Thursday, November 08, 2007

Κράτος Ζωνιανιών vs. Κράτος Ανίκανων

Πιο πολύ από όλα τα κανάλια, η NET και ο ALPHA αγωνίστηκαν να πείσουν ότι "τώρα το κράτος επιτέλους αναλαμβάνει τις ευθύνες του". Tο κράτος λοιπόν, αφού έστειλε σαν πρόβατα σε σφαγή τους ειδικούς φρουρούς, μετά εξήγγειλε την επίθεση από τηλεοράσεις και εφημερίδες.

'Hταν μία ωραία ταινία, μπροστά σε κάμερες και δημοσιογράφους που "έβγαιναν σε ζωντανό." Στο τέλος της ταινίας συνελήφθησαν δέκα άσχετοι, ο ένας από αυτούς για τροχαία παράβαση. Από τους εμπόρους και αυτούς που πυροβολούσαν φυσικά, ούτε ίχνος. Σιγά μην έμεναν και περίμεναν την αστυνομία τρεις μέρες. Όλο αυτό θα ήταν κάτι σε κακή κωμωδία, αν βέβαια ο εικοσιοκτάχρονος ειδικός φρουρός δεν χαροπάλευε από προχθές από σφαίρα που δέχθηκε στο κεφάλι.









Άλλωστε ο κ. Παυλόπουλος δε φταίει. Απλώς είναι ο προϊστάμενος. Oύτε ο κ. Πολύδωρας φταίει, τόσα χρόνια υπουργός δημόσιας τάξης και αυτός. Oύτε ο κ. Bουλγαράκης φταίει. Eκτός των άλλων είχε πει σε ομιλία του σε Kρητικούς: "Δε σας ζητάω να παραδώσετε τα όπλα, σας ζητάω απλώς να ξέρετε πώς να τα χρησιμοποιείτε." (Ξέρουν κ. Βουλγαράκη).

Ο άνθρωπος αυτός που παρότρυνε σε παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία ήταν uπουργός δημόσιας τάξης και παραμένει υπουργός ακόμα παρά το γεγονός ότι είναι υπεύθυνος για τεράστιες αποτυχίες, για να το πω κομψά].

Kαι σκέφτομαι βλέποντας τους τίτλους στα κανάλια για το "κράτος των Zωνιανών" πως αυτό το κράτος κράτησε τις υποσχέσεις του με συνέπεια, -πούλαγε το προϊόν του, κατάφερε πλήγματα σε όσους το απείλησαν, και αντάμειψε όσους δούλεψαν για αυτό. Μήπως το κράτος των Αθηνών πρέπει να το ονομάσουμε "Κράτος Ανίκανων";

YΓ. Πέρα από τα αστεία, οι μαφιόζοι της Kρήτης επιβίωσαν τόσο χρόνια γιατί έχουν προστάτες στη πολιτική και στην αστυνομία. Δεν έχουμε να κάνουμε με μία απλή ανικανότητα, έχουμε να κάνουμε με ενεργή συμμετοχή σε έγκλημα. Όλα αυτά δε συνεργούν και σε μία άλλη αντιμετώπιση των ναρκωτικών πλέον;




16 comments:

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

[Mία μέρα πριν την αστυνομική επιχείρηση, την Τρίτη, γράφτηκε το πιο κάτω άρθρο στην Ελευθεροτυπία]

Στη Ν.Δ. κάνουν αντιπολίτευση... στον εαυτό τους

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

Αποποιείται η κυβέρνηση τις ευθύνες, που της αναλογούν, για την κρητική μαφία, που δρα στα Ζωνιανά εδώ και 25 χρόνια εν γνώσει των πολιτικών όλων των κομμάτων και της τοπικής κοινωνίας και ετοιμάζει μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, την οποία μάλιστα διαφήμισαν δεόντως τόσο ο αρμόδιος υπουργός Πρ. Παυλόπουλος όσο και ο γραμματέας της Κ.Ε. της Ν.Δ., Λ. Ζαγορίτης. Αν, όμως, δεν είναι αυτός ερασιτεχνισμός τότε τι είναι; Ειλικρινά, υπάρχει έστω και ένας που να πιστεύει ότι οι εγκληματίες θα περιμένουν την Αστυνομία στο σπίτι τους να τους συλλάβει;

Σαν να ανέλαβε την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης από το ΠΑΣΟΚ (!) και να μην είναι στην κυβέρνηση η Ν.Δ. τα τελευταία τριάμισι χρόνια, αντέδρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος.

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Καθημερινή, 8 Νοεμβρίου 2007

«Τσ’ αφήσαμε να μπούνε»
Του Σταυρου Λυγερου

Για τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» είναι εδώ και πολλά χρόνια κοινό μυστικό ότι η περιοχή των Ζωνιανών έχει ουσιαστικά τεθεί σχεδόν εκτός της δικαιοδοσίας του ελληνικού κράτους. Και μάλιστα με την ανοχή των αρχών. Χρειάσθηκε –απ’ ό,τι φαίνεται– μία παρεξήγηση, που κόστισε τον τραυματισμό αστυνομικών, για να το πληροφορηθούν και οι υπόλοιποι Ελληνες. Στο χωριό αυτό δεν έχουμε απλώς και μόνο την επιβίωση, έστω και σε ακραία εκδοχή, των δύο παραδοσιακών μορφών παρανομίας στην ορεινή Κρήτη: της οπλοκατοχής και της ζωοκλοπής. Αυτή είναι η κάπως γραφική αφετηρία ενός φαινομένου, που έχει μετεξελιχθεί σε κάτι πολύ πιο επικίνδυνο.

Οσο κι αν φαίνεται υπερβολικό, η σκληροτράχηλη αγροτική κλειστή κοινωνία στα Ζωνιανά λειτουργεί ως υπόβαθρο για τη γέννηση και ανάπτυξη μιας ελληνικής εκδοχής των εγκληματικών οργανώσεων του ιταλικού Νότου. Από τη ζωοκλοπή έχουν προ πολλού περάσει –μεταξύ άλλων– και στην παραγωγή και στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Μπορεί σ’ αυτά να επιδίδεται μία μειοψηφία, αλλά είναι προφανές ότι έχει την υποστήριξη ή τουλάχιστον την ανοχή της τοπικής κοινωνίας. Ο παραδοσιακός κώδικας προτάσσει τη συνοχή της κοινότητας έναντι των τρίτων και επιβάλλει το νόμο της σιωπής. Οι εγκληματίες βρίσκουν πλήρη κάλυψη, όμως, και για ένα δεύτερο λόγο. Ο πλούτος από τις παράνομες δραστηριότητες διαχέεται.

Το κρίσιμο ζήτημα, όμως, δεν είναι τόσο η στάση της τοπικής κοινωνίας, όσο η κραυγαλέα ανοχή της Πολιτείας. Ανοχή που, βεβαίως, δεν είναι καθόλου αθώα. Θυμίζει σε μικρογραφία τη διαπλοκή του εγκλήματος με πολιτικούς, αστυνομικούς και δικαστικούς παράγοντες, που αποκαλύφθηκε στην Ιταλία. Οσοι από τους ντόπιους πολιτικούς όλα αυτά τα χρόνια σιωπούσαν, έχουν βαρύτατη ευθύνη. Τα τωρινά λόγια τους ηχούν βαθύτατα υποκριτικά.

Για να διαλυθεί τελείως και οριστικά το κράτος εν κράτει στα Ζωνιανά είναι αναγκαίες δύο κινήσεις. Πρώτον, να εγκατασταθεί εκεί αστυνομική δύναμη. Δεύτερον, να πραγματοποιηθούν εκτεταμένοι έλεγχοι «πόθεν έσχες» για να εντοπισθεί το χρήμα από τις εγκληματικές δραστηριότητες και ενδεχομένως η ροή του προς κρατικούς αξιωματούχους. Χωρίς αυτά, η χθεσινή εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση θα εκφυλισθεί σε μία άνευ σημασίας παρένθεση, που υπηρετεί τις επικοινωνιακές σκοπιμότητες της κυβέρνησης. Θα δικαιωθεί ο ντόπιος, που προκλητικά δήλωσε στην τηλεόραση: «τσ’ αφήσαμε να μπούνε»!

Anonymous said...

Στη ΝΕΤ μόλις είπαν ότι βρέχει και αυτό μπορεί να επιρεάσει τις επιχειρήσεις. Σωστά. Οι ειδικές δυνάμεις δε μπορούν να βρέχονται. (Ποιός είναι πιο γελοίος η ΝΕΤ ή τα ΕΚΑΜ;)

Anonymous said...

Λοιπόν το σήριαλ που ξεκίνησε τον Αύγουστο με τις φωτιές συνεχίζεται...τα Ζωνιανά είναι ένα άλλο παράδειγμα της χώρας του οτι να ναι. Ποιό είναι το επόμενο βήμα; Τι άλλο κακό θα μας έρθει; Η κυβέρνηση των αδιάφθορων φυσικά και ειδοποίησε τους τοπικούς μαφιόζους για να φύγουν. Δεν ξέρουμε άλλωστε ότι στην Κρήτη όλοι ξέρουν όλους; Και υπάρχει περίπτωση να αλλάξει η κατάσταση σε μια περιοχή που ακόμα και ανεξαρτησία από το κράτος των Αθηνών θα μπορούσαν να ζητήσουν; Η Κρήτη είναι αυτόνομη χρόνια τώρα. Έχει το αίσθημα ότι το δικαιούται να είναι διαφορετική και με δικούς της νόμους.
Στο βορρά η Θράκη και το τοπικό τουρκικό-μουσουλμανικό και ότι άλλο στοιχείο αισθάνεται το ίδιο. Όπως είχε πει κάποτε ο Τούρκος Νομάρχης της Ανδριανούπολης, απευθυνόμενος στους έλληνες ομολόγους του : "Μεταξύ μας θα συνεννοηθούμε καλύτερα από ότι η Κωνσταντινούπολη με την Αθήνα".
Το σημερινό πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης αυτάρεσκα οχυρωμένο στην Αθηναϊκή του συνείδηση, αρνείται να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα στην υπόλοιπη χώρα. Η Ελλάδα αρχίζει να θυμίζει μια ομόσπονδη κατάσταση ανάλογη με την Τουρκοκρατία!!! Όσο αυτό το κράτος θα παραμένει Οθωμανικό...τόσο θα έχουμε φαινόμενα σαν τα Ζωνιανά.
http://koukios.wordpress.com

KitsosMitsos said...

Τρίχες κατσαρές - από όλους τους κυρίους και τις κυρίες. Αυτό και μόνο. Άλλο ένα μεγάλο θέμα για το θεαθήναι. Άντε να τελειώνουν και τα τελευταία εκλογικά.

Trilian said...

εγω κατάγομαι απο την συγκεκριμένη επαρχία Ρεθυμνης. Μιλάμε για μαφία... τίποτα δεν θα καταφέρουν και σας το υπογράφω. οσο για την αστυνομία πάλι καλά που δεν κατέβηκα στα Εξάρχεια 3 ημέρες μετά να πιάσουν τίποτα άσχετους και να τους βαφτίσουν Ζωνιανούς όπως έκαναν στις φωτιές που τους βάπτισαν εμπρηστές!

Anonymous said...

Τα ευρηματα βεβαια ειναι εντυπωσιακα, αλλα σας θυμιζω οτι η επεμβαση της αστυνομιας εγινε 5 μερες μετα το πρωτο συμβαν (τη συλληψη ενος λιγο εξω απο το Ηρακλειο) και μετα απο τις γνωστες ανακοινωσεις κ τυμπανοκρουσιες για τις επιχειρησεις απο την κυβερνηση.
Δηλαδη, αν εισαι κακοποιός, δε χρειαζεται να εχεις διασυνδεσεις με καποιο διεφθαρμένο μέλος της αστυνομίας για να μαθαινεις τις κινησεις της, αρκει να βλεπεις ειδησεις στην τηλεοραση!
Η επιχειρηση γινεται για το "θεαθηναι". Βεβαια θα ηταν λαθος να γινουμε μηδενιστές, υπαρχουν και θετικα στοιχεια. Η αστυνομια ανεβηκε στο βουνο, μπηκε στο χωριο και ειχε μια "πρωτη γνωριμια" με την περιοχη χωρις να φοβουνται να τους πυροβολησουν, οπως οι ατυχοι συνανθρωποι μας τη Δευτερα αλλα και τοσες αλλες φορες στο πρελθον. Ομως σε καμια περιπτωση αυτο δεν λεγεται παταξη του εγκληματος, γιατι απλουστατα το εγκλημα απουσίαζε απο εκει. Τα καμμενα αυτοκινητα, οι πεταμενες ποσοτητες ναρκωτικων απλα επιβεβαιωνουν ολα αυτα που υποψιαζομασταν εμεις που μενουμε εδω στις γυρω περιοχες. Οσο για τις ξιφολογχες, ειναι ενα πρωτης ταξεως ... ανεκδοτο (τη στιγμη που η αστυνομια δεχεται επιθεσεις απο Καλαζνικοφ)!
Οι ευθυνες ειναι κυριως πολιτικες. Ειναι απαραδεκτο να κατηγορει η πολιτικη ηγεσια την αστυνομια. Αν η (εκαστοτε) κυβερνηση ηθελε να λυσει αυτο το προβλημα θα εκανε τις αναλογες κινησεις μαζι με την αστυνομια. Αλλωστε εχουμε πολλα παραδειγματα για το τι συμβαινει οταν αναλαμβανει δραση ο καθε (απεγνωσμενος) Αστυνομικος Διευθυντης μονος του.

Δεν θελω να βγαλω την αστυνομια χωρις ευθυνες, απλως θεωρω αισχρο το να κατηγορει ενας πολιτικος την αστυνομια χωρις να αποδιδει καμια ευθυνη στον εαυτό του και στις πραξεις του.

Thodoris said...
This comment has been removed by the author.
Thodoris said...

Θυμ

Άντζελα said...

ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ VS ΝΕΚΡΟΙ

Anonymous said...

συγγνώμη, αλλά συντακτικά είναι κράτος vs. (εναντίον) κράτους, όχι κράτος vs. κράτος...

Γιωργος Μανουσακης said...

Σίγουρα κάποιοι αστυνομικοί και κάποιοι πολιτικοί είναι συνυπεύθυνοι για την μαφία της Κρήτης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι όλοι το ίδιο.

Μάλιστα ευθύνες έχουν και πολλοί από αυτούς που βγαίνουν στα κανάλια τις τελευταίες ημέρες. Ο πολιτευτής της ΝΔ Σχοινάς βγήκε πρώτος σε σταυρούς στα Ζωνιανά και τώρα έχει το θράσσος και καταγγέλει τους Κεφαλογιάννηδες. Το ίδιο και ο νομάρχης Ρεθύμνου , που αν και ΠΑΣΟΚ , βγήκε πρώτος στις εκλογές στα "δεξια" Ζωνιανά, γιατί είχε Παρασύρη στο ψηφοδέλτιο του.

Η κυβέρνηση δείχνει ότι τώρα τουλάχιστον είναι αποφασισμένη να τελειώσει το θέμα και κάνει τώρα συντονισμένες και μελετημένες κινήσεις. Έπρεπε όμως να τραυματιστεί σοβαρά ένας νέος εργαζόμενος αστυνομικός για να γίνει αυτό!

Το άσχημο της ιστορίας είναι ότι Σχοινας και όλγα είναι νέοι πολιτικοί και δείχνουν να κινιούνται στα χνάρια των γονιών τους (και του Σχοινά ο πατέρας ήταν βουλευτής)! Και δυστυχώς το πώς χειρίζονται την υπόθεση οι τοπικοί πολιτικοί παίζει μεγάλο ρόλο.

αθεόφοβος said...

Οπως έγραφε χθές ο Ναυτίλος στην Ελευθεροτυπία η ΝΔ έλαβε στα Ζωνιανά το 60% των ψήφων και ΠΑΣΟΚ το 37,7%.
Από τους 9 δήμους του νομού Ρεθύμνης είναι το υψηλότερο ποσοστό της ΝΔ.
Από τα 812 σταυρωμένα ψηφοδέλτια Ο Σχοινάς πήρε 268 ψήφους,η Κεφαλογιάννη 220 και ο Οθωνας του ΠΑΣΟΚ 134.
Με ένα λόγο,όπως γράφει,«η περιοχή αποτελεί εκλογικό άντρο των Κεφαλογιάννηδων και των Μητσοτάκηδων».
Άραγε πόσους κουμπάρους να έχουν εκεί και οι δύο;
Οι κουμπάροι τους δεν τους έλεγαν τίποτα για το τι γινόταν στο χωριό;

Σπύρος Σεραφείμ said...

αφού "έπεσαν" και τα Ζωνιανά, όλα καλά...

island said...

Δεν πιστεύω ότι είναι θεμιτή και έγκυρη η αλλαγή της λέξης ανικανότητα σε συννενοχή στο έγκλημα γιατί για να έχεις συμμετοχή στο έγκλημα πρέπει να κινείσαι κιόλας....και η ηγεσία του κράτους δεν θέλει αλλά και δεν μπορεί να κινηθεί είτε για την κάθαρση(λέμε τώρα)είτε για την μεγένθυση του πλούτου του παρακράτους.

demetrat said...

Τα οφθαλμοφανή της πολιτείας τα καταλαβαίνω.
Το δούλεμα που πέφτει απ τα τσομπανοκοπέλλια εκατομμυριούχους το καταλαβαίνω.
Το γιατί όμως , δεν βρίσκεται ένας ηλίθιος δημοσιογράφος ,να πει σ'όλους αυτούς τους λεβεντάααατσιδες που προσπαθούν να μας πείσουν πως χασισέμπορους, κλέφτες, χασισοκαλλιεργητές και δολοφόνους τους έκανε η εγκατάλειψη της πολιτείας,
πως κι άλλες περιοχές στην ελλάδα είναι παρατημένες απ το κράτος , αλλά ούτε στο μιτσικέλι , ούτε στο σούλι , ούτε στα τζουμέρκα ούτε στην πίνδο ,
οι τσομπάνηδες για να ζήσουν την οικογένεια το ρίξαν στη φούντα .
Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω.
Έλεος πιά.
δήμητρα.