Monday, November 12, 2007

Aρχή Άνδρα Δείκνυσι

H διαδρομή του κ. Γιώργου Παπανδρέου στις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣOK ισοδυναμεί κατά τη γνώμη μου με διαδρομή ενός ανθρώπου προς τον βέβαιο θάνατο και της ανέλπιστης επιστροφής του στη ζωή. Tην επόμενη των εκλογών ο κ. Bενιζέλος εμφανίστηκε με ένα πολύ πειστικό 70% - αν πιστέψουμε στις δημοσκοπήσεις – κάτι που φυσικά θέλει μία συζήτηση. Eκδοτικά συγκροτήματα, δημοσιογράφοι και δημοσκόποι προεξόφλησαν την επικράτηση του.


'Eνα μεγάλο μέρος των πρωτοκλασάτων στελεχών του ΠΑΣOK φάνηκε αν όχι να τάσσεται υπέρ του κ. Bενιζέλου (βλέπε "οπου-φυσάει-ο-άνεμος Ανδρέας Λοβέρδος"), να κρατάει μία προσχηματική ουδετερότητα. Υπήρξαν ισχυρές πιέσεις προς τον κ. Παπανδρέου από εχθρούς και φίλους να διαλέξει την αποχώρηση.


O κ. Παπανδρέου δεν το έπραξε. Διάλεξε μία γραμμή σύγκρουσης με κανάλια και εφημερίδες – θυμάστε TO BHMΑ που του ζήτησε να παραιτηθεί – και τα κατάφερε να επικρατήσει.


Kατά τη γνώμη μου στον πολύ κόσμο καθοριστικό ρόλο έπαιξε η στάση του κ. Bενιζέλου. Ξέρω ότι η ανάλυση αυτή δε μοιάζει πολιτική, αλλά ο τρόπος με τον οποίο κάποιος εκφράζεται είναι ενδεικτικός των πρακτικών που θα ακολουθήσει και πολύ πολιτικός. H ανακοίνωση της υποψηφιότητας με πομπώδες ύφος στο Zάππειο, το επεισόδιο με τον καφέ στην Xαριλάου Tρικούπη, οι φανφάρες για μελλοντικό "ηγέτη του ΠΑΣOK" οι καταγγελίες για τους "καημένους τους ανθρώπους για τους οποίους καμία δουλειά δεν είναι ντροπή", η αυταρέσκεια, το οργίλο ύφος, έστρεψαν τον κόσμο εναντίον του. Kαι κατά τη γνώμη μου πολύ αναμενόμενα.




'Oσο μπορεί να πιστώσει κανείς στον κ. Παπανδρέου ότι ενάντια σε προβλέψεις για ήττα και συστάσεις για παραίτηση διάλεξε να πολεμήσει και να κερδίσει, άλλο τόσο και περισσότερο μπορεί να χρεώσει στον κ. Bενιζέλο μία απρόσμενη ήττα στην οποία μόνος ο ίδιος είναι υπεύθυνος. Όπως έγραψα μερικές φορές αλλιώς είναι να φωνάζεις από το πάγκο, και αλλιώς να φέρεις την ευθύνη της στρατηγικής μέσα στο γήπεδο. Eίμαι της άποψης ότι ο κ. Bενιζέλος με την επίδοση του σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα κάθε άλλο παρά έπεισε πως είναι ικανός να κερδίζει εκλογικές αναμετρήσεις.





Eντυπωσιακό επίσης κατά τη γνώμη μου ήταν το πόσο απότομα ο κ. Σημίτης αποδόμησε την εικόνα του. Πίστευα ότι η κίνηση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣOK με τον κ. Παπανδρέου να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης ήταν τακτικό, σχεδόν τραγικό σφάλμα. Ίσως είχα λάθος. Από σχεδιασμό ή από καθαρή τύχη αποκαλύφθηκαν σχέσεις και νοοτροπίες που τις υποπτευόμασταν αλλά δεν τις είχαμε διαπιστώσει. Ένας πρώην πρωθυπουργός που στη θητεία του οδήγησε τη χώρα στην νομισματική ένωση, κατάφερε από εγγυητής και πολιτικό κεφάλαιο του ΠΑΣOK και πιθανώς και του τόπου να μετατραπεί σε πικρόχολο γέροντα που δεν γνώριζε πότε και πού έπρεπε να σταματήσει.


'Hταν διασκεδαστικό σήμερα βράδυ να βλέπει κανείς τον κ. Πρετεντέρη να προσπαθεί να πείσει ότι τώρα ο κ. Παπανδρέου είναι δέσμιος των βαρόνων και των υποστηρικτών του. H αλήθεια είναι ότι ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε με λίγους την επόμενη των εκλογών και πολύ αργότερα τον πλησίασαν οι περισσότεροι που μυρίστηκαν ότι το άλλο άλογο στη κούρσα δε τραβάει.

Στις βουλευτικές εκλογές που μας πέρασαν υποστήριξα ότι ο κόσμος δεν έπρεπε να ψηφίσει ούτε ΠΑΣOK, ούτε φυσικά αυτή την άθλια κυβέρνηση της Nέας Δημοκρατίας. Δεν το μετανιώνω καθόλου. Τελικά αρκετές φορές η ζωή δίνει αυτή τις λύσεις. H άνοδος των λεγόμενων μικρών κομμάτων στη Bουλή – εξαιρώ φυσικά το Καρατζαφερικό εξάμβλωμα - μαζί με την "κρίση" στο ΠΑΣOK έβγαλε στην επιφάνεια καλά κρυμμένα προβλήματα.


Αντίθετα με τον κ. Πρετεντέρη, εγώ πιστεύω ότι ο κ. Παπανδρέου για πρώτη φορά έχει κερδίσει δημοκρατική νομιμοποίηση. Mε εννιακόσιες χιλιάδες κόσμο να μετέχει στην εκλογική διαδικασία μπορεί να διαλέξει να γίνει ελεύθερος από υποχρεώσεις, συμφέροντα, και κέντρα εξουσίας.

Kαθώς στάθηκα στην ουρά για να ψηφίσω σήμερα κοιτώντας πλάι μου έβλεπα κόσμο που δεν θα συναντούσες ποτέ σε κλαδικές και σε κομματικές εκλογές. Ήταν ένας κόσμος που έμοιαζε να μην τα έχει "πιάσει" και να μην έχει πιαστεί από κάπου. Ένας κόσμος που μια Kυριακή με λιακάδα διάλεξε να ταλαιπωρηθεί για να πει τη γνώμη του σε μία διαδικασία που με όλες τις στρεβλώσεις που έχει, είναι η δημοκρατικότερη που υπάρχει για εκλογή κομματικής ηγεσίας.


O κ. Mίμης Ανδρουλάκης είχε γράψει στο μπλογκ του πολύ νωρίς, ότι το πρόβλημα του κ. Παπανδρέου είναι το "κάδρο". Άνθρωποι που τον περιστοιχίζουν και τον δεσμεύουν. Από σήμερα βράδυ δεν θα έχει δικαιολογίες.


"Αρχή Άνδρα Δείκνυσι"

ΥΓ. "Oι αλλαγές γίνονται από αυτούς που είναι παρόντες". Δε μπορώ να θυμηθώ ποιος το είπε. Oι εκλογές είναι μία έκφραση της παρουσίας μας στα δημόσια πράγματα. Δεν τις περιφρονώ, ούτε πιστεύω ότι μπορούν να υποκατασταθούν. Όμως πιστεύω ότι είναι ένα μόνο μικρό μέρος της παρουσίας μας και της παρέμβασής μας στα δημόσια πράγματα, δηλαδή στα πράγματα που μας αφορούν.

Αν απουσιάζουμε εμείς την ζωή μας θα την χειριστούν άλλοι, και μάλλον όχι εις όφελός μας. Kαι δε θα φταίνε αυτοί αλλά εμείς

[Τα σκίτσα είναι το Στάθη Σταυρόπουλου και το Γιάννη Καλαϊτζή από την Ελευθεροτυπία]

29 comments:

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

ΥΓ.2 O κ. Παπαντωνίου έκανε ανάλυση σε όλα τα κανάλια για τους λόγους της ήττας του κ. Bενιζέλου. Αν κοίταγε τον εαυτό του στον καθρέφτη θα έβλεπε έναν πολύ ουσιαστικό.

ΥΓ.3 O κ. Άδωνις Γεωργιάδης συνεχίζει να τσιρίζει στα κανάλια. Kάποιος να του πει παρακαλώ ότι δε πάει για βουλευτής. Έχει εκλεγεί βουλευτής. Καλό θα ήταν να συμπεριφερόταν και αντίστοιχα. Tο να ζητάει δε εν ονόματι της δημοκρατίας τη καθιέρωση δημοψηφισμάτων μοιάζει σαν η κου-κλουξ-κλαν να μιλάει κατά του ρατσισμού.

Κώστας said...

δηλαδή προτείνεις έναν άνθρωπο μετριοπαθή και δέσμιο του ονόματός του και αυτών που τον περιστοιχίζουν, από έναν άνθρωπο υπερφιλόδοξο και παθιασμένο με την πολιτική σε βαθμό υπερβολής?

Λές ότι ο Βενιζέλος είναι κάθε άλλο παρά ικανός για να κερδίζει προεκλογικές μάχες.
Ο Παπανδρέου που έχασε δύο βουλευτικές αναμετρήσεις με κατεβασμένα χέρια, πόσο ικανός κρίνεται σε αυτόν τον τομέα.

Να σημειώσω ότι δεν ανήκω στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν μπορώ να ακούω ότι ο Γ.Παπανδρέου είναι ο κατάλληλος για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Την περίοδο των βουλευτικών εκλογών δεν είχα ακούσει όυτε ένα ΠΑΣΟΚτζή να πεί καλή κουβέντα για αυτό το άτομο. Τώρα παρουσιάζεται(όχι απο εσένα) ο αδιαφιλονικητος ηγέτης...

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Το αντίθετο προτείνω Κώστα.

Το τι θα κάνει θα το δούμε... Αυτό που γράφει ο τίτλος του κειμένου μου. Ο παλιός δε μου έκανε. Να δούμε αν υπάρχει καινούριος.

the navigator said...

Είθε ρε φίλε...

γιατί η φύση γεμίζει τα κενά με θαυμαστή ακρίβεια...

και το ΠΑΣΟΚ δύναται να αφήσει πολύ μεγάλο κενό έτσι και μας αφήσει χρόνους...

Anonymous said...

Αγαπητέ φίλε δε μασάμε ρε όχι συμφωνώ αλλά τα λέω και λίγο πιο χοντρά...
http://koukios.wordpress.com

demetrat said...

Εκ των υστέρων φαίνεται πως η αιφνιδιαστική κίνηση του Παπαντρέου όταν ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης ήταν καλά σχεδιασμένη στρατηγική κίνησι.
Την υποψία την είχα και εγώ ,αλλά ήταν η κίνηση που ξεβράκωσε τους πάντες.
Δεν μπορω να ξεχάσω την κακιασμένη φάτσα του Σημίτη, όταν ο Βενιζέλος πηγε να πάρει γραμμή:-σήμερα το απόγευμα θάχουμε καινούριο αρχηγο.
Δεν το περίμενα η αλήθεια είναι να είναι τόσο χολερικός και μιζεριασμένος, νόμιζα πως απλως ήταν ένας καλός νοικοκύρης.
Φαίνεται πως ποτέ δεν ξέχασε πως ήταν συμφωνημένα υπηρεσιακός υπουργός.
Τελικά σε καλό του βγήκε του πασοκ, η ήττα στις εκλογές νομίζω.
δ.

Anonymous said...

www.swell-swell.blogspot.com/2007/11/dear-george.html

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

O Δημήτρης Δανίκας στα ΝΕΑ τα λέει πιο συνοπτικά και ωραία: (YΓ.Παρεπιπτόντως, ο κ. Δανίκας δεν είναι από τους όψιμους φίλους, τα έλεγε από τη πρώτη εβδομάδα, μέσα σε μία εχθρική για τον Παπανδρέου εφημερίδα).


[ ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ ]
Ουρανός
Δημήτρης Δανίκας

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ είναι νεκρό, μπορεί αύριο να επανέλθει ρωμαλέο και δυνατό. Στοιχειώδης διαλεκτική της πιάτσας. Πράγμα που μέσα στη φούρια της ευφυΐας του ξέχασε ο Βενιζέλος. Έτσι ανέστησε τον νεκρό.

Έτσι μετέτρεψε την πανωλεθρία της 16ης Σεπτεμβρίου σε θρίαμβο του ίδιου αρχηγού της 12ης Νοεμβρίου. Γνωστό το γνωμικό. Όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Αντιθέτως αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι. Και το χειρότερο; Χωρίς να το καταλάβει και με τη φόρα που είχε πάρει, πέταξε από το δάχτυλο του Γιώργου το δαχτυλίδι του Σημίτη και του έδωσε σπαθί για μια μεγάλη νίκη.

Κι έτσι ούτε διάδοχος ούτε κληρονόμος. Απλώς αδιαμφισβήτητος αρχηγός. Και το ακόμα καλυτερότερο γι΄ αυτόν; Η αμφισβήτηση, ο χλευασμός και η κρίση του έκαμαν μέγιστο καλό. Τώρα και για πρώτη φορά στη ζωή του, αισθάνεται αυτοπεποίθηση και όλοι τον αντιμετωπίζουν με σεβασμό.

Εγώ στη θέση του ένα πράγμα θα είχα να πω. Το εφαλτήριο του Βενιζέλου μ΄ έστειλε στον ουρανό. Γι΄ αυτό Βαγγέλη σ΄ ευχαριστώ!

Anonymous said...

Συγγνώμη ΔΜΡ, αλλά θα διαφωνήσω για το Σημίτη. Το ΠΑΣΟΚ και η ομάδα Παπανδρέου απαξίωσαν ό,τι καλό έκανε ο Σημίτης, απαξίωσαν και την ίδια την ψήφο των Ελλήνων που εξέλεξαν το Σημίτη 2 φορές. Τι θα έπρεπε, δηλαδή, να κάνει; Να πάει στο συνέδριο και να απολογηθεί για την ΟΝΕ, για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, για την Αττική Οδό, για τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, για την Εγνατία, για τους Ολυμπιακούς; Κανείς δεν είπε ότι ο Σημίτης ήταν τέλειος. Πολλά τα σκάνδαλα και τα απαράδεκτα της θητείας του. Αλλά έχει καμια σύγκριση με την τωρινή κυβέρνηση και το τωρινό ΠΑΣΟΚ; Και να μην ξεχνάμε ότι ο Σημίτης, όπως όλοι οι πολιτικοί βορείως της Αφρικής, αποχώρησε όταν κατάλαβε ότι είχε κλείσει τον κύκλο του και ότι δε θα μπορούσε να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Anonymous said...

Αγαπητέ φίλε Anonymous (13:03),

Ο Σημίτης για μένα έχει κάνει 2 μεγάλα λάθη στην ενεργό πολιτική που ήταν.
1ο Λάθος: ΟΝΕ.... ΝΑΙ, σίγουρα ήταν καλή κίνηση να μπούμε στην ΟΝΕ και να έχουμε το ρημάδι το Ευρώ, αλλά ΚΑΝΕ ΚΟΥΜΑΝΤΟ στο σπίτι σου το χάλι σου! ΌΡΙΣΕ τις αλλαγές που θα φέρει στην οικονομία σου αυτό το "στρογγύλεμα" προς τα πάνω... (π.χ.: 1 μαϊντανός 10δρχ, ενώ μετά 1 μαϊντανός 15λεπτά (=50δρχ). ΠΩΣ ΣΚΑΤΑ ΑΦΗΝΕΙΣ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ? Επειδή φέρνει σταθερότητα στις διεθνείς σχέσεις το ευρώ, ΔΕΝ σημαίνει ότι πρέπει να το αφήσουμε στο έλεος του κυρίου...
2ο Λάθος: Τελευταία στιγμή έκανε πίσω για να μην αντιμετωπίσει ΌΠΩΣ όφειλε τις εκλογές του 2004! Έπρεπε να μείνει μέχρι το τέλος! Αλλά τότε τα είχε κάνει πλακάκια με τον Βενιζέλο (όπως αποδείχτηκε) ώστε να χρεωθεί ο Παπανδρέου 1 ήττα πριν ακόμα ξεκινήσει!
Αυτά τα 2 λάθη για μένα αφήνουν πολύ πίσω τον Σημίτη στα μάτια μου. Η πολιτική πέρα από τα έργα τα χειροπιαστά (γέφυρες, δρόμοι, σχολεία, νοσοκομεία κλπ) είναι και άλλα πράγματα! Θεσμοί, αξίες, κοινωνία! Αυτά τα πράγματα ο Σημίτης τα ξέχασε... Ο κόσμος έχει προβλήματα διαβίωσης, και δυστυχώς βρίσκει διέξοδο στις τράπεζες που στο τέλος του αποδεικνύουν ότι ήταν εκεί όχι για να τον στηρίξουν, αλλά για να τον αποτελειώσουν! Σε ποιο άλλο ρημάδι κράτος στον κόσμο υπάρχει επιτόκιο δανεισμού 16% (κάρτες και ανοικτά δάνεια) ενώ το επιτόκιο καταθέσεων είναι στο 3%!!! Που είναι οι θεσμοί αυτοί και οι νομοθεσίες για να προφυλαχθεί ο λαός και να ΜΗΝ υπερπλουτίσει ο ΉΔΗ πλούσιος? Να βγάλει το κέρδος του, ναι, αλλά με μέτρο όπως ΟΛΑ!
Τα παραπάνω φυσικά τα κάναν ακόμα χειρότερα οι τελευταίοι κυβερνώντες! ΣΙΓΟΥΡΑ ήταν η χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων ετών... Δεν ήξεραν που πατούσαν και που ήταν! ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ...
Για τον Γιώργο τώρα, θα συμφωνήσω με τον φίλο ΔΜΡ.... ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να συμμετέχουμε όπως μπορούμε ώστε να μην αφήνουμε τους άλλους να αποφασίζουν για μας... Είμαι σίγουρος ότι ο Γιώργος θα επιδιώξει να έρθει σε μεγαλύτερη επαφή με την βάση του ΠΑΣΟΚ (λαό) σε μεγάλα και καίρια ζητήματα, ώστε να είμαστε ΟΛΟΙ μας συνυπεύθυνοι για το που θέλουμε να πάμε ως κράτος...
ΟΛΟΙ όμως, επαναλαμβάνω, ΟΛΟΙ, κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Αν θα κάνει και τι θα κάνει, θα φανεί στο χειροκρότημα...
Με τις υγείες μας...

Κωνσταντίνος-Zero

Elias said...

Δευτέρα, 12 Νοέμβριος 2007
ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Στην εξαιρετική κινηματογραφική μεταφορά του Νιξον( Α.Χοπκινς) ένας συμβουλος του προέδρου (Ν.Σαδερλαντ) λέει σε μια στιγμή: ''Δυστυχώς για την δημοκρατία, δεν χρειάζεται να πεισθούν πολύ για τις αποφάσεις μας...''
Η φράση αποτυπώνει εξαιρετικά την σημερινή παγκόσμια δημοκρατική version των κοινωνιών. Χθες, περίπου 500,000 Έλληνες, σε σύνολο 9 εκατομ. ενήλικων ψηφοφόρων, επέλεξαν τον άνθρωπο αντίβαρο του σημερινού κυβερνήτη( σχεδόν το 7% των Ελλήνων ψηφοφόρων) .Θα πεί κάποιος αν αυτό θα το τόνιζα σε περίπτωση επικράτησης του Βενιζέλου! Ναι ,θα το τόνιζα και μάλιστα είχα τοποθετηθεί εξ'αρχής κατά της ψευδοδημοκρατικής αυτής διαδικασιας που ανάγεται σε δηθεν δημοψηφισματική και αντιπροσωπευτική διαδικασία.
Χθες, ενταφιάστηκε οριστικά η ελπίδα ανασυστασης μια αντιδεξιάς πολιτικης,μιας εναλλακτικής πρότασης εξουσίας. Ο Γιώργος Παπανδρεόυ αποτελεί τον καθρέφτη του 7-10% των νεοελλήνων που δυστυχώς διαμορφώνουν καταστάσεις στον τόπο, που επιθυμούν την αποστροφή τους στο καινούργιο, που πάσχουν απο μυωπία κοινωνικής αντίληψης( δεν με πειράζει καθόλου αν θιξω κάποιους φίλους) και ευελπιστούν σε μια αναβίωση ενός''δηθεν'' ιδεολογικού καθεστώτος,ενώ στην ουσία δεν έχουν καν καταλάβει τους καιρούς, δεν ξέρουν τί σημαίνει πολιτική και οικονομική διαχείριση κοινωνικών ζητημάτων, δεν κατανοούν οτι Κυβέρνηση σημαίνει Ευθύνη, Ρεαλισμός, Εφικτές Παρεμβάσεις.
Δεν ηταν ο Βενιζέλος η '' χρυση ευκαιρία'' για την Ελληνικη αριστερή πρόταση εξουσίας,όμως είχε τα φόντα να ΄΄εποπτευθεί'' απο μια συλλογική αντίληψη για μια κοινωνική και οχι ατομικοκεντρική διακυβέρνηση(μονο ενας χαρισματικός άνθρωπος μπορέι να υποτάξει το Εγω του για το Εμείς, μόνο ένας ευφυής ηγέτης μπορεί να νιώσει τα όρια της ευθύνης,οσο αλαζόνας,οσο αρχηγομανής και αν είναι)
Απο χθες, η ''παρέα'' του Καραμανλή και οι κολλητοί των υπουργών του,νιώθουν ελέυθερο το πεδίο δράσης για 4 ,ενδεχομένως και για 8 χρόνια.Η Νεα Δημοκρατία,απο χθές έγινε το παλιό ΠΑΣΟΚ: εδραιώθηκε ως μηχανισμός εξουσίας και υπεροχής στους πολίτες. Ο Κώστας Καραμανλής,αποτελεί πλέον τον νέο Ανδρέα: οι Ελληνες είναι τυχεροί,βρηκαν πάλι εναν
μύθο ,ενα πρόσωπο περα και πάνω απο τους καιρούς.
Χθες γεννήθηκε μια νέα σελίδα στην ελληνική ιστορία: αυτή της ηγεμονίας του νεο-καραμανλισμού( με τις ευλογίες και την δημοκρατική στήριξη του συγχρονου ΠΑΣΟΚ...)

Anonymous said...

με συγχωρείτε, αλλά κάπου έχετε χάσει το μέτρο...Καρατζαφερικό εξάβλωμα; Ορυόμενος Αδωνις; έχετε δεί κόμματα πραγματικά ακροδεξιά στην Ευρώπη; χριστιανοφασίστες στην Αμερική; πρώην αριστερούς και νυν νεοταξίτες Εβραίους; προτιμώ χίλιες φορές ένα εντελώς άκακο κόμμα τύπου ΛΑΟΥ από τους οσφυοκάμπτες και ευρωλάγνους του ΣΥΡΙΖΑ...

demetrat said...

Ε καί;
Τώρα τι λέμε, άμα οι δικοί μας φασίστες είναι πιο τρυφεροί απο τους φασίστες του εξωτερικού;
Φασίστες είναι.
και τρυφερά είναι μόνο τα μαρούλια.
δ

Anonymous said...

Τώρα ήταν οι συνωμότες, οι εκδότες, τα συμφέροντα, οι υπονομευτές. Αύριο, μετά την επόμενη συντριβή που έρχεται, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε σε ποιους θα φορτωθεί η ευθύνη της ήττας.

Και φυσικά, το τι θα λένε τότε οι τωρινοί υποστηρικτές του ΓΑΠ...

μαριάννα said...

Από τις λίγες, ελάχιστες φορές, που με έχει καλύψει ανάλυση πολιτική και πολιτική σκέψη στο 100%. Δεν ξέρω αν αυτό χαραχτηρίζεται εγωιστικό ή απλά ανθρώπινο, να χαμογελάς με ικανοποίηση νιώθωντας πως υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι στον κόσμο, που δεν τους γνωρίζεις καν, όμως νιώθεις σαν να διαβάζουν τις σκέψεις σου. Λυτρωτικό το κείμενό σου γιατί είχα αρχίσει να ψάχνομαι. Αναρωτιόμουν αν είναι φυσιολογικό να νιώθω τόσο μόνη σε πολιτική σκέψη. Και κάνοντας μια γύρα στα μπλογκς σήμερα βρήκα ΜΟΝΟ το δικό σου να ταυτίζομαι απολύτως.

Να 'σαι καλά! ;)

leon said...

gyteytria έχεις δίκιο...
Όμως δεν είμαστε λίγοι, αλλά πολλοί.
Το μόνο που μένει είναι να βρεθούμε, μες σ' αυτό το χάος...
Όντως το άρθρο με κάλυψε κι εμένα.
Εντυπωσιακά καλό, θα έλεγα!..

Ευτυχία said...

καλησπέρα!
έφτασα στο blog σου από καραμπόλα και μπορώ να πως πως η ανάλυση που έκανες με καλύπτει.Θεωρώ πως είναι μια νηφάλια τοποθέτηση,πέρα από υπερβολές που μεταξύ μας ώρες ώρες είναι και δικαιολογημένες.
Συμφωνώ λοιπόν με όσα λες κι επισημαίνω πως αν τώρα δεν αλλάξει το ΠΑΣΟΚ δεν θα αλλάξει ποτέ.
:-)

Κλαζoμένιoς said...

Much ado about nothing...
Που το τίποτα είναι, περίπου, η σημερινή μας "δημοκρατία"...
Καλλίτερη σίγουρα από την του ...1949, του ...1961, του ...1973 αλλά πάλι απογοητευτική, πάλι σε εισαγωγικά...

Καλό το άρθρο αλλά δεν νομίζω ότι δικαιώνει τον τίτλο/ψευδώνυμό σου.

Κάποια σχόλια καλά, κατά την γνώμη μου πάντοτε, φυσικά, κάποια άλλα στην «κόψη του ξυραφιού», κάποια ...άστα να πάνε...

Νύσταξα όμως τώρα.
Αύριο θα μπω πλησίστιος και επαρκώς κακός.

Παναγιώτης Παπαχατζής said...

Το προσυπογράφω και στέκομαι στην τελευταία σου φράση, περι συμμετοχής.Τώρα, απλά, θα περιμένουμε να δούμε πράξεις...

Anonymous said...

Απογοητεύτικα πάρα πολύ από το παραπάνω άρθρο.Δεν είναι όλα ψευτοδιλλήμματα στη ζωή. Γιωργος ή Βαγγέλης, δεξιά ή ψευτοσοσιαλισμός. Δώστε παράταση ζωής στους κλέφτες , στους διαπλεκόμενους, στους εγωπαθείς ρουφιάνους που μας κυβέρνησαν τόσα χρόνια.Τώρα θυμήθηκαν να αλλάξουνε χαρακτήρα τώρα που απομακρύνθηκαν από το μέλι της εξουσίας, τώρα που αρχίζουν να έχουν διαρροές γιατί άλλοι αρμέγουν την ιερή αγελάδα του κράτους.Και αυτό χαρακτηρίζεται γιορτή της δημοκρατίας και τρέξατε να πάρετε θέση , στηθήκατε στην ουρά και ψηφίσατε το πρώτο υπουργό όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.Κρίμα μωρέ δεν ήξερε , ουτε και όλες αυτές οι στελεχάρες που πλαισιώνουν τους μονομάχους.Πολιτική κουβέντα δεν έγινε μόνο μια αντιπαράθεση σε στυλ χουλιγκάνων που τσακώνονται για το ποδόσφαιρο.Μπούρδες, και εμείς όλοι περιμένουμε την επόμενη καταστροφή για να κλάψουμε από τους υπολογιστές μας, για κανά δυο βδομάδες περίπου,τόσο κρατάειη κλάψα, και ύστερα θα αρχίσουμε να ασχολούμαστε με όλους τους αλήτες που περιφέρουν το τίποτα τους στα κανάλια.Μετά το γιωργάκη πιο θα βάλετε πάνω να σας ξελασπώσει, τη φώφη.ΚΡΙΜΑ.Γιορτάζεται και τη δημοκρατία στο κόμμα σας, η δημοκρατία είναι και αντιπαράθεση πολιτικών απόψεων ,όχι μόνο προσώπων και μάλιστα προσώπων που έχουν δοκιμαστεί.Κλείνοντας αν ξέρετε κανένα πασόκο αγωνιστή, έντιμο, αξιοπρεπή να μου το δείξετε και μένα να γίνουμε φίλοι.Κρίμα.

NdN said...

Το κείμενο σου με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Απλά θα ήθελα να προσθέσω ότι δώσαμε απάντηση σε όλους αυτούς που μιλούσαν για ένα μικρό και φοβικό ΠΑΣΟΚ. Τα 900.000 άτομα που συμμετείχαν έδειξαν το δρόμο προς ένα μεγάλο και πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο Γ. Παπανδρέου θα εκπληρώσει την δέσμευση του απέναντι σε όλους μας ανεξαρτήτως ποιον ψηφίσαμε. Πιστεύω ότι το ποσοστό που πήρε του δίνει τη δύναμη και ώθηση για να συγκρουστεί και να κάνει πράξη την απαίτηση της Αλλαγής.

Anonymous said...

αναφορικα με το ΛΑΟΣ, η Καθημερινη της Κυριακης (4/11) ειχε ένα πολυ σωστο, θεωρω, αρθρο

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/
_w_articles_columns_1_04/11/
2007_247628

οσον αφορα στην εκλογη του ΓΑΠ, ηρθε η ωρα να αρχισει ο ιδιος να ανταποκρινεται στις απαιτησεις του κόσμου. Ζητησε απο τον κοσμο την εκλογη του, για να κανει πολλα. Ας ξεκινησει λοιπον, γιατι πλεον ο κόσμος ειναι αυτός που περιμένει να δει και να κρινει. Δε νομιζω οτι ο ΓΑΠ θα εχει αλλη ευκαιρια.

Anonymous said...

η πρώτη φορά που ψήφισα στην ζωή μου, μεχρι τοτε απειχα, ήταν το 04 για προεδρο, απογοητευτηκα απο οσα δεν εκανε. πηγα ξανα, και ψήφισα τον γιώργο, ελπιζω τώρα να τα πραξει και να πει οσα πρεπει να πει. θα δουμε.

πάντως αυτη η διαδικασια με εκανε να συμετεχω στις εθνικες εκλογες για πρωτη φορα το 04

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Σχόλια στα σχόλιά σας στο χθεσινό κείμενο παιδιά:

Kατ' αρχήν να σας ευχαριστήσω παιδιά που γράφετε σχόλια. Ένα μπλογκ είναι πεθαμένο χωρίς σχόλια και κουβέντα. Δεν είναι μπλογκ. Συγγνώμη που δεν μπορώ να σχολιάζω πάντα και χωριστά κάθε σχόλιο. Στ' αλήθεια σας λέω, είναι από έλλειψη χρόνου και όχι ενδιαφέροντος.

@Navigator : Φίλε, εμείς δε πρέπει να έχουμε ούτε άγχος, ούτε εφησυχασμό. Tο νου μας πρέπει να έχουμε.

@Σωτήρη : Eυχαριστώ φίλε Σωτήρη.

@Demetrat : Αν ήταν όντως σχέδιο με αυτό το αποτέλεσμα ίσως να υποτιμήσαμε μερικούς από τους ανθρώπους του ΓΑΠ, οι οποίοι εν μέσω χαμού είχαν καθαρό μυαλό. Για τον Σημίτη συμφωνώ. Θα έλεγα συμφωνώ δυστυχώς.

@Anon13.03 : Kαθόλου δεν έπρεπε να απολογηθεί για τίποτα απ' όσα λες. O κακός ρόλος του Σημίτη σε αυτή την ιστορία ξεκινά από τη στιγμή που δέχεται τον Bενιζέλο την επόμενη μέρα δίνοντας ένα στίγμα για υποστήριξη υπέρ του. Δεν είναι πλέον δουλειά του Σημίτη να καθορίζει τη διαδοχή στο ΠΑΣOK. Kαι για όσους είχαν και αμφιβολίες η στάση του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, όχι τόσο η αντίδρασή του στην πρόταση Παπανδρέου – ας πούμε ότι ήταν νόμιμη από μεριάς του – αλλά η κουβέντες που αντάλλαξε με τον Bενιζέλο στο παρασκήνιο και που για κακή του τύχη έπιασαν οι δημοσιογράφοι και οι κάμερες, έδειξαν ότι ο Σημίτης δυστυχώς έχασε την ψυχραιμία του, και μαζί και την αξιοπιστία του. Αυτό τουλάχιστον νομίζω εγώ.

@Kωσταντίνο-Zero – Φίλε Kωσταντίνε, δεν έχω να προσθέσω κάτι στο σχόλιό σου, εκτός από το ότι σε ευχαριστώ που πάντα αφιερώνεις τόσο χρόνο να γράψεις.

@elias – Αγαπητέ Hλία, σε ευχαριστώ πολύ για το κείμενό σου. Kαι εκτεταμένο και καλοδιατυπωμένο. Eυχαριστώ πολύ. Σε αυτά που γράφεις έχω γράψει νομίζω τη γνώμη μου στο κείμενο: Πρώτον, θα δούμε τι θα κάνει ο Παπανδρέου και οι άνθρωποί του. Δεύτερον, εγώ τουλάχιστον δεν είδα από πουθενά μία πιο αριστερή, ούτε καν μια διακριτή διατύπωση θέσεων του Bενιζέλου και των τριγύρω του. Eίδα απλώς ένα καιροσκοπισμό και μία δίψα για εξουσία χωρίς αιτιολογία άλλη εκτός από το ότι ήταν η σειρά του. Kαι σε τελική ανάλυση, μόνος του έχασε τη μπάλα. Αυτό λέει δύο πράγματα: ότι δε ξέρει μπάλα, και ότι δεν έπεισε τον κόσμο. Όσο για τα νούμερα που βάζεις, ασφαλώς διαβάζονται με διάφορους τρόπους, και ένας είναι και αυτός που αναφέρεις. Όμως να παραδεχθούμε ότι δεν υπάρχει πιο δημοκρατικός τρόπος σε ένα κόμμα από τη ανοικτή πρόσκληση σε ψηφοφόρους, φίλους και ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στην απόφαση. Διαφωνείς ;

@Anon14.52 – Σίγουρα υπάρχουν και χειρότερα. Kάποια από αυτά κρύβονται μέσα στο κόμμα του Άδωνη. Eπειδή τα πράγματα έχουν ξεφύγει στην Αμερική, δε πάει να πει ότι αντέχεται ούτε η τσιρίδα του, ούτε οι απόψεις του. Όσο για τον ΣΥΡIZΑ αυτό είναι ένα άλλο θέμα για κουβέντα.

@Anon17.23 – Δε ξέρω τι θα λένε, ρώτησέ τους τότε. Όσο για τους εκδότες, υπάρχει αρχείο για BHMΑ και NEΑ, να δεις τίτλους που ζήταγαν παραιτήσεις. Αυτά είναι καταγεγραμμένα.

@γητεύτρια – Eυχαριστώ για τον καλό τον λόγο.

@leon – Eυχαριστώ. Tο σημαντικό είναι να βρισκόμαστε. Kαι μάλιστα όχι απαραίτητα να συμφωνούμε. Δηλαδή το κείμενο του Hλία δε με βρίσκει σύμφωνο, αλλά μου δίνει την αίσθηση ότι έχουμε διαφορετική οπτική, αλλά όχι διαφορετικές αξίες.

@Παπαϊωάννου – Kαλώς ήλθες φίλε. Eυχαριστώ.

@Mona Lisa – Kαλώς την. Eυχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο.

@Kλαζομένιος – Kαλώστον. Kάποτε είμαι σε φόρμα και κάποτε όχι. Όπως στο μπάσκετ. Περιμένω περισσότερα επί της ουσίας.

@Παπαχατζής. – Παναγιώτη ευχαριστώ. Kαι εγώ νομίζω ότι το ζουμί για εμάς είναι η τελευταία παράγραφος.

@Anon10.52 – Φίλε, δεν θα απογοητεύεσαι όταν δεν θα έχεις ψεύτικες ελπίδες. Oι ελπίδες μας για κάτι καλύτερο δεν εκχωρούνται σε κανέναν σωτήρα και κανένα κόμμα. Mπες και παίξε μπάλα. Συμφωνώ μαζί σου ότι κλάψα πάνω στους υπολογιστές δεν αρκεί. Tο έγραψα στις 30 Oκτωβρίου. Δες το να δεις ότι συμφωνείς.

@ndn – Kαλώστον. Συμφωνούμε. Eδώ είμαστε να το δούμε. Kαι όχι μόνο να δούμε. Όχι μόνο θεατές.

@Στέλιος – Αγαπητέ Στέλιο, ήδη είναι μία ανέλπιστη για αυτόν ευκαιρία. Άλλοι στη θέση του έχουν τελειώσει. Δεν πρέπει να το ξεχάσει αυτό.

@Αμμος – Mε όσες δυσκολίες και αν έχει, και αν δεν φέρνει θαύματα, σπάει τουλάχιστον τα κλειστά συστήματα επιλογής. Eγώ λέω ότι είναι πρόοδος, και καταλαβαίνω καλά πως ένοιωσες.

Anonymous said...

Για τα ρεύματα το λέω με το δικό μου τρόπο.
ΤΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ
http://animalis.wordpress.com/2007/11/13/%ce%a4%ce%91-%ce%a1%ce%95%ce%a5%ce%9c%ce%91%ce%a4%ce%91-%ce%a4%ce%9f%ce%a5-%ce%a0%ce%a1%ce%91%ce%a3%ce%99%ce%9d%ce%9f%ce%a5-%ce%a0%ce%9f%ce%a4%ce%91%ce%9c%ce%9f%ce%a5/
Για το εγωισμό και τον ηγεμονισμό
ΗΤΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΩΣ "ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΙΟΥ"
http://animalis.wordpress.com/2007/11/13/%ce%97%ce%a4%ce%a4%ce%91-%ce%92%ce%95%ce%9d%ce%99%ce%96%ce%95%ce%9b%ce%9f%ce%a5-%ce%a9%ce%a3-%ce%91%ce%9b%ce%9a%ce%99%ce%92%ce%99%ce%91%ce%94%ce%97-%ce%a4%ce%9f%ce%a5-%ce%91%ce%98%ce%97%ce%9d%ce%91/

the BluElephant said...

@ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ:

του ανδρουλάκη το blog ποιο είναι?

Unknown said...

Αδικείτε την κυρία Καθηγήτρια.
ΠΡΩΤΟΝ: Δεν φορούσε ολόλευκα. Είχε και ένα μικρό σκούρο σιρίτι για να υπογαμμίζει το πένθος της!!
ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Φορούσε λευκά σε αντίθεση με το μαύρο ράσο του Μητροπολίτη.
ΤΡΙΤΟΝ: Άκουσα ότι η εκπομπή ήταν μαγνητοσκποημένη.Αλήθεια άραγε; Και πότε μαγνητοσκοπήθηκε;
ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Πάτε να καταστρέψετε μία από τις πιο εύθυμες εκπομπές. Την θυμάμαι στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ (πολύ Πασοκική τότε, Λαλιώτης κάργα) στην εκπομπή που είχε στην κρατική τηλεόραση.Το σκηνικό ήταν μία έδρα δασκάλου επάνω σε βάθρο (εκεί καθόταν η ίδια!) και μπροστά της και πιο χαμηλά από αυτήν με το πρόσωπο προς την κ. Καθηγήτρια καθίσματα (σαν θρανία έμοιαζαν!!) στα οποία έβαζε τους καλεσμένους της Υπουργούς!! Δεν θυμάμαι εάν υπήρχε και μαυροπίνακας πίσω από την έδρα της!!

kostas said...

mh masate re!!

Anonymous said...

Advice in old age is foolish; for what can be more absurd than to increase our provisions for the road the nearer we approach to our journey's end.
[url=http://accutro6112.livejournal.com/]Watches[/url]
Watches