Tuesday, November 13, 2007

Δε Mπορούν τα Mέσα

Xθες βράδυ έτρωγα με παλιό μου φίλο, διευθυντικό στέλεχος σε μεγάλο ειδησεογραφικό οργανισμό. Mου λέει ξαφνικά:


"Eίδες, τα MME δε μπορούν να εκλέξουν ούτε πρωθυπουργό, ούτε αρχηγό κόμματος. Eίναι πλέον αναξιόπιστα. Δε μπορούν τα Μέσα γιατί ο κόσμος τα ξέρει, ξέρει από πού ερχόμαστε."


Με κάτω από 30 λέξεις ένας άνθρωπος με πρόσβαση, γνώση και εμπειρία διατύπωσε τελείως δημοσιογραφικά μία μεγάλη αλήθεια. Μου έκανε τόσο εντύπωση που το έγραψα σε μία χαρτοπετσέτα όπως το είπε, να μη το ξεχάσω.


Να απομακρυνθούμε από το θέμα των εκλογών του ΠΑΣOK και να πούμε κάτι ποιο σημαντικό:

Κάποτε πρέπει να αποτινάξουμε από πάνω μας τη "θυματοποίηση" και την μοιρολατρία. Ένας κόσμος που πληροφορείται, συζητά και αντιδρά, δεν θα πέσει ποτέ θύμα.



38 comments:

Anonymous said...

τελικά μπορεί να έχεις και δίκιο. Η υπερβολική δόση τηλεπληροφορίας καθιστά τον πολίτη τουλάχιστον σε θέση να φιλτράρει πολλά απο αυτά που λαμβάνει.

ΠΡΕΖΑ TV said...

Αυτοι ειναι ολοι τους μαστουρωμενοι στις φωτογραφιες...
Ποια κυβερνηση να εκλεξουν;;;;

κι'ομως,οταν θελουν το καταφερνουν...

Anonymous said...

Πω-πω μούτρα ο Πρετεντέρης ... Νόμιζε ότι αυτός κουμαντάρει, κάτι σα Σημίτης στη θέση του Σημίτη.

Anonymous said...

Euge file. Poly to xarhka kai egw.

Anonymous said...

αντε μπας και δουμε ασπρη μερα. Στο καλο πρετεντεροναπολεοντες.

Anonymous said...

Είναι μόνο η αρχή πιστεύω. Έχει δημιουργηθεί μια δυναμική, μέσω του διαδικτύου, που επιτρέπει σε ανήσυχους και προβληματισμένους πολίτες να αναζητούν εναλλακτικές πηγές ενημέρωσης. Κι όταν, σε καθημερινή βάση, συγκρίνεις το ήθος της Ελευθεροτυπίας με αυτό της Guardian, την ποιότητα του www.in.gr με αυτή του BBC, τότε σταδιακά ποσοτικοποιείς το ποιοτικώς αυτονόητο: πως ο παραδοσιακός τύπος στην Ελλάδα (με απειροελάχιστες εξαιρέσεις) χειραγωγεί και καθοδηγεί, ψευδόμενος και παραπληροφορώντας.

Θα πάρει 1-2 γενιές ακόμη να ξεπεράσουμε την εξάρτησή μας από τον παραδοσιακό τύπο και τους πατερναλιστές μεγαλοδημοσιογράφους. Θα απεξαρτηθούμε όμως κάποια στιγμή, έστω και αργά.

Giannis123 said...

Ναι αλλά τώρα πρέπει να πάψουμε να τους βλέπουμε.
Να πάψουμε να βλέπουμε και τις διαφημίσεις.
Να μειωθούν τα έσοδα.
Να δεις πως προσγειώνονται Πρετεντέρηδες, Χατζηνικολάου, Τριανταφυλόπουλοι, Ευαγγελάτοι και Κακαουνάκηδες.

Anonymous said...

Παιδιά,ο Λαμπράκης είμαι.Αντεξα 50 χρόνια,αλλά τώρα με τον ΓΑΠ αρχίζω και νοιώθω άβολα.
Τρέμω στην ιδέα και μόνο, ότι ο Γιωργάκης θα μου κηρύξει πόλεμο.
Μα την Παναγία δηλαδή,σκέφτομαι να πάω καλύτερα στην Βενεζουέλα με τον Τσάβες ή στην Κούβα με τον Κάστρο.Καλύτερα θα είναι εκεί,παρά με τον στυγνό σοσιαλιστή Γιώργαρο.
Κι αφού τα είπαμε βρέ παιδιά και γνωριστήκαμε άντε τώρα να δείτε κάνα σήριαλ στο MEGA.Κι αύριο πάρτε τα ΝΕΑ να ενημερωθείτε.Επαναστάτες του PC.
Αλλά πιό πολύ μου άρεσε ο τύπος που λέει μην βλέπετε διαφημίσεις.Σώπα καλέ.Τι λές?Γιατί ρε έξυπνε έχετε όλοι μηχανάκια στα σπίτια σας και θα μας ρίξετε την θεαματικότητα?Αφού τα πάντα είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα μας.AGB,διαφημιστές,εφημερίδες,περιοδικά,οι μάζες των αποβλακωμένων τηλεθεατών.Και νά'στε σίγουροι.Ετσι θα εξακολουθήσουν τα πράγματα είτε είναι ο Κωστάκης στα πράγματα,είτε είναι ο Γιωργάκης.
Καλή σας νύχτα

Υ.Γ.Και μην ξεχάσετε τον Λαζόπουλο σήμερα.

Anonymous said...

Λυπάμαι, ΔΜΡ, μα θα διαφωνήσω.
Οι βασικότεροι λόγοι που έχασε ο Μπενίτο, ήταν
α) η έπαρσή του (όπως επεσήμανες στο προηγούμενο post) και
β) η στήριξη από τον Σιμήτη.
Μάλιστα, τείνω να πιστέψω πως αν ο Σιμήτης είχε υποστηρίξει ΓΑΠ, θα τον είχε "κάψει". Είναι τεράστια η αντιπάθεια του "ιστορικού" ΠΑΣΟΚου για τον δεξιό "διαχειριστή" που ανέχτηκαν επί 8ετίας.

Anonymous said...

Λαμπρακ' μ, άστα. Που 'ναι οι εποχές που έγραφε το παιδί σου το άρθρο με τους τρεις φακέλους. Ποιός το ξέρει αυτό το άρθρο.

Anonymous said...

Αυτό που συνέβη στο αποψινό δελτίο του ΑΝΤ1 είναι απίστευτο!!! Παραθέτω λέξη προς λέξη την στιχομυθία του Ευαγγελάτου με τον κάτοικο των Ζονιανών Κρήτης στη διάρκεια “ζωντανης σύνδεσης”

Ευαγγελάτος: Αμα κάποιος σου πειράξει τη γυναίκα ή το παιδί τι θα του κάνεις;

Ζονιανός: Εμένα; Αμα μου πειράξουν το παιδί η τη γυναίκα; Θα τον σφάξω…

Ευαγγελάτος: Αυτούς που καλλιεργούν το χασίσι γιατί δεν τους σφάζετε και τους αφήνετε να λερώνουν το χωριό σας;

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΠΡΙΝ ΟΙ ΤΗΛΕΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΞΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ;;;

Από Μηχανής Θεός said...

7 εικόνες, 30 λέξεις... Υπέρ αρκετές να περιγράψουν γλαφυρά την κατάσταση. Οι φυλακισμένοι κάποτε έσκαβαν τούνελ με πηρούνια...
Η αρχή έχει γίνει... Θα μας πάρει ίσως 15-20 χρόνια να δραπετεύσουμε από τα δεσμά μας, αλλά νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε!

alekos said...

Όταν επιτέλους γίνε πραγματικότητα η ψηφιακή Ελλάδα και πάψουμε να τελούμε ύπο έτος ευρυζωνικότητας τότε δεν θα έχουν θέση στην κοινωνία μας πρετεντέριδες και λοιποί.

Pan said...

Υπάρχει και ένας καλύτερος τρόπος: Πετάξτε τις τηλεοράσεις.

island said...

Δυστυχώς αργότερα θα έρθει και ένας Πρετεντέρης ή ένας Ευαγγελάτος στο διαδίκτυο.Να είσαι σίγουρος.Τώρα που βρήκαν το κουμπί νομίζεις ότι θα το αφήσουν έτσι;

the navigator said...

Ας μην ξεχνάμε ότι και ο ΓΑΠ έχει υπάρξει αγαπημένος των media...

και το λέω εγώ που τον Μπένυ δεν τον πάω με τίποτα...

αλλά πως να το κάνουμε...

δεν πείθομαι ότι "ξυπνήσαμε"....

Ψυχάκιας said...

Καλημέρα σε όλους,

δεν ξέρω αν παρανόησα κάτι αλλά μου κάνει εντύπωση το εξής σημείο στα λόγια του φίλου σου.

"Eίδες, τα MME δε μπορούν να εκλέξουν ούτε πρωθυπουργό, ούτε αρχηγό κόμματος. Eίναι πλέον αναξιόπιστα..."

Δηλαδή αν τα μέσα ήταν αξιόπιστα θα ήταν "αρμοδιότητά" τους η εκλογή πρωθυπουργών και αρχηγών κομμάτων;;

Αν τα ΜΜΕ ήταν "αξιόπιστα" και εξέλεγαν πρωθυπουργούς και αρχηγούς κομμάτων, το "Δημοκρατικό" πολίτευμα της χώρας μας θα χαρακτηρίζονταν απόλυτα πετυχημένο;;

Εν πάση περιπτώσει για να μην σας κουράζω με πολλά λόγια..

..πιστεύω ότι ο ρόλος των "αξιόπιστων" ΜΜΕ απέχει πολύ από το να εκλέγουν πρωθυπουργούς και προέδρους..αντιθέτως τα "αναξιόπιστα" ΜΜΕ διαδραματίζουν αυτό το ρόλο (με ή χωρίς επιτυχία).

@the navigator. Αγαπητέ φίλε σαφώς και δεν ξυπνήσαμε. Αν είχαμε ξυπνήσει 1000000 πολίτες δεν θα είχαν τρέξει να δηλώσουν "ήμουν και εγώ εκεί" στην παρωδία αναγέννησης του ΠΑ.ΣΟΚ Νο2.

@Pan. Και από την τοστιέρα μπορείς να καείς αλλά δεν την πετάς..απλά ξέρεις πως να την χρησιμοποιείς φίλε/η!

@exeisminima. Δεν φιλτράρει τίποτα.Για τον Έλληνα ο αγώνας ΠΑΟ-ΑΕΚ, το Μαρία η άσχημη, τα Ζωνιανά, η Φωτιές του Αυγούστου, οι εθνικές εκλογές και οι εσωκομματικές εκλογές έχουν ακριβώς την ίδια σημασία (δυστυχώς!!).

Απόδειξη: 50% των Ελλήνων ενάντια στον δικομματισμό από τη μία 40 χρόνια ΝΔ ΠΑ.ΣΟΚ από την άλλη!
http://thekatantia.blogspot.com/2007/11/blog-post_5243.html

@ Giannis123. Υπάρχει και άλλος τρόπος..Κανόνες Δεοντολογίας, Κανόνες Λειτουργίας,Ραδιοτηλεοπτικό κλπ κλπ.

Ευχαριστώ παιδιά!!

Anonymous said...

Καλησπέρα!
Για τη διαπίστωση που αναφέρεις πιστεύω πως ισχύει η γνωστή ΕΛΛΗΝΙΚΗ φράση "too good to be true". Και εξηγούμαι:
1. Τα ΜΜΕ προέκριναν από ετών, το ζευγάρι των 2 "μονομάχων" στο ΠΑΣΟΚ. Θυμήσου μόνο τα κλασικά ζευγάρια "αντιπάλων" που έχουν "παίξει" "συγκροτήματα" και άλλα ΜΜΕ εδώ και χρόνια:
i. Έβερτ - Σημίτης (από πότε "παιζόταν" αυτό το ζευγάρι ωσότου το δούμε να διεκδικεί πρωθυπουργία το 1996;).
ii. Παπανδρέου - Καραμανλής (ήταν ή δεν ήταν το "μικρό ντημπέϊτ" στα ΜΜΕ του 1996 στη σκιά του μεγάλου: Σημίτης - Έβερτ);
iii. Ντόρα - Βενιζέλος. κ.λπ., κ.λπ.
2. Θυμήσου τι έσερναν σε Ανδρέα Παπανδρέου το 1989 εφημερίδες που χαιρέτιζαν την επιστροφή του στην εξουσία το 1993 (π.χ, Έθνος). Μην πάμε δε στην "παπανδρεϊκή" εφημερίδα που "γκρέμισε τον καραμανλισμό" και κάνουμε συγκρίσεις με το σήμερα. Αύριο όλοι αυτοί, Πρετεντέρης, κ.λπ. θα "χαϊδεύουν" τον Γιώργο Παπανδρέου, άμα θες, πάμε και στοίχημα σουβλάκι στου Μπαϊρακτάρη...

Zaphod said...

Μπα τα μέσα μπορούν και παραμπορούν. Απλά η απότομη μεταστροφή από τον Γιώργο - Μεσσία στον Βαγγέλη - Μεσσία ήταν πολύ γρήγορη και ο κόσμος ζαλίστικε! Είπαμε ρε παιδια αλλά όχι και έτσι! Τελικά αν μπορούσε να περιμένει ο Μπένι καμια βδομάδα να "τον καλέσει ο λαός" μάλλον θα έβγαινε! Από την άλλη πρέπει και το άλογο που ποντάρεις να μην είναι ψόφιο. Πιστεύει κανείς πως ο Γιώργος θα φέρει πάλι το ΠΑΣΟΚ σε ποσοστά άνω του 40%; Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να προσπαθήσει πολύ ο Καραμανλής!

Anonymous said...

Συμφωνώ απολύτως με το σκεπτικό του post (τα έχω γράψει κι εγώ πρόσφατα).
Βέβαια η νίκη του Γιώργου δεν ερμηνεύεται ικανοποιητικά μόνο με αυτό. Έπαιξε ρόλο και η αυτοκτονική διάθεση που δείχνει το όλο σχεδόν πασόκ και πλήθος άλλων παραγόντων.
Έτσι κι αλλιώς όμως, μπορούμε να είμαστε κάπως πιο αισιόδοξοι...

http://fvasileiou.wordpress.com/

Ατρεύς said...

Άσχετο ίσως με το θέμα, ΣΧΕΤΙΚΟ όμως με την πολιτεία που ζούμε:

Δείτε τί έκανε ο κ. KILL-τίδης, ο υφυπουργός Αγρανάπτυξης καλέ: Μόλις το ΣτΕ ακύρωσε απόφασή του για το κυνήγι (με το σκεπτικό ότι φέτος χάθηκαν πολλά ζώα από τις πυρκαγιές, να μην σκοτώσουν οι κυνηγοί όσα διασώθηκαν) αυτός ο λαμπρός και πολλά υποσχόμενος (στους κομπλεξικούς και φασίστες) νέος έβγαλε "αστραπιαία" νέα διαταγή ξαναεπιτρέποντας το κυνήγι!

Γειά σας.
Εγώ πάω τώρα να "KILL" κι αλλού, τον κ. KILL-τίδη... Κι είναι και γιατρός, τρομάρα του...

ange-ta said...

Eίδες, τα MME δε μπορούν να εκλέξουν ούτε πρωθυπουργό, ούτε αρχηγό κόμματος. Eίναι πλέον αναξιόπιστα. Δε μπορούν τα Μέσα γιατί ο κόσμος τα ξέρει, ξέρει από πού ερχόμαστε.

Και τους πολιτικούς τους ξέρουμε, αλλά τους ψηφίζουμε!
Και μάλιστα, όσο πιο καλά τους ξέρουμε τόσο και πιο πολύ τους ψηφίζουμε

ΔΙΟΝΥΣΟΣ said...

ΤΏΡΑ ΚΑΤΆΛΑΒΕ Ο ΦΊΛΟς ΣΑς ότι τις ομάδες στόχου τους τις συρρικνώνουν,το αναγνωστικό κοινό το ελαττώνουν, και όταν παυσουν οι παρέες οι μετοχικές με τις διαφημηστικές θα πεινάσουν, όλα αυτά γιατι 3-7 εφημερίδες ανάλογα το ντήηλ και την εσωτερική συμφωνία νομίζουν οτι θα ποδηγετούν ένα κοινό που το έμαθαν να αγοράζει εφημερίδα για το DVD.............υποτιμώντας το.
Εκπλήσσομαι σε λίγο θα μας αποκαλύψουν και τον αυτουργό του μεγαλύτερου εγκλήματος στην ελληνική ιστορία "Ποιός έκοψε τις κεφαλές των Ερμών;;" το 405 π.Χ.

Σπύρος Σεραφείμ said...

αυτό είναι το κακό: Ότι οι πολίτες ενημερώνονται από τα κανάλια...

τα σέβη μου

Anonymous said...

Θυμάμαι αυτό που πολύ σοφά μας τόνισαν εκείνα τα τρομερά πιτσιρίκια «Πρετεντέρη, η ‘ανατροπή’ δεν είναι εκπομπή!»... Όπως επίσης θυμάμαι πως σε μία ταινία του Michael Moore, νομίζω στον ακήρυχτο πόλεμο, έδειχνε τη διαφορά στη ζωή μεταξύ των κατοίκων των ΗΠΑ, απ’ τη μια πλευρά του ποταμού και των κατοίκων του Καναδά απ’ την άλλη, σε σχέση με τα δελτία ειδήσεων. Στις ΗΠΑ λοιπόν, τα δελτία ειδήσεων έδειχναν κλέφτες, δολοφόνους, δράμα και αίμα (ενδεχομένως να παίζουν ενδιάμεσα διαφημίσεις για ατσάλινα κουτιά πανικού και αλεξίπτωτα για πτώση από ουρανοξύστες), με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι οπλισμένοι σαν αστακοί και στα πρόθυρα φονικής κρίσης. Αντίθετα, στον Καναδά οι ειδήσεις ήταν οικονομικού περιεχομένου και οι κάτοικοι ζούσαν ήρεμοι, με τις πόρτες των σπιτιών τους ξεκλείδωτες. Σε ποιους μοιάζουμε λέτε?
Πάντως, δεν παύει να μου κάνει εντύπωση το πώς η ίδια είδηση μπορεί να παρουσιαστεί με τόσο διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα το σκοπό που πρέπει να εξυπηρετηθεί. Όπως επίσης, μου κάνει εντύπωση το ότι τα «σοβαρά» δελτία ειδήσεων, των «σοβαρών» καναλιών, μπορούν να φάνε εντυπωσιακό χρόνο βγάζοντας στις πόρτες, τα παράθυρα και τις ρούγες διαφόρους ωρυόμενους, για να «αναλύουν» ένα – μόνο ένα – θέμα, ενώ παράλληλα, το μη «σοβαρό» δελτίο του Star, αφού μας δώσει την ευκαιρία να κάνουμε μπανιστίρι σε βρακάκια όλων των χρωμάτων, στο τέλος και πριν τ’ αθλητικά, πετάει π.χ. και τις δηλώσεις της Παπαρήγα, που δεν παίζουν σε άλλο κανάλι!! Δεν ξέρεις αν πρέπει να ξεκαρδιστείς στο χάχανο ή ν’ αρχίσεις να τραβάς τα μαλλιά σου!
Τέλος, επίσης εντυπωσιάζομαι με το πόσο μικρής χρονικής διάρκειας μνήμη φαίνεται να έχουν οι δημοσιογράφοι και οι αρχισυντάκτες των δελτίων ειδήσεων... Αφού μας βομβαρδίζουν με γαργαλιστικές λεπτομέρειες, ζωντανές συνδέσεις, αναλύσεις για διάφορα θέματα (βλ. τρομοκρατία, υποκλοπές, ομόλογα, πυρκαγιές κ.ά.), σε βαθμό που να διεκδικούμε πτυχίο των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, του καλού hi tech κατασκόπου, του οικονομολόγου, του αρχιπυροσβέστη, ξαφνικά, ξυπνάμε ένα πρωί και θέλουμε να σκίσουμε τα μόλις αποκτηθέντα πτυχία μας, διότι κανείς δεν ξαναμιλά πια για το σχετικό θέμα, στο οποίο έχουμε πλέον απόλυτη εξειδίκευση! Τα θέματα τα οποία κυριαρχούν στην επικαιρότητα για μέρες (και βέβαια, πάντα «το μαχαίρι φτάνει στο κόκαλο»), ξαφνικά τα τρώει το μαύρο σκότος... Μαθαίνουμε λοιπόν για τη δράση, το γεγονός, αλλά ποτέ για την αντίδραση, το δια ταύτα, το τι έγινε μετά, το πώς λύθηκε το θέμα... Ίσως γιατί ποτέ δεν λύνεται. Ως εκ τούτου φυσικά, το short time memory είναι μια πολύ βολική κατάσταση. Εμπρός της πατρίδας κολασμένοι φωτεινοί παντογνώστες, να εξειδικευτούμε στα Ζωνιανά όσο προλαβαίνουμε ακόμη, μέχρι να προκύψει το επόμενο καυτό θέμα της επικαιρότητας (που θα πουλήσει ακριβά το τομάρι του και το διαφημιστικό του χρόνο)! Ζωνιανά... Ζωνιανά... Κάτι μου θυμίζει αμυδρά αυτή η λέξη, να εδώ το ‘χω! Τι μου θυμίζει?!

Anonymous said...

φιλε ΔΜΡ, διαφωνω.
Τα Μεσα κανουν παρτυ!
μας ειπες:
"Ένας κόσμος που πληροφορείται, συζητά και αντιδρά, δεν θα πέσει ποτέ θύμα"
και σου απαντω:
Ένας κόσμος που πληροφορείται απο την τηλεοραση με τη μορφη που αυτη εχει στη χωρα μας, συζητά και αντιδρά αναμασωντας,στην ουσια, θεσεις κ αποψεις που του εχουν παρουσιασει, οχι απλως εχει πέσει θύμα, αλλα εχει γινει υποχειριο.

τωρα αν "σκατολαχε" μια φορα και πεσαν εξω (που δεν το βλεπω ετσι ακριβως), θα ειναι η εξαιρεση που επιβεβαιωνει τον κανονα.

Αυτο που μαλλον εγινε στην περιπτωση των εσωκομματικων εκλογων του ΠΑΣΟΚ ειναι οτι η καταντια των Μεσων ειναι μικροτερη σε μεγεθος απο την καταντια της πολιτικης στη χωρα μας (αναφερομαι στην οικογενειοκρατεια), με αποτελεσμα να υπερισχυσει η δευτερη!

Anonymous said...

ΔΜΡ ευχαριστω για τις φωτο, τους εκανα video για να μην τους ξεχασουμε ποτε

Anonymous said...

Αγαπητοί φίλοι που ασχολείστε με το ΠΑΣΟΚ οι bloggers ετοιμάζουμε ένα δίκτυο αυτο-οργάνωσης για το συνέδριο και τον προσυνεδριακό διάλογο. Ελάτε να διαμορφώσουμε και θέσεις και απόψεις.

http://koukios.wordpress.com

ετοιμάζουμε την πρώτη διαδικτυακή μας συνάντηση. Δε μασάμε ρε σε θέλουμε.. οπωσδήποτε

aleka said...

εκατομμυρια κουτια αναμμενα, εκατομμυρια μυαλα σβησμενα.....

Anonymous said...

τελικά ο μαρξισμός παραμένει καλό εργαλείο ανάλυσης της κοινωνικής πραγματικότητας.
μπορεί να θέλουμε τα μέσα ενημέρωσης να παίζουν τον ρόλο της τέταρτης εξουσίας μα η αλήθεια είναι πως είναι κομμάτι της ίδιας εξουσίας και εκδηλώνεται με διαφορετικές εκφάνσεις κάθε φορά. χρειαζόμαστε πιο μεγάλη απόδειξη γι αυτό από την υπόθεση των πύργων στην αμερική? στο νετ κυκλοφορούν στοιχεία που αμφισβητούν ότι ήταν μια τρομοκρατική επίθεση αλλά δείχνουν πως ήταν μια εσωτερική υπόθεση... είδατε κάποιο μέσο να ασχολείται με αυτά τα στοιχεία.
Απόλυτη παγκόσμια σιωπή...
Μήπως είναι ρομαντικό λοιπόν να περιμένουμε από αυτούς να πουν και καμια αλήθεια?
Ή αν το κάνουν μήπως πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι πως κάτι κρύβεται από πίσω. Ρίχνουν φως σε τμήματα της αλήθειας γιατι κινούνται από τις εσωτερικές αντιθέσεις της εξουσίας που εκπροσωπούν και όχι γιατί ξαφνικά αποφάσισαν να γίνουν έντιμοι και αντικειμενικοί.
Για τον ΓΑΠ τώρα το μέγιστο που μπορεί να κάνει σαν σοσιαλδημοκράτης είναι να ξεκαθαρίσει κάπως τους όρους του καπιταλιστικού παιχνιδιού, να ανακόψει λίγο την αγριότητα του.
Κάτι πιο ριζοσπαστικό δεν νομίζω ότι μπορεί να πετύχει.
Είναι σαν τον Βενιζέλο (τον Ελευθέριο): όσο χαρισματικός κι αν ήταν, όσο λαικό έρεισμα κι αν είχε, δεν μπόρεσε ποτέ ο ίδιος να μοιράσει την γη(τα τσιφλίκια) στους ακτήμονες.έπρεπε να μεσολαβήσει μιας μικρής διάρκειας κυβέρνηση του Παπαναστασίου για να γίνει αυτό. Και να πει κανεις ότι δεν ήταν ώριμο αίτημα? 100 χρόνια είχε που ωρίμαζε, αλλά και τότε, όπως και τώρα η συντήρηση στην Ελλάδα ήταν πολύ δυνατή για να επιτρέψει τέτοιες αλλαγές...
είμαι απόλυτος? ίσως...

doctor said...

Ένας κόσμος που πληροφορείται, συζητά και αντιδρά, δεν θα πέσει ποτέ θύμα.

****

Ή, για να το αντιστρέψω: όσο ο κόσμος δεν πληροφορείται, δεν συζητά και δεν αντιδρά, θα είναι θύμα...

doctor

Pastaflora said...

Το ερώτημα για μένα είναι μήπως τελικά ο κόσμος θέλει να είναι θύμα...

Ψυχάκιας said...

@pastaflora. Για ποιο λόγο;

Anonymous said...

Eidan sto mega oti dn mporoun na mas douleuoun toso xontra, kai apofasisan na dhlwsoun oti mas enimerwnoun me apopsh... Mallon sto plaisio afths ths apopshs htan kai to xthesino sxolio tou kapsh:" merikoi sto PASOK pisteuoun oti o kalos Venizelos einai o siwphlos Venizelos"...
Ti na pw, exw katalhksei na vlepw kakaounakh-zaxarea-kyrtso kai na gelaw me tis atakes kai ta sardam tou kakaou...
Pragmatika h katastash me ta ypokeinoumena deltia pou provaloun thn kathe eidhsh mesa apo th skopia twn simferontwn pou eksyphretoun parapaei pia....
Kai telos pantwn eidhseis dn einai mono ta politika kai parapolitika, kai sigoura eidhseis dn einai h apopsh tou Pretenterh, tou Traga, tou Kyrtsou kai twn loipwn antikeimenikwn kritwn twn pantwn...

Anonymous said...

Φίλοι, την προσοχή σας για ένα λεπτό:

το μήνυμα που ακολουθεί έχει αναρτηθεί εδώ και μήνες σε άλλα ιστολόγια. έχουν προστεθεί ευφυολογήματα σε μορφή παραφρασης του εν λογω μπλογκ, όπως το davatzidikoportokali.blogspot.com από διάφορους όλους αυτούς τους μήνες.
το περιστατικό έχει ως εξής—
μολις κάποιος άφησε υπόνοιες στο ‘πορτοκαλι’ οτι οι νταβατζήδες είναι πίσω από το σκάνδαλο των υποκλοπών, οι ‘σκεπτόμενοι δημοκράτες’ του κουρδιστου αφαίρεσαν όλα τα αποθηκευμένα σχόλια. το παίζουν πότε πότε υπέρμαχοι της διαφάνειας και του λαού, κάθε τόσο κάνουν αποκαλύψεις που οφείλονται σε διαμάχες νταβατζήδων, ενώ στην ουσία είναι φασίστες. οι παρακρατικοί προσπαθούν να εισχωρήσουν και στα μπλόγκ!

το μήνυμα
-------------------------------

ΤΟ BLOG KOURDISTOPORTOKALI.BLOGSPOT.COM ΑΦΑΙΡΕΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΟΛΙΣ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΥΠΟΝΟΙΕΣ ΓΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΝΤΑΒΑΤΖΗ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΑΤΑΒΤΖΗΔΩΝ ΣΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΚΟΥΣ

προωθούν τις ενδονταβατζήδικες διενέξεις του ‘πρώτου θέματος’ ως ανεξάρτητη δημοσιογραφία. αν θέλουν να το παίξουν ανεξαρτητοι δημοσιογράφοι να επαναφέρουν τα σχόλια στο μπλόγκ.

davatzidikoportokali.blogspot.com
ypoklopikoportokali.blogspot.com

σε λιγο το αιτημα για αυτονομηση της πολιτικης και καταποντισμου των λαμογιων θα ειναι

ΠΑΛΛΑΙΚΟ

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Παιδιά λίγα λόγια για μερικά από τα σχόλια:

Δεν νομίζω ότι θα μπορέσει εύκολα να έρθει ένας "Πρετεντέρης" στο διαδίκτυο. Αυτό που κάνει τον κάθε Πρετεντέρη "ισχυρό" είναι το γεγονός ότι διαχειρίζεται ένα από τα 5 κανάλια επικοινωνίας. Όταν μιλάει σε μία τηλεόραση η κάμερα δεν του απαντάει.

Δείτε τι έπαθε ο Bενιζέλος που πήγε να επιβάλει ένα τρόπο στο μπλογκ του. Δοκίμασε να λογοκρίνει τα σχόλια στο μπλογκ του. Στο τέλος έγινε ρεζίλι στις εφημερίδες και η περίφημη συνάντηση με μπλόγκερς […] ήταν μία φάρσα.

Θέλω να διευκρινίσω κάτι: δε θεωρώ ότι αποδεικνύει ότι "ξυπνήσαμε" η εκλογή του ΓΑΠ. Αυτό που λέω όμως είναι ότι το παιχνίδι που πήγαν να στήσουν συγκεκριμένα MME δε τους βγήκε.

Eίχαν πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση, ότι θα το ελέγξουν ακριβώς. Ήσαν σίγουροι για το αποτέλεσμα. Eγώ μίλησα εκείνη την περίοδο με αρκετούς δημοσιογράφους εντός και εκτός συγκροτήματος. Θεωρούσαν ότι το θέμα είναι τελειωμένο. Mου αρέσει που δεν είναι έτσι.

Mε κίνδυνο να επαναληφθώ, επιμένω: δεν είναι όπως παλιά. H εποχή της αποκλειστικότητας στην ενημέρωση τελείωσε. Ρωτήστε τους φίλους σας, τους συγγενείς σας, ρωτήστε τους γονείς σας: "λένε τα MME την αλήθεια"; Αν ένας από τους δέκα απαντήσει "ναι" θα είναι θαύμα.

Υπάρχει ένα ζήτημα με τον πληθωρισμό της πληροφορίας. Πώς διακρίνεις τι είναι αλήθεια και τι όχι; Mα δεν πρόκειται να γίνουν θαύματα. Xρειάζεται διάκριση. Στο τέλος – τέλος όλα επιστρέφουν πίσω στο θέμα της παιδείας. Kαι μη το σκεφτούμε σαν μία καραμέλα ακόμα. Eίναι η μόνη λύση.

Eπι πλέον, αυτό πρέπει να μην ξεχνάμε είναι πως δεν θα λυθούν όλα μόνο με τα πληκτρολόγια. Xρειάζεται και μπροστά από αυτά. Kαι αν κάποιοι δικοί μας παίρνουν την πληροφόρησή τους μόνο από τα μέσα, εμείς πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να μάθουν και αλλιώς.

Eίπα ότι είναι αλλιώς πια – δεν είπα ότι είναι εύκολα.

tks said...

είναι και το γεγονός ότι τα μέσα είχαν ένα πολιτικό κεφάλαιο αξιοπιστίας (αδικαιολόγητα) που όπως φαίνεται εκ των υστέρων το εξάντλησαν απερίσκεπτα και αλαζονικά.

Δεν βλέπετε το μεγκα που από κεκτημένη ταχύτητα είχε την "ταμπέλα" του αντικειμενικού καιτην διατηρούσε παρά συμπεριφορές για γέλια και για κλάματα και τώρα αναγκάστηκε να μας βάλει διαφημίσεις για να μας υπενθυμίσει ότι η γραμμή είναι των ίδιων των δημοσιογράφων όχι της ιδιοκτησίας.

καταφέραν να γίνουν αστείοι απλά.

όσο για τον πρετεντέρη στο διαδίκτυο πράγματι δεν μπορεί να υπάρξει - είναι το μέσο που το κάνει πολύ πιο δύσκολο. άσε που με πάμπολα παραδείγματα αποδυκνείεται η τρομερή δυσκολία προσαρμογής των παραδοσιακών μέσων και ακόμα περίσοτερο των περισότερων δημοσιογράφων.

brave new world.

Anonymous said...

To be a good charitable being is to have a make of openness to the in the seventh heaven, an skill to trust uncertain things beyond your own pilot, that can lead you to be shattered in hugely exceptionally circumstances for which you were not to blame. That says something uncommonly outstanding about the prerequisite of the righteous compulsion: that it is based on a corporation in the fitful and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a spy than like a sparkler, something rather feeble, but whose extremely item handsomeness is inseparable from that fragility.