Wednesday, July 12, 2006

Ευάγγελος Μπασιάκος – Δάσος Συγγρού: 3 – 0

Tρεις καλές, καταστροφικές πυρκαιές από την αρχή της χρονιάς. H τελευταία είχε μεγάλη επιτυχία - έκαψε 20 στρέματα.

Kαι πού να πιάσει και ο Αύγουστος δηλαδή.. Oι οικοπεδοφάγοι δεν είναι καμμιά αδύναμη ομάδα. Στο πλευρό τους ο Υπουργός κ. Mπασιάκος, ο διευθυντής του Iνστιτούτου Γεωργικών Eρευνών κ. Mπέσης, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Tζανίκος, ο Αντιδήμαρχος κ. Xωραφόπουλος, κάνουν ότι μπορούν να παραδώσουν το μοναδικό δάσος της μητροπολιτικής Αθήνας πρώτα στις φλόγες και μετά στο τσιμέντο.

Τα είχε πει ο βουλευτής του Συνασπισμού κ. Δραγασάκης σε επερώτηση του στην Βουλή στις 3 Ιουλίου 2006, αλλά ιδρώνει το αυτί του Υπουργού;

"Την καταγγελία ότι το Δάσος Συγγρού είναι αφύλακτο ενόψει της θερινής περιόδου, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, κάνει σε ερώτησή του στη Βουλή, προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, ο βουλευτής του ΣΥΝ, Γιάννης Δραγασάκης." (Δείτε όλο το κείμενο).


Ο κ. Μπασιάκος αν δούλευε στον ιδιωτικό τομέα σήμερα θα είχε απολυθεί ως ανίκανος. Αλλά ούτε που ντρέπεται που δεν κάνει τη δουλειά του. Αλλά τι είπα τώρα; Τη δουλειά του τη κάνει καλά: η δουλειά του είναι να εκλεγεί πάλι, και για να το πετύχει πρέπει να μη ενοχλήσει αυτούς που βλέπουν το Δάσος Συγγρού και τους τρέχουν τα σάλια ...

Αν θέλετε να στείλετε τα συγχαρητήρια σας παρακαλώ μη διστάσετε:

Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
κ. Ευάγγελος Μπασιάκος
ax2u077@minagric.gr

Η πιο κάτω η ασύληπτη διεύθυνση είναι η διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου (τρομάρα τους θέλουν και δημόσιες σχέσεις)!
ax2u030@minagric.gr

Δήμος Αμαρουσίου, Δήμαρχος κ. Τζανίκος - Αντιδήμαρχος κ. Χωραφόπουλος: amaroussion@maroussi2004.gr


Παραθέτω το πιο κάτω κείμενο όπως μου το έστειλε φίλος. Eίναι απο την ιστοσελίδα
http://www.dasossygrou.gr

"Είναι η τρίτη φωτιά της χρονιάς.

Η πρώτη είχε εκδηλωθεί ήδη το απόγευμα της 16ης Φεβρουαρίου λίγες δεκάδες μέτρα δυτικά - νοτιοδυτικά του πυροφυλακίου. Δεν εξαπλώθηκε λόγω εποχής.

Η δεύτερη φωτιά ξέσπασε στις 24 Μαίου στην καρδιά του δάσους, ανατολικώς των γηπέδων, κοντά στο σημείο όπου είχε επίσης ξεσπάσει πυρκαϊά τον περυσινό Σεπτέμβρη. Ήταν επίσης μέρα με ισχυρούς βορηάδες.

Η τρίτη φετινή φωτιά ξέσπασε στις 10 Ιουλίου πολύ κοντά στο σημείο της πρώτης. Βοηθούντος και του ισχυρού βορηά, αυτή η φωτιά έκανε και την μεγαλύτερη ζημιά των τελευταίων ετών.
Από τις 11 περίπου το πρωί, οπότε και εκδηλώθηκε, μέχρι αργά το απόγευμα, όταν είχε πλέον πλήρως κατασβεσθεί από ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί και πολίτες που έσπευσαν να βοηθήσουν, έκανε στάχτη περί τα είκοσι στρέμματα δάσους σε τρία διαφορετικά σημεία.
Ανακρίσεις διεξάγει η Πυροσβεστική, ενώ μαρτυρίες αναφέρουν την ανεύρεση υπολειμμάτων υλικών εμπρησμού.Ποιοί και γιατί προσπαθούν να κάψουν το Δάσος Συγγρού;

Και ποιοί τους διευκολύνουν αρνούμενοι να ασχοληθούν σοβαρά με την προστασία και φύλαξή του;

Διότι, στις 10 Ιουλίου 2006, εν μέσω πυροπροστατευτικής περιόδου, με ισχυρούς βορηάδες και με δύο φωτιές να έχουν ήδη εκδηλωθεί μέσα στον χρόνο:

1. Οι εποχιακοί πυροφύλακες δεν είχαν ακόμη αναλάβει υπηρεσία. Επρόκειτο, λέει, να αναλάβουν, την επομένη!

2. Ο αντιπυρικός καθαρισμός του δασοκτήματος δεν είχε ακόμη τελειώσει και τα ξερόκλαδα-ξερόχορτα δεν είχαν ακόμα απομακρυνθεί.

3. Πολλοί πυροσβεστικοί κρουνοί δεν λειτουργούσαν. Πυροσβέστης εθεάθη να προσπαθεί ματαίως να φορτώσει από κρουνό του δάσους, ενώ πυροσβεστικά οχήματα εθεάθησαν να γεμίζουν στην οδό Χαρ. Τρικούπη στην Κηφισιά. Άλλα τέλος πυροσβεστικά ανεφοδιάζοντο μέσα στο δάσος από βυτία.

4. Οι πύλες που έχουν διανοιχθεί για να επιτρέπουν την ταχεία πρόσβαση των πυροσβεστικών στην φωτιά, δεν ανοίχθηκαν από τους υπευθύνους του ΙΓΕ. Η Πυροσβεστική αναγκάσθηκε να παραβιάσει την πύλη της οδού Ευκαλύπτων, ενώ η πύλη της Κηφισίας απέναντι από το Αμαλίειο, έμεινε μέχρι τέλους κλειστή, αναγκάζοντας τα οχήματα που ανέβαιναν την Κηφισίας να χρησιμοποιούν την βορειότερη είσοδο, κάνοντας κύκλο για να φθάσουν στην φωτιά.

5. Το Δάσος ήταν και είναι πλήρως αφύλακτο. Διάτρητη εδώ και χρόνια η περίφραξη με προσχηματικές δικαιολογίες για την μη επισκευή της, διαρκώς νέες διανοίξεις οπών, πλήρης κατάργηση των ωρών επισκέψεως, πλήρης απουσία ελέγχου στους επισκέπτες και τις εντός δάσους δραστηριότητές τους.

Τίποτε από τα παραπάνω δεν συμβαίνει για πρώτη φορά στο Δάσος Συγγρού. Πέρυσι, την βραδυά που καιγόταν η Πεντέλη, με τον νυν Πρόεδρο, δασολόγο συνδικαλιστή κ. Κ. Μπέση, να έχει μόλις αναλάβει υπηρεσία, έγινε εμπρησμός και στο Δάσος.

Ήταν 28 Ιουλίου 2005 και οι θερινοί πυροφύλακες και πάλι δεν είχαν ακόμη αναλάβει υπηρεσία.Για την κατάσβεση αυτής της ίδιας περυσινής φωτιάς, τα πυροσβεστικά έφθασαν και τότε σε χρόνο ρεκόρ μπροστά σε κλειστή πυροπροστατευτική πύλη στο νότιο τμήμα του Δάσους, με ουδένα αρμόδιο εκεί για να την ανοίξει.

Ό,τι συνέβη και φέτος.

Και πέρυσι, το ΙΓΕ είχε καθυστερήσει να απομακρύνει τα κομμένα από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ξερόκλαδα. Μόνον που πέρυσι κινητοποιήθηκαν οι εθελοντές και υποστηριζόμενοι από τον τότε Πρόεδρο, ανάγκασαν το ΙΓΕ να επιταχύνει την σχετική εργολαβία.

Τι κάνει για όλα τούτα, ο επί έναν χρόνο τώρα, αδρά αμειβόμενος (60.000 Ευρώ ετησίως) full-time δασολόγος Πρόεδρος του ΙΓΕ, κ. Μπέσης;

Αναθέτει μελέτες, σχεδιάζει παγκάκια και παιδικές χαρές, ενοικιάζει το θέατρο, προσπαθεί να νομιμοποιήσει το προσκοπικό αυθαίρετο και εξυπηρετεί κανάλια.

Και τι κάνει για το ίδιο θέμα ο Υπουργός Γεωργίας κ. Ε. Μπασιάκος που διόρισε τον κ. Μπέση και υπέγραψε την αμοιβή του;

Τον εκθειάζει, καλύπτοντάς τον.

Μόνον που ΕΤΣΙ ΔΑΣΟΣ ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ από εμπρηστές και άλλους... Και χωρίς δάσος, οι παιδικές χαρές, τα θέατρα και τα παγκάκια κινδυνεύουν να καταλήξουν φιλολαϊκά αξεσουάρ σε μία οικολογίζουσα εκδοχή του Mall, που ίσως αυτήν την στιγμή και να ετοιμάζεται. Αυτό θέλουμε;

Το 2005 είχαν σημειωθεί δύο εμπρησμοί στο Δάσος Συγγρού (στις 28 Ιουλίου ο πρώτος και στις 9 Σεπτεμβρίου ο δεύτερος). Είχε επίσης επιχειρηθεί να καεί και το Κτήμα Καρέλλα στις 30 Αυγούστου.

Ήταν και αυτό εμπρησμός.

Το 2004 υπήρξε ανακωχή! Αντιθέτως το 2003, στις 22 Ιουλίου, είχε καεί το Κτήμα Καρέλλα, 5 μέρες μετά την δικαστική απόφαση που ακύρωνε σχέδια μετατροπής του σε θεματικό πάρκο 1.000.000 εκ. επισκεπτών, ενώ 15 μέρες αργότερα, στις 5 Αυγούστου, είχε μπει φωτιά στο νότιο μέρος του Δάσους Συγγρού.

Η περιοχή που κάηκε στις 10 Ιουλίου είχε καεί και στην μεγάλη πυρκαϊά του 1981 και είχε έκτοτε αναδασωθεί φυσικώς.

6 comments:

it is said...

Μπορούν πολίτες με δική τους προτοβουλία να προβούν σε αναδάσωση παρακάμπτοντας τη γραφειοκρατία? Η γεωπονική σχολή μπορεί να βοηθήσει σε αυτό ώστε η επιλογή των δέντρων να γίνει έτσι ώστε το δάσος να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση και να μην αποσυντονίσουμε το οικοσύστημα?
Μορούμε να βρούμε κάπως παλιούς απόφοιτους του σχολείου που να έχουν τα μέσα να αγορστούν αρκετά δέντρα για την αναδάσωση?

Μπορούμε να βρούμε για μία φορά τους εμπριστές και να τους λιντσάρουμε γιατί δεν είναι απλοί εγκληματίες αλλά διαπράττουν έγκλημα κατά ολόκληρης της κοινωνίας?

Δεν μπορώ να το χωνέψω με τίποτα! Δηλ το Μαρούσι θέλει κι άλλα fun park? Έχει το Village, The Mall, Αηδονάκια x 2, το άλλο συγκρότημα με cinema που ξεχνάω το όνομά του κλπ κλπ Ο δήμαρχος δεν έχει παιδιά? Όταν περνάει από την Κηφησίας στο ύψος του δάσους και νοιώθει την αύρα του δάσους που φυσάει ζωή απλά κρυώνει και κλείνει τα τζάμια του? Δεν ανρριγεί από ευχαρίστηση και ευγνωμοσύνει απέναντι στη φύση? Οι Μαρουσιώτες είναι τόσο Μ...... που τον εξέλεξαν τόσες φορές? Δεν την παλεύω έχω περάσει τόσες στιγμές ομορφιάς μέσα στο δάσος που δε μπορώ να είμαι ψύχραιμος ακόμη κι αν αυτό είναι που χρειάζεται τώρα.
Πρέπει να κάνουμε αναδάσωση και πρέπει να μην αφήσουμε την "αξιοποίηση" να μας φάει τα πνευμόνια.

Maria Velliou said...

Έχεις απόλυτο δίκιο, it is.
Μόνο που διαφωνώ ότι για το δάσος θα πρέπει να περιμένουμε να δραστηριοποιηθούν πρωτίστως οι απόφοιτοι του σχολείου.
Την κύρια ευθύνη δραστηριοποίησης έχουν οι γύρω κάτοικοι-δεν πιστεύω να επιθυμούν να συνορέψουν με άλλο ένα κέντρο ψυχαγωγίας, που θα τους γεμίσει θόρυβο, κίνηση και καυσαέριο, στερούμενοι τη δροσιά του δάσους, την ομορφιά, τη γαλήνη και την καθαρή ατμόσφαιρα που αυτό χαρίζει! Επίσης πρέπει να δραστηριοποιηθούν οι δήμαρχοι των άλλων δύο δήμων, η αντιπολίτευση στο Μαρούσι, οι οικολόγοι και βέβαια και οι ευαίσθητοι πολιτικοί διότι πρόκειται για υπερτοπικό πάρκο μητροπολιτικής σημασίας.

Όσο για τη δημοτική αρχή του Αμαρουσίου, τι να πω! Όλο το λεκανοπέδιο έχει εντυπωσιαστεί με τις επιδόσεις της στην κάλυψη ελεύθερων χώρων με υπερμεγέθη κτήρια, τα οποία επιπροσθέτως, δεδομένου του εμπορικού χαρακτήρα τους, επιβαρύνουν τη κυκλοφορία τόσο τοπικά όσο και σ' όλο το λεκανοπέδιο.
Άλλοι δήμαρχοι εκλέγονται υποσχόμενοι πάρκα, όλο και περισσότερα πάρκα, απαλλοτριώσεις για πάρκα, συντήρηση των πάρκων, αύξηση των ελεύθερων χώρων. Ο Αμαρουσίου εκλέγεται για ακριβώς τα ανάποδα. Άβυσσος η ψυχή του μαρουσιώτη ψηφοφόρου!
Demasame, συγχαρητήρια!Έχεις κάνει φοβερή δουλειά ως προς το θέμα. Ακόμη δε μπήκα στα links που προτείνεις, θα το κάνω τώρα.

Maria Velliou said...

ΜΑΥΡΟ σε όσους απεργάζονται την καταστροφή του άλσους Συγγρού!

Κύριε Καραμανλή κι εσείς οι άλλοι υπεύθυνοι, πως θα πείσετε ότι μπορείτε να σχεδιάσετε τη συντήρηση ενός τεράστιου πάρκου στο Ελληνικό, όταν δεν είστε ικανοί να διατηρήσετε το μοναδικό αυτό πνεύμονα που είναι έτοιμος και σας παραδόθηκε καταπρασινος?

Να προσθέσω πως δεν είμαι αντίθετη στην πραγματοποίηση δραστηριοτήτων μέσα στο δάσος επί πληρωμή, π.χ. την ενοικίαση του θεάτρου-ενοικίαση όμως, όχι δωρεάν παραχώρηση σε θεατρικές ομάδες των δήμων για ψηφοθηρικούς σκοπούς-εφόσον τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη συντήρηση του πρασίνου.
Όχι όμως να γίνεται αυτοσκοπός η εκμετάλευση, εις βάρος της ποσότητας και ποιότητας του πρασίνου, προς εξυπηρέτηση διαφόρων άσχετων συμφερόντων.

Maria Velliou said...

Λοιπόν, θα σου πω το εξής: διάβασα σχεδόν όλο τον ιστότοπο των Φίλων του Δάσους Συγγρού και συμφωνώ με τους βασικούς σκοπούς τους, με μια διαφωνία: θεωρώ και την ύπαρξη του σχολείου ασύμβατη με το δάσος. Αν θέλουμε να είμαστε απόλυτοι ως προς τη χρήση του κληροδοτήματος μόνο για τους αρχικούς σκοπούς του, πως θεωρούμε συμβατή την ύπαρξη των σχολείων?
Αν και απόφοιτη των Αναβρύτων, δέχομαι ότι εφόσον θεωρεί ο Σύλλογος ότι η χρήση του υπαίθριου θεάτρου για ήπιες πολιτιστικές εκδηλώσεις-π.χ. παραστάσεις-βλάπτει το δάσος, πολύ περισσότερο το βλάπτει το σχολείο.
Όλοι ξέρουμε και ξέραμε ανέκαθεν ότι το σχολείο των Αναβρύτων είναι απλά φιλοξενούμενο στο κτήμα και δεν προβλέπεται στο κληροδότημα.
Προσωπικά θεωρώ πιο συμβατή τη χρήση του θεάτρου με περιοριστικούς όρους, με αυστηρό κανονισμό λειτουργίας-π.χ. ότι δεν πρόκειται να επεκταθεί, ότι θα χρησιμοποιούνται ελαφρά και όχι ογκώδη σκηνικά, ότι δεν θα χρησιμοποιούνται βαριά συστήματα φωτισμού, ότι η διαχείριση θα γίνεται από το Ι.Γ.Ε. με αξιοποίηση των εσόδων για την προστασία του δάσους.
Θα μπορούσαν οι φίλοι του Δάσους να αναλάβουν και θεσμικό ρόλο, ως θεματοφύλακες του κανονισμού λειτουργίας του δάσους και της μορφής του.
Τελικά φοβάμαι ότι ένα δάσος μέσα στην πόλη, όσο δεν συντελείται καμί αλειτουργία σ'αυτό, κινδυνεύει να μετατραπεί σε χαβούζα ή σε άντρο περιθωριακών ή όποιων άλλων έχουν συμφέρον. Η φιλοξενία ορισμένων λειτουργιών μπορεί να συντελέσει στην καλύτερη προστασία του. Άλλωστε, χωρίς κανένα σχεδιασμό, το δάσος, όσους φύλακες κι αν αποκτήσει, θα είναι εχθρικό για πρόσβαση στους περιπατητές ή όποιους άλλους θέλουν με σεβασμό να χαρούν τις ομορφιές του. Εγώ που πέρασα εκεί μέσα τρία χρόνια, ως μαθήτρια και γνώριζα αρκετό κομμάτι του, πριν από λίγα χρόνια πήγα και κόντεψα να χαθώ. Δεν πρέπει να υπάρξει κάποια διακριτικού χαρακτήρα σήμανση? Δεν πρέπει να υπάρξουν κάποιοι-ελάχιστοι-σταθμοί για τους περιπατητές?
Εκτός αν επικρατήσει η άποψη να φιλοξενεί αυστηρά και μόνο τις λειτουργίες που προβλέπονται από το κληροδότημα-αλλά τότε, ποιός μπορεί να εγγυηθεί την διατήρηση του δάσους? Μπορεί κάλλιστα το Ι.Γ.Ε. να αποφασίσει να το μετατρέψει-λέμε τώρα-ολόκληρο σε θερμοκήπιο! Ποιός θα το εμποδίσει? θα γίνουν τότε νέες κινήσεις για απαλλοτρίωση ώστε να αποτραπούν αυτά τα σχέδια του Ι.Γ.Ε., που όμως θα είναι σύμφωνα με τους όρους του κληροδοτήματος?
ξέρω και καταλαβαίνω τις ανησυχίες των Φίλων του δάσους. Ανησυχούν για το ποια θα είναι τα όρια ανάμεσα στο να επιτράπούν ήπιες λειτουργίες και επεμβάσεις-π.χ. σήμανση-και στην πραγματοποιηση του πραγματικά ανατριχιαστικού master plan του δήμου Αμαρουσίου. Όμως νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί τρόπος, με τη δημιουργία ενός καταστατικού χάρτη ως προς τη μορφή, τις χρήσεις, του ςόρους λειτουργίας κ.λ.π. του Κτήματος Συγγρού, τέτοια που να διασφαλίζει τη δια΄τηρηση του εσαεί ως ένα αστικό δάσος-πραγματικός πνεύμονας πρασίνου και όχι δήθεν πάρκο.

it is said...

συμφωνώ ότι οι απόφοιτοι δεν μπορούν να είναι αυτοί που θα πάρουν την πρωτοβουλία αλλά μπορούν να βοηθήσουν στην μαζικότητα κάποιας κίνησης αντίδρασης.


Φοβάμαι πως στο κέρδος από την "αξιοποίηση" δεν υπάρχει αντιπολίτευση.....:(((((

Michael Dirnt said...

Thankk you for writing this