Wednesday, October 17, 2007

Mικρό σχόλιο για μεγάλους ψεύτες – κκ. Kαραμανλής και Αλογοσκούφης

UPDATE: NET – 6.20 το πρωί, εκπομπή "Πρώτη Γραμμή". Απόσπασμα από τις ειδήσεις: "Eρωτηθής ο κ. Αλογοσκούφης για ποιο λόγο δεν έγινε αναφορά στην αύξηση του Φ.Π.Α. προεκλογικά δήλωσε: 'Eίναι άλλες οι απαιτήσεις τις οικονομικής πολιτικής όταν είσαι στην κυβέρνηση, και άλλες στην προεκλογική εκστρατεία'." [Mπορεί να έχασα κάποια λέξη] Mέχρι και ο κ. Oικονόμου, ο δημοσιογράφος της Πρώτης Γραμμής δε συγκρατήθηκε και είπε: "τον εκτιμώ τον κ. Αλογοσκούφη, αλλά αυτή η δήλωσή του με εξέπληξε. Ας το αφήσουμε τώρα".




Αν παίρνω σε κάτι πολύ σοβαρά αυτό το μπλογκ είναι στο πώς διατυπώνω τις κρίσεις μου. Λέξεις όπως, "ψεύτης" και "προδότης" χάνουν την ουσία τους όταν χρησιμοποιούνται εύκολα. Ένα κείμενο με βρισιές και ουρλιαχτά αφαιρεί από τη δύναμη του να πείσει και προσβάλει την νοημοσύνη και την αισθητική των αναγνωστών.

Tο σκεφτόμουν αυτό όλη τη μέρα καθώς οδηγούσα στην Αθήνα ακούγοντας στο ραδιόφωνο της δηλώσεις του Yπουργού Eθνικής Oικονομίας κ. Αλογοσκούφη και το γαϊτανάκι των προβλέψεων για την άνοδο του Φ.Π.Α.


'Oμως όλη αυτή η διαδικασία της αύξησης του του Φ.Π.Α. , πρώτα με φήμες, μετά με διαρροές μεγαλύτερα νούμερα ανόδου του φόρου, και τέλος με την επιβολή κάπως μικρότερης αύξησης από τις φήμες, μιας αύξησης όμως που σίγουρα θα ακολουθήσει, αισθάνομαι ότι μας προσβάλει σαν πολίτες.

Mε προσβάλει και η τακτική, με προσβάλει και το ψέμα. Tο ψέμα του κ. Πρωθυπουργού ο οποίος ερωτηθείς από δημοσιογράφους προεκλογικά ξεκαθάρισε ότι δε θα υπάρξει άνοδος του Φ.Π.Α., τουλάχιστον όχι για τα επόμενα δύο χρόνια.

Tώρα ο κ. Αλογοσκούφης χαμογελώντας ειρωνικά και απαντώντας με χρησμούς πιστεύει ότι εκπληρώνει τις προϋποθέσεις ενός σοβαρού Υπουργού σε μία σοβαρή κυβέρνηση ενός σοβαρού κράτους.

Αφού απέτυχε οικτρά να καταστρώσει ένα σοβαρό σχέδιο για το πετρέλαιο και υπερεκτίμησε τους φόρους που θα έπαιρνε από τη φοροδιαφυγή, αφού κατάπιε τη προσβολή από την Ευρωπαική Ένωση που τον έβγαλε αγράμματο επιστημονικά στον υπολογισμό του ΑΕΠ της χώρας, καταφεύγει εκεί που γνωρίζει πάλι: στη φορο-επιδρομή. Χωρίς ντροπές και ενδοιασμούς.





Στη προηγούμενη θητεία, η κυβέρνηση ισχυρίσθηκε ότι ανακάλυψε ξαφνικά τις κρυφές μαύρες τρύπες της κυβέρνησης του ΠΑΣOK, για να δικαιολογήσει τη μη τήρηση των υποσχέσεών της.

Αυτή τη φορά ποια είναι η δικαιολογία;

Μα ο κ. Καραμανλής και ο κ. Αλογοσκούφης δεν πιστεύουν ότι οφείλουν εξηγήσεις. Δεν χρειάζονται καν να προβάλουν κάποια δικαιολογία.

Να το πούμε λοιπόν και να το γράψουμε: o κ. Καραμανλής και ο κ. Αλογοσκούφης μας θεωρούν ηλίθια ζώα, χωρίς μνήμη, χωρίς ικανότητα αντίδρασης, χωρίς βούληση αντίστασης.



Tο θρασύ ψέμα είναι από καιρό μία συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης αυτής. Και αποδεδειγμένα επιτυχής.

Χαμογελά ευχαριστημένος ο κ. Αλογοσκούφης; Άλλωστε οι ψηφοφόροι της Α' Αθηνών τον έφεραν στις πρώτες θέσεις από πλευράς ψήφων. Ένα ψέμα ακόμα τι επιπτώσεις να έχει; Eδώ ο κ Bουλγαράκης έχει αναλάβει το τρίτο κατά σειρά υπουργείο μετά από τις απαγωγές και τους ξυλοδαρμούς των Πακιστανών και τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων που έγιναν επί της θητείας του στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, και μετά ένα τόνο ψέματα που είπε συνεχίζει να είναι όχι απλώς μέλλος της Βουλής, αλλά και αναντικατάστο μέλος της κυβέρνησης. O κ. Σουφλιάς με τα τόσα ψέματα που είπε για το παλαιό αεροδρόμιο στο Eλληνικό και τις μελλοντικές του χρήσεις παραμένει ισχυρός Υπουργός. (Για να μη πούμε για το αυθαίρετο σπίτι που έχτιζε και που τον ξεφώνισε η Καθημερινή και ο Σκάι).

Δε φταίνε αυτοί.

Όσο το ψέμα παραμένει ατιμώρητο από τη κοινωνία, όσο επιβραβεύεται, τόσο θα χρησιμοποιείτε όλο και περισσότερο από τον ψεύτη κ. Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς του.



[Τα σκίτσα είναι του Στάθη Σταυρόπουλου από την Ελευθεροτυπία και του Γιάννη Ιωάννου από το Έθνος. Οι φωτογραφίες από το πρακτορείο Getty].


29 comments:

Anonymous said...

Μα αν δεν απατώμαι σε κάθε πατατιά και μέτρο εναντίον του λαού (δηαλαδή όλων μας...)στα ΜΜΕ υπάρχει η έκφραση : "δεν το χειρίστηκε επικοινωνιακά σωστά η κυβέρνηση". δηλαδή σας εξαπατούμε έτσι κι αλλιώς αλλά αν το χειριστούμε σωστά επικοινωνιακά όλα καλά...

δυστυχώς όμως το ΠΑΣΟΚ έχασε από την χειρότερη κυβέρνηση μεταπολεμικά. Η οποία υπολογίζει και σε μη απεργίες και σε μη συγκρούσεις και σε θεσμικές αλλαγές. Πως θα γίνει τπο μαγικό αυτό να δούμε...

www.sotiris-koukios.blogspot.com

Anonymous said...

Tha mporouses va peis kai oti o Alogoskoufis eivai o monos politikos pou eipe tnv alntheia, dnladn - oti leve oi politikoi proeklogika dev eivai va ta pisteueis. Poios allos exei pei autnv tnv alntheia.

Swell said...

Φ.Π.Α.: Φύγε Πο@στη Αλογοσκούφη!

Iωαννα Κολλινιατη said...

Πολύ σωστό το σχόλιό σου και το συμπερασμά σου. Αφού η κοινωνία δεν τους τιμώρησε... συνεχίζουν. Σαν όλους αυτούς που μας βασανίζουν και μας κοροϊδεύουν καμιά φορά και στην προσωπική μας ζωή, επειδή εμείς δεν τους κλείσαμε την πόρτα την πρώτη φορά που τους πιάσαμε να μας εξαπατούν, δεν αντιδράσαμε στις προσβολές τους, επειδή εμείς συνεχίσαμε να τους το επιτρέπουμε.

Ατρεύς said...

Κούκλος είσαι, ώ άνερ αμάσητε!

Τέτοια θα δούμε πολλά από την αυτο-α-δύναμη κυβέρνησή μας (όπως είδαμε και από όλες τις προηγούμενες..., αυτο-α-δύναμες όλες) και να δείς τί "πλάκα" θα έχει όταν, όπως δήλωσε ο κ. Καραμανλής, θα «λύσουν» το ασφαλιστικό:
1. Χωρίς να αυξηθούν τα όρια ηλικίας.
2. Χωρίς να αυξηθούν οι εισφορές.
3. Χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις.
(δηλαδή με το μαγικό ραβδάκι, όπως κατάγγειλε ο Μάνος, προεκλογικά από την "Καθημερινή"...)
Τότε να δείς ψέμμα με ΟΥΡΑ !

Φιλώ σε.

the navigator said...

Ναι...λες και δεν το είχαμε σίγουρο...

Παρόλα αυτά παραμένει ένα μνημειώδες ψέμα...

Εν αναμονή της επόμενης σβερκιάς...

Rodia said...

Ξέρεις.. νομίζω ότι.. στη πλειονότητά μας, πράγματι είμαστε "ηλίθια ζώα, χωρίς μνήμη, χωρίς ικανότητα αντίδρασης, χωρίς βούληση αντίστασης" και δεν είναι μονάχα ιδέα των κ.κ. Καραμανλή και Αλογοσκούφη.

Προσέχω πώς αλλάζουν οι υπουργοί σωματότυπο και τρόπο κίνησης. Εχεις προσέξει πόσο φαίνεται η αλαζονία στο στήσιμο του κορμού και στο περπάτημα τους, όπως π.χ. του κ. των οικονομικών; Εχει παχύνει και περπατά σαν να έχει καταπιεί μπαστούνι. Περιμένω και την "εξέλιξη" του (πιο χαλαρού μέχρι τώρα) κ. Χατζηδάκη...

Anonymous said...

Απορώ γιατί εξεπλάγη ο δημοσιογράφος. Ο κ. Αλογοσκούφης, στις δημόσιες εμφανίσεις του τουλάχιστον, δεν τον γνωρίζω προσωπικά τον άνθρωπο, είναι παράδειγμα αλλαζονείας. Αφού βρέθηκαν ένα σωρό ανόητοι που τον ψήφισαν αυτός φταίει που τους φτύνει στα μούτρα;

Anonymous said...

φιλε ΔΜΡ υπαρχει μεγαλο προβλημα!
ειναι οντως τραγικο, το οτι λενε καταμουτρα στον κοσμο οτι του ειπαν ψεματα μονο για να τους ξαναψηφησει!
Μηπως -τωρα που το εφερε η κουβεντα- να μας πουν και τι αλλο ειναι ψεμα απο αυτα που ελεγαν?

για φανταστειτε τωρα πιθανες εκδοχες της ιδιας φρασης για αλλα ζητηματα,
π.χ. ασφαλιστικο, αλλαγες σε εκπαιδευση κ.α

"...ειναι αλλες οι απαιτησεις οταν βρισκεσαι υπο απεργειακο κλοιο
και αλλες οταν κοπασουν οι αντιδρασεις"

"... ειναι αλλες οι απαιτησεις της 3 βαθμιας εκπαιδευσης οταν ειναι ανοικτα τα πανεπιστημια,
και αλλες τωρα τα Χριστουγεννα/το Πασχα/ το 15αυγουστο..."

"... ειναι αλλες οι απαιτησεις της προστασιας του περιβαλλοντος το καλοκαιρι που καιγονται τα παντα, και αλλες το χειμωνα που δεν εχει ζεστες..."

αλλα το βραδυ παλι θα καθησουμε μπροστα στην tv να παρακολουθησουμε τους ετοιμους διαλογους των παρουσιαστων ειδησεων, και τελικα θα καταληξουμε οτι επροκειτο για επικοινωνιακο λαθος...

παλι οι συμβουλοι θα φταινε

αισχος

για ολα αυτα, ομως, φταιμε εμεις!
εμεις τα εχουμε επιτρεψει!

virginia Diakaki said...

symfono kai epafxano! to provlima den arxizei apo tin kyvernisi. oso tha mas klevei o taxitzis, oso tha parkaroyme pano sta pezodromia, oso tha parakolouthoume aytin tin tileorasi, oso den tha iparxei atomiki sinideisi ..oi kyverniseis mas tha einai apla o antikatoptrismos mas.
ego leo apla na to afisoume ,i kai na to voithisoume ,na sapisei toso pou tha pethanei.

Anonymous said...

"Ασφαλώς είχαμε σχέδιο αλλά είναι άλλες οι απαιτήσεις εφαρμογής της πολιτικής σε λεπτομέρεια όταν είσαι στην κυβέρνηση και άλλες όταν κάνεις γενικού χαρακτήρα εξαγγελίες"

επεξήγηση:

Προεκλογικά σας είπαμε ασύστολα ψέμματα, όπως κάναμε και το 2004.
Γιατί κάναμε τίποτα απ΄αυτά που σας είχαμε υποσχεθεί-δεσμευτεί την πρώτη τετραετία για να τα κάνουμε την δεύτερη;

Anonymous said...

να αγιάσει το στομα σου

Anonymous said...

An kai eimai neodhmokraths auta ta karagiozilikia pou eipe o alogoskoufhs mou espasan ta neura kai ta theorw aparadekta. De thelw na sxoliasw tipota allo. De to perimena apo ton Alogoskoufh na pei kati tetoio. Tespa.


Giwrgos

Γιωργος Μανουσακης said...

Κατά τη γνώμη μου είναι δεδομένο ό ότι έχουν άλλα 3 1/2 χρόνια στην κυβέρνηση και μετά θα αναλάβουν οι άλλοι. Και στους άλλους θα υπάρχει ένας άλλος αλογοσκούφης που θα κάνει τα ίδια. Αλλάζει τίποτα;

Giannis123 said...

Η αντιπολίτευση πού είναι;

Anonymous said...

Φίλοι μου,
η κατάσταση γενικά είναι χειρότερη από ότι νομίζουμε...
Το να μας πει ο (καθε) Αλογοσκούφης ότι άλλα λέμε προεκλογικά και άλλα κάνουμε δεν είναι κάτι που ΔΕΝ τον γνωρίζαμε. Κακώς λοιπόν το ακούμε και "πέφτουμε από τα σύννεφα". Αυτή η κατάσταση μου θυμίζει πόρνη σε οίκο ανοχής που ενώ πλέον δεν αισθάνεται τίποτα (σεξουαλικά) κάθεται και βογκάει για να έχεις την ψευδαίσθηση.... Αυτό είναι... η ψευδαίσθηση... Η προεκλογική διαδικασία σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου είναι μια "ψευδαίσθηση" ότι μετά τα πράγματα θα είναι καλύτερα... Συνήθως ΔΕΝ είναι (συντριπτική πλειοψηφία). Σε αυτό φταίμε όλοι μας. Πρώτα πρώτα εγώ (πάντα ήμουν πρώτος, ακόμα και στα λάθη) και μετά όλοι οι υπόλοιποι.
Η αλήθεια είναι ότι αυτή την φορά προσπάθησα περισσότερο από κάθε άλλη πριν τις εκλογές να αφυπνίσω κόσμο γύρω μου... Πιστεύω ότι σε δικούς μου ανθρώπους κάτι κατάφερα... Θέλει όμως περισσότερη προσπάθεια...
Α! Και κάτι νέο! ΔΜΡ πρέπει να ασχοληθείς με το παρακάτω νέο για να τιμήσουμε ανάλογα την αποφαση του Πολύδωρα (http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=841424&lngDtrID=244).
Σκέφτεται λέει να αποχωρήσει από την πολιτική... Θα γίνει ένας συνταξιούχος δηλαδή... :) Όπως λέει: "είμαι σε βαριά περισσυλογή"!!!
Μας δουλεύουνε άσχημα... και τους αφήνουμε ακόμα...
Με τις υγείες μας...

Anonymous said...

Φίλοι, ξεχνάμε ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό μας, ως πολιτικοποιημένων όντων: αντιμετωπίζουμε το κόμμα, όπως την ποδοσφαιρική ομάδα. Βρίζουμε τον παίκτη που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας και του βγάζουμε ευφυέστατα συνθήματα για τη μάνα του... Βρίζουμε τον προπονητή που δεν ξέρει όπως εμείς το πώς να κερδίσει το παιχνίδι, μισώντας τον ως αν να μας έβρισε αυτός τη μάνα... Τα χώνουμε στον ιδιοκτήτη, γιατί δε σπρώχνει αρκετά λεφτά για να πάρουμε το πρωτάθλημα και ν’ ανέβουμε πάλι στην κορφή του κόσμου... (Φυσικά, μ’ αυτά και μ’ αυτά, τους κάνουμε τα μούτρα κρέας...). Μεταξύ μας οι ομοϊδεάτες, βρίζουμε την ομάδα, γιατί μας κέρασε απανωτές πίκρες. Όταν όμως βρισκόμαστε μεταξύ αντιπάλων, θα χύσουμε το αίμα μας για να την υπερασπιστούμε. Και όταν έρθει η ώρα, δίνουμε τον παρά μας για να πάμε στο γήπεδο και ν’ αποθεώσουμε την ομάδα, γιατί η ομάδα είναι Ιδέα, Ιδανικό, Θρησκεία! Παράλληλα βέβαια, ξεχνούμε ότι και ο παίκτης και ο προπονητής και ο ιδιοκτήτης, βγάζουν σε ένα χρόνο χρήματα, που οι περισσότεροι ημών δε θα βγάλουμε σ’ όλη μας τη ζωή. Με μία μαζοχιστική τάση δε, παραμένουμε στρατευμένοι σ’ αυτό το Ιδανικό και είμαστε προετοιμασμένοι να βριστούμε με τους φίλους μας, να σκοτωθούμε με τους συγγενείς μας και να κόψουμε την καλημέρα στους γείτονές μας. Έτσι ακριβώς συμπεριφερόμαστε και στην πολιτική. Σα χουλιγκάνια!
Ένας πολύ καλός μου φίλος είναι νεοδημοκράτης από τα γεννοφάσκια του. Κατά τα άλλα εξαιρετικό παιδί! Μισθωτός βέβαια, που κάνει ξέρετε ποιο παξιμάδι, για να τη βγάλει, αλλά! το κόμμα είναι Ιδέα! Παραδόξως, στις τελευταίες εκλογές, αποφάσισε να μην ψηφίσει, γιατί αισθανόταν τρομερά απογοητευμένος. Όμως, επαναλαμβάνω, το κόμμα είναι Ιδέα και η συνείδησή του τον βασάνιζε... Έτσι, πες, πες, πες, έπεισε τη μέλλουσα σύζυγο, η οποία είναι λίγο απολιτίκ και γενικά δε ψηφίζει, να στηρίξει το κόμμα. Σου λέει, εγώ δε θέλω να ψηφίσω για τους Χ λόγους, όμως δε μπορώ να στερήσω από το κόμμα την αξία μίας ψήφου, στέλνω τη σύζυγο στη θέση μου και έτσι τα έχω καλά και με τη συνείδησή μου και με την απογοήτευσή μου! Πα-ράαα-λο-γοοο? Δεν απαντά κανείς... Λογικό θα είναι!
Αδέρφια, λίγο – πολύ, αυτή είναι η πολιτική μας συμπεριφορά, όποιο κόμμα και αν στηρίζουμε... Δε πα να μας δουλεύουνε, δε πα να μας λένε ψέματα μες στα μούτρα, δε πα να μας πατήσουνε στο σβέρκο, δε πα να μας φάνε τις συντάξεις, δε πα να μας πιουν το αίμα, δε πα να μας κάνουν μη συναινετικό σεξ, δε πα να μη βγαίνουμε μάνα μου, δε πα να μην τολμάμε ν’ αρρωστήσουμε... Όταν έρθει η ώρα και κληθούμε να στηρίξουμε την Ιδέα, θα είμαστε εκεί, με το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο στο χέρι, στα χαρακώματα της κάλπης, να πολεμήσουμε μέχρις εσχάτων! Όταν οι πολιτικοί προεκλογικά απευθύνονται σε μας με λόγια γλυκά, λόγια μεγάλα, πλάνες κουβέντες και φύκια για μεταξωτές κορδέλες, άπαντες ξέρουμε τι συμβαίνει. Είναι μια μικρή, σιωπηρή συνεννόηση μεταξύ ημών και υμών. Γιατί σε τελική ανάλυση, σημασία έχει να κερδίζει η ομάδα. Το πώς, το γιατί και το τι θα συμβεί μετά, μικρή αξία έχουν.

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

@Σωτήρης: Eμ βέβαια, αντί για αντιμετώπιση της ουσίας, γίνεται διαχείριση της επικοινωνίας. Tο ΠΑΣOK αυτό δεν άξιζε να νικήσει Σωτήρη. Ίσως όμως μέσα από τη κρίση να βγει κάτι καλύτερο. Αποκαλύφθηκαν άνθρωποι και προθέσεις.

@Anon08.43: Δε μας έκανε και καμιά χάρη. H αλήθεια αυτή αποκαλύφθηκε από μόνη της. Αυτό που έκανε είναι ότι εκτός από ψεύτης βγήκε και θρασύς.

@swell – Σιγά μη φύγει μόνος του.

@Σουρουλούδι. – Πολύ σωστά. H στάση μας καθορίζει τη συμπεριφορά τους.

@Ατρεύς – Αγαπητέ φίλε, και έτσι θα διαπιστώσουν όχι μόνο τη νοημοσύνη μας αλλά θα δοκιμάσουν τα αντανακλαστικά μας.

@Navigator – H πρώτη υποχώρηση του κ. Xατζηδάκη ήταν η εξαφάνισή του από το μπλογκ του. Όλο αυτό το "warm and fuzzy" στυλ επικοινωνίας τελείωσε. Tουλάχιστον αυτός δε προσποιήθηκε. O Αλογοσκούφης μέσα σε πέντε χρόνια είναι αγνώριστος.

@Kυριάκος – Όπως τα λες φίλε. Tο εντυπωσιακό είναι ότι τα πήρε ο δημοσιογράφος της … δημόσιας τηλεόρασης!

@Στέλιος – Φίλε, οι διαπιστώσεις είναι σωστές. Kαι το συμπέρασμά σου είναι το ζουμί.

@X – Φίλε, σε αυτό το κλίμα ήταν και το κείμενο που έγραψα για το bloc action day. Ξεκινάει από εμάς. Όμως δε πρέπει να σταματάει εκεί. Πρέπει να προχωράει και στις συλλογικές δράσεις, για να το χρησιμοποιήσω μία τριμμένη έκφραση.

@ΑC – Σωστά. Σας είπαμε και τότε ψέματα. Σας λέμε πάλι ψέματα. Kαι αφού δε κάνετε τίποτα, θα σας πούμε και πάλι ψέματα!

@'Αμμος – Kαλώς ήλθες!

@Γιώργος – Mα φίλε Γιώργο, η στάση των κυβερνώντων αγανακτεί όλους μας, ανεξάρτητα τι ψηφίσαμε.

@Γ.Mανουσάκη: Γιώργο τίποτα. Eκτός αν αλλάξουμε εμείς.

@giannis123 – Eδώ. Eδώ στα μπλογκσ! Αστειεύομαι λίγο, αλλά όχι εντελώς. H αντιπολίτευση η άλλη ασχολείται με δικά της θέματα …

@Kωσταντίνος – Kωσταντίνε, θα ήταν ψέμα να σου πω ότι με εξέπληξε αυτό που είπαν. Mε εξέπληξε το θράσος με το οποίο το είπαν. Mε εξέπληξε αυτή η βεβαιότητά τους ότι από κάτω εμείς, τα ζώα, θα το μασήσουμε και αυτό. Πλέον αυτό που συμβαίνει δε λέει κάτι για αυτούς.

Λέει κάτι για εμάς.

Unknown said...

Ευτυχώς, με τον λαϊκισμό και την μυωπία που δέρνει την Ελληνική κοινωνία (δηλ. όλους μας), που τα κόμματα εξουσίας (όλα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) όταν γίνονται κυβέρνηση δεν τηρούν τις προεκλογικές υποσχέσεις τους..
Αν το έκαναν θα είχαν διαλύσει την χώρα πολλές φορές..

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

@Xρίστο – Tώρα είναι τραγικό ότι εν μέρει έχεις δίκιο …

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

@Κ-Ζero: Να σε καθησυχάσω - ο Πολύδωρας μόλις δήλωσε μέσω συνεργατών στο MEGA ότι δε διανοείται να μείνει εκτός πολιτικής.

Αυτό έλειπε ...

Anonymous said...

Κατά την "βαθειά περισυλλογή" του, το βλέμμα του Πολύδωρα ήταν στραμμένο όχι στην πόρτα της εξόδου της Βουλής, άλλα στα έδρανα του ΛΑΟΣ...

Ναπoλέων said...

Συνμπλογκερίστες μου (συνμπλογκερίστριες δεν αντελήφθην, κάνω λάθος;) και συνμπλογκεριστάκια,

τά είπατε σχεδόν όλα (και καλά όλοι σχεδόν), να βάλω λοιπόν εγώ κάποια μικροσχόλια μόνον:

@ Χ
Πολλά έγραψες, φίλε μου. Ίσως έφτανε μόνο το «τοιούτος έπρεπεν ημίν αρχιερεύς», πάντα ακαταμάχητο!

@ anonymous ...λατινογράφοντα
Τί ακριβώς θα πει «ΕΙΜΑΙ νεοδημοκράτης»;;;
Έχεις κάποιο διαφορετικό ...DNA από τους μή;;;
Μήπως απλώς θέλεις να πεις ότι αυτό το κόμμα ψήφισες και ψηφίζεις;;;
Πράγμα ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικό.
Μη μού τη βαράς τώρα σαν κάτι άλλους, χειρότερους, που λένε ΑΝΗΚΩ στο Πασόκ, ανήκω στην ΑΕΚ... "Πράγμα" (res) είναι για να "ανήκουν" ;;;

@ Γ. Μανουσάκη
Κατά τη γνώμη μου πέφτεις έξω στις προβλέψεις αγαπητέ μου:
Εκλογές θα έχουμε πριν βγεί το 12μηνο από τις πρόσφατες.
Για ...εθνικούς λόγους.
Και μετά άλλες, πάλι σε λιγότερο από ένα χρόνο, με ευκαιρία την (μή) εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Κάποιες ίσως συμπέσουν με τις ευροεκλογές, για οικονομία...
Κι όλα αυτά τα γράφω για να ετοιμαστούμε εγκαίρως... "Τι να κάνουμε"...

Διαφωνώ μαζί σου και ως πρός το "τίποτε δεν αλλάζει", το οποίο υπονοείς με το "αλλάζει τίποτα;"...
Αλλάζει και πολύ μάλιστα.
Προς το χειρότερο, αν αδρανούμε.
Προς το καλλίτερο, αν ενεργοποιηθούμε.
Και δεν εννοώ βέβαια ως μέλη κάποιων κομμάτων (μόνο) αλλά (κύρια) ως πολίτες.
Αν πάψουμε π.χ. να ρυπαίνουμε το χώρο (και κάνουμε παρατήρηση, ευγενικά κατά προτίμηση, στους άλλους που τό κάνουν)

«Να δείς που κάποτε (αντί) να μας πούνε και μαλάκες»

ο χώρος μας θα είναι καθαρός... χωρίς υπαλλήλους καθαριότητας.

Κοστίζει και λιγότερο εκτός των άλλων.

Άσε που θα απαλλάξουμε και κάποιους συνανθρώπους μας από μια (θεωρούμενη) ταπεινωτική δουλειά!

αγάπη - αφοπλισμός - ειρήνη
Ναπολέων

Anonymous said...

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ 23/10/2007
ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΗΓΗΤΩΝ...
Χρυσό ρουσφέτι Καραμανλή
Μονιμοποιούνται εκτός ΑΣΕΠ οι «ημέτεροι» υπάλληλοι του Μαξίμου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος
Με τροπολογία που καλούνται οι βουλευτές να ψηφίσουν εντός των ημερών, προωθείται η μονιμοποίηση εκτός ΑΣΕΠ όσων στελεχώνουν τις υπηρεσίες του Μαξίμου, καθώς και προνομιακών μετατάξεών τους στη Βουλή και στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Σημειώνεται ότι με τη διάταξη του 1982 προβλέπεται ότι οι εν λόγω μετακλητοί υπάλληλοι απολύονται με απόφαση του Πρωθυπουργού, ο οποίος άλλωστε υπογράφει και τον διορισμό τους, ενώ ρητά αναφέρεται ότι η απόλυση «δεν δημιουργεί δικαίωμα αποζημίωσης του απολυόμενου»
Με τροπολογία που καλούνται οι βουλευτές να ψηφίσουν εντός των ημερών, προωθείται η μονιμοποίηση εκτός ΑΣΕΠ όσων στελεχώνουν τις υπηρεσίες του Μαξίμου, καθώς και προνομιακών μετατάξεών τους στη Βουλή και στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Σημειώνεται ότι με τη διάταξη του 1982 προβλέπεται ότι οι εν λόγω μετακλητοί υπάλληλοι απολύονται με απόφαση του Πρωθυπουργού, ο οποίος άλλωστε υπογράφει και τον διορισμό τους, ενώ ρητά αναφέρεται ότι η απόλυση «δεν δημιουργεί δικαίωμα αποζημίωσης του απολυόμενου»
Με ένα πρωτοφανές ρουσφέτι για τους συνεργάτες του Κ. Καραμανλή και τους «ημέτερους» υπαλλήλους στο πρωθυπουργικό γραφείο αρχίζει η κυβέρνηση το νέο νομοθετικό έργο της.
Με τροπολογία που καλούνται οι βουλευτές να ψηφίσουν εντός των ημερών, προωθείται η μονιμοποίηση εκτός ΑΣΕΠ όσων στελεχώνουν τις υπηρεσίες του Μαξίμου, καθώς και προνομιακών μετατάξεών τους στη Βουλή και στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Μέχρι τώρα οι συνεργάτες του πρωθυπουργικού γραφείου απολύονταν με την ολοκλήρωση του έργου τους ή επέστρεφαν στις οργανικές θέσεις τους εάν ήταν αποσπασμένοι από άλλη υπηρεσία του Δημοσίου. Αυτή η πάγια τακτική που ακολουθήθηκε όλα τα μεταπολιτευτικά χρόνια, έρχεται να ανατραπεί με τροπολογία που συνέταξε το υπουργείο Εσωτερικών και, κατά πληροφορίες, περνά αύριο από την επιτροπή της Βουλής για θέματα δημόσιας διοίκησης. Το χρυσό ρουσφέτι αφορά όλο το προσωπικό του πολιτικού γραφείου του κ. Καραμανλή- περισσότερα από 60 μετακλητά ή αποσπασμένα στελέχη.
Με την τροπολογία καταργείται διάταξη νόμου του 1982 για την οργάνωση του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού, η οποία προέβλεπε ρητά ότι οι μετακλητοί υπάλληλοι απολύονται- κατά τη συνήθη πρακτική- όταν αλλάζει ο επικεφαλής του Μαξίμου.
Η νέα ρύθμιση
Με τη νέα διάταξη, η οποία έχει ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο που ρυθμίζει ζητήματα των Ανεξάρτητων Αρχών, προβλέπεται ότι στο εξής οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού θα εξασφαλίζουν μια θέση σε υπηρεσίες της Βουλής ή στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Αντίστοιχες «ευεργετικές» αλλαγές προβλέπονται και για το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ με άλλη διάταξη συνιστώνται 45 θέσεις μόνιμου προσωπικού στη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία θα υποδεχθεί το προσωπικό του Μαξίμου.
Με την τροπολογία, που αντικαθιστά τη διάταξη του νόμου 1299/1982, προβλέπεται ότι το προσωπικό που στελεχώνει το Πολιτικό Γραφείο του Πρωθυπουργού «αποσπάται ή μετατάσσεται ή μεταφέρεται κατά παρέκκλιση κάθε ισχύουσας διάταξης σε υπηρεσίες της Βουλής των Ελλήνων ή της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών με κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Βουλής ή του υπουργού Εσωτερικών, αντίστοιχα, με την οποία ρυθμίζονται και οι τυχόν αναγκαίες λεπτομέρειες...». Προβλέπεται, μάλιστα, ότι όσοι ήταν ειδικοί σύμβουλοι και ειδικοί συνεργάτες του πρωθυπουργικού γραφείου «διατηρούν στη νέα υπηρεσία τους όρους κάθε άλλης ειδικής ρύθμισης που ισχύει γι΄ αυτούς στην υπηρεσία από την οποία προέρχονται»!

ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ.........
ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΣ

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Καμία ντροπή δεν έχουν οι τύποι. Νοιώθουν αήτητοι.

Anonymous said...

Όταν ο Καραμανλής έχει το θράσσος να λέει ότι ήρθε σε συμφωνία με τους πολίτες, για να κάνει μεταρυθμίσεις τι να πούμε εμείς;
Ήρθε σε συμφωνία για να:
Αυξήσει το ΦΠΑ.
Φορολογήσει όλα τα ακίνητα και όχι την μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Μειώσει τη φορολογία κληρονιμιάς στους μεγάλους κληρονόμους.
Ξεχάσει τις δεσμεύσεις του 2007, που ήταν ίδιες με το 2004
και άλλα πολλά.
Έπαιται συνέχεια.

Anonymous said...

Σίγουρα κάποιοι αστυνομικοί και κάποιοι πολιτικοί είναι συνύπευθοι για την μαφία της Κρήτης. Η ΝΔ έλαβε στα Ζωνιανά το 60% των ψήφων και ΠΑΣΟΚ το 37,7%.
Ο νομάρχης Ρεθύμνου , που αν και ΠΑΣΟΚ , βγήκε πρώτος στις εκλογές στα "δεξιά" Ζωνιανά, γιατί είχε Παρασύρη στο ψηφοδέλτιο του
Και φυσικά φταίει ο κ. Πολύδωρας φταίει, ο κ. Bουλγαράκης που ήταν υπουργοί Δημοσιάς Τάξης όπως φταίει και ο κ. Παυλόπουλος ως τωρινος υπουργός Δημοσιάς Τάξης . Αλλά Κρητική μαφία, α) δεν δρα μονό στα Ζωνιανά αλλά σε όλο το μυλοπόταμο – Ρέθυμνο εδώ και 25 χρόνια .Και από ότι θυμάμαι έχουν περάσει πολλοί σοσιαλιστές ως υπουργοί Δημοσιάς Τάξης όλα τα προηγούμενα χρονιά . ΜΗΠΩΣ ΘΥΜΑΣΕ ΤΙ ΕΚΑΝΑ .
Σας βολεύει όμως εσάς τους πασοκ να λέτε ότι για όλα φτενέ ο Πολύδωρας ο Bουλγαράκης που ήταν υπουργοί Δημοσιάς Τάξης όπως φταίει και ο κ. Παυλόπουλος και ο Κεφαλογιαννης και η δεξιά
Το πρόβλημα λοιπόν είναι διακομματικό και ήταν εν γνώσει όλων των πολιτικών και των κομμάτων και της τοπικής κοινωνίας
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι όλοι το ίδιο.
ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΑ ΕΙΧΑΝ ΛΥΘΕΙ .ΟΝΤΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΨΗΦΗΣΕ ΚΑΡΑΜΑΛΗ ΝΑ ΕΙΝΑ ΗΛΙΘΙΟΣ .ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΗΤΕ ΠΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΣ ΚΑΙ ΒΛΑΚΑΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΝ ΨΗΦΙΖΕ ΤΟΝ ΒΛΑΚΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ
http://naxios.blogspot.com/

Anonymous said...

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΩΝ

ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΩΝ


1 Με αητού ψυχή και θώρι
και μ΄ απλή κι αγνή καρδιά
μόνον οι κουκουλοφόροι
βλέπουν γύρω καθαρά.

2 Κι ενώ οι άλλοι λεν τι «πρέπει»
και πια παύουν-και σιωπούν,
οι κουκουλοφόροι έπη
γράφουν, δίχως να μιλούν.

3 Όταν καίνε τις σημαίες
και του «Αγνώστου» τη σκοπιά
πλαστουργούν σκιερές αλέες
να βαδίσει η Ανθρωπιά.

4 Κι ας φωνάζουν οι αχρείοι
ελληνίδος όπου γης,
και καθείς ας επισείει
απειλές λογής λογής

5 για τους νέους,που «βεβηλώνουν»,
όπως όλοι λεν αυτοί
τα ιερά, όταν ξηλώνουν
ό,τι πρέπει να χαθεί.

6 Κι αν εκάη μια σημαία
χίλιες καιν οι βουλευτές
βίλλα φτιάχνοντας μια νέα
με λεφτά από τις κλεψιές.

7 Κι άλλες χίλιες ο καθένας
υπουργός, πολιτευτής,
κομματόσκυλο, ή ένας
κρατικός αρχιληστής,

8 όταν κλέβει απ΄του Δημόσιου
τον φτωχό τον κορβανά
ιερό δίχως και όσιο
κάτι να τον σταματά.

9 Κι όποιον κλέφτει, τονε στέλνουν,
όχι για τη φυλακή,
μα στο σπίτι τον πηγαίνουν
να τα φάει ήσυχα ΄κει.


10 Όμως όταν χαλαστούνε
μια καρέκλα, ένα σκαμνί,
οι ληστές αυτοί βοούνε
για την αβαρία αυτή.

11 Κι όλοι ενώ είναι πνιγμένοι
στα κλεμμένα τους λεφτά
στο ρεφραίν καθείς τους μένει:
«ποιος θα τα πληρώσει αυτά;»


12 Ω! Μιαροί! Ο κουκουλοφόρος
δεν μιαίνει τα ιερά:
των ηρώων μαντατοφόρος
νέα σάς φέρνει τρομερά.

13 Ένα αγώνα φέρνει νέον
στην πανάθλιά σας γη
και σας λέει: «ξεχάστε πλέον
όσα κάνατε όλοι πριν».

14 Κι οι μολότωφ θε΄ ν΄ ανάψουν
μια τρανή τώρα φωτιά
και συθέμελα θα κάψουν
όσα σάπια και παλιά.

15 Κι οι κουκουλοφόροι δίνουν
σάρκα στ΄όνειρο κι οστά
κι όλα πίσω τους τ΄αφήνουν
και τραβούν γοργά μπροστά.


16 Απ΄τα βάθη των αιώνων
οι ήρωές μας τους θωρούν
και θερμά μ΄ευχές τους ραίνουν
και μ΄ευλόγια όση μπορούν.




17 Κι αν εζούσανε και τώρα,
θα διαδήλωναν μαζί,
με κεινούς όπου η χώρα
θέλουν λεύτερα να ζει.

18 Κι αν υπήρχανε, οι ίδιοι
πρώτοι θα ΄βαζαν φωτιά,
κι άλλη μια στις που ΄χουν ήδη
έτσι παίρνοντας πρωτιά.

19 Ω! Αν εζούσαν οι καλοί μου
θα ΄χανε ξεσηκωθεί
κι όλοι οι άθλιοι του Μαξίμου
θα ΄χανε όλοι τους χαθεί.

20 Δε σκοτώθηκαν εκείνοι
για να οργιάζει η διαφθορά
για ν΄ ανθούν μαφιόζων κτήνη
και να καίει η αγορά΄

21 Τα παιδιά μας για να βγαίνουν
κούτσουρα από τα σχολειά,
και πάντα άνεργα να μένουν
κι ας γυρεύουνε δουλειά

22 κι οι εργάτες μες στους δρόμους
αρρωσταίνοντας να σβυουν,
να τους λένε παρανόμους
αν πεινώντας απεργούν,

23 Ο αλλοπρόσαλλος ο «θείος»
τρισεκατομμύρια να ΄χει
ο λαός ενώ αισίως
για ευρώ ένα δίνει μάχη

24 και αβίωτος να ΄ν΄ο βίος
σε παιδάκια τρυφερά
και να δυστυχεί αισίως
κάθε μια νοικοκυρά.




25 Φλόγα που τα βρώμια καίει
και τα σάπια καταλεί!,
ο εμπρηστής, όχι δε φταίει,
μα η πατρίδα τον φιλεί…

26 Όλοι οι ήρωες του «Αγνώστου»
άμοιροι ήσαν και φτωχοί
που καθέναν ο υπουργός του
έστελνε να σκοτωθεί

27 για να μένει εκείνος σώος
κι απ΄τις σάρκες τους να ζει
σαν αυτός να ΄ναι αθώος
ή αυτοί να ΄ταν χαζοί.

28 Για να βγαίνουν βουλευτήδες
Άκηδες βλητοκουτοί
και να πνίγουν Παπουτσήδες
τις Σαμίνες με κουπί.

29 Οι ήρωες –όχι!-δε χαθήκαν
για να κλέβει ο βουλευτής
κι ο υπουργός να ΄χει για προίκα
θησαυρούς ολοζωής.

30 Και «αυτή ΄ναι η Ελλάδα»
όποιος πει πρωθυπουργός,
δεν του πρέπει μες στη ΓΑΔΑ
και δοχείο ναν΄ νυκτός;


31 Ω! Γενναίοι κουκουλοφόροι!
Η φιλτάτη μας πατρίς
της Βουλής δεν είναι οι χώροι,
μα όπου είστε, είναι, εσείς!




32 Από εσάς, αν είναι να ΄λθει
θα ΄λθει πάλι η λευτεριά
που ο Πολιτικός εβάλθη
ν’ ανταλλάξει με σκλαβιά.

33 Εις εσάς χτυπάει κλεισμένη
της πατρίδος η καρδιά
κι από σας μόνο προσμένει
όπως τότε ελευθεριά.

34 Και ο Ευρωπαίος κυττάει
τον αγώνα τον ιερό
τους δυνάστες σας ρωτάει:
«θε΄τε ν΄αναλάβω εγώ;»

35 Απ΄τις μαύρες σας κουκούλες
πίσω εκρύφθη η λευθεριά
όπως μέσα σε σακκούλες
να μη σβυούνε τα κεριά.

36 Μα κεριού δεν είναι αχτίδα
ό,τι πίσω έχετε εκεί-
μόνον είναι θρυαλλίδα
βόμβας πλούτου φονική.

37 Κι ανυπόμονα το χέρι
που τηνε κρατεί κοιτά
καθώς βιάζεται να φέρει
εις στους σκλάβους τη χαρά.

38 Κάψτε πύργους, κάψτε κάστρα,
Βουλής κτίριο κάψτε αισχρής-
στείλτε μήνυμα προς τ΄άστρα
ότι φέγγετε κι εσείς.

39 Ρίξτε πλούτια υψωμένα
ως της φτώχειας το λαιμό!
Ρίξτε ονόματα πρησμένα
από Χρήμα και Καιρό!

40 Σπάστε! Κάψετε! Ρημάξτε!
Κι ό,τι θένε, όποιοι, ας πουν:
Σας τρομάζουνε; Τρομάξτε!
Σας ζημιώνουν; Να χαθούν!

41 Και μη σκέψη γεννηθεί σας
πως χαλάτε ξένο βιος:
όλη η πλάση είναι δική σας
μιας και βγήκατε στο φως.

42 Κάτω οι πατρίδες όπου
βλέπουν μόνο ένα παιδί
και κάθε άλλο, όποιου τόπου,
το αφήνουν να χαθεί.

43 Θάνατος στα έθνη εκείνα
τέκνα ανάξια που γεννούν
και ποδοπατούν τα κρίνα
και τσουκνίδες καλλιεργούν.

44 Κάτω ως ρίχτει ΄λάφι λιόντας
ρίξτε κάστρα ανίερα
για του έθνους πολεμώντας
τα σεπτά και τα ιερά.

45 Τέτοιο κράτος ας πεθάνει
τέτοιο κράτος ας χαθεί
όπου εννιά η κακία κάνει
και μια κάνει η αρετή.

46 Στους λαούς τους τέτοιους πρέπει
χαλασμός και συφορά,
χαλασμός αφού τους τέρπει
και φιλούν τη συφορά.

47 Δεν αξίζει για να ζήσει
ένα κράτος σαν αυτό
που ρεμούλα και μπαξίσι
παίζουν μέσα του κρυφτό.

48 Με μολότωφ και σφεντόνα
θα ΄ρθει πάλι ξαστεριά-
με παιδιά που στον αγώνα
πολεμάνε σα θεριά.



49 Και πατρίδα φκιάστε νέα
που η χαρά του καθενού
να ΄ναι τ΄ άλλου η παρέα
και οι δυο τους τ΄ ουρανού.

50 Και μια φτιάχτε νια πατρίδα
να ΄ναι μάνα για ολουνούς,
καρπισμένη να ΄ν΄ η ελπίδα
κι άνθος της να είναι ο νους.

51 Και «εκπρόσωποι» να λείψουν
με την πέτρινη ματιά
που κοιτούν κάθε να κρύψουν
των πατρώνων τους βρωμιά.

52 Από σας μόνο η Ελλάδα
θα ΄δει πάλι προκοπή
απ΄των βουλευτών της πρώτα
την κλεψιά αν αποκοπεί....

53 Άγνωστοι Άγνωστον εκάψαν.
Δε σας λέει αυτό, μιαροί,
φωτιά αυτοί πως δεν ανάψαν
μα μνημόσυνου κερί;

54 Υψηλό ό,τι συμβολίζει
του Αγνώστου το ιερό
των νεαρών δεν το βρωμίζει
η ορμή, όσον καιρό.

55 Οι «άγνωστοι» τις ευλογίες
παίρνουν των παλληκαριών
που τιμήσαν τις αξίες
των προγονικών γενιών.

56 Ω Σεμνοί κουκουλοφόροι!
Ω! Σεπτοί καταστροφείς!
Οδηγοί σεις πρωτοπόροι
για τα φώτα της Αυγής!

57 Που εκάψατε θυμώνουν
κάτι κάδους σκουπιδιών
και ουρλιάζοντας ομώνουν
να σας κάνουν σκιες σκιων.

58 Μα οπλισμένοι με άγιο θάρρος
και με όπλα παιδικά
ο σοφός σεις είστε ο φάρος
που φωτίζει ιδανικά.

59 Κι αυτοί αξίζει να χαθούνε
απ΄ το πρόσωπο της γης-
μες στη μαύρης γης να μπούνε
πάλι φως μη δουν αυγής.


60 Όμως μέσα εις της ψυχής μου
το βαρύν ανασασμό
που ακλουθάει της ζωής μου
τον ερχόμενο χαμό,

61 κλαίω τους χωροφυλάκους
που ανίδεος υπουργός
τους ωθεί μέσα σε λάκκους-
τάχα εκεί πως ειν΄ εχθρός.

62 Ειν΄αδέρφια μου και κείνα!
Τα φτωχά μου! Τα καλά!
Που η ανέχεια και η πείνα
μες στις φλέβες τους κυλά.

63 Και αυτό αξιοποιώντας
ο υπουργός τους προσπαθεί
«παρανόμους» δημιουργώντας
μ΄αυτούς σκάλα ν΄ ανεβεί.

64 Και τους βάζει να χτυπούνε
αδερφό και αδερφή
ώστε εκείνοι να πονούνε
και να καλοζούν αυτοί.

65 Ναι! Εγώ! Πονώ για κείνους!
Γιατί κάποτε κι εγώ
μέλος ήμουν ενός σμήνους
που με κράταγε βουβό.

66 Τώρα σεις αυτούς κρατάτε
με τα μάτια ολοκλειστά
που δε θα ΄χε γης να πάτε
αν τα είχανε ανοιχτά.


67 Ω! Απαίσιοι «πρεπολόγοι»!
Ω! Αχρείοι μαστροποί!
Σας αξίζουν τόσοι ψόγοι
όσοι αίνοι στην ντροπή!


68 Στων αγώνων τ΄ανηφόρι
που στην πρόοδο τραβά
οι έλληνες κουκουλοφόροι
βλέπουν πάντα καθαρά.

69 Ω Σεμνοί κουκουλοφόροι!
Ω! Σεπτοί καταστροφείς!
Οδηγοί είστε πρωτοπόροι
για τα φώτα της Αυγής!

70 Οδηγείστε! Οδηγείστε!
Και σας ακλουθάμε εμείς!
Ιχνηλάτες άξιοι είστε
της Χαμένης Μας Τιμής!


71 Το αίμα σας, πυρρό που στάζει,
και γι Αυτήν έχει χυθεί,
η Παιδεία το κοιτάζει
απ΄ το βάθρο Της σβυστή.

72 Χάμου απ΄ της Βουλής ριγμένη
την κερδόσκοπη βουλή,
την πνοή σας περιμένει
να πετάξει σαν πουλί.

73 Σας φωνάζουνε βεβήλους
για σκοπιά που ΄χει καεί-
αλλ΄ αυτοί ρίχνουν στους σκύλους
άγια κι όσια για φαϊ.

74 Κι οι «σκοπιές» που εκείνοι χτίζουν
βεβηλώνουν συνεχώς
με το πλούσιο που σκορπίζουν
μαύρο κι άδικο ένα φως.

75 Κι αυτοί σήμερα φωνάζουν
για βεβήλωση ιερών,
που ανεμόμυλοι φαντάζουν
να ΄ναι όλων των καιρών.

76 Κι ο πρωθυπουργός λυσσάει
απ την Εσπερία μακριά
και παλιά αναμασάει
και τη μέρα λέει νυχτιά.

77 Και η ίδια η Ευρώπη
δίνοντας λεφτά με ουρά:
«Φέουδό μου όλοι οι τόποι»
υλακτιάει με χαρά.

78 Α! Ευρώπη! Λίγα θα ΄ναι
και για σένα τα ψωμιά-
οι ασιάτες ξεκινάνε
να σε θάψουν με κορμιά.


79 Τρεις «μεγάλες» οικογένειες
που το χρήμα δεν ψηφούν
στου λαού πατούν τις έγνιες
πιο «ψηλά» για ν΄ανεβούν.

80 Και με οικογενειοκρατία,
και με μπράβων της τον κλοιο
της Βουλής η Αλητεία
το λαό τρομάζει πλιο.

81 Κι ως σε κάτοπτρο αντικρύζει
τη θωριά της την αισχρή,
εσάς αληταριό βαφτίζει
και φασίστες θεωρεί.

82 Και με τον κουκουλοφόρο
τα ΄χουν οι πολιτικοί
που του κλέβουν μες στον ντόρο
και τα τρώνε παρεκεί.



83 Αλλ΄ αυτός με μια σφεντόνα
τα όσα κτήνη αψηφά
και με αλύγιστο το γόνα
ν΄ ανθρωπίσουν τους ζητά.

84 Και βοηθό έχει παρέκει
του λαού το αγνό λεφούσι
που αν κι ακόμα άπραγο στέκει
μα το τρέμουνε οι πλούσ’οι..

85 Οι χαφιέδες ενάντιά του
κοάζουνε των καναλιών,
αναμέσον με δεινά του
φορτωμένων κουταλών.

86 Και βοούν κοντυλοφόροι
με χρυσάφι πληρωτοί
ότι οι κουκουλοφόροι
για τη χώρα ειναι ντροπή.

87 Και συφέρο αυτοί που έχουν
να ΄χει ο λαός ζυγό,
στα «παράθυρα» όλο τρέχουν
κι άλλα λεν απ΄ ό,τι εγώ.

88 Και ιμάτια ξεσκιούνε
για κουκούλες σαν ακούν,
και ευρώ χίλια τσιμπούνε
κάθε λέξη που θα πουν.

89 Και αλήτες τους βαφτίζουν
και τους λεν φασισταριό
όσους νεαρούς λογχίζουν
της δουλείας το θεριό.

90 Και καλά γραββατωμένοι
και τα μάλα κορδωτοί
σκνίπα γίνονται-οι καϋμένοι!-
με ανοησίας πιοτί.

91 Μα τους προσπερνάς σύ όλους
και τα τέτοια τ΄ αγνοείς-
Συ μακριά είσαι από δόλους
και διαθέσεις χαμερπείς.

92 Τους σκυμμένους ξεντροπιάζεις,
τους δοτούς ταρακουνάς,
τους φασίστες ξεμπροστιάζεις
και τους δείχνεις και σε μας.

93 Κι αιστανόμαστε ευφροσύνη
σα σε βλέπουμε μπροστά
στον αγώνα να μας δίνει
όσα, όποιος μας χρωστά.

94 Για όσους ζουν αναγκεμένοι
στων μεγάλων την κλεψιά,
και στης ζήσης είναι ξένοι
τη γλυκάδα την αψιά,

95 για όσους είν΄ πληγές γεμάτοι
στην καρδιά και στην ψυχή
και γι αυτούς να τους δει μάτι
δεν υπάρχει, ούτε ευχή-

96 για κεινούς που ούτε να δούνε
μέρα ελπίζουνε καλή
και συμπόνιας δεν τρυγούνε
ψεύτικο έστω ένα φιλί,

97 για όσους αίμα τους κι ιδρώτας
των πλουσίων είναι σοδειά
και παρά δε ζουν μετρώντας
μα όλο αναπαραδιά,

98 για κεινούς που να δουλέψουν
θέλουν, κι άνεργοι όλο ζουν,
και που μόνο σα θα κλέψουν
την ημέρα τους περνούν,

99 γι αυτούς οι κουκουλοφόροι
φίλοι είναι κι αδερφοί
και σαν του ματιού έχουν κόρη
την αγνή τους τη μορφή.

100 Γι αυτούς οι κουκουλοφόροι
ειν΄ μαχαίρι κοφτερό
κι είναι σάρισα και δόρυ
και πιοτό φαρμακερό,

101 όπου σφάζει και τρυπάει
και δλητήριο κερνά
και ο πλούσιος μαρτυράει
κι ό,τι έφαγε ξερνά.

102 Κι από κείνους καρτεράνε
οι φτωχοί το γδικιωμό
και των τόσων προσδοκάνε
των βασάνων τους σωσμό.



103 Ω! Γενναίοι κουκουλοφόροι!
Η φιλτάτη μας πατρίς
της Βουλής δεν είναι οι χώροι
μα όπου είστε είναι εσείς.


104 Και μη σκέψη γεννηθεί σας
πως χαλάτε ξένο βιος:
όλη η πλάση είναι δική σας
μιας και βγήκατε στο φως.

-----

Anonymous said...

Ο ΥΜΝΟΣ ΤΩΝ

ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΩΝ


1 Με αητού ψυχή και θώρι
και μ΄ απλή κι αγνή καρδιά
μόνον οι κουκουλοφόροι
βλέπουν γύρω καθαρά.

2 Κι ενώ οι άλλοι λεν τι «πρέπει»
και πια παύουν-και σιωπούν,
οι κουκουλοφόροι έπη
γράφουν, δίχως να μιλούν.

3 Όταν καίνε τις σημαίες
και του «Αγνώστου» τη σκοπιά
πλαστουργούν σκιερές αλέες
να βαδίσει η Ανθρωπιά.

4 Κι ας φωνάζουν οι αχρείοι
ελληνίδος όπου γης,
και καθείς ας επισείει
απειλές λογής λογής

5 για τους νέους,που «βεβηλώνουν»,
όπως όλοι λεν αυτοί
τα ιερά, όταν ξηλώνουν
ό,τι πρέπει να χαθεί.

6 Κι αν εκάη μια σημαία
χίλιες καιν οι βουλευτές
βίλλα φτιάχνοντας μια νέα
με λεφτά από τις κλεψιές.

7 Κι άλλες χίλιες ο καθένας
υπουργός, πολιτευτής,
κομματόσκυλο, ή ένας
κρατικός αρχιληστής,

8 όταν κλέβει απ΄του Δημόσιου
τον φτωχό τον κορβανά
ιερό δίχως και όσιο
κάτι να τον σταματά.

9 Κι όποιον κλέφτει, τονε στέλνουν,
όχι για τη φυλακή,
μα στο σπίτι τον πηγαίνουν
να τα φάει ήσυχα ΄κει.


10 Όμως όταν χαλαστούνε
μια καρέκλα, ένα σκαμνί,
οι ληστές αυτοί βοούνε
για την αβαρία αυτή.

11 Κι όλοι ενώ είναι πνιγμένοι
στα κλεμμένα τους λεφτά
στο ρεφραίν καθείς τους μένει:
«ποιος θα τα πληρώσει αυτά;»


12 Ω! Μιαροί! Ο κουκουλοφόρος
δεν μιαίνει τα ιερά:
των ηρώων μαντατοφόρος
νέα σάς φέρνει τρομερά.

13 Ένα αγώνα φέρνει νέον
στην πανάθλιά σας γη
και σας λέει: «ξεχάστε πλέον
όσα κάνατε όλοι πριν».

14 Κι οι μολότωφ θε΄ ν΄ ανάψουν
μια τρανή τώρα φωτιά
και συθέμελα θα κάψουν
όσα σάπια και παλιά.

15 Κι οι κουκουλοφόροι δίνουν
σάρκα στ΄όνειρο κι οστά
κι όλα πίσω τους τ΄αφήνουν
και τραβούν γοργά μπροστά.


16 Απ΄τα βάθη των αιώνων
οι ήρωές μας τους θωρούν
και θερμά μ΄ευχές τους ραίνουν
και μ΄ευλόγια όση μπορούν.




17 Κι αν εζούσανε και τώρα,
θα διαδήλωναν μαζί,
με κεινούς όπου η χώρα
θέλουν λεύτερα να ζει.

18 Κι αν υπήρχανε, οι ίδιοι
πρώτοι θα ΄βαζαν φωτιά,
κι άλλη μια στις που ΄χουν ήδη
έτσι παίρνοντας πρωτιά.

19 Ω! Αν εζούσαν οι καλοί μου
θα ΄χανε ξεσηκωθεί
κι όλοι οι άθλιοι του Μαξίμου
θα ΄χανε όλοι τους χαθεί.

20 Δε σκοτώθηκαν εκείνοι
για να οργιάζει η διαφθορά
για ν΄ ανθούν μαφιόζων κτήνη
και να καίει η αγορά΄

21 Τα παιδιά μας για να βγαίνουν
κούτσουρα από τα σχολειά,
και πάντα άνεργα να μένουν
κι ας γυρεύουνε δουλειά

22 κι οι εργάτες μες στους δρόμους
αρρωσταίνοντας να σβυουν,
να τους λένε παρανόμους
αν πεινώντας απεργούν,

23 Ο αλλοπρόσαλλος ο «θείος»
τρισεκατομμύρια να ΄χει
ο λαός ενώ αισίως
για ευρώ ένα δίνει μάχη

24 και αβίωτος να ΄ν΄ο βίος
σε παιδάκια τρυφερά
και να δυστυχεί αισίως
κάθε μια νοικοκυρά.




25 Φλόγα που τα βρώμια καίει
και τα σάπια καταλεί!,
ο εμπρηστής, όχι δε φταίει,
μα η πατρίδα τον φιλεί…

26 Όλοι οι ήρωες του «Αγνώστου»
άμοιροι ήσαν και φτωχοί
που καθέναν ο υπουργός του
έστελνε να σκοτωθεί

27 για να μένει εκείνος σώος
κι απ΄τις σάρκες τους να ζει
σαν αυτός να ΄ναι αθώος
ή αυτοί να ΄ταν χαζοί.

28 Για να βγαίνουν βουλευτήδες
Άκηδες βλητοκουτοί
και να πνίγουν Παπουτσήδες
τις Σαμίνες με κουπί.

29 Οι ήρωες –όχι!-δε χαθήκαν
για να κλέβει ο βουλευτής
κι ο υπουργός να ΄χει για προίκα
θησαυρούς ολοζωής.

30 Και «αυτή ΄ναι η Ελλάδα»
όποιος πει πρωθυπουργός,
δεν του πρέπει μες στη ΓΑΔΑ
και δοχείο ναν΄ νυκτός;


31 Ω! Γενναίοι κουκουλοφόροι!
Η φιλτάτη μας πατρίς
της Βουλής δεν είναι οι χώροι,
μα όπου είστε, είναι, εσείς!




32 Από εσάς, αν είναι να ΄λθει
θα ΄λθει πάλι η λευτεριά
που ο Πολιτικός εβάλθη
ν’ ανταλλάξει με σκλαβιά.

33 Εις εσάς χτυπάει κλεισμένη
της πατρίδος η καρδιά
κι από σας μόνο προσμένει
όπως τότε ελευθεριά.

34 Και ο Ευρωπαίος κυττάει
τον αγώνα τον ιερό
τους δυνάστες σας ρωτάει:
«θε΄τε ν΄αναλάβω εγώ;»

35 Απ΄τις μαύρες σας κουκούλες
πίσω εκρύφθη η λευθεριά
όπως μέσα σε σακκούλες
να μη σβυούνε τα κεριά.

36 Μα κεριού δεν είναι αχτίδα
ό,τι πίσω έχετε εκεί-
μόνον είναι θρυαλλίδα
βόμβας πλούτου φονική.

37 Κι ανυπόμονα το χέρι
που τηνε κρατεί κοιτά
καθώς βιάζεται να φέρει
εις στους σκλάβους τη χαρά.

38 Κάψτε πύργους, κάψτε κάστρα,
Βουλής κτίριο κάψτε αισχρής-
στείλτε μήνυμα προς τ΄άστρα
ότι φέγγετε κι εσείς.

39 Ρίξτε πλούτια υψωμένα
ως της φτώχειας το λαιμό!
Ρίξτε ονόματα πρησμένα
από Χρήμα και Καιρό!

40 Σπάστε! Κάψετε! Ρημάξτε!
Κι ό,τι θένε, όποιοι, ας πουν:
Σας τρομάζουνε; Τρομάξτε!
Σας ζημιώνουν; Να χαθούν!

41 Και μη σκέψη γεννηθεί σας
πως χαλάτε ξένο βιος:
όλη η πλάση είναι δική σας
μιας και βγήκατε στο φως.

42 Κάτω οι πατρίδες όπου
βλέπουν μόνο ένα παιδί
και κάθε άλλο, όποιου τόπου,
το αφήνουν να χαθεί.

43 Θάνατος στα έθνη εκείνα
τέκνα ανάξια που γεννούν
και ποδοπατούν τα κρίνα
και τσουκνίδες καλλιεργούν.

44 Κάτω ως ρίχτει ΄λάφι λιόντας
ρίξτε κάστρα ανίερα
για του έθνους πολεμώντας
τα σεπτά και τα ιερά.

45 Τέτοιο κράτος ας πεθάνει
τέτοιο κράτος ας χαθεί
όπου εννιά η κακία κάνει
και μια κάνει η αρετή.

46 Στους λαούς τους τέτοιους πρέπει
χαλασμός και συφορά,
χαλασμός αφού τους τέρπει
και φιλούν τη συφορά.

47 Δεν αξίζει για να ζήσει
ένα κράτος σαν αυτό
που ρεμούλα και μπαξίσι
παίζουν μέσα του κρυφτό.

48 Με μολότωφ και σφεντόνα
θα ΄ρθει πάλι ξαστεριά-
με παιδιά που στον αγώνα
πολεμάνε σα θεριά.



49 Και πατρίδα φκιάστε νέα
που η χαρά του καθενού
να ΄ναι τ΄ άλλου η παρέα
και οι δυο τους τ΄ ουρανού.

50 Και μια φτιάχτε νια πατρίδα
να ΄ναι μάνα για ολουνούς,
καρπισμένη να ΄ν΄ η ελπίδα
κι άνθος της να είναι ο νους.

51 Και «εκπρόσωποι» να λείψουν
με την πέτρινη ματιά
που κοιτούν κάθε να κρύψουν
των πατρώνων τους βρωμιά.

52 Από σας μόνο η Ελλάδα
θα ΄δει πάλι προκοπή
απ΄των βουλευτών της πρώτα
την κλεψιά αν αποκοπεί....

53 Άγνωστοι Άγνωστον εκάψαν.
Δε σας λέει αυτό, μιαροί,
φωτιά αυτοί πως δεν ανάψαν
μα μνημόσυνου κερί;

54 Υψηλό ό,τι συμβολίζει
του Αγνώστου το ιερό
των νεαρών δεν το βρωμίζει
η ορμή, όσον καιρό.

55 Οι «άγνωστοι» τις ευλογίες
παίρνουν των παλληκαριών
που τιμήσαν τις αξίες
των προγονικών γενιών.

56 Ω Σεμνοί κουκουλοφόροι!
Ω! Σεπτοί καταστροφείς!
Οδηγοί σεις πρωτοπόροι
για τα φώτα της Αυγής!

57 Που εκάψατε θυμώνουν
κάτι κάδους σκουπιδιών
και ουρλιάζοντας ομώνουν
να σας κάνουν σκιες σκιων.

58 Μα οπλισμένοι με άγιο θάρρος
και με όπλα παιδικά
ο σοφός σεις είστε ο φάρος
που φωτίζει ιδανικά.

59 Κι αυτοί αξίζει να χαθούνε
απ΄ το πρόσωπο της γης-
μες στη μαύρης γης να μπούνε
πάλι φως μη δουν αυγής.


60 Όμως μέσα εις της ψυχής μου
το βαρύν ανασασμό
που ακλουθάει της ζωής μου
τον ερχόμενο χαμό,

61 κλαίω τους χωροφυλάκους
που ανίδεος υπουργός
τους ωθεί μέσα σε λάκκους-
τάχα εκεί πως ειν΄ εχθρός.

62 Ειν΄αδέρφια μου και κείνα!
Τα φτωχά μου! Τα καλά!
Που η ανέχεια και η πείνα
μες στις φλέβες τους κυλά.

63 Και αυτό αξιοποιώντας
ο υπουργός τους προσπαθεί
«παρανόμους» δημιουργώντας
μ΄αυτούς σκάλα ν΄ ανεβεί.

64 Και τους βάζει να χτυπούνε
αδερφό και αδερφή
ώστε εκείνοι να πονούνε
και να καλοζούν αυτοί.

65 Ναι! Εγώ! Πονώ για κείνους!
Γιατί κάποτε κι εγώ
μέλος ήμουν ενός σμήνους
που με κράταγε βουβό.

66 Τώρα σεις αυτούς κρατάτε
με τα μάτια ολοκλειστά
που δε θα ΄χε γης να πάτε
αν τα είχανε ανοιχτά.


67 Ω! Απαίσιοι «πρεπολόγοι»!
Ω! Αχρείοι μαστροποί!
Σας αξίζουν τόσοι ψόγοι
όσοι αίνοι στην ντροπή!


68 Στων αγώνων τ΄ανηφόρι
που στην πρόοδο τραβά
οι έλληνες κουκουλοφόροι
βλέπουν πάντα καθαρά.

69 Ω Σεμνοί κουκουλοφόροι!
Ω! Σεπτοί καταστροφείς!
Οδηγοί είστε πρωτοπόροι
για τα φώτα της Αυγής!

70 Οδηγείστε! Οδηγείστε!
Και σας ακλουθάμε εμείς!
Ιχνηλάτες άξιοι είστε
της Χαμένης Μας Τιμής!


71 Το αίμα σας, πυρρό που στάζει,
και γι Αυτήν έχει χυθεί,
η Παιδεία το κοιτάζει
απ΄ το βάθρο Της σβυστή.

72 Χάμου απ΄ της Βουλής ριγμένη
την κερδόσκοπη βουλή,
την πνοή σας περιμένει
να πετάξει σαν πουλί.

73 Σας φωνάζουνε βεβήλους
για σκοπιά που ΄χει καεί-
αλλ΄ αυτοί ρίχνουν στους σκύλους
άγια κι όσια για φαϊ.

74 Κι οι «σκοπιές» που εκείνοι χτίζουν
βεβηλώνουν συνεχώς
με το πλούσιο που σκορπίζουν
μαύρο κι άδικο ένα φως.

75 Κι αυτοί σήμερα φωνάζουν
για βεβήλωση ιερών,
που ανεμόμυλοι φαντάζουν
να ΄ναι όλων των καιρών.

76 Κι ο πρωθυπουργός λυσσάει
απ την Εσπερία μακριά
και παλιά αναμασάει
και τη μέρα λέει νυχτιά.

77 Και η ίδια η Ευρώπη
δίνοντας λεφτά με ουρά:
«Φέουδό μου όλοι οι τόποι»
υλακτιάει με χαρά.

78 Α! Ευρώπη! Λίγα θα ΄ναι
και για σένα τα ψωμιά-
οι ασιάτες ξεκινάνε
να σε θάψουν με κορμιά.


79 Τρεις «μεγάλες» οικογένειες
που το χρήμα δεν ψηφούν
στου λαού πατούν τις έγνιες
πιο «ψηλά» για ν΄ανεβούν.

80 Και με οικογενειοκρατία,
και με μπράβων της τον κλοιο
της Βουλής η Αλητεία
το λαό τρομάζει πλιο.

81 Κι ως σε κάτοπτρο αντικρύζει
τη θωριά της την αισχρή,
εσάς αληταριό βαφτίζει
και φασίστες θεωρεί.

82 Και με τον κουκουλοφόρο
τα ΄χουν οι πολιτικοί
που του κλέβουν μες στον ντόρο
και τα τρώνε παρεκεί.



83 Αλλ΄ αυτός με μια σφεντόνα
τα όσα κτήνη αψηφά
και με αλύγιστο το γόνα
ν΄ ανθρωπίσουν τους ζητά.

84 Και βοηθό έχει παρέκει
του λαού το αγνό λεφούσι
που αν κι ακόμα άπραγο στέκει
μα το τρέμουνε οι πλούσ’οι..

85 Οι χαφιέδες ενάντιά του
κοάζουνε των καναλιών,
αναμέσον με δεινά του
φορτωμένων κουταλών.

86 Και βοούν κοντυλοφόροι
με χρυσάφι πληρωτοί
ότι οι κουκουλοφόροι
για τη χώρα ειναι ντροπή.

87 Και συφέρο αυτοί που έχουν
να ΄χει ο λαός ζυγό,
στα «παράθυρα» όλο τρέχουν
κι άλλα λεν απ΄ ό,τι εγώ.

88 Και ιμάτια ξεσκιούνε
για κουκούλες σαν ακούν,
και ευρώ χίλια τσιμπούνε
κάθε λέξη που θα πουν.

89 Και αλήτες τους βαφτίζουν
και τους λεν φασισταριό
όσους νεαρούς λογχίζουν
της δουλείας το θεριό.

90 Και καλά γραββατωμένοι
και τα μάλα κορδωτοί
σκνίπα γίνονται-οι καϋμένοι!-
με ανοησίας πιοτί.

91 Μα τους προσπερνάς σύ όλους
και τα τέτοια τ΄ αγνοείς-
Συ μακριά είσαι από δόλους
και διαθέσεις χαμερπείς.

92 Τους σκυμμένους ξεντροπιάζεις,
τους δοτούς ταρακουνάς,
τους φασίστες ξεμπροστιάζεις
και τους δείχνεις και σε μας.

93 Κι αιστανόμαστε ευφροσύνη
σα σε βλέπουμε μπροστά
στον αγώνα να μας δίνει
όσα, όποιος μας χρωστά.

94 Για όσους ζουν αναγκεμένοι
στων μεγάλων την κλεψιά,
και στης ζήσης είναι ξένοι
τη γλυκάδα την αψιά,

95 για όσους είν΄ πληγές γεμάτοι
στην καρδιά και στην ψυχή
και γι αυτούς να τους δει μάτι
δεν υπάρχει, ούτε ευχή-

96 για κεινούς που ούτε να δούνε
μέρα ελπίζουνε καλή
και συμπόνιας δεν τρυγούνε
ψεύτικο έστω ένα φιλί,

97 για όσους αίμα τους κι ιδρώτας
των πλουσίων είναι σοδειά
και παρά δε ζουν μετρώντας
μα όλο αναπαραδιά,

98 για κεινούς που να δουλέψουν
θέλουν, κι άνεργοι όλο ζουν,
και που μόνο σα θα κλέψουν
την ημέρα τους περνούν,

99 γι αυτούς οι κουκουλοφόροι
φίλοι είναι κι αδερφοί
και σαν του ματιού έχουν κόρη
την αγνή τους τη μορφή.

100 Γι αυτούς οι κουκουλοφόροι
ειν΄ μαχαίρι κοφτερό
κι είναι σάρισα και δόρυ
και πιοτό φαρμακερό,

101 όπου σφάζει και τρυπάει
και δλητήριο κερνά
και ο πλούσιος μαρτυράει
κι ό,τι έφαγε ξερνά.

102 Κι από κείνους καρτεράνε
οι φτωχοί το γδικιωμό
και των τόσων προσδοκάνε
των βασάνων τους σωσμό.



103 Ω! Γενναίοι κουκουλοφόροι!
Η φιλτάτη μας πατρίς
της Βουλής δεν είναι οι χώροι
μα όπου είστε είναι εσείς.


104 Και μη σκέψη γεννηθεί σας
πως χαλάτε ξένο βιος:
όλη η πλάση είναι δική σας
μιας και βγήκατε στο φως.

-----