Tρεις καλές, καταστροφικές πυρκαιές από την αρχή της χρονιάς. H τελευταία είχε μεγάλη επιτυχία - έκαψε 20 στρέματα.
Kαι πού να πιάσει και ο Αύγουστος δηλαδή.. Oι οικοπεδοφάγοι δεν είναι καμμιά αδύναμη ομάδα. Στο πλευρό τους ο Υπουργός κ. Mπασιάκος, ο διευθυντής του Iνστιτούτου Γεωργικών Eρευνών κ. Mπέσης, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Tζανίκος, ο Αντιδήμαρχος κ. Xωραφόπουλος, κάνουν ότι μπορούν να παραδώσουν το μοναδικό δάσος της μητροπολιτικής Αθήνας πρώτα στις φλόγες και μετά στο τσιμέντο.
Τα είχε πει ο βουλευτής του Συνασπισμού κ. Δραγασάκης σε επερώτηση του στην Βουλή στις 3 Ιουλίου 2006, αλλά ιδρώνει το αυτί του Υπουργού;
"Την καταγγελία ότι το Δάσος Συγγρού είναι αφύλακτο ενόψει της θερινής περιόδου, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, κάνει σε ερώτησή του στη Βουλή, προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, ο βουλευτής του ΣΥΝ, Γιάννης Δραγασάκης." (
Δείτε όλο το κείμενο).
Ο κ. Μπασιάκος αν δούλευε στον ιδιωτικό τομέα σήμερα θα είχε απολυθεί ως ανίκανος. Αλλά ούτε που ντρέπεται που δεν κάνει τη δουλειά του. Αλλά τι είπα τώρα; Τη δουλειά του τη κάνει καλά: η δουλειά του είναι να εκλεγεί πάλι, και για να το πετύχει πρέπει να μη ενοχλήσει αυτούς που βλέπουν το Δάσος Συγγρού και τους τρέχουν τα σάλια ...
Αν θέλετε να στείλετε τα συγχαρητήρια σας παρακαλώ μη διστάσετε:
Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
κ. Ευάγγελος Μπασιάκος
ax2u077@minagric.gr
Η πιο κάτω η ασύληπτη διεύθυνση είναι η διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου (τρομάρα τους θέλουν και δημόσιες σχέσεις)!
ax2u030@minagric.gr
Δήμος Αμαρουσίου, Δήμαρχος κ. Τζανίκος - Αντιδήμαρχος κ. Χωραφόπουλος: amaroussion@maroussi2004.gr
Παραθέτω το πιο κάτω κείμενο όπως μου το έστειλε φίλος. Eίναι απο την ιστοσελίδα
http://www.dasossygrou.gr"Είναι η τρίτη φωτιά της χρονιάς.
Η πρώτη είχε εκδηλωθεί ήδη το απόγευμα της 16ης Φεβρουαρίου λίγες δεκάδες μέτρα δυτικά - νοτιοδυτικά του πυροφυλακίου. Δεν εξαπλώθηκε λόγω εποχής.
Η δεύτερη φωτιά ξέσπασε στις 24 Μαίου στην καρδιά του δάσους, ανατολικώς των γηπέδων, κοντά στο σημείο όπου είχε επίσης ξεσπάσει πυρκαϊά τον περυσινό Σεπτέμβρη. Ήταν επίσης μέρα με ισχυρούς βορηάδες.
Η τρίτη φετινή φωτιά ξέσπασε στις 10 Ιουλίου πολύ κοντά στο σημείο της πρώτης. Βοηθούντος και του ισχυρού βορηά, αυτή η φωτιά έκανε και την μεγαλύτερη ζημιά των τελευταίων ετών.
Από τις 11 περίπου το πρωί, οπότε και εκδηλώθηκε, μέχρι αργά το απόγευμα, όταν είχε πλέον πλήρως κατασβεσθεί από ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί και πολίτες που έσπευσαν να βοηθήσουν, έκανε στάχτη περί τα είκοσι στρέμματα δάσους σε τρία διαφορετικά σημεία.
Ανακρίσεις διεξάγει η Πυροσβεστική, ενώ μαρτυρίες αναφέρουν την ανεύρεση υπολειμμάτων υλικών εμπρησμού.Ποιοί και γιατί προσπαθούν να κάψουν το Δάσος Συγγρού;
Και ποιοί τους διευκολύνουν αρνούμενοι να ασχοληθούν σοβαρά με την προστασία και φύλαξή του;
Διότι, στις 10 Ιουλίου 2006, εν μέσω πυροπροστατευτικής περιόδου, με ισχυρούς βορηάδες και με δύο φωτιές να έχουν ήδη εκδηλωθεί μέσα στον χρόνο:
1. Οι εποχιακοί πυροφύλακες δεν είχαν ακόμη αναλάβει υπηρεσία. Επρόκειτο, λέει, να αναλάβουν, την επομένη!
2. Ο αντιπυρικός καθαρισμός του δασοκτήματος δεν είχε ακόμη τελειώσει και τα ξερόκλαδα-ξερόχορτα δεν είχαν ακόμα απομακρυνθεί.
3. Πολλοί πυροσβεστικοί κρουνοί δεν λειτουργούσαν. Πυροσβέστης εθεάθη να προσπαθεί ματαίως να φορτώσει από κρουνό του δάσους, ενώ πυροσβεστικά οχήματα εθεάθησαν να γεμίζουν στην οδό Χαρ. Τρικούπη στην Κηφισιά. Άλλα τέλος πυροσβεστικά ανεφοδιάζοντο μέσα στο δάσος από βυτία.
4. Οι πύλες που έχουν διανοιχθεί για να επιτρέπουν την ταχεία πρόσβαση των πυροσβεστικών στην φωτιά, δεν ανοίχθηκαν από τους υπευθύνους του ΙΓΕ. Η Πυροσβεστική αναγκάσθηκε να παραβιάσει την πύλη της οδού Ευκαλύπτων, ενώ η πύλη της Κηφισίας απέναντι από το Αμαλίειο, έμεινε μέχρι τέλους κλειστή, αναγκάζοντας τα οχήματα που ανέβαιναν την Κηφισίας να χρησιμοποιούν την βορειότερη είσοδο, κάνοντας κύκλο για να φθάσουν στην φωτιά.
5. Το Δάσος ήταν και είναι πλήρως αφύλακτο. Διάτρητη εδώ και χρόνια η περίφραξη με προσχηματικές δικαιολογίες για την μη επισκευή της, διαρκώς νέες διανοίξεις οπών, πλήρης κατάργηση των ωρών επισκέψεως, πλήρης απουσία ελέγχου στους επισκέπτες και τις εντός δάσους δραστηριότητές τους.
Τίποτε από τα παραπάνω δεν συμβαίνει για πρώτη φορά στο Δάσος Συγγρού. Πέρυσι, την βραδυά που καιγόταν η Πεντέλη, με τον νυν Πρόεδρο, δασολόγο συνδικαλιστή κ. Κ. Μπέση, να έχει μόλις αναλάβει υπηρεσία, έγινε εμπρησμός και στο Δάσος.
Ήταν 28 Ιουλίου 2005 και οι θερινοί πυροφύλακες και πάλι δεν είχαν ακόμη αναλάβει υπηρεσία.Για την κατάσβεση αυτής της ίδιας περυσινής φωτιάς, τα πυροσβεστικά έφθασαν και τότε σε χρόνο ρεκόρ μπροστά σε κλειστή πυροπροστατευτική πύλη στο νότιο τμήμα του Δάσους, με ουδένα αρμόδιο εκεί για να την ανοίξει.
Ό,τι συνέβη και φέτος.
Και πέρυσι, το ΙΓΕ είχε καθυστερήσει να απομακρύνει τα κομμένα από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ξερόκλαδα. Μόνον που πέρυσι κινητοποιήθηκαν οι εθελοντές και υποστηριζόμενοι από τον τότε Πρόεδρο, ανάγκασαν το ΙΓΕ να επιταχύνει την σχετική εργολαβία.
Τι κάνει για όλα τούτα, ο επί έναν χρόνο τώρα, αδρά αμειβόμενος (60.000 Ευρώ ετησίως) full-time δασολόγος Πρόεδρος του ΙΓΕ, κ. Μπέσης;
Αναθέτει μελέτες, σχεδιάζει παγκάκια και παιδικές χαρές, ενοικιάζει το θέατρο, προσπαθεί να νομιμοποιήσει το προσκοπικό αυθαίρετο και εξυπηρετεί κανάλια.
Και τι κάνει για το ίδιο θέμα ο Υπουργός Γεωργίας κ. Ε. Μπασιάκος που διόρισε τον κ. Μπέση και υπέγραψε την αμοιβή του;
Τον εκθειάζει, καλύπτοντάς τον.
Μόνον που ΕΤΣΙ ΔΑΣΟΣ ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ από εμπρηστές και άλλους... Και χωρίς δάσος, οι παιδικές χαρές, τα θέατρα και τα παγκάκια κινδυνεύουν να καταλήξουν φιλολαϊκά αξεσουάρ σε μία οικολογίζουσα εκδοχή του Mall, που ίσως αυτήν την στιγμή και να ετοιμάζεται. Αυτό θέλουμε;
Το 2005 είχαν σημειωθεί δύο εμπρησμοί στο Δάσος Συγγρού (στις 28 Ιουλίου ο πρώτος και στις 9 Σεπτεμβρίου ο δεύτερος). Είχε επίσης επιχειρηθεί να καεί και το Κτήμα Καρέλλα στις 30 Αυγούστου.
Ήταν και αυτό εμπρησμός.
Το 2004 υπήρξε ανακωχή! Αντιθέτως το 2003, στις 22 Ιουλίου, είχε καεί το Κτήμα Καρέλλα, 5 μέρες μετά την δικαστική απόφαση που ακύρωνε σχέδια μετατροπής του σε θεματικό πάρκο 1.000.000 εκ. επισκεπτών, ενώ 15 μέρες αργότερα, στις 5 Αυγούστου, είχε μπει φωτιά στο νότιο μέρος του Δάσους Συγγρού.
Η περιοχή που κάηκε στις 10 Ιουλίου είχε καεί και στην μεγάλη πυρκαϊά του 1981 και είχε έκτοτε αναδασωθεί φυσικώς.