Saturday, March 08, 2008

O δρόμος της εύκολης λύσης – και της μικροαπάτης

Nitro, Φεβρουάριος 2008: o Σάκης φωτογραφίζεται στο Νitro με δύο ακόμα ... Celebrities ...



Vanity Fair, March 2006: H Annie Leibovitz φωτογραφίζει Scarlett Johansson του Tom Ford, και της Keira Knightley
E καλά τώρα.

Bουτάμε και το πρωτοσέλιδο αυτού του ... άσημου περιοδικού του Vanity Fair, και κάνουμε το κορόιδο. Ή κάνουμε και τους μάγκες – δείτε το "αδελφό" μπλογκ …
Update - 17 Aπριλίου - Στη πρώτη σελίδα του κειμένου υπάρχει αναφορά σε "έμπνευση από γνωστή φωτογράφιση από το Vanity Fair που άρεσε στο Σάκη." Τουλάχιστον υπάρχει αναφορά. 'Ετσι παραμένει μόνο η ευκολία της αντιγραφής. Μπορείς όμως να ανακαλύψεις από που προέρχεται αν ψάξεις στο κείμενο. Υπάρχει όμως μία διαφορά από το GK, την Athens Voice, τη Forthnet και το Ζαχαριά

42 comments:

apos said...

Παλιά μου τέχνη κόσκινο, αγαπητέ. Αλλωστε, στο Μπουρνάζι που διαβάζουν Nitro, πόσες πιθανότητες δίνεις εσύ να ξέρουν τι εστί Vanity Fair?

greek tv said...

"Στο Μπουρνάζι" χαχαχα, καλό!
Ρε γμτ μου, ένας διαφημιστής της προκοπής δεν έχει γεννηθεί σε αυτή τη χώρα; Η' κλεμμένες θα είναι ή θα εμπεριέχουν υστερικές κατίνες που ουρλιάζουν!
Ετσι κ στην "τέχνη"... "Θωμά είσαι σπίτι;" - "Thats a pity"! Ελεος... κλέψιμο σε όλα τα επίπεδα αυτός ο νεοελληναράς!

ΔΙΟΝΥΣΟΣ said...

Αγαπητέ μου όχι μόνο οι πτυχιούχοι μπαίνουν κλέφτες και βγαίνουν καπάτσοι στα Πανεπιστήμια και στην αγορά, αλλά για να επιβιώνουν οι φελοί σαμποτάρουν κάθε αξία και ειδικά στη διαφήμηση (στη τέχνη του ψεύδους)το επίπεδο πέφτει διαρκώς γιατί οι ίδιες σκατόφατσες του χώροι στεγνώνουν την πρωτοτυπία τους στην απάτη της αντιγραφής, υποτιμώντας οι ίδιοι το κοινό τους, τον ακροατή,τον τηλεθεατή ,τον αναγνώστη εφημερίδων και των χαζοβιόλιδων υποτίθεται οδηγών δρόμων κάποιας κυκλοφορίας. Που το βάνεις αυτό διαφημήσεις στα κράσπεδα και στα ντουβάρια και ταράτσες, αίσχος πιά δεν καταλαβαίνουν οτι δυσφημούν έτσι το προϊόν που υποτίθεται διαφημίζουν

diva said...

Έναν απλό δανεισμό έκαναν οι άνθρωποι..κι αυτόν ασυναίσθητα δηλαδή...ούτε που το κατάλαβαν:-ρ
Καλημέρα:-)

Jane E. said...

Την τέχνη του reference την γνωρίζετε;

Όχι ε;

Συνεχίστε το βρίσιμο.

Anonymous said...

Ο Κωστόπουλος τέτοιος ήταν μια ζωή. Ένας αντιγραφέας.

Agobooks said...

Καλή Σαρακοστή !

greek tv said...

"τέχνή";
"reference"?

wtf είναι αυτά; Από πότε ήρθαν τούτα στην (νεο)Ελλάδα και μάλιστα πακέτο;

Καλά κούλουμα!

Anonymous said...

Και πού να δεις αυτό:
http://onebigmamma.blogspot.com/2008/02/link-whores-wtf.html

Δημοσιογράφος (??) της Καθημερινής αντιγράφει κανονικότατα ξένο άρθρο χωρίς να βάζει έστω μια αναφορά για την πηγή. Την καρφώνεις στον εκδότη της τώρα, ή δεν την καρφώνεις;

Anonymous said...

εδώ νομίζω -και το τονίζω- νομίζω ότι κάνεις λάθος ΔΜΡ...

Θα συμφωνήσω με τη Jane E. ότι πρόκειται απλώς για μία reference φωτογραφία που έχει στηθεί ΑΚΡΙΒΩΣ έτσι για να σε παραπέμπει στο εξώφυλλο του Vanity Fair. Το Νιτρο το έχει ξανακάνει με εξώφυλλο του Rolling Stone και τους ΑΜΑΝ ή κάτι τέτοιο εάν δεν κάνω λάθος. Δεν πρόκειται για αντιγραφή, αλλά για παραπομπή- αναφορά όπως γίνεται σε ΤΟΣΕΣ tribute ταινίες, πρόσφατα ακόμη και σε Ελληνικές Low Budget αλλά πολύ καλές παραγωγές όπως π.χ. το "Καράτε Τυφλή Φυγή" ή ο "Μεγιστάνας των Νιντζα". Σκεφτείτε π.χ. τον Homer Simpson που κάνει την Κραυγή του Munch http://www.lifeisajoke.com/pictures99_html.htm ή το No Budget Story του Χαραλαμπίδη που ΕΙΝΑΙ αναφορά στο In the Soup ή ακόμη και την αυτοπροσωπογραφία του Ρέμπραντ στη National Gallery του Λονδίνου ή το West Side Story που ΕΙΝΑΙ αναφορά στο Ρωμέος και Ιουλιέτα. Είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο κάθε μορφής τέχνης (και ειδικά του Pop Culture στο οποίο ανήκει το Νιτρο) και υποτίθεται ότι κλείνει το μάτι στον υποψιασμένο αναγνώστη ;)

Επειδή ούτε κι εγώ μένω στην Ελλάδα και μου φαίνεται λίγο χοντρό (και ΠΟΛΥ χαζό) να προσπαθεί να αντιγραψεί κανείς ένα τόσο κραυγαλέα γνωστό εξώφυλλο, γι αυτό παίρνω την καλόπιστη εκδοχή και τα γράφω όλα αυτά.

Είναι καλό να καταγγέλουμε τα στραβά που βλέπουμε, αλλά μερικές φορές τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται και καλό είναι να είμαστε λίγο καλόπιστοι έστω κι αν δε συμπαθούμε τον εκδότη ενός συγκεκριμένου περιοδικού ;)

Φιλικά
Μάκης ο Λύκος
Υ.Γ.: συγγνωμη για το σεντόνι :)

Swell said...
This comment has been removed by the author.
Swell said...

Από αντιγραφές σ' αυτό το επίπεδο σκίζουμε... Πριν αρκετά χρόνια είχε πάρει βραβείο η UNILEVER στην Ελλάδα για μια αφίσα του SKIP όπου απεικονίζονταν τα πόδια ενός άντρα, που κρατούσε ένα SKIP. Και το logo ήταν "Κάποιες γυναίκες είναι πολύ τυχερές...". Ήδη χρόνια πριν έτρεχε στο εξωτερικό καμπάνια της CARLSBERG με πόδια γυναίκας που είχε σ' ένα δίχτυ μπύρες CARLSBERG. Και το logo ήταν "Some guys have all the luck.."!

Anonymous said...

Πάντως οφείλεις να παραδεχτείς ότι οι αντιγραφέ είναι πολύ καλά αντίγραφα των προττύπων.Εκτός βέβαια αν κάνουμε συγκρίσεις και στο περιεχόμενο κα προσπαθούμε να βρούμε τον ελληνικό κλώνο της Σκάρλετ.Είναι δύσκολο το ξέρω.

Dr_MAD said...

O καθένας με ό,τι σταρ διαθέτει. Η ουσία είναι μια... παρθενογένεσις γιοκ!

Εδώ η Vodafone έχει το ίδιο σήμα με αυτό που υπάρχει στο κέντρο του σταυρού της Κου Κλουξ Κλαν (δες το)

Ε?

Dr_MAD said...

ΞΑΝΑ

ο δείμος του πολίτη said...

Έλα μωρέ μια αντιγραφούλα έκαναν και νόμιζαν ότι θα το πιστεψουμε. Και να ήταν μόνο αυτή.

Anonymous said...

Ήθελα να ξέρω αν ντρέπονται τώρα που κυκλοφόρησε αυτό.

Anonymous said...

Στην θέση του ομερωτικού επιτυχημένου μόδιστρου Φορντ, έβαλαν τον ομερωτικό (αν και μηδέποτε παραδεχόμενο) αποτυχημένο τραγουδιάρη Ρουβά (αποτυχημένο, αφου έχει να κάνει επιτυχία από τα μακαρόνια με κιμά). Στην θέση των ανερχομένων ηθοποιών Νάιτλι και Γιόχανσον, έβαλαν τις ομορφούλες σταρλετίστες με ημερομηνία λήξεως. Ναί, τώρα καταλαβαίνω τι είναι η τέχνη του reference...(ελληνιστί αναφορά)

Anonymous said...

συνέχεια στο παραπάνω, κάτι ξέχασα...το "the celebrity issue" πού αναφέρεται;

CaliforniaKat said...

Good eye. Another copycat idea, doesn't GR have something original? Krima.

Anonymous said...

Φίλοι μου,

το γεγονός το συγκεκριμένο νομίζω ότι δεν είναι τελικά άξιο λόγου. Η αντιγραφή αυτή είναι ΤΟΣΟ μα ΤΟΣΟ μικρή μπροστά στα φαινόμενα των ΜΕΓΑΛΩΝ και ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΩΝ αντιγραφώνσε άλλα επίπεδα. Π.χ. Μας λένε οι πολιτικοί ότι στην παιδεία θα ακολουθήσουν το παράδειγμα το Σουηδικό που έχει τόση μεγάλη επιτυχία. Σωστό; ΛΑΘΟΣ! Για να αντιγράψεις σωστά ένα επιτυχημένο μοντέλο, θα πρέπει οι συνθήκες να είναι ΙΔΙΕΣ. Θα πρέπει η νοοτροπία να ταιριάζει. Θα πρέπει πολλά.....
ΕΤΣΙ είναι όλες οι αντιγραφές. Συνήθως είναι ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΕΣ. Έτσι και το εξώφυλλο.
Με τέτοιους όγκους πληροφορίας που υπάρχουν γύρω μας, πολύ δύσκολα κάτι είναι ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ. Τα πάντα είναι εξαρτημένα από τα πάντα. Οτιδήποτε κάνω έχει επηρεαστεί από όσα βλέπω γύρω μου. Γύρω μου όμως έχω πλέον την δυνατότητα να βλέπω τα πάντα. Οπότε....

ΔΜΡ: έχω να σου προτείνω ένα Link να το δείς μήπως και μπορεί να σε βοηθήσει στο να γράφεις πιο συχνά.
LINK: http://www.torproject.org/

Άντε, με τις υγείες μας...
Zero-Κωνσταντίνος

GEORGE said...

Τα αγαθά copies κτώνται!

non journalist* said...

popo kai egw molis eida to eksofullo me to saki auto skeftika..

oso gia to aga8a copies ktontai to prosupografw.. to exw dei se toixo a8inaikou panepistimiou!

Anonymous said...

Se stasi tou panepistimiou patrwn einai grammeno...

-keimgreek- said...

den yparxei par8enogennesi... :D

Mantalena Parianos said...

Όσοι κόπτωνται για το reference (σοβαρολογείτε;) παρακαλώ να μας εξηγήσουν γιατί ο LaChapelle έχει απαγορεύσει να πωλούνται/διατίθενται φωτογραφίες του στη χώρα μας και αν πιστεύουν ότι η εικαστική τέχνη διέπεται και αυτή από πενυματικά δικαιώματα.

Το Nitro δεν είναι το μόνο περιοδικό που "κλέβει" ασύστολα από ξένα έντυπα. Όλα κλέβουν. Α, σόρι: όλα κάνουν "reference". Το Status από το GQ, τα ένθετα των εφημερίδων από το Time kai από ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί, το Life τον Guardian, η ΑVoice th Village Voice κ.ο.κ.
Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ΟΛΟΙ αποτίνουν τον δικό τους φόρο τιμής στους εκτός συνόρων συναδέλφους τους, έτσι;
Πολύ respect έπεσε σε αυτή τη χώρα και πολύ reference - προσέξτε μη βαρυστομαχιάσετε.

Anonymous said...

xaxaxaxaxax robitses

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Οι Ελληνίδες τουλάχιστον είναι πιο όμορφες από τις ασπρουλιάρες Αμερικανές...

Άντζελα said...

Δεν ειναι η πρωτη φορα που αντιγραφουμε.

Απο εξωφυλλα μεχρι μουσικες.

Οπου δεν υπαρχει εμπνευση,υπαρχει ο μιμητισμος.

Την καλημερα μου.

AEK_21 said...

Kostopoulos is **THE** copy/paste editor

No innovation, no creativity, just an empty mind, hungry for money and power.

You 're a copycat

You 're a copycat

sotbas said...

Το Nitro δεν το παω μια αλλα κι εγω νομιζω οτι το συγκεκριμενο ηταν μαλλον εμφανες tribute και οχι συγκεκαλυμενη αντιγραφη.

Μαύρος Γάτος said...

Και πού να δεις την καινούργια φωτογράφιση της Τζούλιας άλα Μέριλυν στο Νίτρο Απριλίου, πλήρης αντιγραφή, αλλά τουλάχιστον αναφέρουν την πρωτότυπη φωτογράφιση (ναι, το πήρα το τεύχος, βαράτε με, αλλά ... αχ, Τζούλια...Σ:)

ΥΓ τί χρώμα είναι τα μαλλιά της Νομικού; Αυγουλί;

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Mε κάμποση καθυστέρηση βεβαίως …

@sotbas - Από που προκύπτει αγαπητέ φίλε ότι είναι φανερό "τριβυτε"; Από που το καταλαβαίνουν οι αναγνώστες;

@jane - Αγαπητή, γιατί τόσα νεύρα; Eυτυχώς παρά την απουσία μου το απάντησε η Mαριαλένα.

sotbas said...

Η πρωτοτυπη φωτογραφια ειναι παρα πολυ γνωστη και κυκλοφορησε πολυ στο διαδικτυο. Δεν προκειται να υπερασπηστω φιλε μου τη φυλλαδα του Κωστοπουλου. Δε διαφωνω οτι μπορουσαν να το ειχαν γραψει. Ενα σωρο εργα βασιζονατι ομως σε αλλα και ειναι ο παραληπτης του μηνυματος που πρεπει να πιασει την αναφορα χωρις να του το πουν. Απο τον David Lodge που εγραψε κεφαλαιο στο στυλ του Καφκα μεχρι τον Clapton που εβαλε καποιες νοτες του Blue moon σε σολο του.
Σκοπιμα δεν εξηγουνται. Οχι για να "κλεψουν" αλλα για να κλεισουν το ματι σε οσους εχουν κοινες εμπειριες με αυτους και πιασουν την αναφορα. Προς θεου δεν συγκρινω τους παραπανω με την εν λογω φωτογραφηση. Λεω απλα οτι καταγγελεις κατι και το κανουμε μεγαλο θεμα ενω δεν ειναι. Το αν το αποτελεσμα αξιζει ή αν εγινε καλαισθητα ειναι αλλο θεμα.

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

@ Sotbas - Φίλε αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι κλείνει ο ένας το μάτι μεταξύ τους. Στο μεταξύ η Athens Voice ξεσήκωσε όνομα και στήσιμο της Village Voice, ο Zαχαριάς το στήσιμο του Toys R Us, το Bήμα το 200 ολόιδιο το κασέ της Wall Street Journal (το εγκατέλειψε μετά), και το QK της Kαθημερινής το GQ.

Όλα χωρίς αναφορές – ούτε καν σε κάποια μέσα σελίδα, με ψιλά γράμματα. Αυτή η επιδημία της ευκολίας με ενοχλεί και με προσβάλει. Αλλά θα εξηγήσω περισσότερα για αυτό. Eκτιμώ όμως την οπτική που το βλέπεις. Φοβάμαι πως έχουμε τόσα πολλά περιστατικά που δεν με πείθουν.

Anonymous said...

εμ, βασικά μέσα στο κείμενο της συνέντευξης αναφέρεται πως το εξωφυλλο είναι εμπνευσμένο (οκ...) από το εξώφυλλο του Vanity Fair οπότε κι εγώ νομίζω πώς είναι λίγο άτοπο όλο αυτό το μένος.

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Eίναι σωστό αυτό σομεοηε. Tουλάχιστον τα πήγαν καλύτερα από το GK, τη Athens Voice, την Forthnet και τον Zαχαριά. Tο είδα χθες. Υπάρχει μία αναφορά μέσα στο κείμενο. Παραμένει βέβαια η ευκολία της …έμπνευσης, αλλά γίνεται αναφορά σε αυτήν. Για να το διαπιστώσεις όμως πρέπει να το αγοράσεις πρώτα.

CaliforniaKat said...

I was thinking about you today and this post when I saw the Thavmata video by Nino. Do you know where they got that idea from? Look up Nicole Kidman's Chanel commercial.

The cab, the photographers, the fame, the rooftop, the white tank top, the red carpet. All come from there. Though I would hardly compare Nino's fame to Nicole Kidman's.

Anonymous said...

Redtube cams

Anonymous said...

To be a noble charitable being is to from a kind of openness to the in the seventh heaven, an gift to group unsure things beyond your own pilot, that can lead you to be shattered in hugely exceptionally circumstances pro which you were not to blame. That says something exceedingly impressive relating to the fettle of the righteous life: that it is based on a trust in the uncertain and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a weed than like a treasure, something fairly fragile, but whose extremely precise handsomeness is inseparable from that fragility.

The Wang said...

Oh, thank you sohbet for sharing! Sesli chat I'm in the midst Xat of wedding planning, Camfrog and both my fiance and I are NOT cake lovers, and can't imagine spending hundreds of dollars on one dessert we don't even like! Forum Sitesi | Video Paylaşım | Site Map We're planning on doing a buffet of family recipes Chat Ruleti pies, cookies, cheesecake, etc - and some of our favorite candies Sesli sohbet in apothecary jars :) I love to see that
others are SesliSohbet thinking Facebook out of Omegle the [cake] box, too!