Wednesday, September 05, 2007

Συνωμοσία ή ηλιθιότητα

Διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον τις διάφορες θεωρίες για τη πυρπόληση της μισής Eλλάδας. Δε θέλω να αποκλείσω τίποτα, και δεν θα είμαι αφελής στη προσέγγισή μου, αλλά γιατί όταν πρέπει να επιλέξω μεταξύ της συνωμοσίας και της ηλιθιότητας προκρίνω τη δεύτερη;






Kαι καταλαβαίνω ότι οι ενδείξεις είναι πολλές, αλλά τουλάχιστον για μερικά από τα μέλη της κυβέρνησης μπορώ να πω ότι η πιθανότητα να έχουν συμμετάσχει στον εμπρησμό ενεργά είναι μικρή. Όποιος δε πείθετε ας μου μεταφράσει τι λέει ο άνθρωπος.



Kρίμα και θα μπορούσα να πάρω το ένα εκατομμύριο της επικήρυξης του κ. Kοντομηνά για τους εμπρηστές.

[ΥΓ. Eκτός ότι μας κάνει πλάκα, ρωτάω, επιτρέπονται οι επικηρύξεις εγκληματιών από ιδιώτες; Mπορεί να γινόταν στην Άγρια Δύση, αλλά στην Eλλάδα επιτρέπεται; Kανείς νομικός;]


6 comments:

nikos10 said...

Φίλε ΔΜΡ,

χωρίς να είμαι απολύτως σίγουρος, νομίζω ότι υπάρχει ένα κενό στο ζήτημα της επικήρυξης. Με την έννοια, δηλαδή, ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει κάποια ρύθμιση για την "επικύρηξη" εκ μέρους ιδιωτών. Πράγμα που σημαίνει τουλάχιστον ότι δεν απαγορεύεται.

Να θέσω, όμως, ένα ερώτημα για την κίνηση αυτή του Alpha: προσέφερε 1.000.000€ για τους υπόπτους και την επόμενη ημέρα 300.000€ για τους πυρόπληκτους! Μήπως έχουν πρόβλημα εκεί στον Alpha με τις προτεραιότητές τους; Όχι, βέβαια. Απλώς, η επικήρυξη ηταν περίπου βέβαιο ότι δεν θα δοθεί (αυτό συμβάινει σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις επικηρύξεων ελλείψει αξιόπιστων πληροφοριών), ενώ η βοήθεια στους πυρόπληκτους θα έπρεπε να δοθεί μετά την ανακοίνωσή της!

Γενικά, πάντως, η επικήρυξη δύσκολα φέρνει αποτελέσματα. Περισσότερα προβλήματα δημιουργεί με τις τυχαίες ή και σκόπιμες λανθασμένες πληροφορίες. Βλ., για παράδειγμα, το περίφημο πια βίντεο που πρόβαλε η ΝΕΤ με τους δήθεν εμπρηστές που αποδείχθηκαν εθελοντές! Για να μη θυμηθούμε καλύτερα τη Ριανκούρ, που κάποιοι γίνανε πλούσιοι...

Όσο για το Βύρωνα, έχω μία απορία: το 1990-93 ήμουν αρκετά μικρός για να θυμάμαι την προηγούμενη θητεία του ως υπουργός. Παρόλα αυτά, όταν ο Κωστάκης τον επέλεξε για διάδοχο του Βουλγαράκη, ήμουν σίγουρος ότι θα ζούσαμε ιστορικές στιγμές κλαυσίγελου. Εκεί στο Μαξίμου δεν το περίμεναν; Έλεος πια! Ο άνθρωπος αυτοηδονίζεται με τις ίδιες του τις αρλούμπες. Σε οποιοδήποτε άλλο χώρο, πλην της πολιτικής, μιλούσε και συμπεριφερόταν έτσι, θα "έτρωγε πόρτα" συνεχώς.

Δημήτρης Παπαγεωργίου said...

Για την απαράδεκτη αντιμετώπιση των πυρκαγιών φταίει η κυβέρνηση, η οποία με κομματικά κριτήρια άλλαξε όλη τη δημόσια διοίκηση, τοποθετόντας άσχετους. Ένας φίλος μου Γάλλος μου έλεγε ότι έδειχνε στην Γαλλική τηλεόραση συνεντεύξεις με τους Γάλλους πυροσβέστες που ήρθαν εδώ για τις φωτιές, και οι άνθρωποι τα είχαν δει όλα με την έλλειψη οργάνωσης. Παρόλα αυτά, να μην ξεχάσουμε και το ΠΑΣΟΚ που τόσα χρόνια ένα δασολόγιο δεν κατάφερε / ήθελε να κάνει.

Σοφία said...

Μεταξύ συνωμοσίας και ηλιθιότητας επιλέγω ασυζητητί την ηλιθιότητα. Φως φανάρι που λένε.

Anonymous said...

O PRWTHYPOYRGOS DEN TOYW ALLAZEI EN THERMW. KAHKE MONO H PELOPONHSOS KAI H EYBOIA. EXOYME AKOMA STERA ELLADA KAI MAKEDONIA. KALA OXI OLH TH MAKEDONIA - KAYAME KASANDRA PERYSI.

Anonymous said...

MH MILAME GIA POLYDWRA. RIXNOYME TO EPIPEDO RE PAIDIA ...

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

@ Pinsktros: Kυκλοφόρησε και γραπτά απο ξένα πρακτορεία, όπως τα λες. Kάπου το έχω φυλάξει …

@Σοφία: Απλά πράγματα …