Tuesday, January 30, 2007

Eθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, η κ. Δρούζα, και το νέο Nερό του Kαματερού

Προφανώς ο πρόεδρος της EΡT κ. Παναγόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Xουλιάρας δεν ενοχλούνται από τις εκπομπές της κ. Δρούζα όπως εκείνες με τα UFO ή «πώς θα γίνει ο σκύλος μας ο επόμενος σταρ του Χόλυγουντ».

Γιατί να ενοχλούνται άλλωστε. Mήπως αυτοί την πληρώνουν; Ο πρόεδρος της ΕΡΤ ξοδεύει τα χρήματα του ‘Ελληνα φορολογούμενου για να χρηματοδοτεί μία ακριβή εκπομπή χαμηλής αισθητικής και παρεπιπτόντως χαμηλής ακροαματικότητας.

H στάση τους απέναντι στη κριτική που έχουν δεχθεί από τους δημοσιογράφους που κάνουν τηλεοπτική κριτική, δείχνει όχι μόνο την αναισθησία τους απέναντι στην άχρηστη κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, αλλά και την ανύπαρκτη αισθητική τους. Ίσως αν υπήρχε ένα Eθνικό Συμβούλιο Kακογουστιάς να τους είχε παραπέμψει.

Υπάρχει όμως το Eθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο το οποίο οφείλει εν πάσει περιπτώσει να επιληφθεί των εκπομπών τις ανεκδιήγητης κ. Δρούζα που έχει βαλθεί να μετατρέψει το χυμό από τα φύλλα της ελιάς στο νέο νερό του Kαματερού.

Αντιλαμβάνομαι την αδυναμία της κ. Δρούζα να αντιληφθεί τι της είπαν τηλεφωνικά στην εκπομπή της οι καθηγητές ιατρικής κ. Kρεμαστινός και κ. Γερουλάνος, καθώς επίσης και ο καλεσμένος της, διδάκτωρ της ιατρικής κ. Σπαντιδέας.

Θα απαιτούσε μία στοιχειώδη ευφυΐα να καταλάβει πώς πραγματοποιείται η επιστημονική έρευνα και πως πιστοποιούνται τα αποτελέσματα.

Θα απαιτούσε μία στοιχειώδη παιδεία για να αντιληφθεί πως ένα μόνο περιστατικό δεν μπορεί να γενικεύεται σε ένα συμπέρασμα, και τι είναι το φαινόμενο placebo.

Θα απαιτούσε μία στοιχειώδη ευαισθησία το να αντιληφθεί πως η αλόγιστη κατανάλωση του περίφημου χυμού των φύλλων της ελιάς μπορεί να είναι μέχρι και επιβλαβής για τον ασθενή, αν και το εξήγησε απλά ο καθηγητής κ. Γερουλάνος.

Προφανώς η κ. Δρούζα στερείται ευφυΐας, παιδείας και ευαισθησίας.

Tο να εκμεταλλεύεται τον πόνο και την αγωνία των αρρώστων και των συγγενών τους δείχνει ότι στερείται στοιχειώδους δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Kαι σε ιδιωτικό κανάλι να εργαζόταν η κ. Δρούζα το Eθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα όφειλε να ζητήσει τις κασέτες και να αντιμετωπίσει το θέμα. Eδώ επιτέλους πρόκειται για την Δημόσια Tηλεόραση. Yπάρχουν ευθύνες του Yπουργού Eπικρατείας και πολιτικού προϊσταμένου του κ. Ρουσόπουλου σε ένα θέμα που επιτέλους άπτεται της δημόσιας υγείας.

Πότε θα σταματήσει η νέα ιστορία και υστερία ενός νέου "νερού του Kαματερού"; Tι λέει επ' αυτού ο Υπουργός κ. Ρουσόπουλος; Tι λέει το Eθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης; Tι λέει ο Πρόεδρος της EΡT;

(Αν ενδιαφέρστε να ρωτήσετε μπορείτε να στείλετε e-mail, όπως έκανα και εγώ στις πιο κάτω διευθύνσεις:

- Eθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο - ncrtv@otenet.gr

- Υπουργός κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Υπουργείο Τύπου – Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων Public.relations@minpress.gr

- Πρόεδρος ΕΡΤ κ. Χρήστος Παναγόπουλος - president@ert.gr

- Διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΤ κ. Γιώργος Χουλιάρας - ghouliaras@ert.gr

ΥΓ. Παρεπιπτόντως στη βραδυνή μετάδοση της εκπομπής – γιατί η ΕΡΤ τη μεταδίδει 2 φορές την ημέρα μη τυχόν και τη χάσουμε – διαφημίζεται η «ηλεκτρική σκούπα υδρογόνου-δύο-οξυγόνου» που «είναι καλή για την υγεία». Και πληρώνουμε την ΕΡΤ για την απίθανη αυτή εκπομπή, και σε αυτή διαφημίζονται ανεξέλεκτα τυχάρπαστα προιόντα που υπόσχονται απίθανα πράγματα στον καταναλωτή. Και συνεργός σε αυτή την απάτη είναι η δημόσια τηλεόραση.

11 comments:

Anonymous said...

Δες και τη σημερινή Ελευθεροτυπία:

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=24599644,54431964

ΕΛΙΑ... ΤΟΥ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ Επιστήμονες: Ζούμε την παράκρουση σε επίπεδο ανεξέλεγκτο

ΕΛΑΙΟΣ...

Της ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ

Νερό του Καματερού θυμίζει το θέμα των φύλλων της ελιάς, λέει στην «Ε» ο καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός, ενώ τη «θαυματουργή» προ 30ετίας πικραγγουριά θυμάται ο καθηγητής Παθολογίας Δημήτρης Ράπτης. Ιστορίες -προσθέτει ο τελευταίος- που αποδεικνύουν ότι «σε αυτή τη χώρα που ανθεί ο κομπογιαννιτισμός, ο καθένας ό,τι δηλώσει είναι».

«Οταν ένα τέτοιο θέμα, όμως, γίνει αφορμή για να μαχαιρώσει κάποιος τον αδελφό του γιατί δεν ήθελε να χορηγήσει στον τρίτο αδερφό τους χυμό από φύλλα ελιάς, τότε ζούμε την παράκρουση σε επίπεδο ανεξέλεγκτο», επισημαίνει ο Δημ. Κρεμαστινός.

Οι δύο καθηγητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν είναι οι μόνοι που... φωνάζουν για τις υπερβολές που ακούγονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε διάφορα τηλεοπτικά -κυρίως- μέσα μαζικής ενημέρωσης για τις «μαγικές» ιδιότητες των φύλλων του εθνικού μας δέντρου, της ελιάς. «Δεν μπορούμε έτσι αβασάνιστα χωρίς ανάλυση χημική να βγαίνουμε και να μιλάμε για θεραπευτικές ιδιότητες των φύλλων της ελιάς σε διάφορες ασθένειες του ανθρώπου», επισημαίνει μιλώντας στην «Ε» η Αντωνία Τριχοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής, που επί δεκαετίες ασχολείται με τις ευεργετικές ιδιότητες της ελιάς και των παραγώγων της. «Παρασύρουμε το κοινό σε πρώιμες και ανεδαφικές προσεγγίσεις, με μεγάλο κίνδυνο για αρνητικές επιπτώσεις στο μέλλον», συμπληρώνει ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας Νικόλαος Συρταράς.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός, που πρόσφατα στο Ετήσιο Διεθνές Καρδιολογικό Συνέδριο ανακοίνωσε ότι η χορήγηση σε πειραματόζωα ελευροπαΐνης, μιας ουσίας που απομονώθηκε από φύλλα ελιάς, προκαλεί ελάττωση της εκτάσεως του εμφράγματος σε ποσοστό που προσεγγίζει το 70%, είχε τονίσει ότι «δεν θα πρέπει ακόμα να επιχειρηθεί η λήψη της ουσίας αυτής, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι κλινικές έρευνες». «Από τότε άρχισε και συνεχίζεται -λέει ο ίδιος- μία εκστρατεία από τα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τους τρόπους που θα πρέπει να χορηγούνται τα φύλλα ελιάς. Δεκάδες γιατροί βιολόγοι, αλλά και απλοί άνθρωποι καταθέτουν την εμπειρία τους όχι μόνον για την ωφελιμιστική δράση των φύλλων της ελιάς στις καρδιοπάθειες, αλλά και στον καρκίνο, όπως και σε διάφορες άλλες παθήσεις».

«Δεν υπάρχει πρωινή εκπομπή που επανειλημμένα να μην έχει ασχοληθεί με το θέμα», τονίζει ο καθηγητής που είδε την επιστημονική του εργασία για την ελευροπαΐνη να δημοσιεύεται στα διεθνούς φήμης ιατρικά περιοδικά «Journal of Molecular and Cellular Cardiology» και «Nutrition». «Καλούν μάλιστα και επικαλούνται μαρτυρίες απλών ανθρώπων που βεβαιώνουν ότι έγιναν καλά από διάφορες παθήσεις γιατί έπιναν ζωμό από φύλλα ελιάς».

400 μάρτυρες!

Ο ίδιος θυμάται ότι στη δίκη για το νερό του Καματερού είχαν καταθέσει περί τους 400 μάρτυρες που ορκίζονταν ότι θεραπεύθηκαν από διάφορες παθήσεις επειδή ήπιαν νερό του Καματερού. Προσθέτει δε ότι επιστημονικά, το γεγονός εξηγείται γιατί σε κάθε μελέτη δράσης οποιουδήποτε φαρμάκου δεν ωφελούνται μόνο αυτοί που παίρνουν το πραγματικό φάρμακο, αλλά και ένα ποσοστό από εκείνους που παίρνουν το εικονικό φάρμακο (placebo).

Ο Δημήτρης Ράπτης, καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μιλάει για μελέτες σε πειραματόζωα στις ΗΠΑ και την Ισπανία που διαπιστώνουν ότι το ελαικό οξύ εμποδίζει ή καταστέλλει τη δράση ενός ογκογονιδίου, το οποίο υπάρχει και στο 30% των ασθενών με καρκίνο του μαστού. «Κλινικές μελέτες ωστόσο δεν έχουν γίνει, προσθέτει. Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα του ελαιικού οξέος και κατ' επέκταση της ελιάς ή των εκχυλισμάτων των φύλλων της ελιάς στον καρκίνο και συγκεκριμένα στον καρκίνο του μαστού. Επομένως, είναι μετά βεβαιότητος πάρα πολύ νωρίς για να γίνει μία τέτοια σύσταση», τονίζει ο καθηγητής. «Ολα αυτά που ακούγονται κυρίως από τηλεοράσεως, ότι τα φύλλα ελιάς παρεμποδίζουν τον καρκίνο του προστάτη ή θεραπεύουν τον καρκίνο του μαστού είτε προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αποτελούν εικασίες που απέχουν από την πραγματικότητα έτη φωτός». Μην ξεχνάμε όμως, επισημαίνει, ότι «στην απελπισία τους άνθρωποι με κάθε μορφή καρκίνου είναι ευάλωτοι σε τέτοιες πληροφορίες, τις ακολουθούν και αυτό τις καθιστά επικίνδυνες».

Στο ίδιο σκεπτικό ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών μιλά για την ευθύνη της επιστημονικής κοινότητας σε τέτοια θέματα, αλλά και των ΜΜΕ.

«Οσο εντυπωσιακά ή όσο ελπιδοφόρα και αν είναι τα αποτελέσματα περιορισμένων μελετών, εργαστηριακών και κλινικών, η αλήθεια και η πραγματικότητα θα αναδειχθούν με το χρόνο όταν θα μπορέσει να τεκμηριωθούν και η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της χρόνιας χορήγησης. Διαφορετικά κινδυνεύουμε, για λόγους όχι πάντοτε καλοπροαίρετους, να παρασύρουμε το κοινό σε πρώιμες και ανεδαφικές προσεγγίσεις με μεγάλο κίνδυνο και αρνητικές επιπτώσεις στο μέλλον».

Επιφυλακτικότητα συνιστά και η Αντωνία Τριχοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κύρια ερευνήτρια, επικεφαλής της μελέτης EPIC (Ευρωπαϊκής Προοπτικής Ερευνας για τον Καρκίνο και τη Διατροφή). Οπωσδήποτε, τονίζει, «τα φύλλα της ελιάς έχουν πολύτιμες ουσίες, όπως η ελευροπαΐνη, η οποία όμως έχει δειχθεί να έχει αντιοξειδωτικές ικανότητες και μάλιστα κυκλοφορούν διάφορα αφεψήματα στην Ισπανία». Δεν έχουμε στα χέρια μας όμως ούτε επαρκή αποτελέσματα κλινικών μελετών ούτε προηγούμενο ιστορικό χρήσης του από τους διάφορους ανά τον κόσμο λαούς στην Εθνοφαρμακολογία (φαρμακολογία που μελετά τις παραδόσεις των λαών), εξηγεί. «Η χρήση δε που διαφημίζεται από τηλεοράσεως -της πολτοποίησης των φύλλων με τη διάλυσή τους σε νερό- συνεπάγεται τη διάσπαση των ωφέλιμων συστατικών (της ελευροπαΐνης), καθώς και στη λήψη μεγάλης ποσότητας φύλλων, που το πιο πιθανό είναι να φέρουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα». Η Αντωνία Τριχοπούλου εκφράζει τον προβληματισμό της και υπερτονίζει ότι πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα συστηματικών μελετών για να θεωρήσουμε κάτι ως πανάκεια.

Για το θέμα ο Δημήτρης Κρεμαστινός κάνει έκκληση προς το υπουργείο Υγείας, προκειμένου όπως λέει η χώρα να αποφύγει τη γελοιοποίηση όπως συνέβη με το νερό του Καματερού. «Η απραξία των υπεθύνων επί του θέματος συνιστά βαρύτατη αμέλεια. Η ελευροπαΐνη φαίνεται ότι δρα αντιοξειδωτικά δεσμεύοντας τις ελεύθερες ρίζες. Ομως ο τρόπος χορήγησης, η δοσολογία και η ωφελιμιστική δράση στον άνθρωπο αυτή τη στιγμή μελετάται».

Αυτή την απλή αλήθεια δεν θέλουν να κατανοήσουν τα ελληνικά ΜΜΕ, αναφέρει και προσθέτει: «Ομως τι φταίει ο απλός πολίτης να ταλαιπωρείται από την ανεύθυνη αυτή παραπληροφόρηση».

Νερό του Καματερού

Εμεινε στην... ιστορία από τον θόρυβο που προκλήθηκε το 1975, όταν κάποιος Γιώργος Καματερός έπεισε χιλιάδες Ελληνες ότι είχε εφεύρει ένα υγρό που θεράπευε τον καρκίνο. Πολλές εφημερίδες πρόβαλαν ακόμα και πρωτοσέλιδα τις θαυματουργές ιδιότητες του υγρού, που πήρε τον τίτλο «νερό του Καματερού». Μόνον η «Ε» κατήγγειλε την απάτη, αλλά ποιος την άκουγε... Κάποια μέρα, εμφανίστηκε στα Ν. Λιόσια με ένα βυτίο, από το οποίο προμήθευε τον κοσμάκη με το υγρό του. Μέσα στον συνωστισμό ένας άτυχος τσαλαπατήθηκε και πέθανε! Πέρασαν αρκετές εβδομάδες ώσπου να αποδειχτεί η απάτη, για να ξεχαστεί όσο γρήγορα είχε γίνει θέμα πανελλήνιο!

Anonymous said...

Και αυτό...

http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18752&m=N13&aa=2

Οι καρδιολόγοι προειδοποιούν τους ασθενείς

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ

ΑΣΤΗΡΙΚΤΕΣ έως και επικίνδυνες χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες τις απόψεις περί θεραπευτικής δράσης των φύλλων ελιάς, οι οποίες έχουν προκαλέσει υστερία. Όπως ανέφεραν καρδιολόγοι στα «ΝΕΑ», υπάρχουν αναφορές για καρδιοπαθείς που σε συνδυασμό με τη συνηθισμένη φαρμακευτική αγωγή τους κατανάλωσαν ζωμό από φύλλα ελιάς και παρουσίασαν καρδιακές ενοχλήσεις!

«Δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να επιβεβαιώνουν οποιαδήποτε επίδραση των φύλλων της ελιάς. Ακόμη και για το ελαιόλαδο χρειάστηκαν πολλές δεκαετίες για να τεκμηριωθεί ότι έχει θετική επίδραση», αναφέρει ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας κ. Παύλος Τούτουζας, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες δέχεται ερωτήματα από πολλούς ασθενείς σχετικά με τα φύλλα της ελιάς. Όπως προσθέτει, «η επιστημονική κοινότητα σε όλη την Ευρώπη ούτε καν συζητά για το θέμα αυτό. Προσωπικά αποτρέπω τους ασθενείς από την κατανάλωση των φύλλων ελιάς».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Παναγιώτης Βάρδας επισημαίνει: «Καλό θα είναι να μην αποπροσανατολιζόμαστε και να μένουμε στους παράγοντες που πράγματι συμβάλλουν στην πρόληψη των προβλημάτων υγείας, δηλαδή την αποφυγή του καπνίσματος και τον έλεγχο του διαβήτη και της παχυσαρκίας».

Sniper said...

"Προφανώς η κ. Δρούζα στερείται ευφυΐας, παιδείας και ευαισθησίας."

Δείχνετε εντυπωσιασμένος. Δεν θυμάστε ότι η κ. Δρούζα την εποχή που ήταν έγκυος περπάτησε πάνω σε αναμμένα κάρβουνα με αποτέλεσμα να γεννήσει πρόωρα και να τσακωθεί με τον τότε σύντροφό της και πατέρα του παιδιού? Τόσο ξέρει, τόσο κάνει. Η ευθύνη βρίσκεται αλλού. Σε αυτούς που της δίνουν air-time.

DeMasame Re said...

Η αλήθεια είναι ότι το έχασα αυτό το τεύχος καθ'οτι δε την παρακολουθώ ακριβώς ... Συμφωνούμε αγαπητέ απολύτως για τις ευθύνες.

funEL said...

... σας ευχόμεθα μακροημέρευση. Καλό κουράγιο επιμονή και υπομονή στο χρόνο στις κακουχίες και στις ... ενδεχόμενες μηνύσεις διώξεις (όσο απίθανες κι αν φαντάζουν αυτές)

+μαζί+

Anonymous said...

Ama baleis fulla elias sth skoypa h2o? Ti leei h Drouza?

Anonymous said...

Πετρούτσου στην Ελευθεροτυπία

ΟΝ: Περιμέναμε να δούμε αν η Αννα-Μπορώ-και-Κονομάω-Δρούζα στη χθεσινή της εκπομπή θα ένιωθε την ανάγκη να πει κάτι για το σύστριγκλο και την υστερία που δημιούργησε (όχι μόνον αυτή, για να λέμε του στραβού το δίκιο βρήκε πολλούς μιμητές) με τη θαυματουργή φραπελιά. ΖΑΠ Φευ. Κουβέντα δεν είπε. Τσιμουδιά. Κιχ. ΖΑΠ Κάθε Πέμπτη, βλέπετε, έχει διαγωνισμό μαγειρικής! ΖΑΠ Και τι μας μαγείρεψε; Σούπα με τσουκνίδες και μολόχα.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,id=60446716

ytb

Anonymous said...

Opoios exei akousei auto............*.kai sinexizei na blepei rouza kai olous autous tous....einai axios tis moiras tou.
...........*Auth h efieststi kiria se proxorimeni egumosinh ekane thn m....na perpatisei se karbouna me apotelesma thn proori genna tou pedioutis.opote bgalte ta simperasmata sas........

慢慢來 said...

婚姻挽回
感情問題
男人偷腥
網路外遇
商業徵信
信用徵信
財產徵信
新竹徵信
新竹徵信社
債務處理
女人外遇
婚姻挽回
徵信社
捉猴
海外抓姦
離婚證人
智慧財產權
尋人討債
女人外遇
抓猴
如何找徵信公司
搜證
大陸小三
台南徵信社
高雄偵探社
台南偵探社

慢慢來 said...

桃園徵信公司
雲林徵信公司
徵信社公會
徵信社尋人
徵信社工作
商業間諜
抓姦委託調查
外遇徵信社
結婚週年
第三者背景
夫妻
外遇抓姦
澎湖徵信社
豪門婚姻
貴婦
養男人
大陸徵信社
夫妻財產
澳門徵信社
淫婦
婚變
北京徵信
外遇二奶
北京徵信社
婚姻暴力
徵信達人狗仔網

慢慢來 said...

晚情徵信協會全國網
大愛徵信社
三立徵信社
離婚|離婚證人有限公司
離婚|離婚證人-高雄徵信同業工會
離婚|婚姻挽回專區
一品蒐證尋人器材網
全國女子徵信社
晚晴徵信
八大徵信社
離婚│華納徵信社
徵信社品質保障關懷協會
晚晴徵信協會全國網
溫馨法律諮詢
劈腿大剖析
全國優良婚姻挽回
法律諮詢|免費諮詢華陀
亞洲徵信總部
感情挽回全國徵信
鴻海徵信尋人免費諮詢法律諮詢
大陸抓姦二奶-法律諮詢社
三立徵信有限公司
大愛徵信社
離婚|離婚證人非凡有限公司
女人國際徵信社
中區嚴選聯合徵信網
女人國際徵信
大愛徵信有限公司-台中
婦幼徵信有限公司
女子偵探徵信團隊
離婚|外遇觀測站
法律諮詢|免費諮詢網
外遇抓猴徵信偵探社
離婚-感情挽回Q&A諮詢網
新浪私家偵探社
離婚|女人徵信社
離婚|女人私家偵探社
婚姻挽回│國際聯盟社
法律諮詢所
外遇抓姦|女人國際徵信
女子徵信社
外遇|抓姦-女子偵探全國入口網
全國優良女人徵信社