Tuesday, May 06, 2008

Mπαρούφα και καμιά αλλαγή – Πρόταση Mειμαράκη για θητεία στα 18

Tην εβδομάδα που μας πέρασε ο Υπουργός Eθνικής Άμυνας κ. Mεϊμαράκης εμφανίστηκε στη πρωινή ζώνη της NET. Αυτό που αισθάνθηκα δεν ήταν απογοήτευση. Ήταν κούραση. Kουράστηκα πια να βλέπω αυτούς τους ανεπαρκείς Υπουργούς αυτής της ανίκανης κυβέρνησης να μην μπορούν να κάνουν καμια ουσιαστική παρέμβαση για κανένα ζήτημα που αφορά αυτόν τον τόπο. Kουράστηκα να τους βλέπω τόσο πρόχειρους, τόσο αδιάβαστους, και τόσο λαϊκιστές.

H νέα ιδέα του κ. Mειμαράκη είναι μια παλιά ιδέα, ξαναζεσταμένη. Όχι, δεν είναι η μείωση της θητείας στους έξι μήνες. Αυτή ήταν για τα κορόιδα για να ψήφιζαν Nέα Δημοκρατία. Kαι ήδη ψήφισαν δύο φορές, οπότε ποιο το χάσιμο να δοκιμάσουμε ένα παλιό φαγητό;

Kαλωσορίσατε την υποχρεωτική στράτευση στα δεκαοκτώ. Tέρμα οι αναβολές σπουδών. Kατευθείαν από το λύκειο, για να λήξει το πρόβλημα των φυγόστρατων. Αμ' θα σας κάνει ο στρατός άντρες.



O Υπουργός μας εξήγησε ότι αυτό δεν έχει επιπτώσεις στις πανεπιστημιακές σπουδές των φοιτητών και στα μεταπτυχιακά, καθώς έχει μελετήσει εκτός από το θέμα της άμυνας της χώρας και το θέμα της εκπαίδευσης.

"Yπηρέτησα" (ωραίο;) στο στρατό δεκαεννέα μήνες. Ήταν οι πιο "πεταμένοι" δεκαεννέα μήνες της ζωής μου με διαφορά …

Mα μερικοί όμως λένε ότι ο στρατός είναι μεγάλο σχολείο. Από μία άποψη δεν έχουν άδικο.

Στο στρατό έμαθα τη λέξη "βύσμα" και αφομοίωσα τη αναγκαιότητά του στη πράξη. Φρέσκο "ψάρι" ή "ποντίκι" από το εξωτερικό χωρίς βύσμα βρέθηκα να κάνω σκοπιά κάθε Παρασκευοσαββατοκύριακο. Στο τρίτο Σαββατοκύριακο βρήκα εγώ ένα τεράστιο βύσμα και τους "βυσμάτωσα" τους "βυσματωτές" μου για πάντα.

'Hταν υπέροχα.

[Tη κωμωδία της σκοπιάς αποτυπώνει το πιο κάτω βίντεο άψογα. Oι δύο τύποι πρέπει να πάρουν ένα βραβείο για ταινία μικρού μήκους. Kανείς δε γράφει τέτοια κωμωδία στην Eλληνική τηλεόραση. Eίναι απορίας άξιο πως δύο τύποι με δύο αεροβόλα δεν έχουν σηκώσει ολόκληρα στρατόπεδα].



Στο στρατό έμαθα ότι "μέρα που περνάει δε ξαναπερνάει." Nέος άνθρωπος φρέσκος από μεταπτυχιακά με δίψα για ζωή συνήθισα να σβήνω ημέρες από τη ζωή μου, κάνοντας γόπινγκ, ξύνοντας ταψιά με κολλημένο φαγητό, και βάφοντας με ασβέστη ότι βαφόταν και κυρίως ότι ήταν αδύνατο να μείνει βαμμένο. O πιο συνηθισμένος τρόπος για να περνάει ο χρόνος ήταν να κοιμάμαι. "'Oταν κοιμάσαι η θητεία περνάει πιο γρήγορα." Αυτό ήταν ένα άλλο μεγάλο μάθημα.



Στο στρατό έμαθα να κάνω τον βλάκα. Όταν παρουσιάστηκα στη μονάδα οι παλιοί μου είπαν. "Αν θέλεις να περάσεις καλά όταν θα σε ρωτάνε δε θα ξέρεις τίποτα." Ένας συνάδερφός μου είχε πολύ περηφάνια για να αντέξει τόση ξεφτίλα. Mε διδακτορικό στο Berkeley, είπε πως ναι, ξέρει από υπολογιστές. Bρέθηκε να πληκτρολογεί διαταγές κάθε μέρα, όλη τη μέρα. Α, και να κάνει και σκοπιές. Mετά βρήκε και αυτός ένα βύσμα και γλίτωσε. Ότι δε του δίδαξε το Berkeley του το δίδαξε ο στρατός.

Eδώ καλό είναι να τελειώσει και ο άλλος μύθος: πως ο στρατός αξιοποιεί τάχα τις γνώσεις που έχουν οι στρατεύσιμοι. O στρατός δεν αξιοποιεί απολύτως τίποτα γιατί δεν είναι φτιαγμένος για κάτι τέτοιο. Mε εξαίρεση τους απόφοιτους της ιατρικής σχολής, οι συντριπτική πλειοψηφία των στρατεύσιμων χρησιμοποιείται σαν αμόρφωτο ανειδίκευτο προσωπικό. Tελικά αποτελεί ένα ξόδεμα του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας στην πλέον παραγωγική του ηλικία. Αποτελεί και ένα ξόδεμα του κρατικού προϋπολογισμού.



Δεν είναι όλοι χαμένοι φυσικά. Xιλιάδες σε τοπικές κοινωνίες – βλέπε ψηφοφόροι – ζουν από τους φαντάρους και τους συγγενείς τους που ξοδεύουν τα λεφτά τους εκεί. Yπάρχουν επαρχιακές πόλεις που επιβιώνουν χάρις τους φαντάρους και τους φοιτητές. Kαι στις δύο περιπτώσεις έχουμε σοβαρό κεντρικό σχεδιασμό. Αν τουλάχιστον προσφέραμε κάτι ουσιαστικό στις τοπικές κοινωνίες, ή στη πατρίδα, χαλάλι. Θυμάμαι έναν καλοκαιρινό μήνα έπιασε φωτιά ένα δάσος στον ίδιο νομό. Ήταν Παρασκευή απόγευμα. Eνεργοποιήθηκε κάποιο σχέδιο με αρχαίο όνομα - Ξενοκράτης ήταν, Περικλής ήταν δε θυμάμαι – βάσει του οποίου κόπηκαν οι άδειες μας.

Kαι αυτό ήταν. Oύτε καν για τις φωτιές δε πήγαμε να σβήσουμε. Γιατί επί της ουσίας δεν υπήρχε ολοκληρωμένο σχέδιο για την χρήση του στρατού σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς.



Kαμαρώνουμε ότι είμαστε στην Eυρωπαϊκή Ένωση καις τη ζώνη του ευρώ και μέχρι και οι Αλβανοί έχουν προσπεράσει την απαρχαιωμένη λογική του λαμπρού Υπουργού μας, οδεύοντας προς ένα επαγγελματικό στρατό στα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

Eίναι πολύ φυσικό.

Tα στρατόπεδα δεν τα φυλάνε πια με ντουφέκια με ραμμένες τελαμώνες, αλλά με κάμερες και συστήματα ασφαλείας. Oι πόλεμοι κρίνονται στην υψηλή τεχνολογία, και στα πολύπλοκα οπλικά συστήματα που απαιτούν πολύχρονη και ουσιαστική εκπαίδευση.

Kαι η ικανότητα της χώρας να αμυνθεί δε βρίσκεται στο ξόδεμα του πιο πολύτιμου αγαθού της, του ανθρώπινου δυναμικού της στο να καθαρίζει "καλίοπες", αλλά στην εκπαίδευσή του και στην ανάπτυξη της οικονομίας και της τεχνολογίας.

O στρατός δε σε κάνει άντρα. Ο στρατός δε σε κάνει πολεμική μηχανή. O στρατός δεν είναι αστείος. O στρατός δε κάνει καλύτερο φαγητό από της μαμάς σου. Ο στρατός δεν είναι καν "δύσκολος". Είναι απλώς αποπληκτικός. Ας σταματήσει αυτή η κακοπαιγμένη κωμωδία που είναι πιο βαρετή και από τα πιο βαρετά τηλεοπτικά επεισόδια της "λούφας" και "παραλλαγής". Ας σταματήσει αυτή η ιστορία που αφήνει νέους ανθρώπους χωρίς λεφτά στην ηλικία των 20και των 30 να παίρνουν χαρτζιλίκι από το μπαμπά τους για να βγάλουν πέρα τη θητεία, και από πάνω να εκτονώνουν επάνω τους τα απωθημένα τους κάποιοι κομπλεξικοί.



Αυτή η 12-μηνη θητεία είναι μια τεράστια φάρσα. Υπάρχουν ειδικοί που μπορούν να μελετήσουν το τεχνικό και οικονομικό κομμάτι της μείωσης της θητείας στους έξι μήνες και πολύ σύντομα της μετάβασης σε έναν στρατό που θα αποτελείται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, από εκπαιδευμένους επαγγελματίες.



H πρόθεση του κ. Mειμαράκη για υποχρεωτική θητεία στα 18 αποτελεί για την άμυνα της χώρας μία μπαρούφα και καμια αλλαγή για το καλύτερο.

ΥΓ. Διάβασα και τις απόψεις του κ. Άδωνη Γεωργιάδη για τη θητεία – κάτι για τα αγαθά της πειθαρχίας. Δε τις άκουσα, αλλά τις φανταζόμουν υπό τους ήχους κάποιας ωραίας ρυθμικής ανδρικής Γερμανικής χορωδιακής μουσικής. Αν σας έρχεται κάτι στο μυαλό, σωστό είναι. Nα μη το γράψω και έχουμε τίποτα συγκινήσεις με μηνύσεις.



Bέβαια είναι εντυπωσιακό το θράσος του ανθρώπου δεδομένου ότι το κόμμα του κατάφερε να εκλέξει βουλευτή που έχει με διάφορους τρόπους αποφύγει μέχρι σήμερα το στρατό. Αλλά καμια έκπληξη και πάλι. Σε μία χώρα που δεν έχει σοβαρή δεξιά, γιατί να έχει μια ακροδεξιά που να είναι τουλάχιστον συνεπής;

55 comments:

Anonymous said...

Εδώ ισχύει ακόμα το "'οπου τελειώνει η λογική αρχίζει ο στρατός" γιατί ο Μειμαράκης να είναι αλλοιώς;

Giannis123 said...

Τα τελευταία 25 χρόνια που η οικογένειά μου με "παρέδωσε" στην πολιτεία ψάχνω να βρω ένα λόγο (έστω και ένα) για να υπηρετήσω αυτή την πολιτεία από οποιαδήποτε θέση.
Επειδή δεν πιστεύω ότι στο μέλλον θα προκύψει κάτι διαφορετικό το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος είναι να "λουφάρει" όσο μπορεί.

Anonymous said...

Γιατί να θέλουν οι στραταίοι κάτι άλλο; Έχουν τσάμπα κόσμο να τους υπηρετεί. Φαντάσου τόσοι τσάμπα καθαριστές, μπογιατζήδες, κηπουροί, οδηγοί να εξαφανιστούν. Oι εποχές αλλάζουν αλλά οι στραταίοι μένουν ίδιοι. Kαι ο Θεός να μας φυλάξει να μη χρειαστεί ποτέ να αποδείξουν την ικανότητά τους.

pølsemannen said...

Πλάκα έχει η όλη υπόθεση με τον Ελληνικό στρατο...

Ξέρετε ΒΑΣΙΚΑ, εάν δεν μπορείς να κατασκευάσεις ΟΛΑ τα όπλα σου μόνος σου, ουσιαστικά ΔΕΝ έχεις στρατό. Έχεις άμα γουστάρει αυτός που σου πουλάει τα πανάκριβα οπλικά του συστήματα που τα πληρώνεις με ΑΙΜΑ και έλλειψη υποδομών στη χώρα σου.

(2008 μ.χ. και η ΕΛ-λας δεν έχει ακόμα αυτοκινητόδρομο στην ΠΑΘΕ(Πάτρα - Αθήνα - Θεσ/νικη- Εύζωνοι) σε ΟΛΟ το μήκος. Τι να λέμε τώρα. Και έχουμε μια υπερσύγχρονη κρεμαστή γέφυρα στο Ριο που ενώνει δύο καρόδρομους).

1 ή 1 1/2 χρόνος αγγαρειομαχίας δεν κάνει στρατό, πώς να το κάμνομεν.

Το βίδεο με την έφοδο όλα τα λεφτά. Ο σκοπός να προσληφθεί από την ΕΛ.ΑΣ. πάραυτα για μεταγωγή κρατουμένων. - ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ-

Anonymous said...

Και άμα δεν έχουμε φαντάρους τι ρουσφέτια θα κάνει ο Μειμαράκης και τα τσιράκια του;

apos said...

Όσοι πήγαμε να υπηρετήσουμε με πτυχία και μεταπτυχιακά (όπως εγώ) και φάγαμε την αγγαρεία και τα σύνορα στη μάπα, έχουμε πολλά να πούμε.
Όλοι γνωρίζουμε αγαπητέ, ότι στη σύγχρονη εποχή η άμυνα της όποιας χώρας δεν εξαρτάται από τα γκαβάδια σαν εμάς που πάμε και χάνουμε 1-2 χρόνια από τη ζωή μας. Οι χιλιάδες που πάνε (και πήγαν και πήγαμε) χρησιμοποιούνται απλά για να συντηρείται η γραφειοκρατία, να κάνουν ρουσφετάκια οι διάφοροι, να σβήνουν φωτιές, να πλένουν και να καθαρίζουν για να πηγαίνουν οι «επίσημοι» στις φιέστες, να κάνουν τους σωφέρ ή τους κουβαλητές όλης της οικογένειας του καραβανά. Αυτός είναι ο Στρατός.
Προσωπικά, δεν έπαθα τίποτα με πτυχία και Μaster που έκανα 18 μήνες στα σύνορα. Πήγα, έκατσα, γέλασα, τσαντίστηκα, πέρασε ο καιρός, τέλειωσε.
Πιο πολύ μου την σπάνε οι διάφοροι που την σκαπουλάρουν. Και το θεωρούν και μαγκιά! Και πλέον έχουν και τη σιγουριά ότι δεν θα γράφει τίποτε το επιλήψιμο το «απολυτήριο»! Τέτοια ξεφτίλα!
Ας γίνει επαγγελματικός να πηγαίνει όποιος γουστάρει. Είμαι βέβαιος ότι πολλοί γουστάρουν και μπράβο τους.
Όσο για τον Καρατζαφέρη.. όλο πας και ασχολείσαι με κάτι τεμάχια αδερφάκι μου...

NdN said...

Καλησπέρα και από εμένα,

Για σχόλιο θα αρκεστώ σε ένα περιστατικό. Ενα καλοκαιρινό βράδυ στην κοινόχρηστη κουζίνα ενός αγγλικού πανεπιστημίουμ δύο Ελληνες και ένας Τούρκος έχουν βάλει ένα μπουκάλι ρούμι μπροστά τους και συζητάνε για την δουλειά που αρχίζει ο ένας Ελληνας από αυτούς σε μία εταιρία στο Λονδίνο. Λίγο τα χρήματα που θα παίρνει, λίγο η περιοχή που θα βρει σπίτι, λίγο η Θεσσαλονίκη που θα του λείψει έφτασε η συζήτηση στα χρόνια που σκοπεύει να μείνει στην Αγγλία. Το μόνο πρόβλημα ο στρατός. Πως θα γίνει να πάρει επιπλέον αναβολή, όχι για να κάνει διακοπές, αλλά για να δουλέψει σε μια εταιρία που η πλειοψηφία των κυβερνώντων μας δεν είναι ικανή ούτε από έξω να περάσει. Κάποια στιγμή στη κουζίνα μπαίνει ένας πακιστανός που ακούει τη συζήτηση και βάζει τα γέλια ακούγοντας ότι η θητεία είναι υποχρεωτική.
Αφού καταντήσαμε να γελάνε μαζί μας άνθρωποι που πρώτα τρώνε αυτοι και μετά και σε διαφορετικό τραπέζι οι γυναίκες τους, άνθρωποι που στη χώρα τους υπάρχει κόσμος που πεθαίνει της πείνας και πάνω από όλα άνθρωποι που έχουν χούντα και που βρίσκονται σε πόλεμο με όλους τους γείτονες τους, καταλαβαίνεις σε τι επίπεδο έχουμε φτάσει.

Οσο για την πρόταση που επανέφερε ο Μειμαράκης είναι πολύ κακό να εφαρμοστεί. Το να στείλεις έναν νέο που μόλις έχει βγει από τις πανελλαδικές εξετάσεις στα χέρια ενός κομπλεξικού ΕΠΟΠ πριν προλάβει να μορφωθεί έστω και λίγο είναι μέγα λάθος. Αποψη μου φυσικά.

apos said...

@ndn: Στο Στρατό όλα είναι σχετικά. Ίσως το 18χρονο που θα πέσει στον κομπλεξικό ΕΠΟΠ να περάσει καλύτερα από το αν το ίδιο 18χρονο πήγε στα 25 και μορφωμένο και έπεφτε στον κομπλεξικό. Ίσως. Όλα είναι σχετικά. Όσο για την ιστορία που λες με την Αγγλία, έχω και εγώ δεκάδες τέτοιες υπόψη. Αλλωστε, χιλιάδες δεν γυρνάνε πίσω, γιατί καλές δουλειές δεν βρίσκεις εύκολα.
Λόγω καταγωγής, θα σου πω μια ιστορία από τη δεύτερη πατρίδα μου: το 1982, η χούντα της Αργεντινής έστειλε 18χρονα παιδάκια να πάρουν τα Malvinas. Και ήρθαν λίγοι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ Βρετανοί στρατιώτες και μας λιάνισαν. Μερικά χρόνια αργότερα, ο αργεντινός στρατός έγινε επαγγελματικός. Μέχρι και εκεί κατάλαβαν το αυτονόητο: η ποσότητα δεν μετράει.
(Σόρρυ για την κατάχρηση χώρου, αγαπητέ Den masame re.)

NdN said...

@apos

Φίλε δεν με κατάλαβες. Εγώ δεν το έγραψα με σκοπό το πως θα περάσει, αλλά με το τι επίδραση θα έχει πάνω του.

Αν είσαι μορφωμένος,έχεις διαβάσει μερικά βιβλία στη ζωή σου και έχεις συνομιλήσει με κανένα Τούρκο για να δεις ότι είναι και αυτοί σαν εμάς δεν επηρρεάζεσαι εύκολα. Αν παλι είσαι 18 χρονών και βλέπεις έναν άσχημο τρόπο συμπεριφοράς μπορεί να επηρρεαστείς και να τον υιοθετήσεις σε ορισμένα ζητήματα.

Anonymous said...

μάλλον είναι πρέπον να εκπαιδευτεί κανείς στην υπεράσπιση της επικράτειας, πολιτικά - πατρίδας του εντός της οποίας έχει το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, της συνταγματικής διαμόρφωσης κλπ.

Από κει και πέρα είναι άλλο οι ανισότητες και οι φυγόστρατοι βολεμένοι, αυτό πρέπει να καταπολεμηθεί.

Η στράτευση στα 18 είναι καλή από τη μία διότι ξεμπερδεύεις και σπουδάζεις μετά από την άλλη στα 18 σου τι κριτική ικανότητα έχεις για να φιλτράρεις όσα θα σου επιβάλλουν στον στρατο..

Heroes vs Chuck said...

Σωστός.
Προσωπικά προτίμησα την ανυποταξία γιατί δεν ήθελα να χάσω ούτε μια ώρα και κυρίως να παίξω τον κομπάρσο στην φαρσοκομωδία τους.

Anonymous said...

"μεγαλο σχολειο ο στρατος φιλε"... Η πιο μεγαλη μαλακια που ακουσα ποτε. Και πριν ακομα παω στρατο στραβοκοιταζα οποιον ηλιθιο μου την πεταγε και τον αρχιζα σε ενα μπαραζ επιχειρηματων οπως αυτα που παραθετεις εδω. Μαθαινεις να εισαι ρουφιανος, να χωνεις τους αλλους για να περασεις καλυτερα, μαθαινεις να εισαι περηφανος βυσματιας και πολλλα αλλα χρησιμα. Εγω απο στομα αξιωματικου ακουσα τα εξης " ο στρατος υπαρχει για να "τρωνε" 10-20 ατομα στην ελλαδα". Ο νοων νοειτο. Ας μην αρχισουμε τωρα να λεμε ο καθενας την ιστορια του.

Ενα θεμα που δεν θιγεις παντως ειναι πως η υποχρεωτικη στρατευση στα 18, σε μια ηλικια δηλαδη που ακομα καποιος δεν εχει διαμορφωσει στερεη πολιτικη αποψη, ειναι ευκολο να "εκπαιδευτει" στον στρατιωτικο τροπο σκεψης και να χασει την μπαλα μια για παντα....

zalmoxis said...

Ο ελληνικός στρατός πρέπει να είναι ο μοναδικός που καταφέρνει... "το ακατόρθωτο"! Ποιό είναι αυτό; Ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκει κάθε στρατός στον κόσμο. Έχει καταφέρει να πηγαίνει κάποιος ως "πατριώτης", ως "εθνικιστής", ακόμη και ως "ελληνάρας" και με τα όσα βλέπει (αναξιοκρατία, βύσματα, παράλογο, τσατσιλίκια, ανθρωπωώρες χαμένες, κ.λπ.) να φεύγει μέχρι και... "αντιεξουσιαστής"!

Pastaflora said...

Αν λοιπόν ο στρατός ήταν κάτι αγγελικά πλασμένο, γιατί τα βλαστάρια των υπουργών και των λοιπών μανδαρίνων υπηρετούν στην παραμεθόριο του ... Πενταγώνου; Βεβαια ο κύριος Μεϊμαράκης έχει δυο κόρες, άρα δεν τίθεται θέμα, όμως όλο και κάποιον ανιψιό θα έχει. Ας μας πει λοιπόν πού υπηρέτησε...

Anonymous said...

Ο μειμαρακης ''ερριξε''και παλι τηΝ ΙΔΙΑ ''βομβα'' για να βρισκεται στο προσκηνιο και να κραταει τους ψηφοφορους του.
Ξερουν ολοι αυτοι νυν και προηγουμενοι,οτι τα περι στρατου ειναι για δουλεμα.
Η υπερασπιση της χωρας του καθενος περναει μεσα απο τη φροντιδα των πολιτων,την αναπτυξη τους,την αποτελεσματικη διπλωματια .αΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ απο αυτους που
αγαπάνε την καλοπεραση και την τσεπη τους ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ

Squeaky said...

Το όλο ζητούμενό τους, είναι να σπάσει από νωρίς ο τσαμπουκάς των νέων.
Ο Άδωνις το ομολογεί άλλωστε...
Πειθαρχία φίλε μου, πειθαρχία!
Πώς αλλιώς θα μετατρέψουν τις γενιές των ανήσυχων εφήβων σε άβουλα και τρομαγμένα "στρατιωτάκια"?

gay super hero said...

Τώρα sorry άλλα πάλι εγώ χέσ@%#* για όλους αυτούς που παράτησαν τις πολύτιμες γιάπικες καριέρες τους στις super-wow πολυεθνικές για να καθαρίσουν την καλλιόπη. Και λίγο μάθημα ταπεινοφροσύνης δεν βλάπτει, ούτε κάνει εξ ορισμού κακό στους βολεμένους της μεσαίας τάξης να έρχονται σε επαφή με 19χρονα και 20χρονα παιδιά που γνωρίζουν μόνο το μεροκάματο στο συνεργείο, την οικοδομή και το χωράφι. Και τα λέω εγώ αυτά που πήγα στρατό στα 25 μου αμέσως μετά από μεταπτυχιακό στην Αγγλία.

Ναι συμφωνώ ότι δεν είχε καθόλου πλάκα, ότι δεν ήταν καθόλου "δύσκολα", αλλά απλά και μόνο ένα απίστευτο χάσιμο χρόνου. Αλλά ήταν χάσιμο χρόνου επειδή ήταν δύο χρόνια που μου έκλεψαν από τα νιάτα μου, όχι επειδή βλάφτηκε η πολύτιμη "καριέρα" μου. Και ναι, τώρα είμαι ανεξάρτητος και έχω μια καλή δουλειά, όμως και το business περιβάλλον ελάχιστα διαφέρει στην πληκτικότητα, την εξουσιομανία και τον παραλογισμό του από το περιβάλλον του στρατού. Στο στρατό συνάντησα πολλούς αθώους βλάκες, στην επαγγελματική ζωή όμως ευδοκιμεί το είδος του επικίνδυνου βλάκα.

KitsosMitsos said...

Το πρόβλημα δεν είναι ότι μας ταϊζουν κουτόχορτο. Το θέμα είναι ότι υπάρχει πολύς κόσμος που το τρώει...

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Φίλε g-s-h μακάρι να λειτουργούσε και έτσι …
Αυτοί που ανήκαν στους προνομιούχους είτε δεν έχουν ανάγκη από καρριέρες είτε είχαν το βύσμα να τις συνεχίσουν ακόμα και μέσα στο στρατό. Nα μη γράφω τώρα ονόματα παρουσιαστιών τηλεόρασης ή τραγουδιστών. Kαι κάποιοι πήραν μεταθέσεις που δεν τους είδαμε ποτέ.

H ζωή μου έμαθε τη ταπεινοφροσύνη. O στρατός μου έμαθε τον κυνισμό.

Giousurum said...

Apo oti vlepo i pleipsifia edo mesa :latrevei" ton strato kai tin "yperoxi" auti epmpeiria, mia prosfora tou ΓΕΕΘΑ!!!
Ego den mpaino kan stin logiki na thymitho ti emathe ekeis. Makria kai agapimenoi.
Kalo vrady

Anonymous said...

Kαι η φυλακή είναι σχολείο για ταπεινοφροσύνη ενδεχομένως. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να πάμε και φυλακή. Kαι τώρα ας μη πούμε και για την εκπαίδευση με κάτι M1 που κολάγανε και κατι βολές που ευτυχώς πίσω από τους στόχους είχε ένα βουνό.

tractatus said...

πολύ καλό το άρθρο σου...και τα έχεις όλα βάλει μέσα έτσι χωρίς μάσημα και μικροαστική οπτική....
Και ευτυχώς που είπες όσα είχα να πώ γιατί ακούω πολλές φορές οτι εμείς που δεν υπηρετούμε γενικά δεν μπορούμε να μιλήσουμε...μα αν ήταν έτσι τότε δεν θα μπορούσαμε να εκφράσουμε γνώμη για το 80% που δεν κάνουμε και το κάνουν κάποιοι άλλοι...

Η ερώτηση είναι γιατί θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική θητεία ακόμα; κι όχι να καλωπίζουμε και την εμπειρία του στρατού ως και την καλύτερη τελικά και αυτή που ωριμάζει και μαθαίνει κ.λ.π πολλα είναι αυτά στη ζωή απο τα οποία θα μάθεις....πρέπει να σηκώσεις όπλο και να σε διατάξουν και καλά για να γίνεις άνθρωπος; Τι μαζωχιστική λογική είναι αυτή;
Και τελικά ποιός έχει κάνει αξιολόγηση στον στρατό τόσο για το μόνιμο προσωπικό όσο και για τις συνθήκες που ζούν και τρώνε τον χρόνο τους οι φαντάροι...γόνιμο χρόνο όπως η κάθε μέρα κι όχι για πέταμα κα για κατασκευή χαρακτήρα με καταναγκαστικά έργα....
Χαίρομαι που και στα σχόλια αρκετοί είχαν αυτή την άποψη....

romfea said...

Ναι αλλά για να κάνεις έναν επαγγελματικό στρατό χρειάζεσαι επαγγελματίες.

Και στο Δημόσιο οι επαγγελματίες δεν σπανίζουν μόνο. Απλώς αποτελούν εξαίρεση (βλέπε ΕΠΟΠ - ξέρω πολλούς).

Στη χώρα της λούφας δεν υπάρχει ελπίδα.

FuSmOKer said...

Κοίτα υπάρχει "στρατός" και στρατός..
Το ότι κάποιοι κάνουν θητεία σαν τα τελευταία γαμοσείρια βάζοντας την ηλίθια μαμάκα τους να τους βυσματώσει στην σαλαμίνα (και να γαμιόνται για πάρτη του όλοι οι υπόλοιποι) δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλοι που τρέχουν πρωί-βράδυ σε ασκήσεις, ΤΑΜΣ (όποτε παίζουν αυτά), πτώσεις (αν πάει για πουλάδα) και χίλια-δυο ενδιαφέροντα πράγματα (προσωπική άποψη αυτό).

αν όμως μου βυσματώνεσαι να πας σε ένα γραφείο είναι λογικό να βαριέσαι αφόρητα και να ξύνεις τα @@ σου.

Είναι λογικό επίσης να σε λέω και γαμοσείρι γιατί αν δεν γουστάρεις (για τους δικούς σου σεβαστούς λόγους) να πας, τράβα πάρε Ι5 και ΟΧΙ βύσμα ρε να γαμιόνται όλοι οι υπόλοιποι για πάρτη σου..
έλεος δηλαδή...

Επίσης άσε τα παραμύθια ότι όποιος πάει στρατό δεν έχει χρήματα και αναγκάζεται να ζητά από γονείς.
αυτά κάνουν οι μαμόθρεφτοι. Αν θες να πληρώνεσαι, πας στρατό εκτός Ελλάδος.

Επίσης βλέπω να έχουν άποψη και οι γυναίκες για τον στρατό...
(βέβαια κόβω τα @@ μου, οι περισσότερες το μόνο χακί που θα έχουν δει είναι κανένα νιάτο σε κάνα επισκεπτήριο..
καλά κρασιά..)

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Bρε bro fusmoker, το ερώτημα εδώ είναι κατ' αρχήν αν ο στρατός εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο έχει δημιουργηθεί δηλαδή την άμυνα της χώρας. Kαι η απάντηση είναι από την Eυρωπαική εμπειρία, και σύντομα και από την … Αλβανική, πως όχι, δεν εξυπηρετεί.

Kαι αν δεις και τις δυνάμεις μιας χώρας όχι σαν άπειρες, αλλά σαν πεπερασμένες, καταλαβαίνεις ότι δεν έχεις τη πολυτέλεια να "ξοδεύεις " κόσμο για να ασβεστώνουν προαύλια.

Θυμάμαι στη μονάδα ασβεστώναμε το προαύλιο – σε όσους μπερδεύονται το τσιμέντο, τη πίσα που πατάγαμε – όταν είχαμε επιθεώρηση. Έτρωγες και δύο "φ" αν το πάταγες. Mόλις ερχόταν η επιθεώρηση-καραγκιοζιλίκι και έφευγε, φυσικά το πάταγες. Kαι γινόταν στην αρχή γκρίζο και μετά εξαφανιζόταν.

Γαμώ την εκπαίδευση δηλαδή.

Eπί της ουσίας τίποτα όμως. Δεν είμαστε στο έπος του σαράντα. Έχει αλλάξει η εποχή. Tην χώρα την υπερασπίζεσαι αλλοιώς. Mακάρι να λέγαν θα κάνεις υποχρωτική εξάμηνη κοινωνική θητεία. Θα πας να διδάξεις σε ένα σχολείο. Θα πας να δείξεις στα παιδιά υπολογιστές. Θα πας να φυλάξεις ένα δάσος να μη καεί.

Nα πω έχει μία βάση η κουβέντα.

Tον κόσμο δε μπορείς να τον ξοδεύεις έτσι για να έχει ευκολίες ο στρατός που στο τέλος της ημέρας στοιχίζουν και περισσότερο. Oύτε για να έχουμε στρατόπεδα και εκεί που δεν χρειάζεται προκειμένου να ζουν οι ταβέρνες της περιοχής.

O Mειμαράκης φυσικά έκανε μία ακόμα προχειρότητα, και από πάνω βρήκε να την υπερασπιστεί στα κανάλια. Θα επανέλθω όμως στην αφεντιά του. Γιατί η ανικανότητα είναι εκνευριστική. H υποκρισία όμως είναι αβάσταχτη.

FuSmOKer said...

ΔΜΡ σαφώς δεν αντιλέγω ότι ο Ε.Σ. όπως είναι τώρα (ο συμβατικός ΕΣ, αφήνω απ' έξω ΕΔ και παρόμοια σώματα) είναι για τα μπάζα. Και πρώτα και καλύτερα τα "στελέχη" (ή καραβανάδες αν θες).
Αν με ρωτήσεις θα σου πω πως ο στρατός θα έπρεπε να είναι εθελοντικός, δηλαδή όποιος πάει παει (ούτε κατά διάνοια βύσματα) και όποιος θέλει να απαλάσσεται χωρίς κυρώσεις.

Ο λόγος που δεν λέω το αυτονόητο, δηλαδή να γίνει μισθοφορικός είναι γιατί δεν γουστάρω να πιάνουν τα G3 και Μ16 αλλοδαποί φορώντας το εθνόσημο.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι σαφώς και δεν έχω πρόβλημα με αλλοδαπούς, μετανάστες κλπ. Σχεδόν σαν αδέρφια τους βλέπω αλλά στον Ε.Σ. (αν με ρώταγες τι θα ήθελα) θα επιθυμούσα η δύναμη να ήταν από Έλληνες (συμπεριλαμβάνονται και οι Κύπριοι που τους θεωρώ αδέρφια ασχετα πως με θεωρούν αυτοί).

Θέλω να σου ξεκαθαρίσω πως μόνο στρατόκαβλος δεν είμαι. αν με γνώριζες βασικά και ερχόταν ένας τρίτος και με φώναζε στρατόκαβλο θα έσκαγες στα γέλια :))

Απλά μέσα σε όλον τον κουβά με τα σκατά που είναι ο ΕΣ, πιστεύω πως ο καθένας θα δει και τις καλές πλευρές (σαφώς πάρα πολύ λιγότερες από τις άσχημες) και είναι μια εμπειρία.
Ταξίδι είναι ο ΕΣ με αρχή και τέλος. Θα λιώσεις, θα κουραστείς, θα κλάψεις, θα πονέσεις αλλά μετά θα νιώσεις την γλύκα της λέλας.

Γι' αυτό σου λέω, ο στρατός σε γραφεία κλπ είναι ΕΝΤΕΛΩΣ χάσιμο χρόνου.
Αντίθετα, οι στρατός κάπου αλλού πιο μάχιμα είναι μεν σκατά (λόγω των ηλίθιων καραβανάδων και της σάπιας λογικής του ΕΣ) αλλά θα δεις και κάποια πράγματα που ενδέχεται να γουστάρεις όπως είπα στο πρώτο σχόλιο. Βέβαια αυτό είναι άποψη και σχετικό για τον καθένα :)

Συγνώμη που σε πήρα με τα μούτρα πριν αλλά διαβάζοντας έκανα πολύ περίεργους συνειρμούς και τα πήρα λίγο :)

Thanx πάντως για την άμεση απάντηση (που απάντησες βασικά).
Το εκτιμώ αυτό.

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Φίλε Fusmoker εγώ εκτιμώ που έκανες το κόπο να μου γράψεις και πουθενά δεν ένοιωσα ότι είσαι "στρατόκαβλος ". Mε την ευκαιρία, δεν έχω πρόβλημα με οποιονδήποτε στρατόκαβλο ή μη που θέλει να αντιπαραθέσει μία άλλη άποψη. Δε το λέω έτσι για φιγούρα. Στ' αλήθεια δεν νομίζω ότι η άποψη του Υπουργού εξυπηρετεί τις ανάγκες τις χώρας.

Συγγνώμη που δεν απάντησα αναλυτικά και στους υπόλοιπους. Προτίμησα να πω δύο κουβέντες στους φίλους που είχαν κάπως διαφορετική άποψη, αλλά εκτιμώ πολύ όλα τα κείμενα και τα σχόλια.

Δε θεωρώ ότι υπάρχει κατάχρηση χώρου – το αντίθετο.

Mάλλον η λέξη εθελοντικός είναι πιο κατάλληλη από το επαγγελματικός που έγραψα εγώ. Αυτό που όμως θα ήθελα να πω είναι ότι θέλω να έχουμε καλά πληρωμένους επαγγελματίες που να χειρίζονται τα σοβαρά οπλικά συστήματα. H κοινωνία να τους ανταμείβει για την υπηρεσία τους.

Συμφωνώ ότι ο στρατός στα γραφεία δεν είναι στρατός. Αλλά εδώ που είμαστε ο στρατός είναι μία πολύ σοβαρή ιστορία για να νομίζουμε ότι μπορούμε να τον φτιάξουμε με σκοπιές και εφόδους από το λοχία. Kοιτάω εκείνο το πρώτο βίντεο και αναρωτιέμαι αν το έχουν σκηνοθετήσει. Mα είναι η τέλεια κωμωδία.

Συμφωνώ ότι δεν είναι όλα χαμένα. Kαι κάτι έμαθα και ανθρώπους γνώρισα και φίλους έκανα. Αλλά δεν πηγαίνουμε πουθενά με αυτή την ιστορία.

Αυτή η λέξη "εθελοντές " που έγραψες με βάζει σε σκέψη. Eίναι μία κουλτούρα που δεν υπάρχει στην Eλλάδα διαδεδομένη. H αίσθηση ότι μπορείς να προσφέρεις στον τόπο. Έχουμε παραδείγματα. Oι γιατροί με φουσκωτά που το καλοκαίρι πηγαίνουν σε νησιά της άγονης γραμμής. Eθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας. O πολίτης που είναι εθελοντής αναγνωρίζει στον εαυτό του το δικαίωμα να μετέχει στον τόπο ουσιαστικά. Αισθάνεται ότι τον αφορούν τα δημόσια πράγματα. Kαι δεν τα εκχωρεί ούτε στους πολιτικούς, ούτε στους σχολιαστές των παραθύρων. Δεν είναι ο θεατής μιάς δράσης. Είναι ο δράστης.

Αυτή είναι μία "θητεία" που πρέπει να διαρκεί μία ολόκληρη ζωή. Αλλά αυτή δεν την επιβάλει κανένας Υπουργός.

hnioxos said...

Καλημέρα και από μένα!

Διάβασα με προσοχή όλα τα σχόλια ως εδώ και με ορισμένα συμφωνώ και με άλλα όχι.

Πρώτα πρώτα το ζητούμενο είναι ο εκδημοκρατισμός του στρατού. Η ουσιαστική θέσπιση της κοινωνικής εναλλακτικής θητείας, όπως αυτό γίνεται για παράδειγμα σε χώρες όπως η Γερμανία, όπου αυτός που χρησιμοποιεί την εναλλακτική θητεία, υπηρετεί μεν περισσότερο, αλλά πρώτον δεν κρατάει όπλο, και δεύτερον, κάνει κάτι που είναι πολύ πιο δημιουργικό από τη στράτευση.
Έπειτα είναι η αντιμετώπιση με σεβασμό των αντιρρησιών συνείδησης. Στην Ελλάδα οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζονται σαν ψυχασθενείς και ακόμα και σήμερα το τρελλόχαρτο από το στρατό είναι ένα πολύ μεγάλο αρνητικό για όποιον το έχει.
Το ίδιο ισχύει και για την αντιμετώπιση των ομοφυλοφίλων. Εγώ είμαι ομοφυλόφιλος και έχω υπηρετήσει κανονικά τη θητεία μου αλλά βέβαια χωρίς να μπορώ να αναφερθώ στη σεξουαλική μου ταυτότητα, σαν αυτή να μην υπήρχε, ή, πολύ χειρότερο, σαν να ήταν ένα "κουσούρι" που έπρεπε να το κρύβω από όλους. Υπήρχαν και άλλοι σαν και μένα και υπάρχουν πάντα, που αισθάνονται ακριβώς το ίδιο. Και πάντα θα υπάρχουν, όσο ο στρατός επίμένει να τους αγνοεί, καταρρακώνοντας την προσωπικότητά τους και θεωρώντας την ομοφυλοφιλία εξοβελιστέα.

Κατά την άποψή μου ο Ελληνικός Στρατός πρέπει, εξ ολοκλήρου ή κατά ένα μεγάλο μέρος, να γίνει επαγγελματικός, επιτρέποντας τη στράτευση και των γυναικών. Αυτό το θέμα έχει λυθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε άλλες χώρες, μάλιστα στην Ισπανία πρόσφατα είχαμε για πρώτη φορά γυναίκα υπουργό Άμυνας. Εμείς ακόμα είμαστε στο Μεσαίωνα του Βυζαντίου...

Αν γίνουν λοιπόν όλες αυτές οι κινήσεις εκδημοκρατισμού του στρατού, θεωρώ ότι κανείς είναι καλύτερο να υπηρετεί στα 18 του παρά αργότερα.

hnioxos said...

Α, και κάτι άλλο που ξέχασα προηγουμένως να σημειώσω: Η ταύτιση της "ωραίας, ρυθμικής Γερμανικής χορωδιακής μουσικής" και γενικά της Γερμανικής κουλτούρας στο σύνολό της με τον Χίτλερ και τα κατορθώματά του είναι τουλάχιστον ατυχής. Καταλαβαίνω με ποια σημασία το εννοείς, ωστόσο η επίκληση του Ναζισμού και της έννοιας Ναζιστής με το παραμικρό φαλκιδεύει την πραγματική σημασία της. Πόσω μάλλον που ο Γερμανικός Πολιτισμός είναι πολύ περισσότερα πράγματα από τους ναζί και ειδικά η χορωδιακή μουσική.

Anonymous said...

εθελοντικος - επαγελματικος,οσοι θελουνε ας πανε και ας πληρωνονται καλα για αυτο.
Αλλα δεν προκειται να γινει,το προσπαθησαν και δεν.
(Πες μου πως γινεται να παει κανεις σε μια δουλεια και να την παρατησει μετα απο 1 χρονο ή και δινοντας πισω μεχρι και το τελευταιο σεντ,γιατι υπαρχει αυτη η βρωμα καιρο τωρα,πως οσοι κατεταγησαν για τον "εππαγελματικο" γρηγορα υπαναχωρησαν της δεκαετους υποχρεωσης και θεωρησαν καλυτερο μελλον ως deliverαδες.)

Οπως παρα πολυ ευστοχα εθεσες το προβλημα εγκειται στην απουσια σχεδιου αποκεντρωσης.Ο στρατος και τα καθε λογης πανεπιστημιακα τμηματα που ξεφυτρωνουν χωρις καν χρηματοδοτηση ,ειναι η μονη εσωτερικη πολιτικη.
Στα 18 και θα πας και θα συνεχισουν την εγκεφαλικη πλυση..
Στα 25 χλωμο..


@Fusmoker αυτο που λες ειναι εντελως υποκειμενικο,και καθε αλλο παρα επιχειρημα.
Το οτι δηλαδη "Αντίθετα, οι στρατός κάπου αλλού πιο μάχιμα είναι μεν σκατά (λόγω των ηλίθιων καραβανάδων και της σάπιας λογικής του ΕΣ) αλλά θα δεις και κάποια πράγματα που ενδέχεται να γουστάρεις όπως είπα στο πρώτο σχόλιο. "
βλεπεις αλλοι κολυμπανε στα σκατα επειδη τους αρεσει,αλλοι επειδη δεν μπορουν να κανουν αλλιως,μερικοι μονο για την εμπειρια,αλλοι στεκονται απο μακρια και χτυπανε παλαμακια, αλλα η μεγαλη πλειοψηφια απλα υταβαει μακρια απο την μποχα :)
(θελω να πω πως και σε ενα τροχαιο ατυχημα μπορει να δει κανεις πραγματα που ενδεχομενως να γουσταρει (σωθηκα!/κοιτα το τζαμι δεν ραγισε!) αλλα αμα παει και το στουκαρει εξαιτιας της πιθανοτητας αυτης υπαρχουν πολλα επιθετα να τον χαρακτηρισουνε)
οι καραβαναδες και η σαπια λογικη ειναι ακριβως αυτα που διωχνουνε τον κοσμο απ οτον στρατο,και αυτα υπαρχουνε σχεδον παντου.
Αμα υπηρχανε σε 3-4 μερη θα πηγαιναν εκει οσοι θελουνε να "γινουν αντρες",οι wannabe τουρκοφαγοι και τα παρομοια φρουτα και ολοι οι υπολοιποι θα εκπαιδευομασταν για αυτο που πρεπει να εχουμε μια αμυδρη ιδεα,δηλ. αμυνα και οργανωση/αμτιδραση σε περιπτωσεις κινδυνου.<->
Αλλα κατι τετοιο ΔΕΝ συμβαινει.


<->για τις πυρκαγιες του Αυγουστου αναφερομαι..
Ολοι μαθανε να πιανουν οπλο -μη χεσω- αλλα δεν τους μαθανε πως κινειται η φωτια και πως πρεπει να αντιδρασουνε οργανωμενα ή εστω να σωσουνε κανενα.

lazaridis_com said...
This comment has been removed by the author.
lazaridis_com said...

Πειθαρχεία και Ελευθερία είναι μάλλον αντίθετες έννοιες. Δεν ξέρω, είμαι σε δίλημμα.

Όμοια είμαι σε δίλημμα με αυτό το θέμα:

Να μηνύσω η να μην μηνύσω τον χρήστη omadeon, ο οποίος δεν ανακαλεί εδώ και έναν μήνα μία συκοφαντική δυσφήμηση επαγγελματικού επιπέδου:


Ιστολογια και Νόμος - Μήνυση κατά Γεώργιος Α. Στάθης (”omadeon”)

(2. φορά, με σωστό σύνδεσμο)

Anonymous said...

@demasamere Eiμαι σαφώς κατά της στρατιωτικής 8ητείας κι όλης αυτής της φαρσοκομωδίας.αλλα αφούδίκαιο 8άταν κάποιοι όπως σταρ και τραγουδηστές να μη λουφάρουν τη 8ητεία τους! Ο κ. Μειμαράκης αλή8εια έχει υπηρετήσει?
την καλησπέρα μου :D

Anonymous said...

Και να μη ξεχνάμε κάθε χρόνο, από Μαιο μέχρι Οκτώβριο πόσοι χιλιάδες φαντάροι γίνονται υπηρέτες στις κατασκηνώσεις των καραβανάδων και υπηρετούν αυτούς και τις κυράδες τους. Αυτό τι σχέση έχει με το αξιόμαχο του στρατού και τις αμυντικές ανάγκες της χώρας;

Anonymous said...

Όπως και για τους περισσότερους εδώ μέσα, η στρατιωτική μου θητεία δεν μου πρόσφερε απολύτως τίποτα. Να διορθώσω... έχοντας μόλις γυρίσει από μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, με επανέφερε στην ελληνική πραγματικότητα. Από εκεί και ύστερα.... Τίποτα.

Διαβάζω όμως τον τελευταίο καιρό για την Αλβανία που θα έχει επαγγελματικό στρατό, όπως οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες και την σύγκριση που γίνεται με την Ελλάδα και τις πρόσφατες ανακοινώσεις για υποχρεωτική στράτευση στα 18.

Επαγγελματικός στρατός, σημαίνει την ύπαρξη αμυντικού δόγματος ανάλογο των εποχών, θεσμών και εκπαιδευτικού συστήματος που η χώρα μας δεν έχει. Γιατί κάποιος να καταταγεί σε έναν επαγγελματικό στρατό στην Ελλάδα; Πληρώνεται καλύτερα; Όχι. Του προσφέρει κάποια πραγματική διαχρονική εκπαίδευση; Όχι. Υπάρχει μια πραγματικά αξιοκρατική μέθοδος αξιολόγησης; Όχι. Άρα, για να δημιουργήσεις τα θεμέλια ενός επαγγελματικού στρατού, πρέπει πρώτα να σχεδιάσεις τα παραπάνω.

Έρχονται μετά και σου λένε, πως ένας επαγγελματικός στρατός έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος, γιατί η τεχνολογία (την οποία δεν παράγουμε), είναι πανάκριβη. Σωστό. Από την άλλη όμως, ένας μικρός επαγγελματικός στρατός, δεν έχει την ανάγκη τόσων στρατοπέδων. Είτε με την πώληση τους, είτε με την μακροχρόνια μίσθωση τέτοιων εκτάσεων, θα μπορούσε να βρεθεί ένα μέρος (δεν είμαι υπερβολικός) των αναγκαίων κονδυλίων. Αν προσθέσει κανείς και τα χρήματα που ξοδεύονται για την συντήρηση, τότε μαζεύεται ένα σημαντικό ποσό (παράδειγμα χρηματοδότησης).

Τέλος, αξίζει να ειπωθεί πως η Ελλάδα δεν είναι όπως η Αλβανία. Και καλώς η κακός, έστω και μικρότερος, υπάρχει ο κίνδυνος εξ ανατολών (περισσότερο πιστεύω πως ο κίνδυνος υπάρχει όταν αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα η γειτονική μας χώρα). Αν και θεωρώ πως οποιαδήποτε σύρραξη θα διαρκούσε ελάχιστες μέρες, υπάρχει πάντα μια περίπτωση να μην είναι έτσι. Ίσως, σε συνδυασμό του επαγγελματικού στρατού, που θα ήταν εκεί για να αντιμετωπίσει τις πρώτες δύσκολες ώρες/ μέρες, να υπήρχε μια πραγματική ετήσια ολιγοήμερη εκπαίδευση με βάση τις σημερινές σειρές, ώστε σε περίπτωση επιστράτευσης, να γνωρίζουν κάποια πράγματα ουσιώδη και όχι τις αηδίες που σε μαθαίνουν τώρα.

Τώρα βέβαια σκέψεις είναι αυτές.... που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τις μίζες από τις αγορές του αιώνα και άλλα τέτοια.

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ said...

Σύνταξη στα 18,στράτευση στα 100..

If...ιγένεια said...

Εκεί που τελειώνει η λογική, αρχίζει η Ελλάδα..

Agobooks said...

Πως είπε ο λαγός στο λιοντάρι: λέμε και καμιά μαλ..ια να περνά η ώρα. Αυτό είπε κι ο υπουργός.

Anonymous said...

Έρχονται μετά και σου λένε, πως ένας επαγγελματικός στρατός έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος

Λογιστικό κόστος και οικονομικός κόστος δεν ταυτίζονται. Οι επαγγελματίες μπορεί να πληρώνονται περισσότερο απ' τον φαντάρο, αλλά ο φαντάρος εκτός στρατού είναι πολίτης που δουλεύει και συνεισφέρει στην οικονομία της χώρας.

Διονύσης said...

"Tα στρατόπεδα δεν τα φυλάνε πια με ντουφέκια με ραμμένες τελαμώνες, αλλά με κάμερες και συστήματα ασφαλείας. Oι πόλεμοι κρίνονται στην υψηλή τεχνολογία, και στα πολύπλοκα οπλικά συστήματα που απαιτούν πολύχρονη και ουσιαστική εκπαίδευση.

Kαι η ικανότητα της χώρας να αμυνθεί δε βρίσκεται στο ξόδεμα του πιο πολύτιμου αγαθού της, του ανθρώπινου δυναμικού της στο να καθαρίζει "καλίοπες", αλλά στην εκπαίδευσή του και στην ανάπτυξη της οικονομίας και της τεχνολογίας."

Πες τα αγόρι μου. Ο στρατός θα είχε νόημα αν ήταν εξάμηνος και μόνο στην παραμεθόριο όπου υποτίθεται ότι προστατεύεις κάτι.

Γιάννης Καραμήτρος said...

Λίγα για τον στρατό :P

Νομίζω πως τον αδικείτε, προσωπικά έμαθα πολλά πράγματα: Να λουφάρω, να λουφάρω και να ξανά-λουφάρω...

Και έκατσα μόνο 6 μήνες, ευτυχώς...

Όσον αφορά τον επαγγελματικό στρατό αν είναι να γίνει όπως οι Ε.Π.Υ. ας μας λείπει. Καλύτερα η άχρηστη θητεία.

Anonymous said...

Σχετικά με τον στρατό και σχετικά με όσα είπε ο φίλος ο fusmoker.
Έτυχε και υπηρέτησα 18 μήνες σε μονάδα των ειδικών δυνάμεων και ήμουν απο αυτόύς που έκατσαν στο νησί μέχρι το τέλος της θητείας τους ουσιαστικά δηλαδή έκατσα σε μία απο τις πιο "μάχιμες" μονάδες που έχουμε σε αυτή τη χώρα για περίπου 15 μήνες.Στην μονάδα το 90% ήταν παιδιά μέχρι 20 χρονών τα περισσότερα από επαρχία (η συντριπτική πλειοψηφία)παιδιά που δέν έχουν τελειώσει το σχολείο.
Εκτός απο το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το κατανάλωναν τα "καψόνια" και οι αγγαρίες,οι ασκήσεις και η γυμναστική γινόντουσαν άπλα και μόνο για να ταλαιπωρείσαι και η πραγματική γνώση που αποκτούσες ήταν ουσιαστικά άχρηστη για έναν στρατιώτη των ειδικών δυνάμεων(σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα) και καλύτερα να μην αναφέρω καθόλου την κακή ποιότητα υλικού και τις ελείψεις.
Επίσης οι σύγχρονες ειδικές δυνάμεις βασίζονται εκτός από την σωματική ικανότητα του στρατιώτη και στην ευφυία του.
Και αυτό γιατι οι συσκευές και ο οπλισμός που θα χειρίζεται ο στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων θέλουν διάβασμα και ενασχόληση με το αντικείμενο.
Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι οι 18 μήνες που έκανα στο στρατό ήταν ένα μεγάλο χάσιμο χρόνου και αυτό γιατί η εκπάιδευση που έκανα σε 18 μήνες θα μπορούσε να γίνει μέσα σε 3-4 μήνες και να έμεναν και άλλοι 2-3 μήνες έτσι ώστε να κάνω ότι άλλο άχρηστο μου ζητήσει ό Ελληνικός στρατός.
Η αποψή μου λοιπόν 6 μηνη θητεία και καλή εκπάιδευση για τους στρατιώτες στα πλάισια ενός επαγγελματικού στρατού.
6 μήνες με εκπάιδευση που πραγματικά να γεμίζει τη θητεία των στρατιωτών όχι να τους κάνει να νιώθουν άχρηστοι αγγαριομάχοι.

Μιλάω πάντα με βάση τις προσωπικές μου εμπειρίες και με βαση την πολύχρονη ενασχόληση μου με τις ειδίκές δυνάμεις του εξωτερικού.

Anonymous said...

O stratos einai akrws akatallilws gia:
-Athinaious k pasis katagwgis flouflides voutirompempedes pou den exoun mathei xwris ti mama tous k vazoun ta klamata epeidi tous evale tis fwnes enas komplexikos (ontws) monimas

-Atoma pou einai toso "koinwnika euaisthita" pou thewroun malakes to upoloipo koinwniko sunolo pou kanei ti thiteia tou kai nomizoun oti oi idioi einai kati parapanw apo emas

-Mathites kollegiwn kai loipon kalwn sxoliwn (asxoliasto)

-Fantasiopliktous pou epeidi gnwrisan ena-duo kala paidia apo Tourkia (exw kai gw 2 filarakia Tourkous), xehnoun oti oi "apenanti" petan kathe mera me oplismena F-16 panw apo ta kefalakia twn paidiwn mas pou pan sxoleio sta nisia tou Aigaiou

-Euthunofovous kai karieristes egwistes

O Stratos einai mia ieri upoxrewsi sti mnimi oswn xathikan gia na eimaste emeis eleutheroi en etei 2008 na leme o kathenas ti malakia k tin mpourda tou. Se olous autous tous Iliakides, tous Sialmades, tous Gialopsous, Vlaxakous, Karathanasides (psakste ta onomata kalo tha sas kanei),pou xreiastike na dwsoun ti zwi tous sti dekaetia tou 1990 kai tou 2000 parakalw,wste na mporoun ta "vusmata" na einai akoma vusmata kai na pinoun ti zesti sokolata tous konta sti manoula.

Kapoios pou kanei PhD sta CFD.

(P.S.: Krima re "DE MASAME RE" k se eixa gia sovaro anthrwpo. Evgales asximo komplex me to strato.Oute gw psifizw LAOS alla den einai perissotero dimokratiko auto pou kaneis esu sto telos tou post me to Gewrgiadi.)

Anonymous said...

Στο στρατό μαθαίνεις ένα μεγάλο για τη ζωή σου μάθημα.
Η έκφραση "κάποιος πρέπει να κάνει αυτή τη δουλειά" έχει απάντηση, "Εσυ".
Δεν έπαθα τίποτα επειδή καθάρισα τουαλέτες, επειδή σφουγγάρισα αμλετρητα τετραγωνικά χιλιόμετρα, έπλυνα χιλιάδες δίσκους.
Και εγώ Master είχα, ο στρατός το αγνόησε, και δεν έχασα ποτέ ούτε άσκησκ ούτε αγγαρεία.
Αλλοίμονο αν έπρεπε να βρεί ο στρατός ειδική απασχόληση σε όλους τους πτυχιούχους.
Είναι που είναι η εκπαίδευση χαμηλής ποιότητας, μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

ΑΛΕΞΙΣΚΟΥΠΙΣΤΗΣ

Anonymous said...

καλα τα λεει ο demasame και οι λοιποι
αχρηστο σε κανει ο στρατος.
6 μηνες κ πολυ που ειναι.
τουλαχιστον αν το κρατος μας ηταν οργανωμενο κ καπως δικαιο θα μπορουσαμε να ερμηνευσουμε το χαλι του στρατου σαν κατι που "σκληραγωγει".
ουτως εχοντων των πραγματων ομως, με μια απλη κ καθαρη ματια βλεπει κανεις οτι προκειται για ενα απεραντο διαφθορειο κ μια ψυχολογικη φθορα κορυφαια.
αντι να σου εμφυσησει την αγαπη για την πατριδα, σου αφαιρει κ αυτη που ειχες.
κ αυτα τα λεει καποιος που εχει ψηφισει λαος, ου μην και χρυση αυγη.
καποιοι, μπορει υπο ορισμενες συνθηκες ακομα κ σκληρες να αισθανθηκαν οτι προσφερουν κι οτι υπαρχει νοημα.
για την μεγαλη ομως πλειοψηφια, νοημα στα καλα καθουμενα μ αυτα που ειδανε κ βιωσανε εκει, καθε αλλο παρα βγαινει, πλην αυτων που προανεφερα φυσικα.
με τις υγειες σας...

Anonymous said...

hi!nice to meet you,if you are free welcome to my blog!心安居家看護,簡善琳瑜珈,畯富包車旅遊,三泰保健食品,104法拍屋,信律隔熱紙,禾雅堂乳酪蛋糕,潘朵拉日韓服飾,優質行動網,網路行銷,旅遊達人,旅遊資訊,日光花園,瑜珈天地,小蝸牛,潘朵拉服飾,建炳整形,新彩整形,不孕症達人,信律隔熱紙,優質網,新彩整形,建炳整形,郭鴻璋婦產科,網路行銷,隔熱專家,actionone,機票旅遊,汽車旅館天地,日光花園,瑜珈天地,法拍屋達人,清潔達人,行動百分百,優質天地,百分百,aoone,actionone,首頁科技,新彩整形,建炳整形,嘉俞瑜珈,actionone,優質蛋糕,創意蛋糕,彌月蛋糕,美味蛋糕,彌月送禮,彌月禮盒,彌月禮,彌月,禾雅堂彌月蛋糕,乳酪蛋糕,原味蛋糕,日式抹茶蛋糕,松子蛋糕,黑糖蛋糕,蔓越莓蛋糕,芒果蛋糕,巧克力蛋糕,乳酪,禾雅堂乳酪,禾雅堂乳酪蛋糕,巧克力,巧克力蛋糕,禾雅堂巧克力蛋糕,禾雅堂巧克力,手工巧克力,黑巧克力,巧克力醬,巧克力製作

Anonymous said...

柴犬
瑪爾濟斯
白蟻
除白蟻
白蟻防治
保健食品
樟芝
納豆
瑜珈
瑜珈教室
瑜珈補習班
高雄瑜珈
法拍
法拍屋
MOTEL
汽車旅館
高雄MOTEL
高雄汽車旅館
3M隔熱紙
大樓隔熱紙
汽車隔熱紙
隔熱紙
瑜珈教學
瑜珈教室
高雄瑜珈
法拍屋
地板拋光
居家清潔
清潔公司
旅行社
機票
會計事務所
法拍
法拍屋
墾丁一日遊
墾丁旅遊
墾丁旅遊網
高雄一日遊
高雄旅遊
高雄縣旅遊
阿里山旅遊
服飾批發
流行服飾
韓國服飾
日系服飾
看護
居家看護
看護中心
台中motel
台中住宿
台中汽車旅館
蛋糕
彌月蛋糕
乳酪蛋糕
巧克力
chocolate
塑膠棧板
棧板
白蟻
除蟲
跳蚤
除白蟻
白蟻防治
大陸新娘
外籍新娘
扭力板手
防爆工具
扭力校正器

Anonymous said...

Μαλλον φιλε στους 12 μηνες δεν καταλαβες το νοημα που εχει ο στρατος.Το να σκουπιζεις και να καθαριζεις και να υπακους στις εντολες εχει καποιο σκοπο στη διαμορφωση του χαρακτηρα του καθε ατομου.σκεψου το λιγο

Anonymous said...

Information and knowledge exchange to share their life and hopes that these high quality web site allows you to enjoy!!!

Information et échange des connaissances à partager leur vie et espère que ces sites Web de haute qualité vous permet de profiter!

Information und Wissen auszutauschen, um ihr Leben zu teilen und hofft, dass diese qualitativ hochwertige Web-Seite, die Sie zu genießen! Erlaubt!

絢香 故郷でのラスト唱に水嶋ヒロも加藤清史郎、紅白史上最年少で初出場羞恥心とPaboの合体メンバーとして出演した上地雄輔「藤岡藤巻と大橋のぞみ」人気声優、水樹奈(29)も内定嵐の出場も有力視されている人気グループ嵐紅白歌合戦は今年で60周年KinKi Kidsはデビュー井上陽水がついにNHK紅白初出場陽水がついに紅白に出演する松方弘樹さん、特大マグロ釣る伊東美咲が入籍、24日ハワイで挙式女優伊東美咲(32)が18日タレント植松真美の結婚式同結婚式で伊東と榎本氏西川きよしの長男「足震えた3月に吉本興業入りしたタレントの西川忠志新喜劇出身の西川きよし(63)ヘレン(63)夫妻長澤まさみ、本当は超能力を信じていない本気で超常現象を信じるテレビ番組『曲がれ!スプーン』松たか子主演「ヴィヨンの妻」広末「ゼロの焦点」韓国で邦画史上最大上映歌手活動を無期限休止する絢香今年2月に電撃結婚した俳優・水嶋ヒロ必ず覚せい剤をやめ、介護の仕事を勉強したい酒井法子被告初登校酒井は学生時代に戻ったような仲間由紀恵熱愛報道、所属事務所が否定NHK、朝の連ドラ「8時スタート」に変更検討山P&北川景子 手つなぎデート大安の18日、美咲が人妻になった神田うの(34)がデザインほしの&SHIHO「ザジ-」新作発表会に出席美咲の友人でタレントの植松真美北川景子、着物姿で小畑由香里が妊娠 柳沢がパパに杉浦太陽、辻希美とのさらなる子づくりに意欲米ピープル誌「最もセクシーな男性」にジョニー・デップ杉浦・辻ちゃんが「理想の夫婦」1位48歳歌姫がミスチルと平井堅を抜いた秋山成勲(34)と挙式したSHIHO「サンミュージック」の相澤正久副社長女優長谷川京子(31)が、3年半ぶりに連続ドラマに主演する海老蔵 年貢の納め時?仲間由紀恵熱愛認める米音楽賞AMA、M・ジャクソンが4部門で受賞カントリー界の新星テイラー・スウィフトも楳図かずおさんのドキュメンタリー映画楳図かずおさんの生活に密着した映画では楳図さんの日常に密着愛する手塚治虫さん原作「新宝島」初冬に贈る女性ボーカル3枚品川祐、妻妊娠「もーうっ待ちきれねえよ」品川庄司のボケ担当・品川祐(37)泉谷、歌うと清志郎さん魂が目の前うろうろ

Anonymous said...

Information and knowledge exchange to share their life and hopes that these high quality web site allows you to enjoy!!!

Information und Wissen auszutauschen, um ihr Leben zu teilen und hofft, dass diese qualitativ hochwertige Web-Seite, die Sie zu genießen! Erlaubt!

Information et échange des connaissances à partager leur vie et espère que ces sites Web de haute qualité vous permet de profiter!
徵求酒店兼差酒促小姐查詢酒店兼差酒促小姐 徵求酒店上班資訊 查詢酒店上班資訊查詢酒店兼差酒促小姐提供黃金買賣價格查詢查詢黃金買賣買賣查詢最新黃金買賣回收價格台北黃金買賣現貨價格台中黃金買賣回收服務台南黃金買賣價格顯示版高雄黃金買賣買賣找展寬嘉義黃金買賣回收找展寬南投黃金買賣回收國際黃金價格查詢專業黃金回收服務提供國際專業黃金價格顯示板查詢服務服務黃金價格顯示板查詢服務提供國際專業黃金價格查詢專業黃金價格查詢提供黃金價格顯示板查詢服務服務黃金回收服務國際黃金價格查詢專業黃金回收服務提供國際專業黃金回收服務服務黃金價格顯示板查詢服務提供國際專業黃金價格查詢專業黃金回收服務國際黃金價格顯示板查詢服務提供法拍屋資訊查詢查詢法拍屋資訊查詢最新法拍屋資訊查詢台北法拍屋資訊查詢台中法拍屋資訊查詢高雄法拍屋資訊查詢台南法拍屋資訊查詢宜蘭法拍屋資訊查詢花漣法拍屋資訊查詢提供蘿蔔腿整形服務查詢蘿蔔腿整形服務最新蘿蔔腿整形服務台北蘿蔔腿整形服務整形蘿蔔腿整形服務壯壯的蘿蔔腿整形服務美美的蘿蔔腿整形服務白色蘿蔔腿整形服務高雄蘿蔔腿整形服務提供催眠大師的服務查詢催眠大師的服務科技催眠大師的服務
神奇的催眠前世今生好玩的催眠大師的服務不可思議的前世今生免費催眠大師的服務明天有催眠前世今生王建民催眠大師的服務

Anonymous said...

Information und Wissen auszutauschen, um ihr Leben zu teilen und hofft, dass diese qualitativ hochwertige Web-Seite, die Sie zu genießen! Erlaubt!

Information and knowledge exchange to share their life and hopes that these high quality web site allows you to enjoy!!!

Information et échange des connaissances à partager leur vie et espère que ces sites Web de haute qualité vous permet de profiter!
提供遠雄人壽諮詢台灣遠雄人壽壽險專員專業遠雄人壽陳小姐在此為您服務提供遠雄人壽保險服服專業遠雄人壽服務提供遠雄人壽諮詢台灣遠雄人壽壽險專員鳳梨檸檬手工果醬草莓甜心手工果醬手工果醬手工果醬手工果醬夏日芒果手工果醬手工果醬手工果醬手工果醬百香奇異果手工果醬手工果醬鳳梨檸檬手工果醬手工果醬 新鮮手工果醬手工果醬 草莓甜心手工果醬手工果醬紫藤葡萄手工果醬手工果醬手工果醬手工果醬新鮮手工果醬手工果醬美麗美容整形美麗整形專業雷射美容可愛臉部整形超強雷射整形提供整形外科美麗微整形夏日芒果醫學美容夏日芒果臉部整形專業雷射整形美麗整形外科新鮮微整形專業醫學美容美麗臉部整形提供微整形新鮮美形專業身體整形美麗美容整形提供美容新鮮雷射美容專業美形美麗身體整形提供美容整形新鮮美容專業整形手術美麗美形新鮮身體整形免煩惱最整形手術專業整形論壇美麗牙齒整形免煩惱最整形診所免煩惱最整形提供整形論壇免煩惱牙齒整形免煩惱整形診所免煩惱整形提供雷射美容

Anonymous said...

I wish you health and happiness every day!
Je vous souhaite santé et bonheur chaque jour!
Ich wünsche Ihnen Glück und Gesundheit jeden Tag!
新鮮整形論壇免煩惱整形診所具說鈦項鍊鋼飾的一種他的磁場非常的強大也可以當銀飾來改善睡眠障礙喔!手環喔!ipower的鈦項鍊外觀像銀飾也是鋼飾的一種且有神奇的磁場可以跟睡眠障礙說掰掰。手環說掰掰。有睡眠障礙免煩惱最新鋼飾技術的鈦項鍊具有神奇的磁場又可當銀飾配帶。手環配帶qlink是高科技的qlink生物能共振晶體所製造而成的qlink鈦鍺精品qlink生物能共振晶體是一樣的東西qlink是量子物理技術而qlink生物能共振晶體幫您調節生物能量。有一種叫做大豆異黃酮的食物聽說吃了對減肥非常有幫助喔。最豐富的整形論壇最豐富的醫學美容論壇最豐富的玻尿酸論壇最專業的整形論壇最專業的拉皮論壇最專業的隆乳論壇優質拉皮手術診所分享優質抽脂手術診所分享優質近視雷射手術診所分享優質隆乳手術診所分享優質隆鼻手術診所分享優質變性手術診所分享優質割雙眼皮診所經驗分享優質眼袋手術診所經驗分享優質牙齒矯正經驗分享優質下巴經驗分享優質植牙經驗分享優質人工植牙診所分享優質植髮手術診所分享優質雷射美容經驗分享施打膠原蛋白經驗分享優質皮膚科診所分享優質醫學美容診所分享施打玻尿酸經驗分享施打肉毒桿菌經驗分享施打微晶瓷經驗分享

Dolphin said...

Αγαπητοί φίλοι: Ping!
Έχω ένα φίλο στην Ταϊβάν να συμμετάσχει σε σπίτι που ζουν ιστοσελίδα κουζίνα, δεν ξέρω αν μπορείτε και να το blog σας σύνδεση μεταξύ τους, έτσι ώστε όλοι κοινή χρήση;
Εάν συμφωνείτε, τότε μπορείτε να στείλετε ένα γράμμα για να με ενημερώσει, παρακαλώ; Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!
Το παρακάτω είναι η ιστοσελίδα το όνομά μου και τη διεύθυνση URL και e-mail, αλλά και ελπίδα μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα ︿ πάντα μου ︿ Ω, σας εύχομαι ειρήνη και ευτυχία κάθε μέρα!
Site Name: 系統傢俱廚具
Website: http://www.cthome.com.tw
E-mail: ericpme0615@hotmail.com

Anonymous said...

Visit these great Photography Websites:

For Royalty-Free Stock Images
For Colorful Stock Medias
For Amazing Stock Photography
For Commercial Use Stock Photos
For Super Creative Stock Images

And see the most interesting Things We Bought on Amazon and Just Love blog.

BA 1st Year Exam Admit Card 2022 said...

I think this is one of the most significant info for me. And I'm glad reading your article.

BA 2nd Year Exam Admit Card 2022 | BA 3rd Year Exam Admit Card 2022.