專業的徵信服務最優徵信社服務專業的徵信服務優良的徵信社服務提供徵信服務令您滿意徵信社服務專業遠雄人壽陳小姐在此為您服務提供終身醫療保險服服專業遠雄人壽服務提供終身醫療諮詢台灣遠雄人壽壽險專員誠意終身醫療查詢網專業遠雄人壽加值服務用心終身醫療專賣業務台北遠雄人壽服務中心專業終身醫療服務親切遠雄人壽查詢台中終身醫療內容項目專業遠雄人壽專業服務實在終身醫療超值保險台南遠雄人壽一流服務專業終身醫療保險業務超值的終身醫療保險產品業遠雄人壽服務提供遠雄人壽諮詢台灣遠雄人壽壽險專員專業遠雄人壽陳小姐在此為您服務提供遠雄人壽保險服服專業遠雄人壽服務提供遠雄人壽諮詢台灣遠雄人壽壽險專員專業遠雄人壽陳小姐在此為您服務提供遠雄人壽保險服服專業遠雄人壽服務提供遠雄人壽諮詢台灣遠雄人壽壽險專員專業遠雄人壽陳小姐在此為您服務提供遠雄人壽保險服服專業遠雄人壽服務提供遠雄人壽諮詢台灣遠雄人壽壽險專員專業遠雄人壽陳小姐在此為您服務提供遠雄人壽保險服服專業遠雄人壽服務

Anonymous said...

Information und Wissen auszutauschen, um ihr Leben zu teilen und hofft, dass diese qualitativ hochwertige Web-Seite, die Sie zu genießen! Erlaubt!

Information and knowledge exchange to share their life and hopes that these high quality web site allows you to enjoy!!!

Information et échange des connaissances à partager leur vie et espère que ces sites Web de haute qualité vous permet de profiter!
提供遠雄人壽諮詢台灣遠雄人壽壽險專員專業遠雄人壽陳小姐在此為您服務提供遠雄人壽保險服服專業遠雄人壽服務提供遠雄人壽諮詢台灣遠雄人壽壽險專員鳳梨檸檬手工果醬草莓甜心手工果醬手工果醬手工果醬手工果醬夏日芒果手工果醬手工果醬手工果醬手工果醬百香奇異果手工果醬手工果醬鳳梨檸檬手工果醬手工果醬 新鮮手工果醬手工果醬 草莓甜心手工果醬手工果醬紫藤葡萄手工果醬手工果醬手工果醬手工果醬新鮮手工果醬手工果醬美麗美容整形美麗整形專業雷射美容可愛臉部整形超強雷射整形提供整形外科美麗微整形夏日芒果醫學美容夏日芒果臉部整形專業雷射整形美麗整形外科新鮮微整形專業醫學美容美麗臉部整形提供微整形新鮮美形專業身體整形美麗美容整形提供美容新鮮雷射美容專業美形美麗身體整形提供美容整形新鮮美容專業整形手術美麗美形新鮮身體整形免煩惱最整形手術專業整形論壇美麗牙齒整形免煩惱最整形診所免煩惱最整形提供整形論壇免煩惱牙齒整形免煩惱整形診所免煩惱整形提供雷射美容

Anonymous said...

I wish you health and happiness every day!
Je vous souhaite santé et bonheur chaque jour!
Ich wünsche Ihnen Glück und Gesundheit jeden Tag!
新鮮整形論壇免煩惱整形診所具說鈦項鍊鋼飾的一種他的磁場非常的強大也可以當銀飾來改善睡眠障礙喔!手環喔!ipower的鈦項鍊外觀像銀飾也是鋼飾的一種且有神奇的磁場可以跟睡眠障礙說掰掰。手環說掰掰。有睡眠障礙免煩惱最新鋼飾技術的鈦項鍊具有神奇的磁場又可當銀飾配帶。手環配帶qlink是高科技的qlink生物能共振晶體所製造而成的qlink鈦鍺精品qlink生物能共振晶體是一樣的東西qlink是量子物理技術而qlink生物能共振晶體幫您調節生物能量。有一種叫做大豆異黃酮的食物聽說吃了對減肥非常有幫助喔。最豐富的整形論壇最豐富的醫學美容論壇最豐富的玻尿酸論壇最專業的整形論壇最專業的拉皮論壇最專業的隆乳論壇優質拉皮手術診所分享優質抽脂手術診所分享優質近視雷射手術診所分享優質隆乳手術診所分享優質隆鼻手術診所分享優質變性手術診所分享優質割雙眼皮診所經驗分享優質眼袋手術診所經驗分享優質牙齒矯正經驗分享優質下巴經驗分享優質植牙經驗分享優質人工植牙診所分享優質植髮手術診所分享優質雷射美容經驗分享施打膠原蛋白經驗分享優質皮膚科診所分享優質醫學美容診所分享施打玻尿酸經驗分享施打肉毒桿菌經驗分享施打微晶瓷經驗分享

Unknown said...

抓姦|大同抓姦法律諮詢
全國專業女人私家偵探
離婚-鳳凰徵信社
外遇│抓姦偵探徵信社
離婚-非凡抓姦
徵信社|遠東討債諮詢中心
外遇-女性徵信專業入口網|外遇
外遇離婚處理
徵信社選女人徵信社
抓姦婚姻求助站
抓姦|徵信優質服務
徵信社首選大愛徵信社
徵信社商業同業公會
大愛徵信有限公司
婦聯徵信社
全國徵信社
婦聯徵信社
全國專業女人私家偵探

Anonymous said...

我要借錢
[url=https://www.9597.tw/]借錢[/url]