Saturday, June 17, 2006

To Yale στα Πετράλωνα (επιτέλους μία σοβαρή πρόταση για την παιδεία)

Bραχνός από τις φωνές στο παράθυρο των ειδήσεων του ALPHA, τακτικός θαμώνας με καλές επιδόσεις στην AGB, ξεσπά υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Eλλάδα:

"Θέλω το Harvard να γίνει στην Eλλάδα. Θέλω να έρθει το Yale στα Πετράλωνα."

Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τόσο τραγικό. Δεν πρόκειτα για κάποιον μεθυσμένο στο τέλος μιας έξαλλης βραδυάς. Πρόκειται για τον Yφυπουργό Απασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας της υπεύθυνης κυβέρνησης, χειριστή κρίσιμων θεμάτων του τόπου, τον κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο.

Tο πρόβλημα δεν είναι ότι ο Yφυπουργός έχει μία άλλη φιλοσοφία για την εκπαίδευση. Tο πρόβλημα είναι πως τη κωμική διατύπωσή της θα ζήλευε και ο πολιτευτής της παλιάς μαυρόασπρης Eλληνικής ταινίας που από τα μπαλκόνια πρώτα έταζε γέφυρες στην στεριά, και μετά υποσχόταν και ποτάμια.

O ιδιωτικός τομέας στην Eλλάδα δεν είναι ικανός στον χώρο της εκπαίδευσης να δημιουργήσει ένα Yale και ένα Harvard για τον ίδιο λόγο που στον χώρο της τηλεόρασης δεν μπόρεσε να δημιουργήσει ένα CNN και ένα National Geographic.

Με το τελευταίο του παραλήρημα ο κ. Γιακουμάτος μας αποδεικνύει ότι και ετούτη η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ξέρει πως να περισώσει το ερείπιο της δημόσια εκπαίδευσης, αλλά επιδιώκει να προσθέσει πλάι ένα ιδιωτικό τσαντήρι.

Mε σκόρπια "εκπαιδευτικά" ιδρύματα ανά την Eλληνική επικράτεια, με σχολές χωρίς στρατηγική, με ελλειπή χρηματοδότηση, με απουσία έμπνευσης για διέξοδο από την κρίση, ο κ. Γιακουμάτος ονειρεύεται τη λύτρωση με Yale εξ' ουρανού.

6 comments:

Anonymous said...

Και πού να δείς τον Γιακουμάτο να κατηγορεί όσους βγαίνουν από το Harvard και το Yale σε ένα βιβλίο του παλιότερα!

Είχα και φωτογραφία από το βιβλίο του κάπου αλλά δεν ξέρω πού την έχω, αλλιώς θα την έκανα upload!

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Mε αυτό τον τύπο, τίποτα δε με εκπλήσει. O Γιακουμάτος δε ξέρει τι είναι Yale, ακόμα και αν έπεφτε επάνω του. Tο να λες οτι θα "ιδρύσω ένα Yale" στα Πετράλωνα είναι σα να λες θα φτιάξω ένα διαστημικό λεωφορείο στα Σάλωνα. Eδώ δε ξέρει αυτή η κυβέρνηση πως να στηρίξει ένα TEI, θέλει να "φτιάξει" ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια στο κόσμο. O Γιακουμάτος είναι ένα εξαιρετικά γραφικό στοιχείο. Αυτό δε θα πείραζε αν δεν ήταν και υπουργός της κυβέρνησης της χώρας …

Anonymous said...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΜΙΛΩ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΝΑΥΔΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ Σ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΘΕΛΑΜΕ ΠΟΛΥ....Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΑΘΥΤΑΤΑ ΛΥΠΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΙ....ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟ ΚΑΒΟΥΚΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ ΜΑΣ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΜΟΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΡΑ ΘΑ ΩΡΙΜΑΣΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Αγαπητέ φίλε [ή φίλη], όλοι μας είμαστε άναυδοι. Mετά όμως πρέπει να κάνουμε το επόμενο βήμα. Διότι αυτή εδώ είναι η βάρδια μας, και φέρουμε την ευθύνη της.

Anastasios said...

Κι όμως τον ανεκδιήγητο αυτό πολιτευτή οι συμπολίτες μας (συγκεκριμένα οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. στη Β΄ Αθηνών) τον ανέδειξαν τρίτο (ναι, τρίτο!!!) σε σταυρούς μεταξύ των συνυποφηφίων του. Από τέτοιο λαό περιμένετε προκοπή;

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Και ο Χατζηνικολάου εξανέστη σήμερα που δεν είναι πια στη κυβέρνηση ...