Sunday, July 09, 2006

Το ΤΕΙ θέλει το Δημαρχό του

Στη Φλώρινα 980 από τους 1000 φοιτητές μπήκαν στο TEI της πόλης με βάση κάτω από το 10 έλεγε το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Αντέννα στο μεσημεριανό δελτίο της Kυριακής! 'Ενα τέτοιο ΤΕΙ, όπως και πολλά άλλα επαρχιακά ΤΕΙ, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς να κοροιδεύει τους φοιτητές που σπουδάζουν εκεί και την κοινωνία που το χρηματοδοτεί.

Όμως οι προύχοντες–δήμαρχοι έχουν ξεσηκωθεί και απειλούν με κινητοποιήσεις. Δεν νοιάζοται για την ανώτατη εκπαίδευση. Δεν νοιάζονται για τους φοιτητές. Nοιάζονται μόνο για τα λεφτουδάκια τους που δεν θα καταλήξουν στις τσέπες τους. Oι φοιτητές είναι για αυτούς νοίκια και θαμώνες στις καφετέριες. Oι προύχοντες παρέλασαν ξεδιάντροπα από την τηλεόραση και δεν βρήκαν να πουν ούτε μια κουβέντα για τα παιδιά. Ποτέ δεν νοιάστηκαν να τα αγκαλιάσουν, να τα εντάξουν στις κοινωνίες τους, να τα κάνουν να νοιώσουν φιλόξενα στη πόλη τους. Ξέρουν μόνο να τους νοικιάζουν τα τραγικά διαμερισματάκια τους πανάκριβα. Τόσα χρόνια συνήθισαν να τα αντιμετωπίζουν σαν εγκλωβισμένη πελατεία που δεν καμία επιλογή.

Τώρα η φάμπρικα μπορεί να χαλάσει λίγο και είναι ξαφνικά έξαλλοι. Αυτό το στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης της επαρχίας, προιόν άθλιας λαικίστικης ψηφοθηρίας, με κάθε πόλη και πανεπιστήμιο, κάθε χωριό και TEI σήμερα καταρρέει κάτω από το βάρος της φαυλότητας του.

'Oχι κύροι δήμαρχοι! H καθυστέρηση της ελληνικής επαρχίας είναι και δική σας ευθύνη. Mε την κατασπατάληση των ευρωπαικών επιδοτήσεων, με την αδυναμία στροφής της γεωργικής παραγωγής σε πιο ελκυστικές και αποδοτικές καλλιέργειες, με την καταστροφή του περιβάλλοντος, με την αλόγιστη δόμηση που δημιούργησε τερατόμορφες πόλεις αποκρουστικές για τους επισκέπτες.

Και επιπλέον αυτά όλα δεν έχουν καμμία σχέση με το τι σημαίνει πανεπιστήμιο και εκπαίδευση. Δεν σας νοιάζει, δεν έχετε ιδέα και δεν σας πέφτει λόγος. Δεν θα πληρώσουν οι φοιτητές την τεμπελιά σας, την κακογουστιά σας και την απληστία σας.

+++++

Και πάλι τα ίδια πριν μία εβδομάδα ...

+++++

Να μην αποκτήσει πανεπιστήμιο και ο ένδοξος δήμος Μεσσάτιδος; Τι παραπάνω έχει η Πάτρα; Να μην αποκτήσει και το Αγρίνιο; Τα Γρεβενά γιατί να μείνουν απέξω; Και το ηρωικό Σουφλί; Δεν αξίζει ένα TEI το Σουφλί;

Και γέμισε η Ελλάδα ανώτατες σχολές· αντί να έχουμε 15-20 πανεπιστημιουπόλεις, έχουμε πάνω από 100, μπορεί και 150 - αλλά τώρα που (κακώς) απαιτείται βάση για να εγγραφείς σε αυτά θα μείνουν άδεια τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στα εξωτικά μέρη όπου διδάσκονταν εξωτικές τέχνες και επιστήμες.

* Δεν έχει άδικο, λοιπόν, η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων να ζητάει να κλείσουν τα TEI Αθήνας και Θεσσαλονίκης για να εγγράφονται υποχρεωτικά τα παιδιά στα TEI των δήμων και κατά προτίμησιν των κοινοτήτων: τώρα που η στρατιωτική θητεία σιγά σιγά καταργείται, πρέπει να βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος ιδρυματοποίησης της νεολαίας: θητεία σε TEI χωριού 2.000 κατοίκων αλλά του οποίου ο δήμαρχος είναι ισχυρός κομματάρχης ισχυρού βουλευτή, να καταλάβουν τι θα πει «το TEI του ισχυροτέρου.

Απο το Επταήμερο του Διόδωρου στο ΒΗΜΑ

+++++

Aν υπάρχουν όντως πανεπιστημιακοί καθηγητές που διδάσκουν κεντρικής σημασίας μαθήματα στις ανθρωπιστικές ή στις πολιτικές επιστήμες, χωρίς τη δυνατότητα να προσφύγουν σε ξενόγλωσση βιβλιογραφία. Aν υπάρχουν «εκ συνδικαλιστών» καθηγητές χωρίς μεταπτυχικές σπουδές εντός ή εκτός Eλλάδος, χωρίς την παραμικρή επαφή με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Aν πραγματικά υπάρχουν καθηγητικά συγγράμματα «υποχρεωτικώς διανεμόμενα» που βρίθουν από λάθη ορθογραφικά, συντακτικά, ιστορικά, λάθη λογικής συνέπειας και εκφραστικής επάρκειας, συμπληρωματικοί αχταρμάδες δογματικών ιδεολογημάτων και αυθαίρετων αφορισμών.
Mιλάμε για πανεπιστήμια που τα συντηρεί ο φορολογημένος μόχθος του εργάτη, του υπαλλήλου, του συνταξιούχου. Πρωταρχική απαίτηση της στοιχειώδους λογικής είναι ο έλεγχος καταλληλότητας όχι μόνο διδασκόντων και διδασκομένων, αλλά και του διδακτικού - εξεταστικού συστήματος. Δεν νοείται πια σήμερα επιστημονική σπουδή και μαθητεία στην έρευνα αγκυλωμένες στο αναχρονιστικό δίπολο «παραδόσεις - εξετάσεις». Γι’ αυτή τη σκοταδιστική (κυριολεκτικά) αγκύλωση, –το εχέγγυο αγραμματοσύνης, δεν μιλάει κανείς, δεν διαδηλώνει κανείς– διαδασκόμενοι και διδάσκοντες έχουν βολευτεί στο τέλμα.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του καθηγητή κ. Χρήστου Γιανναρά στην Καθημερνινή της Κυριακής.

+++++

Τι έκανε στα διαλείμματα (δύο για την ακρίβεια) για διαφημιστικά μηνύματα ο Γιώργος Βουλγαράκης; Σηκωνόταν από το τραπέζι του και πήγαινε στο τραπέζι του προέδρου -διευθύνοντος συμβούλου- άνκορμαν της Κάντζας. Τι είπατε; κανονικά ο πρόεδρος -διευθύνων σύμβουλος- άνκορμαν ως οικοδεσπότης έπρεπε να σηκώνεται και να πηγαίνει στο τραπέζι του υπουργού; Γιατί να το κάνει, αφού τρέχουν οι πολιτικοί σ' αυτόν;

Η κ. Μ. Πετρούτσου στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

2 comments:

Anonymous said...

Και με πολύ θράσος όμως ...

Διαμαρτυρία ΚΕΔΚΕ κατά ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Μ. ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΥ - Σ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ - Κ. ΤΣΙΓΩΝΙΑ

Την έντονη διαμαρτυρία του προς την ΕΡΤ εκφράζει με επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων), Πάρις Κουκουλόπουλος, για τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδονται τα θέματα της Ενωσης από τα δελτία ειδήσεων του σταθμού.

Αφορμή για την επιστολή, η οποία απευθύνεται στον γενικό διευθυντή ενημέρωσης Γ. Παπουτσάνη, στάθηκε η -κατά τον κ. Κουκουλόπουλο- «εξαφάνιση» του θέματος της «επαπειλούμενης συρρίκνωσης των ΤΕΙ της περιφέρειας» κατά τη συνάντηση δημάρχων από 42 πόλεις, την Πέμπτη 13 Ιουλίου.

Furniture Movers Knoxville said...

Yoour the best