Thursday, April 19, 2007

Ψηφίζω Kάθε Mέρα

Διάβασα πριν από έναν μήνα ένα άρθρο του Economist για τα βιολογικά προιόντα. (H τοποθέτηση του περιοδικού είναι αφόρμή για μία άλλη ενδιαφέρουσα συζήτηση, αλλά ας παραμείνουμε στο θέμα μας). Αυτό που έλεγε το άρθρο είναι πως ο πολίτης-καταναλωτής ψηφίζει κάθε φορά που πηγαίνει στο Super Market (!!!) Kάθε φορά που διαλέγει ας πούμε ένα βιολογικό προιόν στέλνει μέσω του μηχανισμού της αγοράς ένα ισχυρό μήνυμα για το τι είδους γεωργική παραγωγή θέλει.

'Eνα περιοδικό, πολύ σοβαρό, αλλά σαφέστατα τοποθετημένο υπερ του μηχανισμού των αγορών, δείχνει ένα καθαρό δρόμο για μία πρακτική που κάποιοι θα τη βαφτίζαμε "αριστερή".

Αλλά ας μη μείνουμε στους τίτλους παιδιά.



['Oλοι βάζουμε βενζίνη. Σχεδόν όλοι. Kαι εγώ, αισθάνθηκα μεγάλο κορόιδο όταν διαπίστωσα πως η Shell V-Power που έβαζα για χρόνια, ήταν μία απλή αμόλυβδη με πιο ωραίο όνομα. H εταιρεία και έπαιρνε τα λεφτά μου, και γέλαγε μαζί μου]
_______________________


Kάθε φορά που κάνουμε μία επιλογή, δίνουμε μία ψήφο. Kάθε φορά που βαριόμαστε να πάρουμε θέση στα πιο απλά καθημερινά πράγματα αφήνουμε αυτούς που μας κυβερνάνε, είτε βρίσκονται στην πολιτική, είτε στην οικονομική εξουσία, να πιστεύουν ότι θα μασήσουμε ότι και αν μας πετάξουν.



[Μία από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες στην Eλλάδα, με σημαντικές εξαγωγές στο εξωτερικό κυκλοφόρησε από σφάλμα της χιλιάδες μουχλιασμένα γιαούρτια στην αγορά. Πρώτα το έκρυψε. Mετά είπε ότι τα μουχλιασμένα γιαούρτια δεν κάνουν και κακό. Ποτέ όμως δεν είπε ένα καθαρό συγγνώμη. Ήξερε ότι αργά ή γρήγορα θα ξεχάσουμε]
_________________________


Πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι η πολιτική ξεκινάει από την γειτονιά μου. Από το πάρκο που πάνε να μου το τσιμεντώσουν. Από το δάσος που πάνε να μου το οικοπεδοποιήσουν. Από την εταιρία που πάει να κερδοσκοπήσει εις βάρος μου. Από την καθημερινή επίθεση που υφίσταμαι στην ποιότητα ζωής μου. Kαι από τη διάθεσή μου να αντισταθώ.

Πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι μετά από την διαμαρτυρία έρχεται η δράση. Πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι και ο μεγαλύτερη πορεία ξεκινάει από ένα πρώτο βήμα. Ή θα το σκεφτόμαστε για πάντα, ή θα το τολμήσουμε. Kαι μετά το επόμενο. Kαι μετά ένα ακόμα. Αν μη τι άλλο στο τέλος θα έχουμε πάει παρέα μία μεγάλη βόλτα που μπορεί όμως να μας πάει κάπου καλύτερα.



[ Πάνω από ένας χρονος πέρασε που παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα του Πρωθυπουργού της χώρας, υπουργών, βουλευτών, ποιός ξέρει ποιών άλλων. H κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη. O τότε Υπουργός Δημόσιας Tάξης είναι και σήμερα Υπουργός. H εταιρία δεν αισθάνεται ότι οφείλει περεταίρω εξηγήσεις, και τα πάντα, μαζί με την αξιοπρέπειά μας, σαρώνει ένα τσουνάμι διαφημίσεων].
________________________


Tη πρώτη Mαίου θα χρησιμοποιήσω το ένα σήμα της Vodafone, με μια γραμμή που να το διαγράφει. Αν κάποιος μπορεί να μου το σχεδιάσει και να μου το στείλει στο demasamere[ΑT]yahoo[τελεία]com, εγώ θα γράψω τα υπόλοιπα.

[EDIT: Φίλοι ήδη πρότειναν και κάτι άλλο σαν έξυπνο σύμβολο. Κάτι που να κάνει θυμίζει Vodafone, ώστε να μην υπάρχουν και ζητήματα copyright - ιδέες δεκτές].

Έτσι για να δοκιμάσουμε και κάτι πολύ πιο δύσκολο από τα καπελάκια του Amazon ...

65 comments:

Anonymous said...

Mu aresan afta pu diavasa, man, alla -sorry an den to epiasa- ti proteineis ws antidrasi?

2Σx2 said...

Το πιο έυκολο είναι να βρεις ένα σκάνδαλο για να σκεπάσεις ένα άλλο. Αποπροσανατολιζόμαστε, ξεχνάμε, τελικά αδιαφορούμε. Μας κάνει όλο και μικρότερη εντύπωση η διαφθορά και η η ανεντιμότητα! Και η μνήμη μας δε ξεπερνά αυτή του χρυσόψαρου. Μόνο λίγος καιρός χρειάζεται και ησυχία απο αυτούς που, κανονικά, δε θα έπρεπε να σιωπούν. Πάει, ξεχάστηκε, πάμε γι' άλλα! Μεγάλη ευθύνη έχουμε όλοι ως καταναλωτικό κοινό και πολίτες.
Καλως σε βρήκα! Καλό ξημέρωμα!

Anonymous said...

Σε αυτό ποντάρουν - θα ξεχάσουμε και δε θα γίνει τίποτα.

aneksartitos2 said...

ωραιο περιτυλιγμα ισον το μισο προιον... και πιστεψε με σε ολα τα προιοντα συμβαινει αυτο δυστυχως

pølsemannen said...

1)Και εγώ που είχα πιστέψει ότι ακολουθούσα τις οδηγίες του κατασκευαστή του κάρου μου που απαιτεί βενζίνη 100 οκτανίων...

2)Δε λες πάλι καλά που δεν το πλάσαραν για γιαούρτι ροκφόρ...

3)Ας μην σου πω για την ΒΟΔΙΑ-φον που ένας συνάδελφος μου είχε σαν αποστολή να βάζει (παρανόμως!) κεραίες κινητής τηλεφωνίας της εν λόγω εταιρίας καμουφλαρισμένες μέσα σε διαφημίσεις - πούρα, μαϊμού ηλιακούς και δε συμμαζεύεται...

Αρκετές φορές γλίτωσε το ξύλο από τους γείτονες και την σύλληψη...

Οι ανεύθυνες εταιρίες πρέπει να τιμωρούνται εκεί που πονάει: Στο μερίδιο τους στην αγορά.

Πολύ καλό ποστ.

Anonymous said...

Σε ανακάλυψα τυχαια πριν λίγο καιρό. θελω να σου πω ότι θαυμαζω την ενέργεια που βγάζουν τα ποστ σου. Πολλοί συμφωνουν με όσα γράφεις όμως δεν μπαίνουν στν κόπο να κάνουν ότι κάνεις. Κρίμα που τα όσα λες δεν τα ακούμε και από άλλα μέσα.

Zaphod said...

Σωστός...
Δεν ξέρω αν ψηφίζουμε κάθε μέρα αλλά σίγουρα με την στάση μας επιβραβεύουμε ή τιμωρούμε όποιους δρουν με τρόπο ανεξέλεγκτο ή .....μη πω κανένα χοντρό...

Το κακό είναι τελικά η επιλεκτική έως ολική αμνησία που μας πιάνει συλλογικά

Anonymous said...

κι εγώ θαυμάζω τα άρθρα σου και την δύναμη που αποπνέουν. Αν πράγματι όμως πιστεύεις ότι τα κείμενα σου και η ομαδική δράση γενικώς, μπορούν να βοηθήσουν σε πάταξη της διαφθοράς και της ανεντιμότητας, ίσως πρέπει να λάβεις υπ'όψιν σου και άλλες παραμέτρους (όπως ας πούμε ότι στην Vodafone δουλεύουν 2500 άνθρωποι). Πόσο ωραία θα νιώσεις, αν όντως ξεσηκωθεί η κοινή γνώμη για το ότι το θέμα καλύφθηκε, η εταιρεία περιέλθει σε μεγάλη κρίση και σταδιακά αρχίσει την μείωση προσωπικού; Πόσο δικαιωμένος θα αισθανθείς αν βρεθούν ας πούμε 800 άνθρωποι χωρίς δουλειά επειδή το κράτος είναι ανίκανο να συστήσει μηχανισμούς ελέγχου;
Προς συζήτηση το θέτω και όχι προς αμφισβήτηση αυτών που γράφεις και τα οποία είναι πλήρως αποδεκτά αν και πιστεύω ότι κινούνται στην λάθος κατεύθυνση. Το κράτος έπρεπε να μέμφεσαι που θέτεις τους κανόνες και όχι τις εταιρείες που ούτως ή άλλως είναι οργανισμοί που δρουν με γνώμονα το κέρδος

ΠΡΕΖΑ TV said...

Ξεχασες ενα σκανδαλο το οποιο δεν βγηκε ποτε προς τα εξω...
Η ΝΟΥΝΟΥ εφαγε τρελο προστιμο και αποσυρει απο την αγορα τα γιαουρτια ΝΟΥΝΟΥ classic λογο αμφιβολης ποιοτητας ζελατινης που χρησημοποιει.

Βασιλεία Βαξεβάνη said...

Σε χαιρετώ! Ave! Την μεγαλύτερη ψήφο μου την έδωσα πριν χρόνια. Πέταξα την τηλεόραση. Στις μέρες μας ο πλούτος είναι η πληροφορία. Μην αυταπατάσαι όμως. Παντού υπάρχουν καθίκια που θα μας πολεμάνε. Και πάντα θα χάνουμε. Το πιο σημαντικό είναι να μην πέφτουμε χωρίς μάχη.

Anonymous said...

Καθήστε καλά, αλλιώς στέλνω τόσες χιλιάδες στο σπίτι τους!

Η άποψη αυτή που παραθέτεις, ανώνυμε, είναι που έχει γίνει κιόλας, σε παγκόσμιο επίπεδο, εργαλείο εκβιασμού! Και τού πρέπει η αντίδραση που πρέπει σε κάθε εκβιασμό!

Οσο για το ότι αυτά είναι δουλειά του κράτους, αυτό προϋποθέτει... την ύπαρξη κράτους! Οταν δεν υπάρχει, ή όταν δεν υπηρετεί εσένα, αλλά τους λίγους, τότε οφείλεις να πάρεις τα πράγματα στα χέρια σου!

Πιστεύω ότι, αντί να βαυκαλιζόμαστε με αναποτελεσματικές θεωρείες, αντί να παραμυθιαζόμαστε τρέχοντας πίσω απ'το ανά τετραετία εμφανιζόμενο γλειφιτζούρι του "κυρίαρχου λαού", άπειρα πιο αποτελεσματικοί γινόμαστε, όταν ψηφίζουμε κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή, για τα πάντα στη ζωή μας. Αυτό είναι εξ'άλλου το περιεχόμενο της έννοιας "πολίτης"!

Εγώ πάντως, δεμασάμερε, σε ψήφισα!

Παναγιώτης Βρυώνης said...

Άκουσε το everyday choices, νομίζω ότι σε εκφράζει :-)

Anonymous said...

Είναι η πρώτη φορά που γράφω.
Συγχαρητήρια δεμασάμερε επιτέλους βρήκα κάτι που μ’ αρέσει να διαβάζω.
Σε ανακάλυψα κι εγώ τυχαία όταν ένας φίλος μου έστειλε τα σχόλιά σου για την Παναγιωταρέα.
Επικροτώ τα σχόλια του phivos. Μπράβο vasilia μακάρι να είχα και εγώ τα κότσια να πετάξω την τηλεόραση.
Ψηφίζουμε λοιπόν συνεχώς. Με το τι τρώμε, τι πίνουμε, τι διαβάζουμε, πώς διασκεδάζουμε και γενικά με το πού ξοδεύουμε τα χρήματά μας. Γιατί αυτά είναι ο στόχος τους. ΤΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ ΜΑΣ. Ας ξοδέψουμε λοιπόν με βάση το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε. Ή τουλάχιστον και μ’ αυτό το κριτήριο.
Και κάτι άλλο. Επειδή η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι το υπέρτατο αγαθό που δεν πρέπει να χάσουμε και το υπέρτατο δικαίωμα μας (ή μήπως καθήκον, μια και το συνεχώς μειούμενο ποσοστό συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες τείνει να απαξιώσει την κορυφαία έκφραση της δημοκρατίας) η ψήφος μας, έστω κάθε 4 χρόνια πρέπει να είναι ΗΧΗΡΗ, σκέφτηκα και με σύνθημα ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 300 προσπαθώ να πείσω γνωστούς και φίλους.
Επειδή ελάχιστοι είναι διατεθειμένοι να απομακρυνθούν από τα συνήθη κόμματα,
προτείνω να ψηφίσει ο καθένας όποιο κόμμα επιθυμεί αλλά να σταυρώσει υποψηφίους που δεν διατέλεσαν ΠΟΤΕ βουλευτές.
Αν μη τι άλλο θα απαλλαχθούμε από τους 296 περίπου (θα φάμε πάλι στη μάπα τους πολιτικούς αρχηγούς και πρώην πρωθυπουργούς)
Το μήνυμα όμως θα είναι ΗΧΗΡΟΤΑΤΟ.
Κυρίες και κύριοι εθνοπατέρες αφουγκρασθείτε το λαό, αλλιώς την άλλη τετραετία θα πάτε κι εσείς σπίτια σας.

Debby said...

Παλιά είχα ακούσει από κάποιον που είχε σχέση με τα κάυσιμα εδώ στην Ρόδο, ότι όταν έρχονται τα καύσιμα είναι όλα ένα, και τα πετρέλαια θέρμανσης και τα κίνησης και οι σουπερ και οι αμολυβδες κτλ.
Και εδώ πια τα ξεχωρίζουν σε δεξαμενές και τα χρωματίζουν ανάλογα το τι είναι. Και πρόσεξε, όχι ξεχωριστά ανά εταιρεία!!

Δεν ξέρω κατά πόσο είναι ακριβές αυτό, γιατί τώρα πια έχω ξεχάσει ποιος μου το είχε πει τότε. Αλλά δεν το βρίσκω καθόλου απίθανο να είναι έτσι...

Pastaflora said...

δυστυχώς η συλλογική δράση δεν είναι μέσα στο DNA του νεοέλληνα. τουλάχιστον όμως ξεκινώντας κανείς από τη δική του καθημερινότητα, κάτι μπορεί να αλλάξει.
και εφόσον υπάρχει ο συγκεκριμένος χώρος έκφρασης του demasame re, μπορεί ο καθένας μας να δημοσιοποιεί τα όσα στραβά πέφτουν στην αντίληψή του. ή απλά να μοιράζεται τις σκέψεις του. ευτυχώς, δεν είμαστε μόνοι.

Anonymous said...

Το ψάρι πάντα θα βρωμάει απο το κεφάλι...

λόγια του αέρα said...

"Το ψάρι πάντα θα βρωμάει απο το κεφάλι..." Ακόμα κι έτσι να είναι, το υπολοιπο σώμα, εμείς οι απλοί δηλαδή καλά θα κάνουμε να μην μένουμε ακίνητοι.

ΔΜΡ είμαι μέσα. Ακόμα κι αν δεν αλλάξουμε τον κόσμο θα αλλάξουμε εμείς, δεν είναι λίγο.

Συμφωνώ μαζί σου. Κάθε μέρα μπορούμε να ψηφίζουμε αλλά δεν το διαλέγουμε. Ας κάνουμε κάτι. Μόνο τους καημένους τους κοτοπουλάδες τους ρημάξαμε στα χρέη μετά τις βλακείες της τηλεόρασης. Για τις άλλες απόλυτα εξακριβωμένες αηδίες ουρές έχουν τα σούπερ μάρκετ. Ας κάνουμε κάτι.Μπορούμε, έτσι απλά.

s_k said...

της ποπης και'μεις απο κατω.

Anonymous said...

Οταν καποιοι για ενα διαστημα μποϊκοταραμε καποτε διαφορα προϊοντα αμερικανικης προελευσης, πολλοι κοροϊδευαν και ελεγαν οτι αυτο δεν αλλαζει τιποτα. Ισως και να ειναι ετσι, ομως ερευνες εδειξαν οτι συντονισμενες προσπαθειες μποϊκοταζ επιφερεουν ζημιες εκατομμυριων δολαριων στις εκαστοτε εταιρειες. Με αλλα λογια οχι απλα "ψηφιζουμε" με τις αγορες μας, αλλα αν γινει συντονισμενα ριχνουμε και μερικα χαστουκια... Φυσικα σημερα με τις πολυεθνικες το να αναγραφει ενα προϊον οτι παραγεται στην γαλλια δεν σημαινει κι οτι ειναι γαλλικο ντε και καλα...

Helix Nebulae said...

Όσο και να βαυκαλιζόμαστε ότι μπορούμε να μοιράσουμε ηχηρά ραπίσματα στις πολυεθνικές με το να μποϊκοτάρουμε τα προϊόντα τους, η συντριπτική πλειοψηφία θα εξακολουθεί να μασάει και να βελάζει στο ρυθμό των διαφημίσεων και της παραπληροφόρησης των ΜΜΕ. Καταπολεμώντας τα συμπτώματα μπορεί να καταφέρουμε να κερδίσουμε μία μικρή μάχη, αλλά για να έχουμε ελπίδες να κερδίσουμε τον πόλεμο πρέπει να χτυπήσουμε τη ρίζα του αίσχους: τη νοοτροπία, το ήθος, τη δομή της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας. Και όχι μόνον...

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Παίδες ευχαριστώ για τα καλό λόγο που έχει ο καθένας – και τη συμμετοχή σε λογότυπα. Θα το κάνουμε και θα έχει και πλάκα.

Πάντως επειδή οι εταιρίες αυτές είναι πιο επιμελείς, ήδη έχω ενδείξεις ότι έχει καταγραφεί αυτό το κείμενο και οι αντιδράσεις. Θα εξηγήσω σύντομα.

@2σ x 2 - καλώς ήλθες

@ανεξάρτητος – δεν έχω τίποτα με το ωραίο περιτύλιγμα, αλλά να έχει και περιεχόμενο φυσικά.

@Polse – Ωραία ιδέα το “Bόδια-φοηε” – θα είμαστε εμείς τα βόδια αν δε κάνουμε τίποτα.

@Zaphod – Αγαπητέ φίλε, δε θα πάω μακριά. Σκέψου τι γράψαμε για τον Πολύδωρα. Δες την αφασία της κοινωνίας μας για το θέμα. Λες και δεν έγινε ποτέ.

@Πρεζα – Σωστά. Δεν τα έγραψα όλα. Διάλεα μερικά πρόχειρα. [Mα Kαρβέλας ρε φίλε;]

@Bασιλία – Nα σου πώ Bασιλία μου, ναι, αξίζει να δίνουμε τις μάχες – αλλά θέλω να σου πω, δεν είμαι τις θεωρίας ότι πάμε για να τις χάσουμε.

@Φοίβος – Δεν απάντησα στο σχόλιο – όχι γιατί το σνόμπαρα, αντιθέτως ήταν ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση του ανώνυμου φίλου / φίλης, αλλά το απάντησες με τρόπο που δεν έχω παραπάνω να γράψω. Thnx για την ψήφο!

@Παναγιώτη – Που το βρήκες το τραγούδι; Απίστευτο.

@Debby – Eίδες; Αυτό το σύστημα στο πιο σοφιστικέ έκανε και η Σέλ. Kαι εγώ, ωραίο κορόιδο …

@Πασταφλόρα – Φίλη μου, εδώ είμαστε, βρισκόμαστε. Άμα μάθουμε να αλλάζουμε και μπαλιές μεταξύ μας θα βγάλουμε και τα γκολ.

@Deal-Send – Bρωμάει κεφάλι – κόβει κεφάλι φίλε.

@Λόγια – Mα είναι απλό, και στη πορεία θα έχει και λίγη πλάκα!

@Fuzzy – Mου αρέσει αυτή η ανθισμένη βόμβα!

@Helix – Σύμφωνοι. Αλλά να ξεκινήσουμε από κάπου. Kαι σε βεβαιώνω ότι οι πολυεθνικές δεν θέλουν καθόλου να χαλάσει το όνομά τους το οποίο το προστατεύουν ξοδεύοντας εκατοντάδες εκκατομύρια.

Βασιλεία Βαξεβάνη said...

Mη με θεωρήσεις ηττοπαθή. Δεν είμαι. Άλλωστε η μάχη που δίνεις ενώ είναι χαμένη έχει μεγάλη σημασία (βλ. Καβάφη). Η άποψη ότι η αγοραστική μας δύναμη είναι μεγάλη, μόνο σε συλλογικό βαθμό όμως είναι σωστή. Στους μαθητές μου (ναι ανήκω στο μισητό γένος των καθηγητών) θυμίζω ότι αν οι άνθρωποι δεν είχαν μαζικά σταματήσει να αγοράζουν ελεφαντόδοντο, οι ελέφαντες θα ήταν φωτογραφία. Για όλα χρειάζεται όμως ενημέρωση.

Anonymous said...

@ phivos

θα συμφωνήσω με την τοποθέτηση σου, αλλά το θέμα δεν είναι τόσο απλό.

Οκ οι εταιρείες το χρησιμοποιούν ως καθαρά εκβιαστικό μέσο. Μαζί σου. Και είναι και ανήθικο και είναι και ότι θέλεις. Όμως αν ξεφύγουμε από την σφαίρα της φιλοσοφικής συζήτησης και δούμε την πραγματική διάσταση του προβλήματος, έχουμε ένα δεδομένο που δεν μπορούμε να περνάμε εξ'απαλών ονύχων : αντιδρούμε, πολεμάμε και καταφέρνουμε να ξεσηκώσουμε όλο τον κόσμο κατά της εταιρείας. Η εταιρεία θα αντιμετωπίσει κρίση ή όχι; Θα διώξει κόσμο, ίσως πλέον όχι λειτουργώντας εκβιαστικά, αλλά με γνώμονα την μείωση εξόδων για να ανταπεξέλθει; Σε αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν τι λέμε; "ναι παιδιά, αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα σας, αλλά ας προσέχατε σε ποια εταιρεία πήγατε να πιάσετε δουλειά;"

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Ναι το θέμα συγκαλύφθηκε, ναι η εταιρεία λύνει και δένει λειτουργώντας ως κράτος εν κράτει, αλλά οι εταιρείες δεν είναι απρόσωποι οργανισμοί αποτελούνται από ένα κάρο εργαζόμενους.

Ας μην γίνουμε λοιπόν Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, πετώντας συνεχώς γραφικές κορώνες περί αγώνα και δικαίωσης, χωρίς να σκεφτόμαστε όλες τις παραμέτρους.

Μήπως χρειάζεται ένας νέος τρόπος αντίδρασης και όχι ο κλασσικός και γραφικός κατά την γνώμη μου "ξεσηκωθείτε όλοι", "αέρα και τους φάγαμε" κλπ. Οι καιροί είναι δύσκολοι. Τόσο για αγώνες, όσο και για συμπεράσματα που τελικά μπορεί να απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Την οποία πραγματικότητα (όσον αφορά το θέμα της Vodafone) την αποδεχόμαστε; Και ποιος μας άνοιξε παράθυρο σε αυτήν την πραγματικότητα; Τα ΜΜΕ. Τι γίνεται τώρα για να κατάλαβω ... άλλες φορές τα ΜΜΕ τα εμπιστευόμαστε και άλλες όχι; Ας πούμε είμαστε σίγουροι ότι όσα λέγονταν τότε από τα ΜΜΕ για το θέμα της Vodafone ήταν απολύτως σωστά και παρουσίαζαν την πραγματικότητα, ενώ ας πούμε σε ένα σωρό άλλα θέματα έχουμε παραποίηση της αλήθειας από τα ΜΜΕ;

Ας αποφασίσουμε τελικά, τα εμπιστευόμαστε ή όχι τα ΜΜΕ;

BK said...

Μιας και ο λόγος περί σκανδάλων, σας προ(σ)καλώ εδώ.
http://toixorixos.blogspot.com/2007/04/blog-post_7317.html
Είναι ένα θέμα που όταν σκάσει θα γίνει της Κορέας...

phivos said...

Ανώνυμε, μού δημιουργείς πολλά προβλήματα:

1. Πρώτα, μού απλώνεις χιλιόμετρα θέματα που, εκ των πραγμάτων, είναι αδύνατο να σού απαντήσω, παρ'όλο που το θέλω, σε όλα και ένα-ένα. Χώρια που το θεωρώ αγένεια, να στήσουμε κουβεντούλα σε ξένο σπίτι!

2. Η ίδια σου η ανωνυμία. Δεν λέω, δικαίωμά σου είναι και το σέβομαι, αλλά δεν μπορώ να σού απαντήσω με τον ίδιο τρόπο που θα σού απαντούσα, αν ήξερα μερικά παραπάνω για σένα και τη σκέψη σου.

3. Αντίθετα εσύ, μπορείς να ξέρεις τόνους πράγματα για τη δική μου σκέψη, μιας και κυκλοφορώ στο web εντελώς επώνυμα. Και νομίζω ότι θα είχαμε αποφύγει πολλά λόγια, αν είχες κάνει τον κόπο να με διαβάσεις λίγο.

Δεν υπάρχει λόγος να εκνευριστείς απ'την αντίδρασή μου, πιστεύω πως καταλαβαίνεις ότι είναι λογική και αναπόφευκτη.

Τέλος, να ζητήσω συγγνώμη από τον δεμασαμερέ, για την κατάχρηση του χώρου! Καλή σας μέρα!

Dorotheos said...

Μάλλον, έχεις υποτιμήσει το ρόλο που παίζουν οι μεγάλες εταιρίες και τα συμβιβαστικά ΜΜΕ στη διαμόρφωση των αποφάσεων του καταναλωτή. Με άλλα λόγια, ο καταναλωτής δεν είναι και τόσο ελεύθερος και ανεξάρτητος, για νά "ψηφίζει" με τις επιλογές του, αλλά τραβοκοπιέται από διάφορες πλευρές, σε τέτοιου είδους αποφάσεις. Αν ξεφύγει από τα νύχια της Shell και της Vodafone, μπορεί να πέσει στα νύχια της BP και της Orange.

To κύριο ζητούμενο των εταιριών είναι η κερδοφορία και η ικανοποίηση των μεγαλομετόχων τους και όχι οι ανάγκες και ευασιθησίες του καταναλωτή. Στην επιταχτική, λοιπόν, αναζήτηση του κέρδους ψέμματα, δωροδοκίες, ατασθαλίες, αποκρύψεις, κτλ. είναι χρήσιμα εργαλεία, και ο καταναλωτής συνήθως δεν γνωρίζει από που θα του τη φέρουν.

λόγια του αέρα said...

Ανώνυμε,
σαν στρίγκλω θα ακουστώ μάλλον αλλά "εξ'απαλών ονύχων", σημαίνει από πάντα, (από μωρό παιδί), όχι πάνω-πάνω ή επιπόλαια.

"Μήπως χρειάζεται ένας νέος τρόπος αντίδρασης" σαν ποιον, σαν τι; πολλούς θα ενδιέφερε νομίζω.

Arkin said...

Μερικά σχόλια:

@δε μασαμε ρε - Ωραία η ιδέα σου, συνυπογράφω.

@par1saktos - "για ένα διάστημα"? Εγώ από τότε (4 χρόνια) δεν έχω ξαναπιεί αυτό το μαύρο ποτό ούτε έχω ξαναφάει στα μαγαζιά εκείνου του Σκωτζέζου με τον κλόουν, και προσπαθώ να εξαφανίσω από τις συνήθειές μου κάθε αμερικανικό προϊόν. Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει.

@anonymous - Όχι, δεν τα εμπιστευόμαστε τα ΜΜΕ, για αυτό και ό,τι βλέπουμε, ακούμε, διαβάζουμε, το κρίνουμε και δεν το καταπίνουμε αμάσητο. Τα συμπεράσματα του καθενός είναι αντίστοιχα των κριτηρίων του.
Εγώ συμπέρανα, λοιπόν, ότι η Vodafone ίσως να μην ευθύνεται για τις υποκλοπές που έκαναν οι αμερικανοί, αλλά έχει τεράστια ευθύνη στον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα όταν τις ανακάλυψε. Ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη έχει η ελληνική κυβέρνηση που αποδείχθηκε κατευθυνόμενη (yes master) και σαφώς κατώτερη των περιστάσεων. Αν μάλιστα δεν έφτανε το θέμα στα ΜΜΕ, θα συνέχιζε να το κουκουλώνει, όπως έκανε επί έναν χρόνο. Ας αφήσω όμως το τι πρέπει να κάνουμε με την κυβέρνηση (πολύ μεγάλο θέμα) κι ας ασχοληθούμε με τη Vodafone.
Η πιο απλή αντίδραση ενός Έλληνα πολίτη που θέλει να διαμαρτυρηθεί για τη στάση της εταιρείας θα ήταν να μποϋκοτάρει τα προϊόντα της. Μια άλλη θα ήταν να σπάσει και να κάψει όποιο μαγαζί της Vodafone βρει μπροστά του. Ποια από τις δύο προτιμάς? Το να μην κάνει τίποτα και να συνεχίσει τη ζωή του όπως πριν, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι στάση σκεπτόμενου πολίτη.
Εσύ τι ακριβώς πιστεύεις? Ότι επειδή η εταιρεία (και κάθε εταιρεία) λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, δεν έχει ευθύνη? Α, εντάξει τότε, άμα είναι για το κέρδος της να κάτσουμε να μας πηδήξει κιόλας.
Γιατί αντιμετωπίζεις τους εργαζόμενους στη Vodafone σαν άβουλα προβατάκια? Αυτοί δεν είναι Έλληνες πολίτες? Κανενός η αξιοπρέπεια δεν θίχτηκε από τη στάση της εταιρείας? Παραιτήθηκε κανείς? Απαίτησαν από την εταιρεία να πάψει να παίζει κρυφτό? Το πρόβλημά μας είναι αν θα απολυθούν όταν η εταιρεία θα πάψει να έχει υπερκέρδη ή ότι κανείς δεν αντέδρασε (ή δεν μπόρεσε να αντιδράσει)?

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Παιδιά, μην ακούω για κατάχρηση φιλοξενείας κλπ. Χαρά μου μεγάλη και ο χώρος άφθονος.

Αγαπητέ Rebel, φαντάσου ένα μακρύ ξύλο, και χράπ, πάρε μία κυρία ΦΑΓΕ - πέτα τα γιαούρτια σου στα σκουπίδια, και μη το ξανακάνεις. Και όποιος το ξανακάνει πληρώνει. Εγώ λέω, θα το σκεφτόταν δύο φορές ξανά πριν το κάνει η επόμενη.

Παιδιά, δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Μπείτε στο Google και γράψετε Tylenol και crisis management. Δε ζητάμε και πολλά!

Σοφία said...

Το ότι ο καταναλωτής έχει δύναμη το πιστεύω ακράδαντα και το πίστευα από πάντα. Δυστυχώς είναι πολλοί αυτοί που σκέφτονται "ωχ μωρέ, εγώ θα κάνω τη διαφορά" αλλά προσωπικά ευελπιστώ ότι σιγά-σιγά η συνείδηση του κόσμου θα αλλάξει, και στο Ελλάντα.

Γιωργος Μανουσακης said...

Το καπιταλιστικό σύστημα δεν αφήνει πολλά περιθώρια ουσιαστικών αντιδράσεων.

Πάντως η κοινωνική συνειδητοποίηση η οποία στο μέλλον μπορεί να οδηγήσει και σε ταξική συνειδητοποίηση είναι ένα καλό βήμα! (Το "ταξική" μην σας φαίνεται τόσο ξύλινο. Άλλο το Περιστέρι και άλλη η Κηφισιά!)

Και πάλι συγχαρτήρια στον ΔΜΡ για την πολύ καλή δουλεια του!

ATHENA said...

ΔΕΜΑΣΑΜΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ;)

Ari0nas said...

Οι εταιρίες υπάρχουν για το κέρδος. Δεν είναι κακό αυτό. Έτσι είναι, οποιοσδήποτε σκέπτεται να ανοίξει δική του δουλειά. Άλλο αυτό όμως και άλλο να βγάζεις βλάπτοντας άλλους και μάλιστα τους ίδιους του συνανθρώπους σου.

Η θέση του ανώνυμου, είναι αρκετά παιδική και συγγνώμη ανώνυμε που το χαρακτηρίζω έτσι.

Τι να την κάνεις την δουλειά, αν απειλήσε από καρκίνο; Αν το παιδί σου κινδυνέψει από τροφική δηλητηρίαση; Αν το νερό που πίνεις σκοτώνει χιλιάδες καθημερινά για πολλά χρόνια και δεν το ξέρεις; Αν η καταπάτηση γης είναι τέτοια που δεν σου έμεινε χώρος να αναπνεύσεις; Αν η ζωή σου έχει γίνει ένα απέραντο τρελοκομείο και παραμένεις αποσβολωμένος στην οθόνη μιας Tv, να ονειρεύεσαι τον εκατομμυριούχο που στα ψίχουλα που σου πετάνε; Αν το παιδί σου δεν ξέρεις αν θα έχει μέλλον σε 30 χρόνια λόγω περιβάλλοντος;

Αν από ΟΜΑΔΙΚΗ και μαζική αντίδραση οι ζημιές είναι τόσες που απολυθεί κόσμος γενικώς, τότε φίλοι μου μιλάμε για αλλαγή νοοτροπίας και κόσμου. Γιατί οι απολύσεις θα φέρουν νέες αντιδράσεις.

Όσο και κατά της βίας είμαι, τόσο μια επανάσταση (ελπίζω σε νοοτροπία και όχι σε λόγια και με ξύλο) θα φέρει νέες τακτικές, πολιτικές και τρόπους που ορίζουν μια νέα ποιότητα επιχειρηματική και κοινωνική. Ρομαντικό και παιδικό αυτό που λέω, αλλά όλες οι αλλαγές προς το καλύτερο ή το χειρότερο, από κάποιες ενέργειες ξεκίνησαν.

Δε μασάμε ρε… Σε πάω φίλε μου. Συνέχισε.

Πρασσάς K. said...

Για να μη μασάμε πρέπει:
α. να μην ξεχνάμε.
β. να νιώθουμε ικανοί να αντισταθούμε.
Αυτό σου το post μας υπενθυμίζει όσα ορισμένοι αγωνίζονται να ξεχαστούν, ενώ το πλήθος των σχολίων αποδεικνύει πως είμαστε περισσότεροι απ' όσοι νομίζουμε. Η εξασφάλιση μάλιστα απτών αποδείξεων της ισχύος των συνειδητοποιημένων ατόμων, θα ευαισθητοποιούσε πολλούς και θα τους παρακινούσε να πυκνώσουν τις τάξεις μας. Ιδέες για πώς θα τις εξασφαλίσουμε;

Ari0nas said...

Η δύναμη των Blogs που συνεργάζονται σήμερα είναι μεγάλη. Θα μπορούσε ίσως να συνταχθεί ένα κείμενο που θα περιγράφει τις ζημιές της αλόγιστης και χωρίς γνώσεις κατανάλωσης μας , στους εαυτούς μας και στο περιβάλλον. Θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις αθλιότητες των τηλε-σκουπιδιών, της ανθρώπινης εκμετάλλευσης και της πολιτικής από πολιτικούς προς πολίτες.
Ίσως αν αυτό το κείμενο στελνόταν σε όλους τους Blogers όπου τα μέλη τους με email θα μπορούσαν να το προωθήσουν σε όλους τους γνωστούς, τότε μια ηχηρή απάντηση θα μπορούσε να ξεκινήσει και να τρομάξει πολλούς.
Ιδίως αν κάποια συγκεκριμένη μέρα οριστεί σαν μέρα 0 για να κάνουμε κάτι συγκεκριμένο.
Δεν έχω κάποια ιδέα αυτή τη στιγμή. Τα μποϊκοτάζ και άλλα τέτοια δεν νομίζω ότι δημιουργούν νοοτροπία. Το θέμα είναι να ξυπνήσουμε και να μάθουμε να συμπεριφερόμαστε σωστά πρώτα για τον εαυτό μας και κατ επέκταση και για τους υπόλοιπους. Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε ένα ΝΕΟ κώδικα κατανάλωσης και συμπεριφοράς ως πολίτες στέλνοντας μήνυμα και παρόν σε εταιρίες, δημοσιογράφους και πολιτικούς όπου νομίζουν πως κοιμόμαστε. Υπάρχουν άνθρωποι των ΜΜΕ που θα μας βοηθήσουν και θα διαδώσουν την είδηση.

Το διαδίκτυο είναι δύναμη, αρκεί να μπορέσουμε να βρούμε το σωστό μοχλό για να κινήσουμε τη σκέψη και τη δύναμη μιας μεγάλης και σιωπηρής μερίδας ανθρώπων που διαμαρτύρονται αλλά δεν ξέρουν πώς να το πουν και τι να κάνουν.

Κάθε βοήθεια από εμένα θεωρείται δεδομένη.

Σπύρος Ντόβας said...

Ενδιαφέρον άρθρο στην ίδια κατεύθυνση είναι και αυτό:
Put your money where your mouth is:
http://bizwriter.wordpress.com/2007/02/05/put-your-money-where-your-mouth-is/

Δυστυχώς οι λαλίστατοι θεωρητικοί αρνητές των πάντων και δημόσιοι κατήγοροι όλων των άλλων, όταν έρθει η ώρα να κάνουν οι ίδιοι την διαφορά, απλά αγοράζουν το φθηνότερο.

Δεν πειράζει αν για να γίνει φθηνότερο δούλεψαν μικρά παιδιά στην Κίνα

Δεν πειράζει αν για να γίνει φθηνότερο μολύνθηκε ασύστολα το περιβάλλον στην Ινδία

Δεν πειράζει αν για να γίνει φθηνότερο κάπου επεβλήθη μια δικτατορία για να δώσει στην συνέχει καρτ μπλανς στους υποστηριχτές της κλπ κλπ

Ποιος είναι έτοιμος να πληρώσει 2,5 ευρώ για κάτι που κανονικά κάνει 2 ευρω επειδή η επιχείρηση που το παράγει έβαλε καλύτερα φίλτρα στις καμινάδες της? Ή επειδή αποφάσισε να δίνει άδεια 9 μηνών μετά τον τοκετό στις υπαλλήλους της για να είναι με το παιδί τους? Ή επειδή αποφάσισε να πληρώσει τους εργαζομένους 100Ε παραπάνω τον μήνα? Αποδεικνύεται πολύ λίγοι. Καλή η προστασία του περιβάλλοντος και η κοινωνική πολιτική, αλλά έχει ένα κόστος και κάποιος πρέπει να το πληρώσει. Αν οι καταναλωτές δεν είναι έτοιμοι να αναλάβουν το κόστος και επιβραβεύουν αυτό που τους πουλάει φτηνότερα, με όποιον τρόπο και αν το πέτυχε, τότε μάλλον δεν δικαιούνται να καταγγέλουν τις επιχειρήσεις που αφού τους ζητείται από τους καταναλωτές κάνουν τα πάντα για να το πετύχουν

Anonymous said...

@ arionas

επειδή ο "δε μασάμε ρε" τόνισε σε comment του, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα κατάχρησης της φιλοξενίας που μας παρέχει, θα σου δώσω μια απάντηση.

Η θέση μου μπορεί να είναι παιδική, όπως λες και δεν θα προσπαθήσω να σου αποδείξω ότι δεν είναι. Θα σε προκαλούσα όμως να σκεφθείς που ακριβώς ξεκινά η συλλογική αντίδραση. Είναι τόσο αθώα ή στόχος της ίσως σε ίδια κλίμακα με την προσπάθεια καλυτέρευσης της ποιότητας ζωής είναι και η προβολή;

Θέλω να πω γιατί ρε φίλε μου τα βάζεις με την Vodafone που το πιθανότερο είναι ότι θα καταφέρεις μια τρύπα στο νερό και δεν τα βάζεις με τον βρωμιάρη φούρναρη της απέναντι γωνίας που φτιάχνει το ψωμί χωρίς να λαμβάνει κανένα μέτρο υγιεινής; Γιατί δεν χτυπιέσαι με τον ζαχαροπλάστη του διπλανού στενού που βάζει στα γλυκά του ληγμένα προπαρασκευάσματα γλυκόζης;

Θα σου πω εγώ γιατί.

Γιατί το "μαζικό κίνημα" σου αν απευθυνθεί σε τόσο μικρούς στόχους δεν θα προκαλέσει καμιά αντίδραση. Ούτε θετική ή αρνητική. Αδιάφορες θα παραμείνουν και οι θέσεις σου και ο αγώνας σου. Ενώ αν χτυπήσουμε την Vodafone ε; Να οι τιμές και οι αναφορές από τα ΜΜΕ (που όλοι βρίζετε αλλά όλοι σπεύδετε να δεχθείτε αυτά που λένε χωρίς 2η σκέψη), να ο αγώνας που τώρα δικαιώνεται, να που με χρόνια και καιρούς πάλι δικά μας θα'ναι και λοιπά γραφικά.

Εγώ ξέρω ότι βάσει λογικής, αν έχω 500 προβλήματα δεν θα πάω να αναλωθώ προσπαθώντας να επιλύσω αυτό που βάσει πιθανοτήτων δεν θα καταφέρω τίποτα, αλλά τα υπόλοιπα (και κατά πολύ περισσότερα) μικροπροβλήματα τα οποία ίσως είναι του χεριού μου αλλά για κάποιον άγνωστο λόγο, αφήνω να συσσωρεύονται.

Εσύ μπορείς να ξεκινήσεις χτυπώντας την Vodafone και την Shell. Καλό αγώνα και μην ξεχάσεις να μπεις στην "συντονιστική επιτροπή" του αγώνα. Έτσι, για να έχεις και φωνή σε όλα τα ΜΜΕ που θα σκάσουν μύτη να μάθουν πως πάει ο αγώνας ....

roidis said...

πολύ σημαντικό ποστ!
βεβαίως συμφωνώ ΚΑΙ με τον ανώνυμο που λέει: "Θέλω να πω γιατί ρε φίλε μου τα βάζεις με την Vodafone που το πιθανότερο είναι ότι θα καταφέρεις μια τρύπα στο νερό και δεν τα βάζεις με τον βρωμιάρη φούρναρη της απέναντι γωνίας που φτιάχνει το ψωμί χωρίς να λαμβάνει κανένα μέτρο υγιεινής; Γιατί δεν χτυπιέσαι με τον ζαχαροπλάστη του διπλανού στενού που βάζει στα γλυκά του ληγμένα προπαρασκευάσματα γλυκόζης"
γιατί το ψάρι βριμάει ΚΑΙ από τα πόδια στη καθημερινότητά μας.

Ari0nas said...

Αν κάποιος κάνει ένα αγώνα για να βγει στη συντονιστική επιτροπή και να κομίσει γλαύκας, τότε θα αποκαλυφθεί το σουργελο που είναι και πάλι θα μείνει μόνος ή πλαισιωμένος από αυτούς που έχουν το ίδιο κενό κίνητρο.

Ο μανάβης της γειτονιάς, ο μπακάλης και όλοι όσοι σωστά αναφέρεις, είναι πολύ εύκολο να τους κόψεις. Δεν ξαναπατάς σε αυτούς και κλείνουν. Μάλιστα η μικρή γειτονιά όταν ψυλλιαστεί την άπατη τότε εύκολα γυρίζει την πλάτη.
Ο ευαγγελάτος κλείνει με ευκολία τέτοιους μικρούς (και καλά κάνει αν δεν έχει χαλκευμένα στοιχεία) αλλά για τους μεγάλους…γαργάρα και κονόμα ή ξύλο (όποιος ξέρει…ξέρει).

Ανώνυμε, ο μικρόκοσμος μας θέλει κι αυτός την σωστή απάντηση. Αλλά όταν έχεις να επιλέξεις μεταξύ ακμής και καρκίνου δεν θα αρχίσεις με το να σπας σπυράκια με φάρμακα για την ακμή.

Ο ζαχαροπλάστης ή ο μανάβης, φταίνε. Δεν προκαλούν όμως μόλυνση στον υδροφόρο ορίζοντα με τα χημικά που ρίχνουν. Δεν παράγουν διοξείδιο από τα φουγάρα τους που τα αναπνέεις σαν να έχεις καπνίσει για 200 χρόνια. Δεν αφήνουν χημικά μέσα στη πόλη κάνοντας το νερό να ευθύνεται για νεοπλασίες, άσθμα και καρκίνο.
Σου κάνουν ζημιά αλλά όχι για ΘΑΝΑΤΟ.

Καταλαβαίνεις τη διαφορά ανώνυμε;

Ο ΔΜΣ δεν ασχολήθηκε μόνο με τη fone και πιστεύω πως δεν θα μείνει μόνο εκεί.

Τώρα, αν είναι άλλος ένας που απλά έκανε ένα Blog για να ξεθυμάνει, ή να γίνει φίρμα, άσε να αποκαλυφθεί. Μην προδικάζεις κάτι που δεν έχει γεννηθεί ακόμη.
Και γιατί αλήθεια βάζουμε ταμπέλες στον άνθρωπο; Μπορεί απλά να θέλει να συμβάλλει με τον τρόπο του σε ένα επαναξύπνημα κάποιων αντανακλαστικών που για χρόνια τώρα έχουν παραλύσει.

Ari0nas said...

Και… με συγχωρείτε που ξαναγράφω, αλλά δεν μιλάμε για αγώνα εναντίων εταιριών. Μιλάμε για αγώνα εναντίων του εαυτού μας.
Δεν βρωμάει το κεφάλι ή τα πόδια. Βρωμάμε εμείς με τις αντιφάσεις μας και τη βλακεία μας (με πρώτο και καλύτερο εμένα). Δεν θέλει η βλακεία μας συντονιστική επιτροπή.
Πρώτα από όλα πρέπει να δεχθούμε το πεπερασμένο της σκέψης μας. Μετά ίσως αλλάξουμε τους εαυτούς μας και τα γύρω μας.
Το σώμα που βρωμάει ήμαστε εμείς. Δείτε απλά την βλακεία που υπάρχει γύρω μας και θα καταλάβετε πως από εμάς πρέπει να ξεκινήσει πρώτα όποια αλλαγή.


Πάω τον ΔΜΣ ρε γιατί ο τίτλος που έδωσε στα σχόλια που κάνουμε είναι: ΨΗΦΙΖΩ κάθε μέρα. ΕΓΩ, ΕΣΥ, ΑΥΤΟΣ. ΕΜΕΙΣ.

ManosVoice said...

Απόλυτα σωστός. Είναι καιρός να γίνουμε ενεργοί πολίτες. Κι έτσι μόνο μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Και βέβαια η αλλαγή ξεκινάει από τον εαυτό μας (μην ξεχνιόμαστε)!
Άλλωστε τις εταιρείες οι άνθρωποι τις δημιουργούν!

Unknown said...

Κάποιος κάποτε είχε πει ότι για να αλλάξεις τον κόσμο πρέπει να αλλάξεις πρώτα τον εαυτό σου. Ότι ζεις σε ένα κύκλο, που αλλάζοντας τον επηρεάζεις τους διπλανούς σου κύκλους.

Έχουμε γίνει τόσο καχύποπτοι και τόσο ιδιοτελής ενώ θα μπορούσαμε χωρίς κόπο και χωρίς να χάνουμε τίποτα από τον χρόνο μας και την ιδιοκτησία μας να αλλάξουμε τόσα πολλά στην κοινωνία μας.

Siddhartha said...

Λίγο καθυστερημένα διάβασα το ποστ σας, αλλά κομμάτια να γίνει (όχι το ποστ). Απορία δική μου είναι αν η ελληνική κοινωνία είναι ξύπνια αρκετά για να αντιδράσει. Μιλάμε για μια κονωνία που ανέχτηκε 7 χρόνια δικτατορίας στην Ελλάδα, χωρίς την παραμικρή ένδειξη αντίδρασης, με εξαίρεση αυτή του πολυτεχνείου. Στην Ισπανία ο λαός το 1981 (ή 1982 δεν θυμάμαι)αντέδρασε. Μιλάμε για μια κοινωνία που έχει μάθει να αντιδρά μόνο σε λίγα και συγκεκριμένα πράματα, και αυτά όταν το ατομικό του συμφέρον θίγεται άμεσα και μόνο τότε. Μνήμη...την έχουμε χάσει αυτή δυστηχώς. Δεν λέω ότι εξ'αιτίας όλων αυτών, να συνεχίσουμε να είμαστε σε αδράνεια, αλλά πραγματικά δεν ξέρω αν μπορεί αυτός ο λαός, δεν βγάζω τον εαυτούλη μου έξω, να αντιδράσει.

ΥΓ, Ζητώ συγγνώμη αν αυτά που γράφω, εμφανίζονται και αλλού, αλλά δεν διάβασα τα σχόλια.

ανεστης said...

Πολύ ενδιαφέροντα σχόλια!
Να δώσω και τα δικά μου;
1ον Με κάθε αγορά μας ψηφίζουμε. Αυτό είναι τεράστια αλήθεια. Και καλό είναι να ξέρουμε τι αγοράζουμε και γιατί.
2ον Τα blogs έχουν δύναμη. Ναι τα βλέπουν λίγοι αλλά αφόσον δεν έχουν τις διαφημιστικές αγκυλώσεις των ΜΜΕ μπορούν να κάνουν διαφορά, να βγάλουν άπλυτα στη φόρα, να κηρύξουν μπουκοτάζ. Επειδή όμως δεν ελέγχονται, ένας λόγος παραπάνω να είναι ακριβοδίκαια. Να κάνουμε μπουκοτάζ, όχι απλά επειδή μια εταιρία είναι πολυεθνική, αλλά επειδή είναι ανήθικη.
Δεν θέλουμε φαντάζομαι να καταργήσουμε την αγορά, θέλουμε να σημιουργήσουμε ΗΘΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ. Σωστά;
Και όπως λέει ο siddharta η κοινωνία στην Ελλάδα είναι σε βαθύ ύπνο. Στο χέρι μας είναι να βάλουμε στοίχημα να την ξυπνήσουμε. Πριν από λίγο καιρο συζητήσεις σαν αυτή ούτε στα πιο άγρια ονειρά μας δεν θα γινόταν.

Anonymous said...

Εγώ θα αρκεστώ μόνο σε αυτό: "Πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι η πολιτική ξεκινάει από την γειτονιά μου."

Ας το έχουμε όλοι στο μυαλό μας καθημερινά...

Τα φιλιά μου και τις καλησπέρες μου

ο δείμος του πολίτη said...

Δεν είναι τυχαίο που οι αρχαίοι στο ρήμα "ψηφίζω" έδιναν τη σημασία "αποφασίζω". Καταψηφίζω=αρπούμαι. Υπερψηφίζω=συμφωνώ.

Anonymous said...

φιλος που δουλευει σε εφημεριδα μου ελεγε για τα ταξιδια, τα παρτυ και τα ετερικα δωρα που κανει η Vodafone στους δημοσιογραφους του ρεπορταζ. αντε μετα να γραψεις εναντιον αμα σε εχει παει ταξιδακι στας ευρωπας με ολα πληρωμενα. αν ομως τολμησεις να γραψεις το τοσοδα που θα την πειραξει απειλει να αποσηρει τα διαφημιστικα πακετα. μετα σου λενε τα ανεξαρτητα μμε.

Stathis said...

Και όμως κάτι μπορούμε να κάνουμε. Το internet δίνει τη δυνατότητα. Χρειάζεται απλά συνεργασία.

Anonymous said...

27/4 στο συνταγμα ολοι με πανω εσεις υποκλοπες εμεις ξυλοκοπιες.

Rodia said...

Σήμερα είναι η "Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας", γράφει ο Helix Nebulae

ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΙ ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ

Anonymous said...

Se exw sta favourites kai se diabazw anelipws..na eisai kala!

Se euxaristw gia to post auto. Me boi8aei na apofasisw pio grhgora ti 8a agorasw kai ti 8a afisw sto super market..mexri na bgei kai kainourgia bomba gia kapoio allo proion kai na meiwsw tis anages sto elaxisto...telika auto den einai to noima? kai auto den ekmetalleyontai oi etairies? Me ta idia tous ta xeria bgazoun ta matia tous kai polu to diaskedazw..

ps1: uparxoun polu alloi logoi na mhn einai kapoios pelaths ths shell ektos apo thn apath me th VPower..einai gnwsth gia thn oikologikh katastrofh pou prokalei..

ps2: pros commenters: Sumfwnw men me thn eponymh diamartyria...alla apo thn allh polu eukolo den tous to exoume kanei to fakelwma? Den sas kanei entupwsh pou oi "taxa mou sumfwnw men alla.." einai panta anonymous?

ps3:Ligo asxeto me to post, alla sxetiko me ta straba tou kosmou kai sugkekrimena ths elladas kai pws ta anexomaste deite auto to
blog

http://fakellaki.blogspot.com/

duo, tria mailakia se upourgous ugeias, typou kai prw8upourgous tous xreiazetai den nomizete?

filia!

Anonymous said...

ΔΜΡ (και λοιποί) αυτό που με προβληματίζει είναι ότι όλες αυτές οι κινήσεις διαμαρτυρίας είναι μεμονωμένες και χωρίς συνέχεια. Είχαμε π.χ. την κίνηση για τον Πολύδωρα, ΟΚ, βάλαμε όλοι τη μουτσούνα του στα blogs μας, κάναμε tag καμιά 30αριά άλλα blogs τα οποία όλως τυχαίως ανέβηκαν στις λίστες δημοφιλίας και μετά... τίποτα, nada, zip! Ούτε καν από όσους το ξεκίνησαν δεν υπήρξε συνέχεια! Επομένως, για ποιο λόγο να συμμετέχει κανείς σε κινήσεις που φαίνεται να γίνονται στον αέρα και για τις οποίες δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο συνέχειας; Δεν αναφέρομαι προσωπικά σε εσένα. Αυτό με τον Πολύδωρα ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΟ κρύο ντους για έναν νεόκοπο blogger όπως εγώ.

Unknown said...

Βασικά με κάλυψε κατά κάποιο τρόπο ο Helix. Υπάρχουν σε κάθε θέμα οι λίγοι ευαίσθητοι που δεν χειραγωγούνται και η μεγάλη μάζα που παρασυρμένη από την ταχύτητα χειραγωγείται. Σε προσωπικό επίπεδο λοιπόν ο καθένας μας διαλέγει κάποια πράγματα και αντιδρα σε αυτά. Από αυτή την άποψη σε χαίρομαι γιατί πολύ απλά βγάζω μπιμπίκια όταν ακούω το κλασικό "έχεις δίκιο, αλλά τί να κάνουμε, έτσι είναι οπότε ας κάνουμε και εμείς το ίδιο". Όμως αν δεν χτυπηθεί "το κακό" στην ρίζα του, δεν θα υπάρξει πραγματικό αποτέλεσμα. Και εδώ ακριβώς είναι το σημείο που αρχίζεις να αναρρωτιέσαι ποιά πρέπει να είναι η "δράση" σου ώστε να επιφέρεις αποτέλεσμα;΄Μπορείς άραγε με τόσο απλές κινήεις να διαλύσεις την χειραγώγιση της μάζας και να της ανοίξεις τα μάτια;

Είναι ένα ερώτημα που με προβληματίζει πολύ, πάρα πολύ....

ATHENA said...

ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΡΕ?

ΔΕΝ ΣΕ ΕΙΔΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙΣ ΣΤΗ FAMAGUSTA DAY ΚΙ ΑΝΗΣΥΧΩ...

ikonikos said...

"Ενα γιγάντιο UFO (πνευματικών διαστάσεων Δρούζα) έχει στήσει η Vodafone στο Σύνταγμα. Γιατί; από εκεί παρακολουθεί καλύτερα τα τηλέφωνα στο παρακείμενο (αλλά κι εν τέλει προσκείμενο, ου μην και προσκυνημένο, στις Εταιρείες) Κοινοβούλιο;

................................................................................

Τέτοια ξεδιαντροπιά;..."

από Στάθη, Ελευθεροτυπία

Anonymous said...

Να αφήσω και εδώ τα νέα των bloggers ή θα με μαλώσετε;;;

http://greekbloggersparty.wordpress.com/

Να είμαστε όλοι εκεί για να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλο και από κοντά και για να τσακωθούμε και ελεύθερα! χα χα

Φιλάκια :)

Ari0nas said...

Από τον φοβερό Γ. Παπαδόπουλος Τετράδης στην Κυριακάτικη Ε.

Κρατήστε την τελευταία παράγραφο – σχόλιο. Κάντε μια αναγωγή στο θέμα που συζητούμε.

ΥΓΜε συμμετοχή ρεκόρ 84,5% οι Γάλλοι ψήφισαν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και έδωσαν 30% στον δεξιό Σαρκοζί, 25% στην σοσιαλίστρια Ρουαγιάλ, 18% στον κεντρώο Μπαϊρού, 11% στον ακροδεξιό Λεπέν, 4% στον τροτσκιστή Μπεζανσενό, 1,5% στην Μπιφέ του Κ.Κ. και 1% στην επίσης τροτσκίστρια Λαγκιγιέ.

Το πόσο πήρε ο κάθε υποψήφιος δεν έχει και τόση σημασία στις μέρες μας. Οι λαοί είναι απογοητευτικά συντηρητικοί, σιγά τις διαφορές συντηρητικών, κεντρώων, σοσιαλιστών. Το πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, είναι η έμπρακτη επιθυμία των Γάλλων να συμμετάσχουν στις πολιτικές εξελίξεις. Να ορίζουν και να διαφεντεύουν τους εαυτούς τους. Σε μια εποχή, όπου στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ το ποσοστό αποχής από τις κάλπες τείνει να είναι ψηλότερο από το ποσοστό συμμετοχής.

Η γαλλική επιμονή, όμως, στο να είναι πολίτες και όχι υπήκοοι δεν εξαντλείται, όπως αλλού και εδώ, στη μια φορά στα τέσσερα ή πέντε χρόνια. Το παλεύουν το πράγμα. Τουλάχιστον πιο πολύ από τους άλλους. Και πολύ συχνά χωρίς σημαντικά αποτελέσματα.

Ακόμα κι έτσι, δίνουν ένα παράδειγμα για μίμηση. Επειδή συμμετέχεις δεν φέρνει ντε και καλά τη νίκη. Αλλά η νίκη δεν μπορεί να έρθει αλλιώς. Άσε που, συμμετέχοντας μπορεί να βγεις απ' τη συντήρηση.

Σιωπηλος said...

Σωστή κίνηση που δηλώνει και το «δεν ξεχνάμε ρε» :)
Η επιτυχία της δεν είναι εύκολα μετρήσιμη, δημιουργεί όμως μία ρωγμή στην καλοσχεδιασμένη, καλοπληρωμένη (και ενδεχομένως απατηλή) δημόσια εικόνα των επιχειρήσεων. Και αυτό είναι μία καλή αρχή.

Μία παράλληλη ιδέα, ίσως δύσκολη στην υλοποίηση της δεδομένου του νομικού βάρους που θα έχει, είναι η κατάρτιση λίστας επιχειρήσεων στις δραστηριότητες των οποίων θα παρατίθενται σημειώσεις, καταγγελίες, θετικά ή αρνητικά σύμβολα και η αιτιολογία τους (κατά το πρότυπο των flags του blogspot).

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Παίδες μισό λεπτό.

Βλέπετε εκεί που βρισκόμουν δεν υπήρχε ADSL ... Αλλά εκτάκτως έφυγα. Έχω πάρει ένα τόνο σήματα, αλλά και προειδοποιήσεις!

Απαντάω πολύ γρήγορα λόγω φόρτου εργασίας στους φίλους Exit + Darthiir.

Παίδες ψυχραιμία. Μόλις αρχίσαμε. Δε θα σωριαστούν με ένα φύσημα. Θα εξαρτηθεί η πορεία μας από τη διάρκειά μας.

Εμείς είμαστε εδώ και θα δούμε πού θα φτάσουμε.

Έχω κανα δυό πραγματάκια να πω πριν τη Βοδια-φων, και μετά πάμε γερά.

Θα κάνουμε και ταμείο που βρισκόμαστε και ποιοι μας χρωστάνε. Σιγά μη ξεχάσουμε δηλαδή.

st said...

File DMR,

Sygxaritiria gia tin poly kali douleia. Sxetika me ti vodafone, kati endiaferon edw:
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=695815

Kali synexeia...

Anonymous said...

Σημαντικό το θέμα και ωραία τα σχόλια.

Έχω σοβαρούς ενδοιασμούς για την αποτελεσματικότητα της δράσης μέσω της κατανάλωσης αλλά πιστεύω στην πολυμορφία δράσεων για έναν καλύτερο κόσμο και γι' αυτό δεν την αποκλείω.

Θα πω όμως μόνο κάτι σχετικό με τον αρχικό τίτλο του πόστ "ψηφίζω κάθε μέρα". Η ψήφος στις εκλογές είναι ισότιμη. Η ψήφος όμως στην κατανάλωση αγαθών έχει σχέση με το πόσα λεφτά έχεις και επομένως μόνο ισότιμη δεν είναι. Ο φτωχός "ψηφίζει" πολύ λιγότερο από τον πλούσιο. Απλά το θέτω για προβληματισμό.

the muppet show girls said...

Με έχουνε φλομώσει ζιζανιοκτόνα, για να μη μιλάω, να μην έχω στόμα...
Sorry κιόλας, αλλά έχουμε και δύναμη και θέση. Όπως λέει και μια ψυχή, κι ένας κόκκος ρυζιού βυθίζει το πλοίο...Αρκεί να μην πέφτουμε σε χειμερία νάρκη και η προσπάθεια να 'ναι κοινή!

Anonymous said...

Παιδιά, εγώ πιστεύω ότι οι μεγάλες αλλαγές είναι το άθροισμα πολλών μικρών αποφάσεων σε ατομικό επίπεδο. Και, όπως είπε κάποιος φίλος νωρίτερα, οι εταιρίες, εν λόγω η βρεττανική Vodafone, θα πάρουν το μήνυμα μόνο αν δουν το μερίδιο αγοράς τους να μειώνεται. Γι' αυτό προτείνω μαζική μεταφορά προς Κοσμοτέ, στην οποία το ελληνικό δημόσιο έχει την πλειοψηφία, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει εξίσου καλές (αν όχι καλύτερες) υπηρεσίες. Μπορεί κανείς δωρεάν και πολύ εύκολα να αλλάξει εταιρία, κρατώντας το ίδιο ακριβώς νούμερο κινητού (και το ίδιο πρόθεμα 694 πχ). Αρκεί να πάει κανείς με ένα λογαριασμό ΟΤΕ ή ΔΕΗ και αστ.ταυτότητα στο πλησιέστερο κατάστημα Κοσμοτέ. Δυο φίλοι μου το έκαναν πρόσφατα.

Anonymous said...

To be a good charitable being is to procure a kind of openness to the far-out, an gift to trusteeship aleatory things beyond your own pilot, that can lead you to be shattered in hugely extreme circumstances as which you were not to blame. That says something uncommonly weighty relating to the prerequisite of the ethical compulsion: that it is based on a conviction in the fitful and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a shop than like a prize, something rather tenuous, but whose very precise attractiveness is inseparable from that fragility.

Anonymous said...

Advice in old age is foolish; for what can be more absurd than to increase our provisions for the road the nearer we approach to our journey's end.
[url=http://chopardhappy.livejournal.com/]Watches[/url]
Watches