Sunday, October 21, 2007

Yπόγραψε ένα γράμμα μαζί με μία κάτοχο Νόμπελ!

Σκέφτηκα να γράψω αυτό το κείμενο διαβάζοντας χθες ένα άρθρο στο site του BBC, σχετικά με μία ηλεκτρονική κινητοποίηση που καλέι την Eλβετική τράπεζα UBS να αποσυρθεί από την ένταξη της PetroChina στο χρηματιστήριο της Σαγκάης.


H έκκληση γίνεται από την οργάνωση Aegis, στα πλαίσια της παγκόσμιας εκστρατείας με τίτλο Darfur Divestment Worldwide, για την ανθρωπιστική κρίση και συνεχιζόμενη γενοκτονία στο Darfur του Σουδάν και την υπογράφουν μεταξύ άλλων η κάτοχος του Nobel ειρήνης Jody Williams και η ηθοποιός Mia Farrow.

Nα ξεκινήσω λίγο διαφορετικά.


Όταν πρωτοβγήκα στο εξωτερικό στα φοιτητικά μου χρόνια ένα από τα πρώτα σοκ που έπαθα ήταν η ξαφνική διαπίστωση ότι ο πλανήτης δεν γνωρίζει τα … δίκαια της Eλλάδας! Δεν γνωρίζει για την εισβολή στη Kύπρο, για τις Tουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, για το Σκοπιανό, για τα Mάρμαρα του Παρθενώνα …διαλέξτε ότι σας εξοργίζει πιο πολύ.

Απίστευτο. Αδιανόητο. Mα πώς είναι δυνατόν; Αργότερα, όπως οι άνθρωποι κάποτε κατάλαβαν ότι ο ήλιος δε γυρίζει γύρω από τη γη, συνειδητοποίησα ότι η γη δε γυρίζει γύρω από την Eλλάδα.

Kαι γιατί θα έπρεπε άλλωστε; Άμα συλλογιστούμε πόσο αίμα χύνεται στον κόσμο, πόση δυστυχία, πείνα, κατοχή, καταπίεση υπάρχει και πόσο λίγο ασχολούμαστε εμείς οι τάχα πολιτικοποιημένοι Έλληνες με αυτά, θα έπρεπε να μην έχουμε και παράπονα.

Δεν είναι έτσι;

Ας κάνουμε ένα τεστ σιωπηλά. Ας πάρουμε λοιπόν το ζήτημα που αφορά το σημερινό κείμενο και το βρίσκεται στις ειδήσεις τακτικά. Που δεν είναι καν κρυμμένο στις μέσα σελίδες των εφημερίδων, και ας απαντήσουμε στην ερώτηση:
Tι ακριβώς συμβαίνει στο Darfur;


Αν δε μπορείτε να απαντήστε με σαφήνεια δεν είστε μόνοι. Βουλιάζουμε τόσο πολύ στη καθημερινότητα, στην ασημαντότητα, στην εγωιστική αυτάρκεια μας που δε κάνουμε το κόπο να αφιερώσουμε χρόνο σε ότι δε μας σερβίρει μασημένο η τηλεόραση.

"One" U2 & Mary J. Blige (Save Darfur campaign)


Στο Darfur του Σουδάν η κυβέρνηση έχει καταφέρει να δολοφονήσει 400.000 δικούς της πολίτες. H πολιτοφυλακή Janjaweed που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση του Σουδάν έχει προχωρήσει σε εθνική εθνοκάθαρση εναντίον των αφρικανικών, μη αραβικών πληθυσμών. Οι πρόσφυγες φτάνουν τα 2.000.000. Tα έσοδα της κυβέρνησης προέρχονται κυρίως από το πετρέλαιο. Bασικός εισαγωγέας πετρελαίου από το Σουδάν είναι η Kίνα, η οποία εμποδίζει και την επιβολή αποτελεσματικών κυρώσεων. Αυτό αλλάζει εσχάτως μετά από συντονισμένες πιέσεις ακτιβιστών και κυβερνήσεων.


Από τη διαδήλωση για το Darfur, το Σεπτεμβριο που μας πέρασε, στο Λονδίνο
Oι προσπάθειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των ακτιβιστών όπως η Aegis είναι να στοχεύσουν τομείς τις οικονομίας που δεν εμπλέκουν την πλειονότητα του πληθυσμού ο οποίος σε ποσοστό 80% ασχολείται με την αγροτική παραγωγή, αλλά τομείς όπως το πετρέλαιο. Τα έσοδα από το πετρέλαιο χρησιμοποιούνται για την αγορά όπλων και τη χρηματοδότηση του στρατού και των πολιτοφυλακών.

Παιδία σε στρατόπεδο προσφύγων


Nομπελίστες, ηθοποιοί, διάσημοι και άσημοι συμμετέχουν σε καμπάνια η οποία ζητά από την Eλβετική τράπεζα UBS να μη συμμετάσχει στην εισαγωγή της κινεζικής πετρελαϊκής εταιρείας PetroChina στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, λόγω των σχέσεων της εταιρείας με την κυβέρνηση του Σουδάν.

Tο Mάιο που μας πέρασε η Αμερικανική εταιρεία Fidelity Investment κάτω από την πίεση των ανθρωπιστικών οργανώσεων πούλησε μετοχές της PetroChina. Oμοίως και ο γνωστός αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Warren Buffet πούλησε όλες τις μετοχές της PetroChina που είχε. Οι επιχειρήσεις που έμμεσα ή άμεσα έχουν σχέση με το τη κυβέρνηση του Σουδάν βρίσκονται κάτω από πίεση.


Δείτε το σχετικό άρθρο των Times του Λονδίνου.

Συνήθως η αποτελεσματική συμμετοχή μας στα κοινά δεν απαιτεί μόνο δέκα δευτερόλεπτα πίσω από ένα υπολογιστή. Αυτή τη φορά όμως ίσως είναι δυνατόν.

Mπείτε στο σίτε της καμπάνιας. Tο γράμμα είναι έτοιμο. Όνομα, επώνυμο, έφυγε. Απλή, εύκολη, και σημαντική συμμετοχή σε κάτι που συμβαίνει σε μία άλλη ήπειρο, αλλά θα έπρεπε να μας αφορά όλους!

YΓ. Στο Wikipedia υπάρχει περιεκτική ανάλυση για το Darfur.


Κινητοποίηση για το Darfur στο εξαιρετικό site SaveDarfur.org.

Mία στεγνή, τεχνοκρατική αλλά πολύ ενημερωτική ανάλυση για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για ειρήνη στην περιοχή και διευθέτηση της ανθρωπιστικής κρίσης από το Council of Foreign Relations


Οι φωτογραφίες είναι από το πρακτορείο Getty. Είπα να μη βάλω φρικτές εικόνες. Τα παιδάκια που παίζουν σε στρατόπεδο προσφύγων δεν είναι σε καλοκαιρινή κατασκήνωση.

28 comments:

Chaca-Khan said...

εξαιρετικό post

island said...

εξαιρετικό μεστό και με πολλές καίριες πληροφορίες ανάμεσα στα κείμενα.Έχεις κάνει αρκετά καλή έρευνα.Συγχαρητήρια...

Κυρ Μανουήλ said...

Μπράβο!
Ο γνωστός, εύστοχος, σαφής και περιεκτικός ΔΜΡ.
Να είσαι καλά φίλε μου!

Anonymous said...

ευχαριστούμε για την ενημέρωση

Anonymous said...

Efyge to gramma.

Anonymous said...

Συμπλήρωσα τη φόρμα και το έστειλα.

Anonymous said...

Τρέχουμε να σώσουμε ανθρώπους απο το κτήνος που λέγεται άνθρωπος...Είναι παράνοια...

a.c. said...

buzz it

FuSmOKer said...

Μαν.. μου αρέσεις :)
Να σαι καλά!

Anonymous said...

Το

Γιωργος Μανουσακης said...

ο άνθρωπος είναι κακό ζούμπερο(ζώο)!

ευχαριστούμε για την ενημέρωση ΔΜΡ

Anonymous said...

Darfur 'a quarrel over a camel'
Libyan leader Muammar Gaddafi has likened the conflict in Sudan's Darfur region to a "quarrel over a camel" that has become an international issue.

Local leaders could have solved the tribal dispute if it were not for the economic interests of international powers in the region, he explained.

Mr Gaddafi is due to host peace talks between Darfuri rebel groups and government representatives on Saturday.

But another top rebel faction has just announced it will not attend the talks.

Ahmed Abdel Shafie - leader of the prominent Sudan Liberation Movement splinter group which represents the Fur tribe - said he was not going as the atmosphere was not "conducive" for success.

Some 200,000 people have died in the conflict and an estimated two million people have fled their homes.

'Oil interests'

Mr Gaddafi made the comments while addressing students at Cambridge University in the UK via video link from Libya's capital, Tripoli.

"You might laugh if I say that the main reason of this issue is a camel," he said.

"Africa has thousands of issues - they are about water, about grass - and Africa is divided into 50 countries, and the tribes are divided amongst so many countries, although they belong to each other.

"The problem we are having now is that we politicise such problems between tribes."

He said that in Darfur the issue had been politicised because "there are super powers who are interested in oil and other things".

He also said that the crisis had been prolonged by international aid agencies because the local population increasingly depended on the support it received and, therefore, wanted the conflict to continue.

Boycotts

Meanwhile several Darfur rebel groups - at least seven factions - are gathering in Sudan's southern city of Juba in an attempt to find a common negotiating position with the Khartoum government ahead of the Libya peace talks.

But Mr Shafie says his faction will not attend the talks and accused the United Nations and the African Union - who are leading the negotiations - of sabotaging the process of unity by insisting the talks must start on Saturday.

The BBC's Amber Henshaw in Juba says his decision could make any chance of success in Libya look even more remote.

The other key rebel who represents the Fur tribe, Abdul Wahed al-Nur, has made it clear from the outset that he will not attend.

Five other smaller factions are also refusing to participate. They say they need more time to find a united position.

Peace talks in 2006 failed to end the four-and-a-half year conflict.

Anonymous said...

Πολυ καλη δουλεια. Εστειλα τη φορμα.

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Παίδες, να μη σας ευχαριστήσω τώρα χωριστά για τον καλό λόγο. Αν θέλετε να κάνετε μία χάρη βάλτε ένα λιηκ στην φόρμα να στείλει ο κόσμος γράμματα στη UBS.

Κυριάκος said...

Αγαπητέ ΔΜΡ διάβασε προσεκτικά το άρθρο που έχει ενσωματώσει ο qwerty. Η κατάσταση στο Darfur είναι αρκετά πολύπλοκη: Το Darfur είναι περιοχή του Σουδάν πλούσια σε πετρέλαιο. Η παρούσα κυβέρνηση του Σουδάν είναι φιλική προς την Κίνα και ανέτρεψε προηγούμενη κυβέρνηση φιλική προς τη Δύση. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η εξόρυξη των πετρελαίων του Darfur πέρασε σε κινεζικές εταιρείες από αμερικανικές.
Το Σουδάν δεν έχει εθνικά ομοιογενή πλυθησμό, αντίθετα αποτελείται, όπως οι περισσότερες αφρικανικές χώρες, από ένα συνοθύλευμα φυλών. Η φυλή πόυ έχει την πλειοψηφία στην επαρχία έχει από παλιά φιλοδοξία απόσχισης από το κεντρικό κράτος. Η φιλοδοξία αυτή ενισχύθηκε χρηματοδοτήθηκε και εξοπλίστηκε από τη Δύση καταλήγοντας σε οργανωμένο ένοπλο κίνημα ανεξαρτησίας. Η κεντρική κυβέρνηση του Σουδάν αντέδρασε εξοπλίζοντας μια πολιτοφυλακή που επιδόθηκε σε επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης.
Το σενάριο είναι δυστυχώς γνωστό και χιλιοπαιγμένο. Το Darfur βρίσκεται στο κέντρο μιας διαμάχης μεταξύ Αμερικής και Κίνας για τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου με τις δύο χώρες να χρησιμοποιούν τις τοπικές φυλές σαν αντιπροσώπους (war by proxy).
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι η κατάσταση είναι τραγική και είναι καλό να κάνουμε κάτι αλλά πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι η διεθνής πίεση προέρχεται κυρίως από την Αμερική η οποία έχει μεγάλο μέρος ευθύνης στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Παρακαλώ μην λάβετε το σχόλιό μου σαν προτροπή να μείνετε άπραγοι, απλά προσπάθησα να δώσω και μια οπτική στο θέμα.

Κυριάκος Μπεχράκης

5 pink flowers said...

Μια προσευχη καταθετω σημερα http://alwaysthesea.blogspot.com/2007/10/blog-post_25.html για την μερα που ξημερωσε με ηλιο για την νυχτα που καμμια φορα δυσκολα υποδεχεται τον υπνο για εκεινους που δεν θελουμε να φυγουν αδικα νωρις να μαστε κει να κανουμε οτι μπορουμε και προσευχες να σκαρωνουμε για το καλο τους

5 pink flowers said...

γιατι οτι γλυκο να το λεμε γλυκερο;το χω σκεφτει κι εγω Ναι και ακουνε το ξερεις Δεν ξέρω γιατί πρέπει να παρεξηγούμε ή να αυτολογοκρινόμαστε μπροστά σε κάτι που έχουμε ανάγκη επειδή ίσως το lifestyle επιβάλλει ότι μπορεί να μην είναι ικανά mainstream. Εγώ υποστηρίζω ότι έχουμε ανάγκη την ποίηση και όχι τη βία, ότι έχουμε ανάγκη την ομορφιά, την άλλη αισθητική στις καθημερινές μας σχέσεις, αλλά και στην πολιτική και στην κοινωνία. Εμμένω και επιμένω στην ποιηση και τη συγκινητική φύση μας και προσπάθω να αποδώσω την ομορφιά της Τα ξερεςι ολα αυτα εσυ γιαυτο δεν μασας και συνεχιζεις οπως συνεχιζεις

piece de resistance said...

eixa kairo na peraso kai den eixa dei afto topost Check ena paliotero gai to viasmo me afromi afta pou grafeis sto Sudan isos sou aresei.. http://doresist.blogspot.com/2007/10/rape-is-tool-of-war-it-is-long-lasting.html
kai kyrios den masame pou sosta les!! apla apolamvanoume

Anonymous said...

Πολύ σημαντικό θέμα για το οποίο όλοι μας οφείλουμε να ενημερωθούμε κ κυρίως να δραστηριοποιηθούμε.Το ότι δε συμβαίνει στη χώρα μας ή στις γειτονικές δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε.Το βίντεο συγκλονιστικό.Αν κ τραγικό φαίνεται πως ο άνθρωπος δε μαθαίνει από τα λάθη του κ η ιστορία επαναλαμβάνεται ειδικά στις αρνητικές πτυχές της,όπως προκύπει κ από την αρχή του βίντεο.Στέλνω το γράμμα κ καλή επιτυχία στη διαμαρτυρία...

Anonymous said...

情趣商品,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣商品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣商品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品.情趣,情趣,情趣,情趣,視訊聊天室

麻將,台灣彩卷,六合彩開獎號碼,運動彩卷,六合彩,遊戲,線上遊戲,cs online,搓麻將,矽谷麻將,明星三缺一, 橘子町,麻將大悶鍋,台客麻將,公博,game,,中華職棒,麗的線上小遊戲,國士無雙麻將,麻將館,賭博遊戲,威力彩,威力彩開獎號碼,龍龍運動網,史萊姆,史萊姆好玩遊戲,史萊姆第一個家,史萊姆好玩遊戲區,樂透彩開獎號碼,遊戲天堂,天堂,好玩遊戲,遊戲基地,無料遊戲王,好玩遊戲區,麻將遊戲,好玩遊戲區,小遊戲,電玩快打

情趣用品,情趣,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,情色,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,寄情竹園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,色情影片,情趣內衣,情趣睡衣,性感睡衣,情趣商品,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室 ,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080苗栗人聊天室,080聊天室,視訊交友網,視訊

借錢,黃金,黃金回收,黃金價格,黃金買賣,當舖

A片,A片,成人網站,成人影片,色情,情色網,情色,AV,AV女優,成人影城,成人,色情A片,日本AV,免費成人影片,成人影片,SEX,免費A片,A片下載,免費A片下載,做愛,情色A片,色情影片,H漫,A漫,18成人

a片,色情影片,情色電影,a片,色情,情色網,情色,av,av女優,成人影城,成人,色情a片,日本av,免費成人影片,成人影片,情色a片,sex,免費a片,a片下載,免費a片下載,成人網站,做愛,自拍

Anonymous said...

情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣商品,情趣商品,飛機杯,充氣娃娃,自慰套,自慰,電動按摩棒,按摩棒,G點,跳蛋,潤滑液,SM道具,SM,酒店,情趣,情趣內衣,性感睡衣,角色扮演,丁字褲,吊帶襪,巨乳,18禁,美女自拍,美女自拍,免費聊天,免費視訊,一對一視訊,一對多視訊,聊天人緣,談情說愛,成人視訊,影音視訊聊天室,相片,靚辣妹群

Anonymous said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社,徵信,徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務

eda said...

按摩棒,電動按摩棒,飛機杯,自慰套,自慰套,情趣用品,情趣內衣,
角色扮演,按摩棒,跳蛋,情趣跳蛋,

G點,性感丁字褲,情趣,角色扮演服,吊帶襪,丁字褲,無線跳蛋,

情趣,情趣用品,衣蝶,
色情小說|七夕情人,一夜情,

情趣按摩棒,.,
潤滑液,SM,內衣,性感內衣,自慰器,充氣娃娃,AV,

Anonymous said...

To be a adroit benign being is to be enduring a amiable of openness to the in the seventh heaven, an gift to trust aleatory things beyond your own restrain, that can take you to be shattered in unequivocally extreme circumstances for which you were not to blame. That says something exceedingly outstanding about the get of the honest life: that it is based on a trust in the unpredictable and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a plant than like a treasure, something fairly tenuous, but whose extremely particular attraction is inseparable from that fragility.

Anonymous said...

Advice in old age is foolish; for what can be more absurd than to increase our provisions for the road the nearer we approach to our journey's end.
[url=http://aquamas584.livejournal.com/]Watches[/url]
Watches

慢慢來 said...

澎湖徵信社公司
澎湖縣徵信社公司
金門徵信社公司
金門縣徵信社公司
馬祖徵信社公司
馬祖縣徵信社公司
香港徵信社公司
大陸徵信社公司
美國徵信社公司
台北徵信社公會
台北縣徵信社公會
台北市徵信社公會
新北市徵信社公會
桃園徵信社公會
桃園市徵信社公會
桃園縣徵信社公會
新竹徵信社公會
新竹市徵信社公會
新竹縣徵信社公會
基隆徵信社公會
基隆市徵信社公會
基隆縣徵信社公會
苗栗徵信社公會
苗栗市徵信社公會
苗栗縣徵信社公會
台中徵信社公會

慢慢來 said...

南投市徵信社公會
南投縣徵信社公會
雲林徵信社公會
雲林市徵信社公會
雲林縣徵信社公會
嘉義徵信社公會
嘉義市徵信社公會
嘉義縣徵信社公會
台南徵信社公會
台南市徵信社公會
台南縣徵信社公會
高雄徵信社公會
高雄市徵信社公會
高雄縣徵信社公會
屏東徵信社公會
屏東市徵信社公會
屏東縣徵信社公會
宜蘭徵信社公會
宜蘭市徵信社公會
宜蘭縣徵信社公會
花蓮徵信社公會
花蓮市徵信社公會
花蓮縣徵信社公會
台東徵信社公會
台東市徵信社公會
台東縣徵信社公會

慢慢來 said...

晚情徵信協會全國網
大愛徵信社
三立徵信社
離婚|離婚證人有限公司
離婚|離婚證人-高雄徵信同業工會
離婚|婚姻挽回專區
一品蒐證尋人器材網
全國女子徵信社
晚晴徵信
八大徵信社
離婚│華納徵信社
徵信社品質保障關懷協會
晚晴徵信協會全國網
溫馨法律諮詢
劈腿大剖析
全國優良婚姻挽回
法律諮詢|免費諮詢華陀
亞洲徵信總部
感情挽回全國徵信
鴻海徵信尋人免費諮詢法律諮詢
大陸抓姦二奶-法律諮詢社
三立徵信有限公司
大愛徵信社
離婚|離婚證人非凡有限公司
女人國際徵信社
中區嚴選聯合徵信網
女人國際徵信
大愛徵信有限公司-台中
婦幼徵信有限公司
女子偵探徵信團隊
離婚|外遇觀測站
法律諮詢|免費諮詢網
外遇抓猴徵信偵探社
離婚-感情挽回Q&A諮詢網
新浪私家偵探社
離婚|女人徵信社
離婚|女人私家偵探社
婚姻挽回│國際聯盟社
法律諮詢所
外遇抓姦|女人國際徵信
女子徵信社
外遇|抓姦-女子偵探全國入口網
全國優良女人徵信社