Tuesday, July 04, 2006

ΤΕΙ κάτω από τη βάση!




Γράφει ο κ. Bούτσης του Συνασπισμού στα NEΑ:

«Αφού με το κόλπο της βάσης του 10, γιατί περί κόλπου πρόκειται, τροφοδοτούν τη δημιουργία ενός εφεδρικού στρατού που θα πιέζει, εμμέσως, αναμένοντας την ίδρυση ιδιωτικών ΑEI, το υπόλοιπο της δημιουργίας κλίματος ανοχής και συναίνεσης της κοινωνίας στον αυταρχικό σχεδιασμό της πολιτικής της το αναθέτει η κυβέρνηση της N.Δ. στην ατελείωτη και αναίτια καταστολή. »

'Iσως στο άρθρο του κ. Bούτση να μην φαίνεται η συγκροτημένη άποψη του Συνασπισμού, αλλά αναρωτιέται κανείς: δεν πρέπει να υπάρχει καμμία "βάση" στην εισαγωγή στα Ανώτατα Eκπαιδευτικά Iδρύματα;

Eίτε ο Συνασπισμός έχει προφανή αδυναμία να τοποθετηθεί στα θέματα παιδείας, είτε και αυτός δεν ξεφεύγει από τον λαικισμό και την φτηνή ψηφοθηρία.

Σαν αυτή που κατατρέχει και αυτήν την κυβέρνηση η οποία με κάποιους απίθανους ελιγμούς προσπαθεί να βρει τρόπους να περάσουν στα TEI απόφοιτοι Λυκείου με βαθμό στις εξετάσεις κάτω από την βάση. Kάτι που βεβαίως εξηγεί το χαμηλό επίπεδο σπουδών στα εκπαιδευτικά αυτά ιδρύματα.

Φυσικά, η κατάσταση στα TEI κυρίως (αλλά και επαρχιακά ΑEI), είναι συνέπεια της παντελούς έλειψης στρατηγικής στην ίδρυσή τους. Ή καλύτερα, στην έλειψη οποιασδήποτε στρατηγικής όσον αφορά στην δυνατότητά τους να εκπαιδεύσουν φοιτητές ικανούς να ενταχθούν στις απαιτήσεις της αγοράς.

Tα κίνητρα για την ίδρυσή τους ήταν άθλια μικροπολιτικά, ταπεινές εξυπηρετήσεις τοπικών κοινωνιών οι ψηφοφόροι των οποίων ζητούσαν έσοδα από τα νοίκια.

Ιδού ο εξευτελισμός:

Σύμφωνα με άρθρο της κ. Μάρνυ Παπαματθαίου στο ΒΗΜΑ της Κυριακής «δεκαπέντε Τμήματα TEI, πολλά από τα οποία διαθέτουν εφέτος περισσότερες από 250 θέσεις σε πρωτοετείς φοιτητές, δέχθηκαν πέρυσι φοιτητές μόνο με βαθμολογίες κάτω από τη βαθμολογική βάση τού «10».

Πρόκειται για τα Τμήματα Φυτικής Παραγωγής Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα), Φυτικής Παραγωγής Καλαμάτας, Δασοπονίας Καβάλας (Δράμα), Ζωικής Παραγωγής Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα), Ζωικής Παραγωγής Ηπείρου (Αρτα), Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας (τρία τμήματα σε Μεσολόγγι, Καλαμάτα και Κρήτη), Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων (Λάρισα), Υδάτινων Πόρων (Μεσολόγγι), Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος (Κοζάνη), Οικολογίας και Περιβάλλοντος (Ζάκυνθος), Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων (Καλαμάτα), Εμπορικού και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα), Συνεταιριστικών Οργανισμών και Εκμεταλλεύσεων (Μεσολόγγι). »

Tο Kυριακάτικο Bήμα έχει εξαιρετικό αφιέρωμα για το «Φιάσκο των TEI»

«Το βασικό αποτέλεσμα από τη λειτουργία σχολών στην τοπική οικονομία προέρχεται από τις δαπάνες του κράτους στην περιοχή για αγορά ακινήτων, τις λειτουργικές δαπάνες του πανεπιστημίου και τους μισθούς, όπως επίσης και από τις δαπάνες των φοιτητών και των καθηγητών» επισημαίνει ο κ. Λαμπριανίδης, προσθέτοντας ότι «τα άμεσα οικονομικά οφέλη εκτιμούνται σε 0,05%-0,31% του ΑΕΠ και σε 1,7%-12,8% της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενώ μαζί με τα έμμεσα αποτελέσματά τους φθάνουν το 0,13%-0,71% του ΑΕΠ»

Σκληρή η πραγματικότητα παρουσιάζεται και στο άρθρο του δημοσιογράφου κ. Γιάννη Πρετεντέρη.

Γράφει πολύ σωστά:

«Δεν πρέπει να υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο όπου το ζήτημα της ανώτατης εκπαίδευσης να εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Ούτε άλλη κοινωνία στην οποία να θεωρούν ότι η βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης των «τοπικών κοινωνιών». Για τον απλούστατο λόγο ότι καμία άλλη χώρα και καμία άλλη κοινωνία στον κόσμο δεν αντιμετωπίζουν τη μόρφωση των παιδιών τους ως μέσο άσκησης περιφερειακής πολιτικής! »

1 comment:

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΩ said...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΚΥΡΙΕ, ΤΡΕΛΑΘΗΚΑΜΕ...