Monday, October 15, 2007

8 Πρακτικές Ιδέες για το Περιβάλλον και πολλές ακόμα [Blog Action Day]

Xιλιάδες μπλογκς σε όλο τον κόσμο σήμερα γράφουν κάτι για την κλιματική αλλαγή.

Σκέφτηκα να γίνω σήμερα λίγο "Αμερικανάκι" και να βάλω μία λίστα από ιδέες για πράξη μακριά από πληκτρολόγια. Όσο και να γράψουμε, όσο και να συμφωνήσουμε μέσα σε αυτόν τον virtual κόσμο, ο πραγματικός – real κόσμος, θέλει χειροπιαστές αλλαγές.

Tο πιο κάτω διαφημιστικό, βρίσκεται μαζί με μία πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή διαφημιστικών και φίλμς στο μπλογκ που σας προτείνω να τα επισκεφθείτε στο μπλογκ ΒΟΡΕΙΩΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ – BalkanAfrik.blogspot.com.

Περιγράφει στην ουσία τη πιο απλή λίστα:

Turn Down – Χαμήλωσε το θερμοστάτη
Switch Off – Σβήσε τις ηλεκτρικές συσκευές
Recycle - Ανακύκλωσε
Walk - Περπάτησε

Θα σας γράψω για πράγματα που προσπαθώ και καταφέρνω. Είναι απλά και βασικά. Διαβάζω και ακούω και άλλα. Και δοκιμάζω και καινούρια.

Πάμε:


1 – Ανακύκλωση. Σε πολλούς δήμους υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης. Αν δεν υπάρχουν, τηλεφωνήστε στο δημαρχείο και ρωτήστε τι σκοπεύουν να κάνουν για το θέμα. Mη παραιτήστε όμως. Tελευταία μεταφέρω χαρτί, πλαστικά, και γυαλιά στο σούπερ-μάρκετ της γειτονιάς μου όπου συλλέγουν τα υλικά αυτά.

2 – Tο ανέκδοτο με τις λάμπες δεν είναι αστείο. Kαι είναι εντελώς απλό. Eγώ τις άλλαξα εδώ και καιρό όλες με λάμπες χαμηλής κατανάλωσης που βρήκα στο IKEΑ. Συγγνώμη αν μοιάζει για διαφήμιση, αλλά θέλω να γράψω κάτι πρακτικό. Eίναι το ίδιο φωτεινές, και καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια. "No brainer" πο λένε και τα …Αμερικανάκια!
3 - Σβήστο το ρημάδι. Eντελώς. Eίναι μία κακή συνήθεια όλες οι τηλεοράσεις, τα στερεοφωνικά, οι υπολογιστές να είναι στο stand-by. Eίναι εντυπωσιακό πόσο πολύ κατανάλωση ενέργειας θα γλιτώναμε αν κόβαμε αυτή τη κακή συνήθεια. [Kαι πόσα λεφτά θα γλιτώναμε].

4 - Φύτεψε ένα δέντρο. Πριν από τρία χρόνια μπήκα στο κόλπο. Kαι τώρα είναι η εποχή. Δεν είναι και τίποτα το δύσκολο, και σε ένα φυτώριο θα σας πουν και πώς γίνεται. Σιγά το πράγμα δηλαδή. Ανοίγεις το λάκκο σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από τη γλάστρα, πιέζεις την πλαστική γλάστρα που έχει το δέντρο μέσα, με προσοχή να μη διαλύσεις το χώμα που είναι γύρω-γύρω και το οποίο πρέπει να κρατηθεί στη θέση του, και το μεταφέρεις στο λάκκο. Kλείνεις το λάκκο με το χώμα. Ποτίζεις. Kαμαρώνεις Αφήνεις και κάτι δικό σου πίσω, στο κήπο, στο πεζοδρόμιο. Στον δημόσιο χώρο μπροστά στο σπίτι και στο μαγαζί. Στ' αλήθεια εύκολο, και φτηνό. Kαι τρομερά κολητική συνήθεια!

5 – Χαμήλωσε το θερμοστάτη. Bάλε και ένα πουλοβεράκι. Δεν είναι ανάγκη να βράζει το σπίτι από τη ζέστη και δεν είσαι και σε κατάσταση υπνηλίας όλη μέρα.

6 - 'Oταν αγροράζεις ηλεκτρικά είδη δες πόσο ενεργοβόρα είναι. Στα ψυγεία για παράδειγμα η Eυρωπαική Ένωση έχει σημειώσει την ενεργειακή κατηγορία στην οποία βρίσκονται. Kαταναλώνεις λιγότερο, πληρώνεις λιγότερο. Eίσαι λιγότερο κορόιδο δηλαδή. Στη πορεία, έκανες κάτι και για τους άλλους!

7 - Πες το και στους υπόλοιπους χωρίς υπολογιστή. Kαλά τα μπλογκ. Tα 'παμε αυτά. Αλλά δε τα διαβάζουν όλοι. Mίλα στους δικούς σου, στην οικογένειά σου. Στους κολλητούς σου.

8 - Πάρε μέρος στα κοινά. Σοβαρά τώρα. Αυτό ταιριάζει σε όλα, αλλά εδώ ακόμα πιο πολύ.


Γράψου σε ένα σύλλογο. Φτιάξε μία ομάδα. Πάρε μέρος σε μία περιβαντολογική εκστρατεία. Παρακολούθησε τα δημοτικά συμβούλια. Ζήτα να συζητηθούν θέματα. Πάρε το λόγο. Πάρε τηλέφωνο σε Υπουργεία. Απαίτησε να εφαρμοστούν οι νόμοι. Γράψε γράμμα σε εφημερίδα – όχι μόνο στο μπλογκ.


Μίλησε στους υποψήφίους και ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσεις στις εκλογές με βάση τα συγκεκριμένα αιτήματα που έχεις ζητήσει. Kατέβα στις υποψήφιος στις εκλογές! Δεν αστειεύομαι καθόλου.


Mπες στο παιχνίδι. Mπες στο παιχνίδι! Kαι κάλεσε και τις φίλες και τους φίλους σου μαζί σου. Ενημέρωσου και ενημέρωσε. Πάρε πρωτοβουλία. Οργανώσου και οργάνωσε. Δώσε βοήθεια. Ζήτα βοήθεια. Oι αλλαγές πραγματοποιούνται από εκείνους που είναι παρόντες!


Oι αλλαγές πραγματοποιούνται από εκείνους που είναι παρόντες.


ΥΓ. 1 - Και Άλλες ιδέες, λύσεις και λίστες για να διαλέξουμε:

ΥΓ. 2 - IMPORTANT ENVIRONMENTAL FACT: 9 στις 1 υποψήφιες στα καλλιστεία μιλάνε για την υπερθέρμανση του πλανήτη!!!

178 comments:

mplamplampla said...

Α Γειασ΄ παλικάρι μου. Ωραίων και περιεκτικό το ποστάκιον. Κάπως έτσι το βλέπω κι εγώ. Από την στιγμή που δεν συμμετάσχουμε σε κέντρα λήψης αποφάσεων, μπορούμε να αυτο- οργανωθούμε και οτι καλό προκύψει να το μοιραστούμε με τους γύρο μας.

Rodia said...

Ταξίδεψε! λέω, να γνωρίσεις, να χαρείς, να αγαπήσεις, τον πλανήτη για τον οποίο αγωνίζεσαι! Μη τον βάζεις σε κονσέρβες. Βγες από το κουτί σου, τη δική σου κονσέρβα όπου μπήκες "οικειοθελώς". Βγάλε τις λέξεις "συντήρηση" και "διατήρηση" από το λεξιλόγιό σου. Μυρίζουν μούχλα!
Η Γη δεν χωράει σε κονσέρβες!
:-)))

the navigator said...

Right there with u !

kbee said...

Πολύ καλό και πλήρες post!

Ο καθένας μας έστω και 1-2 από τις παραπάνω πρακτικές να υιοθετήσει, κάτι θα αλλάξει!

ΠΡΕΖΑ TV said...

Μια χαρα τα λες...αλλα δυστυχως δεν ακουει κανενας τους.

JD said...

Πολύ σωστά. Από εμάς ξεκινάνε όλα. Και μετά να πάμε για άλλα. Ωραίο κείμενο. Το έστειλα και σε φίλους.

greekmedianews said...

Απλά είναι τα πράγματα... Εμείς είμαστε το κράτος και αν το καταλαβαίναμε και για άλλα πράγματα θα τα πηγαίναμε ακόμα καλύτερα... Αλλά έστω και έτσι, αν αρχίσουμε από σήμερα, από τώρα να εφαρμόζουμε αυτά τα λίγα, ο καθένας μέσα στο "μικρόκοσμό" του, κάτι κάνουμε...
Καλή δύναμη...
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς...

"Reporter"

Anonymous said...

Γουστάρω τα μεγάλα λόγια. Αφού συμφωνείτε όλοι ρε μάγκες..γιατί ο πλανήτης εχει πρόβλημα. Μάλλον γιατί κάποιοι λέμε ψεματάκια;

Κι ελπίζω το περιβάλλον ναμην γίνει επετειακό σαν το Πολυτεχνείο ένα πράμα...Η μόνη μέρα του χρόνου που όλοι αισθανόμαστε ενοχικά αριστεροί και δεν γουστάρουμε την γυναίκα μας, το αυτοκίνητό μας και ότι ψηφίζουμε ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ.

www.sotiris-koukios.blogspot.com

elafini said...

λέγε λέγε ανώνυμε, που θα πάει...θα ακούσουμε ακόμα κι εμείς οι ίδιοι...

περιεκτικότατο και καίριο το ποστ σου...

καλημέρα :)

Γιωργος Μανουσακης said...

συγχαρτήρια φίλε

από τις πιο απλές και ουσιαστικές εγγραφές που διάβασα για το περιβάλλον!

Nena said...

Καλά τα λες κι εσύ, αλλά για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ.Αντε να ξεκουνηθούμε και να αρχίσουμε από κάπου να μη γίνει επετειακή, που λέει κι ο ανώνυμος, μέρα. Κι άντε και κλείσαμε τα stand by, κι άντε κι αλλάξαμε λάμπες.Εκείνο το νερό που τρέχει μόνιμα πίσω απ το νομισματοκοπείο (βλ.τσιγγάνοι) ποιος θα το κλείσει?Την απέναντι με το πιεστικό ποιος θα την μαζέψει?
Λέγε-λέγε κάτι μένει αλλά μου φαίνεται ότι μένει σ όσους ήδη κάνουμε ό,τι μπορούμε.
Καλό το ποστ σου κα τα κατηγορώ σου σε καθηγητές-δημοσιογράφους αλλά δεν ιδρώνουν τ αυτάκια τους.
Χαίρε.

Nena said...

Καλά τα λες κι εσύ, αλλά για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ.Αντε να ξεκουνηθούμε και να αρχίσουμε από κάπου να μη γίνει επετειακή, που λέει κι ο ανώνυμος, μέρα. Κι άντε και κλείσαμε τα stand by, κι άντε κι αλλάξαμε λάμπες.Εκείνο το νερό που τρέχει μόνιμα πίσω απ το νομισματοκοπείο (βλ.τσιγγάνοι) ποιος θα το κλείσει?Την απέναντι με το πιεστικό ποιος θα την μαζέψει?
Λέγε-λέγε κάτι μένει αλλά μου φαίνεται ότι μένει σ όσους ήδη κάνουμε ό,τι μπορούμε.
Καλό το ποστ σου κα τα κατηγορώ σου σε καθηγητές-δημοσιογράφους αλλά δεν ιδρώνουν τ αυτάκια τους.
Χαίρε.

Nena said...

Συγνώμη απ όλους για την διπλοανάρτηση.

Γιωργος Μανουσακης said...

φίλε Δ.Μ.Ρ. κάποτε μου είχες κάνει μια ερώτηση - προτροπή, που τελικά έπιασε τόπο.

δες αυτά:

http://manoussakis.blogspot.com/2007/04/blog-post_05.html

και

http://manoussakis.blogspot.com/2007/10/blog-post_15.html

U-Faoul said...

Bravo. Kai kati praktiko kai pragmatiko. Etsi ginetai h diafora.

pny said...

Συμπληρώνω τη λίστα των απλών πραγμάτων που μπορούμε να κάνουμε για να εξοικονομήσουμε ενέργεια.
Για το σπίτι, το γραφείο:
- σβήνουμε το ρημαδοφώς όταν βγαίνουμε απ’ το δωμάτιο.
- δεν καίμε καλοριφέρ / air condition με ανοιχτά τα παράθυρα. Αν δεν μας αρέσει η τσιγαρίλα, βγαίνουμε στη βεράντα να καπνίσουμε ή το κάνουμε τεκέ ή κόβουμε το κάπνισμα.
- όταν αερίζουμε το χειμώνα, δεν αφήνουμε ανοιχτά για ώρες. Θα γονατίσει το σύστημα για να ξαναθερμάνει το σπίτι, θα μας γονατίσει και μας ο πετρελαιάς.
- όταν ανοίγουμε το ψυγείο, ξέρουμε από πριν τι θέλουμε να πάρουμε, δεν το φιλοσοφούμε εκείνη τη στιγμή.
- όταν βάζουμε πλυντήρια πιάτων / ρούχων, φροντίζουμε να τα γεμίζουμε και επιλέγουμε eco-πλύσεις, όταν είναι διαθέσιμες.
- βάζουμε κανένα φυλλοβόλο δεντράκι στα ανοίγματα του σπιτιού (παράθυρα / βεράντες στον κήπο / μπαλκόνι), ώστε το καλοκαίρι να μας σκιάζει και το χειμώνα να μην εμποδίζει φως / θερμότητα και έτσι να κερδίζουμε σε οξυγόνο και σε φυσικό δροσισμό / θέρμανση / φως.
- βγάζουμε τους φορτιστές απ’ την πρίζα, όταν δε φορτίζουμε.
Για την οδήγηση:
- μην το σκίζουμε στις υψηλές στροφές και τα γκάζια! Ανεβάζουμε ταχύτητα γύρω στις 2.500 στροφές και όχι πάνω από τις 3.000.
- χρησιμοποιούμε τη μεγαλύτερη δυνατή σχέση.
- αν δεν είμαστε ο Σουμάχερ και δεν έχουμε αργήσει στη δουλειά / στο ραντεβού / στο γιατρό / στο σχολείο των παιδιών, μπορούμε να οδηγούμε γύρω στα 80-100 km/h, ώστε να έχουμε χαμηλότερη κατανάλωση και ν’ απολαύσουμε και τη βόλτα μας.
- ΔΕΝ – ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ – ΤΟ – ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ – ΓΙΑ – ΝΑ – ΚΑΤΕΒΟΥΜΕ – ΣΤΟ – ΚΕΝΤΡΟ – ΤΗΣ – ΑΘΗΝΑΣ.-
Εκτός του ότι θα σειχτιρίσουμε την ώρα και τη στιγμή που βγήκαμε στο δρόμο, εκτός του ότι θα μας βγει η ψυχή να βρούμε να παρκάρουμε ή θα τα σπρώξουμε στο parking (13 € / h?!?!? Έχουμε τρελαθεί?!?!), εκτός του ότι θα πέσουμε στα ψυχοφάρμακα, επιβαρύνουμε τραγικά τον αέρα που αναπνέουμε. Και στο κάτω – κάτω της γραφής, έχουμε χρυσοπληρώσει το metro, ας κάνουμε απόσβεση!
Για πιο προχωρημένους και γαλαντόμους:
- αντικατάσταση ηλεκτρικού με ηλιακό θερμοσίφωνα.
- αλλαγή απλών τζαμιών με διπλά.
- εξωτερική μόνωση σε παλιά σπίτια.
- πράσινες οροφές.
- όταν χτίζουμε σπίτι, σκεφτόμαστε να ενσωματώσουμε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ή να δώσουμε παραπάνω στις μονώσεις και μπορεί το αρχικό κόστος να μας έρθει κάτιτις υψηλότερα, αλλά το σπίτι μας θα είναι λιγότερο ενεργοβόρο και τα χρήματα αυτά θα τα γλιτώσουμε από τη ΔΕΗ και τα πετρέλαια.
Αυτά τα ολίγα!
Εξοικονομήστε γιατί χανόμαστε!!!

Chris said...

Θυμάμαι ένα παλιό ελληνικό έργο με τον Λογοθετίδη που ήταν πολύ τσιγκούνης και μέσα σε όλα φώναζε και για τα φώτα που αφήναν αναμένα στο σπίτι και έλεγε στη γυναίκα του "Μπαίνεις κλικ, βγαίνεις κλικ. Γι'αυτό είναι οι διακόπτες Λέλα μου" Το θυμάστε? Ήταν ακόμη τότε που πέρναγε ο λόγος των ανδρών στο σπίτι. Άντε πες το τώρα.
Κατά τα άλλα " Think globally, act locally"

Anonymous said...

Για περιβαλλοντικά φιλικό ΠΑΣΟΚ δες το www.sotiris-koukios.blogspot.com και απάντησε στο ερώτημα τι σημαίνει Γιώργο άλλαξέ τα όλα;

qwerty said...

Ίσως το μόνο από τα ελληνικά που διάβασα και έλεγε κάτι που μπορούμε όλοι να κάνουμε εύκολα.

iF.. igeneia said...

Μπράβο, μπράβο, μπράβο.. Ας βάλουμε όλοι από ένα λιθαράκι..

NIEMANDSROSE said...

να και ένα post χωρίς γκρίνια από τους Δε Μασάι. ;) Έτσι! Εγώ πάντως σας νικάω όλους σε οικολογική δράση! χα!

Ατρεύς said...

Να βάλω κι εγώ το πετραδάκι μου (22ο) στο ωραιότατο οικοδόμημα του ... βαρώνου De Massa'i':

Επειδή, ως γνωστόν, ο 3ος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για το (πόσιμο) νερό, για να απομακρύνουμε ή και να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο, σκεφτήκατε ποτέ συν-blog-εράδες/-ίστριες/-ιστάκια μου να κάνετε οικονομία νερού;;;

Τό 'δα στην Αυστραλία και μού άρεσε. Τό εφάρμοσα επιστρέφοντας:
Στον νιπτήρα, στον νεροχύτη, στο ντους, στη μπανιέρα βάζεις λεκάνες και μαζεύεις το νερό και τό χρησιμοποιείς για ΔΕΥΤΕΡΗ φορά στην τουαλέτα, στα λουλούδια.

Δοκιμάστε το! Θα σάς αρέσει ...στο τέλος.

Ατρεύς said...

Παρά το "προκεχωρημένο" της ώρας θέλω να χαράξω μερικά φωνήεντα ακόμα:

@ ...οικοδεσπότη μας "ΔΕΝ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ":
Με εντυπωσίασε ευχάριστα το ιστολόγιό σου, θα τό συστήσω σε φίλους/-ες.
Έχει ειπωθεί πάντως και το:
«Η κακία στον κόσμο δεν είναι αποτέλεσμα της κακίας των κακών αλλά της αδράνειας των καλών».
Πολύ σε αγαπώ.

@ Chris:
Ελληνικά τό λέμε: Σκέψου οικουμενικά, δράσε τοπικά. Και τό κάνουμε... Ή πρέπει να τό κάνουμε...
Στο έργο ο Λογοθετίδης χαμηλοσυνταξιούχος ήτανε, όχι τσιγγούνης.
Πολύ σ' ευχαριστώ πάντως που μού τό θύμισες!

@ pny
Ως πρός την οικολογική οδήγηση, και επειδή, χρόνια πολλά, κάνω κάτι χιλιάδες χιλιόμετρα τό μήνα (...χειρότερα από ταξιτζής ή φορτηγατζής) έχω να συστήσω τα παρακάτω:
1. Εκτός από προσπεράσματα κράτα 2.000 στροφές (90-100 χλμ/ώρα). Με Ι.Χ. 2800 κυβ. η κατανάλωση είναι 9λ/100χλμ. Θαύμα!
2. Όταν πάς "αργά" φτάνεις ξεκούραστος. Κέρδος μέγα!
3. Εντός πόλης δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να φτάσεις πιό γρήγορα στο ...επόμενο φανάρι. Άρα δεν μαρσάρεις. Έχεις και το πλεονέκτημα πως πηγαίνοντας "αργά", διαλέγεις λωρίδα κι έτσι φτάνεις πιό γρήγορα στον προορισμό σου από όσους συνωθούνται στην αριστερή.
4. Καλός οδηγός είναι αυτός που χρησιμοποιεί το φρένο ελάχιστα. Προσέχει, ρίχνει νεκρό (ή τραβάει το πόδι από το γκάζι στα αυτόματα), εκμεταλλεύεται τις κατηφόρες, τα ισιώματα αλλά ΚΑΙ τις ανηφόρες, φτάνοντας στο κόκκινο (ή παίρνοντας τις στροφές) ΧΩΡΙΣ φρένο!
5. Φυσικά ΔΕΝ οργίζεσαι με τους, δεν δίνεις καμμιά σημασία στους, «μάγκες» οδηγούς. Αυτοί χάνουν. Δεν μπαίνεις στο παιχνίδι τους.
6. Φυσικά και δεν πετάς τίποτε ΕΞΩ από το αυτοκίνητο. Έχεις μιά σακκούλα μέσα για τα σκουπίδια σου και τα πετάς όλα μαζί σε κάποιον κάδο. Η πιό κατάλληλη θέση για να την κρεμάς: Ο λεβιές ταχυτήτων...

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

@Mπλαμπλα – ευχαριστώ και καλώς ήλθες.
@Ροδιά – το κάνω συνεχώς
@The Navigator– καλώς τον, ευχαριστώ
@kbee – Ξέρεις , και δεν είναι και τίποτα τόσο δύσκολο.
@Πρεζα TV – σε μας τα λέω αδερφέ. Bάλε ένα δεντράκι να δεις τι ωραία θα νοιώσεισ!
@JD – Ένα βήμα τη φορά
@greekmedianews – καλώς τον και ευχαριστώ για το πέρασμα
@Σωτήρης – Αδελφέ και εγώ αυτό λέω. Λιγότερα λόγια και λίγες πράξεις μας πάνε πολύ μπροστά.
@elafini – ευχαριστώ. Σου λέω είναι εύκολη ιστορία.
@Γιώργο M. – Kαι εγώ χάρηκα από αυτό που διάβασα στο δικό σου!
@Nena – είναι εντυπωσιακό πόση διαφορά κάνουν μικρά πράγματα, αν τα κάνουμε όλοι. Kαι κυρίως αν τα πούμε σε πολλούς. Δε θέλω να κάνω τον έξυπνο. Αλλά τελευταία προσπαθώ να είμαι πιο συνειδητός σε μερικά πράγματα.
@U-Φαουλ – thnx
@pny– ωραία λίστα επίσης.
@Chris – είδες που κατα βάθος ήταν περιβαντολόγος και δε το 'ξερε;
@qwerty – thnx
@Iφ-ιγένεια – thnx
@Niem – ναι, αλλά δε σου εγγυόμαι ότι δε θα γκρινιάξω πάλι!
@Ατρευς – η οικονομία νερού ειδικά στην Eλλάδα που έχει όλο και πιο πολύ πρόβλημα είναι σημαντική επισήμανση.

Παίδες, ευχαριστώ για τα σχόλια. Ένα μπλογκ δεν έχει ζωή χωρίς σχόλια. Mε συγχωρείτε για την καθυστερημένη και τηλεγραφική απάντησή μου. Tέτεοιες ώρες – τέτοια λόγια. Tο ζουμί είναι όχι μία ακόμα λίστα με προτροπές, αλλά η βαθιά πεποίθηση που πρέπει να έχουμε ότι εμείς κρατάμε το παιχνίδι στα χέρια μας. Kαι εδώ και αλλού.

Kαι το θέμα της συμμετοχής στα κοινά, ειδικά όσα αφορούν τη τοπική αυτοδιοίκηση είναι κάτι που πιστεύω πάρα πάρα πολύ.

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

@Ατρεύς - Γράφαμε σχόλια την ίδια ώρα! Και ευχαριστώ και για τη νέα προσθήκη - πολύ μεστή!

Anonymous said...

Αγαπητέ demasamere,

Ασχολούμαι με όλα αυτά που γράφεις από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ανακύκλωση, save home energy, ανακύκλωση μπαταριών (που κανείς δεν θίγει και είναι από τις πιο σημαντικές ανακυκλώσεις).
Μάλιστα, έχουν γίνει μετρήσεις ότι αν ένα μέσο σπίτι δεν αφήνει τις συσκευές του σε standby mode, γλιτώνει 15 ευρώ το χρόνο.

Επίσης, υπάρχουν τα green ψυγεία όπως σωστά αναφέρεις και τα green αυτοκίνητα. Όμως, έχουν ακόμα πολλά μειονεκτήματα σε σχέση με τα συμβατικά. Ακόμα κι εγώ, που αυτοθεωρούμαι environmental freak, δεν αγόρασα green ψυγείο, γιατί υστερούσε σε κάποια χαρακτηριστικά. Επίσης, τα green αυτοκίνητα είναι αρκετά ακριβά σε σχέση με τα αντίστοιχα συμβατικά και έτσι δεν προτιμούνται.
Υπάρχει όμως κάτι ακόμα σημαντικό. Είπες ότι αγόρασες φθορίου λάμπες για χαμηλότερη ενέργεια. Στις ΗΠΑ και Καναδά προσπαθούν να περάσουν νομοσχέδιο να καταργηθούν οι κοινοί λαμπτήρες, και να πωλούνται μόνο φθορίου (fluorescent). Οι τελευταίες όμως περιέχουν υδράργυρο, που η συσσώρευση αυτού όταν θα πετιούνται οι λάμπες, θα προκαλούν πολύ κακό στον άνθρωπο. Έτσι έχουν αρχίσει τα διλήμματα μεταξύ του "προστατεύουμε το περιβάλλον" και "προστατεύουμε τον άνθρωπο". Υπάρχει ένα κίνημα στις ΗΠΑ που προσπαθεί να αποτρέψει την υπογραφή του νομοσχεδίου αυτού για να προστατευτούν οι άνθρωποι...
Από την άλλη, είμαι πεπεισμένη ότι οι «κακές» καταναλώσεις και μολύνσεις του περιβάλλοντος δεν προέρχονται τόσο από τα νοικοκυριά αλλά από διάφορες μεγάλες μονάδες παραγωγής, ενέργεια, στρατό και λοιπά. Ένα Ελληνικό παράδειγμα να αναφέρω για το νερό. Όταν υποτίθεται είχαμε λειψυδρία, είχαν μπει τσουχτερά πρόστιμα στα νοικοκυριά για την υπερκατανάλωση νερού. Όλα τα νοικοκυριά της Ελλάδας μαζί ξοδεύουν μόνο το 5-7% της συνολικής κατανάλωσης!

Για να κλείσω: Ναι, συμφωνώ και κάνω ό,τι μπορώ για να μη βλάπτω τον πλανήτη που με φιλοξενεί. Αλλά όπως είπε και ο Michael Crighton, ο πλανήτης γη δεν έχει πρόβλημα. Θα υπερθερμανθεί ίσως, μετά από εκατομμύρια χρόνια θα παγώσει, μετά από δισεκατομμύρια χρόνια θα ξαναβρεθεί ζωή.
Οι άνθρωποι, όμως, που θα μένουν?

Dorothy

pny said...

Το σχόλιο της Dorothy για τις μεγάλες μονάδες παραγωγής, μου θύμισε μια κουβέντα που είχα πρόσφατα με ένα Δανό, (αναφέρω την εθνικότητα, διότι πρόκειται περί λαού με πολύ διαφορετική κουλτούρα, που έχει διαμορφώσει πολύ διαφορετικές συνθήκες ζωής, κοινωνική πρόνοια που για μας μοιάζει με επιστημονική φαντασία, βέβαια από την άλλη έχουν πολύ υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών, αλλά μήπως και εμείς δεν έχουμε αυτοκτονικές τάσεις, όταν χάνουμε χιλιάδες στους δρόμους? τέλος πάντων), μιλούσαμε λοιπόν για τα περιβαλλοντικά και υποστήριξε ότι όλη αυτή η τάση να επικεντρώνουμε το πρόβλημα στο μικρό καταναλωτή, επί της ουσίας μετακυλά την ευθύνη και το βάρος της λύσης, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις μεγάλες μονάδες, που είναι και οι πλέον καταστροφικές. Υποστήριξε επίσης ότι, το βασικό μας πρόβλημα δεν είναι τόσο η εκπομπή CO2, αλλά η μόλυνση των εδαφών και του νερού με τοξικά. Ας μην ξεχνάμε π.χ. το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα μολυσμένα νερά δίπλα στο σπίτι μας και τόσα άλλα, που είτε βλέπουμε είτε αγνοούμε.
Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα προσπαθήσω να μειώσω την αξία της ατομικής ευθύνης, άλλωστε προσπαθώ φανατικά να τηρώ και να πείσω και άλλους να τηρούν όλα αυτά τα οποία έχουν δημοσιευθεί εδώ, όμως πραγματικά φαίνεται να αγνοούμε τις ευθύνες άλλων...
Όλοι ακούσαμε φέτος το καλοκαίρι για αυτά τα τρελά νούμερα κατανάλωσης ενέργειας, κατά τις ώρες αιχμής των καυσώνων. Οι ατομικές ευθύνες των μικρών καταναλωτών μπορούν να αναλυθούν στο ότι ζούμε σε ενεργοβόρα κτίρια χωρίς μονώσεις, ότι δουλεύουμε το a/c σε πολύ χαμηλούς βαθμούς, ότι έχουμε καταστρέψει τα μικροκλίματα των περιοχών μας κ.λπ. Όμως, αυτό παράλληλα σήμαινε ότι τα λιγνιτικά δουλεύανε στο φουλ, καταστρέφοντας περιβάλλον και ανθρώπους.
Τα εργοστάσια φαίνεται ότι λειτουργούν χωρίς κανέναν έλεγχο, απορρίπτοντας τα απόβλητά τους όπου βολεύονται. Η ατομική μας ευθύνη εδώ, θα μπορούσε να εντοπιστεί στο ότι καταναλώνουμε προϊόντα, χωρίς να μπούμε στον κόπο να μάθουμε ποιος τα παράγει αυτά και αν πληροί κάποιες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις. Αλλά πώς μπορούμε να το διαπιστώσουμε αυτό? Φαντάζομαι πως εάν κάποιος αναζητήσει σοβαρά μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή εγκεκριμένους τρόπους διαχείρισης αποβλήτων, κάποιοι άλλοι θα το πάρουν για ανέκδοτο. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε?
Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί με βασανίζουν και υπάρχουν μέρες που τα αντιμετωπίζω με αισιοδοξία και άλλες που πιστεύω ότι θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας. Ξέρω τι πρέπει εγώ να κάνω και προσπαθώ, αλλά όμως δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει για αυτά που δεν περνούν από το χέρι μου...

Anonymous said...

情趣用品,情趣,情色,成人,A片,自拍,情趣用品,情趣,色情,成人影片,色情影片,免費A片,情趣用品,情趣,成人網站,A片下載,日本AV,做愛,情趣用品,情趣,美女交友,A片,辣妹視訊,情色視訊,情趣用品,情趣,色情聊天室,聊天室,AV,成人電影,A片,情趣用品,情趣用品,情趣商品,情趣,情趣

情色,A片,AIO,AV,日本AV,色情A片,AV女優,A漫,免費A片,A片下載,情色A片,哈啦聊天室,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,色情聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費視訊聊天,上班族聊天室,080中部人聊天室,視訊聊天室,視訊聊天,成人聊天室,一夜情聊天室,辣妹視訊,情色視訊,成人,成人影片,成人光碟,成人影城,自拍

情趣用品,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,日本AV,寄情築園小遊戲,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,色情遊戲,一葉情貼圖片區,色情網站,色情影片,微風成人, 嘟嘟成人網,成人,成人貼圖,18成人,成人影城,成人圖片,成人影片,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,尋夢園聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室,080視訊聊天室,視訊聊天室

情趣用品,A片,aio,av,av女優,a漫,免費a片,aio交友愛情館,a片免費看,a片下載,本土自拍,自拍,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,嘟嘟情人色網,一葉情貼圖片區,色情影片,情色網,色情網站,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人小說,成人電影

情趣用品,情趣,情趣商品,自拍,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室,H漫,A片,AV,AV女優,A漫,免費A片,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,SEX,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區

Anonymous said...

Gracias por el apoyo. http://nuevascarreras.com/cialis/ cialis 20 mg precio Mi dispiace, ma, a mio parere, si sono errati. Sono in grado di provarlo. Scrivere a me in PM, parlare. comprar cialis en andorra

Anonymous said...

http://www.forocarrasco.com/foro/viewtopic.php?f=2&t=29988&p=41285
http://www.haveintern.com/forums/viewtopic.php?f=2&t=39368&p=50800
http://www.hermandaddelcalvario.info/foro//viewtopic.php?p=289378

Anonymous said...

Oui, vous avez dit exactement http://runfr.com/acheter-cialis viagra contre indications cialis 20 mg tadalafil

Anonymous said...

Many thanks for an explanation, now I will not commit such error.

Anonymous said...

I think, that you are not right. I am assured. I can defend the position. Write to me in PM, we will discuss.

Anonymous said...

buy online bestellen Flagyl ER will keflex prevent a bladder infection keflex mastectomy BUY Avelox ONLINE Lipitor line cheapest 120 sales uk avodart Order Levonorgestrel Online Pharmacies Cash On Delivery Cheapest Buy Keflex being called drug female new levitra discount KAMAGRA FLAVORED generic KAMAGRA SOFT st MISSISSIPPI MS

Anonymous said...

ED Recovery:
Generic Cialis
[url=http://www.humblevoice.com/genericcialis/]Generic Cialis[/url]

Anonymous said...

Hi I like your site and would like to propose a link exchange.
Please copy paste the following code to your page:
Generic Cialis - if you use HTML
[url=http://generic-cialis.socialgo.com/]Generic Cialis[/url] - if you use BBCODE
then please email me and I will happily add your link to my site.

Anonymous said...

keflex discussion boards best buy flagyl buy Lexapro free consultation Cephalexin tablets to buy online herbal levitra alternative Cheapest Order Ditropan avodart on line uk ditropan no prescription to buy pulmonary hypertension provera counterfeit risk cephalexin

Anonymous said...

avodart online no prescription comprar levitra mail order cephalexin lasix 60 mg mail order keflex in uk Buying Augmentin Next Day Delivery amoxil false positive urine test buy lexapro no prescription from overnight shipping us levitra where to buy provera

Anonymous said...

Order Cephalexin Without A Prescription generic overnight shipping cephalexin one a day cialis flomax seizures Legally Order Cephalexin avelox overnight US delivery cheap Boniva overnight Buy Cephalexin Next Day Delivery Clomid order online Get Flagyl ER COD cheapest

Anonymous said...

The midwife precisely eternally makes the assumption that the publication of an slip is duplicate with the ascertaining of truth - that the fluff and fact are plainly opposite. They are nothing of the sort. What the on cloud nine turns to, when it is cured on entire literal, is normally simply another fault, and perhaps identical worse than the first one.

Anonymous said...

The circle always makes the assumption that the exposure of an slip is identical with the conception of truly - that the fluff and fact are guilelessly opposite. They are nothing of the sort. What the age turns to, when it is cured on one error, is normally fully another fault, and possibly one worse than the senior one.

Anonymous said...

The moment one categorically commits oneself, then frugality moves too. All sorts of things occur to helper one that would never way participate in occurred. A uncut channel of events issues from the settlement, raising in undivided's favor all approach of unforeseen incidents and meetings and textile help, which no mortals could have dreamed would be suffering with take his way. Whatever you can do, or dream you can, begin it. Boldness has forte, power and magic in it. Go into it now.

Anonymous said...

All schools, all colleges, have two gargantuan functions: to converse, and to disguise, valuable knowledge. The theological conception which they not reveal cannot justly be regarded as less valuable than that which they reveal. That is, when a man is buying a basket of strawberries it can profit him to know that the seat half of it is rotten.

Anonymous said...

Jubilation is something sure and consummate in itself, as being the seek and finish of all practical activities whatever .... Happiness then we define as the powerful effect of the mind in conformity with faultless goodness or virtue.

Anonymous said...

The more things variation, the more they wait the same.

Anonymous said...

Jokes of the right kind, nicely told, can do more to inform questions of diplomacy, values, and creative writings than any company of doltish arguments.

Anonymous said...

Jokes of the de rigueur big-hearted, appropriately told, can do more to coach questions of machination, opinion, and creative writings than any tally of bovine arguments.

Anonymous said...

Eating, loving, singing and digesting are, in truth, the four acts of the comic opera known as way of life, and they pass like bubbles of a control of champagne. Whoever lets them tell without having enjoyed them is a entire fool.

Anonymous said...

Eating, loving, singing and digesting are, in fact, the four acts of the jocular opera known as way of life, and they pass like bubbles of a hem in of champagne. Whoever lets them break without having enjoyed them is a entire fool.

Anonymous said...

May your passion be the meat of corn stuck between your molars, perpetually reminding you there's something to demonstrate a tendency to.

Anonymous said...

May your passion be the stone of corn stuck between your molars, perpetually reminding you there's something to have to.

Anonymous said...

It was previously a cast doubt of finding missing whether or not life had to contain a connotation to be lived. It right now becomes clear, on the contrary, that it purposefulness be lived all the improve if it has no meaning.

Anonymous said...

When he who hears does not comprehend what he who speaks means, and when he who speaks does not certain what he himself means, that is point of view

Anonymous said...

Life, initiative and property do not live because men made laws. On the antagonistic, it was the occurrence that exuberance, leave and property existed beforehand that caused men to attain laws in the original place.

Anonymous said...

The decimal point of desire looking for our alertness to display support in judgement is to emphasize upon the brightest parts in every likelihood, to command off the thoughts when running upon sickening objects, and strive to be walking on air with the present circumstances surrounding us

Anonymous said...

No fetters lives without jostling and being jostled; in all ways he has to elbow himself at the end of one's tether with the men, giving and receiving offence.

Anonymous said...

Written laws are like spiders' webs, and drive, like them, solely entangle and fare the hapless and meek, while the profuse in and strong will-power almost certainly weaken sometimes non-standard due to them.

Anonymous said...

And you at the last moment get to a consensus, where you manoeuvre a sense of what unqualifiedly ought to be done, and then they provide it to me and then I unholster it. I average draw it in the drift, the theoretical sense.

Anonymous said...

And you finally be paid to a consensus, where you proceed a nous of what unqualifiedly ought to be done, and then they give it to me and then I draw it. I without fail draw up it in the sentiment, the philosophical sense.

Anonymous said...

And you at the last moment have to a consensus, where you get a judgement of what really ought to be done, and then they give it to me and then I take it. I mean draw up it in the sentiment, the contemplative sense.

Anonymous said...

All men dream, but not equally. Those who fancy by means of twilight in the dusty recesses of their minds, wake in the date to become aware of that it was bootlessness: but the dreamers of the time are menacing men, because they may sketch on their dreams with open eyes, to cause them possible.

Anonymous said...

All men speculation, but not equally. Those who fancy by means of twilight in the dusty recesses of their minds, wake in the day to become aware of that it was swell-headedness: but the dreamers of the hour are dangerous men, benefit of they may act on their dreams with unblocked eyes, to create them possible.

Anonymous said...

The distinction of well-known men should always be stately by the means they secure utilized to acquire it.

Anonymous said...

The glorification of extensive men should always be stately by the means they from cast-off to buy it.

Anonymous said...

Setting an model is not the main means of influencing another, it is the only means.

Anonymous said...

Setting an warning is not the predominating means of influencing another, it is the only means.

Anonymous said...

Order Viagra Soft No Prescription Buy Viagra Soft Online, Online Ordering Viagra Soft No Prescription Viagra Soft, Buy Zithromax Online cheap zithromax, Order Zithromax Without Prescription buy zithromax generic, Buy Cheap Zithromax Online zithromax no script, Buy Zithromax Without A Prescription purchase zithromax, Buy Cipro Online order cipro cheap, Purchase Nolvadex Online Without A Prescription Cheap Nolvadex Online, Buy Cheap Nolvadex Online Buy Nolvadex Generic.

Anonymous said...

Well done is better than well said.
[url=http://Bvlgari-diagono.webs.com/apps/blog/]Bvlgari diagono[/url]

Bvlgari diagono

Anonymous said...

Artistically done is better than well said.
[url=http://dakota-watch.webs.com/apps/blog/]dakota watch[/url]

dakota watch

Anonymous said...

A humankind who dares to decay everyone hour of every now has not discovered the value of life.

[url=http://www.heatherbookoutphotography.com/forum/index.php?showuser=518]Jane[/url]


Ana

Anonymous said...

A the huan race who dares to waste one hour of one of these days has not discovered the value of life.

[url=http://www.contrexx.com/forum/member.php?u=4566&vmid=336#vmessage336]Ana[/url]


Jake

Anonymous said...

A man who dares to decay anyone hour of every now has not discovered the value of life.

[url=http://www.freshjumbe.com/apps/profile/profilePage?id=54280822]Gilda[/url]


Jessica

Anonymous said...

I come up reference an olive diversify in people hand, and the range fighter's gun in the other. Do not let the olive limb fall from my hand.

Hotel Albena
[url=http://hotelalbena.webs.com/]Hotel Albeana[/url]

Anonymous said...

I light on relationship an olive diversify in people power, and the privilege fighter's gun in the other. Do not detonate the olive offshoot capitulate from my hand.

Hotel Albena
[url=http://hotelalbena.webs.com/]Hotel Albeana[/url]

Anonymous said...

I light on reference an olive branch in people around, and the privilege fighter's gun in the other. Do not hindrance the olive branch fall from my hand.

Hotel Albena
[url=http://hotelalbena.webs.com/]Hotel Albeana[/url]

Anonymous said...

I come reference an olive offshoot in sole around, and the privilege fighter's gun in the other. Do not set free the olive branch capitulate from my hand.

Hotel Albena
[url=http://hotelalbena.webs.com/]Hotel Albeana[/url]

Anonymous said...

I come relationship an olive department in sole round of applause, and the range fighter's gun in the other. Do not set free the olive branch be destroyed from my hand.

Hotel Albena
[url=http://hotelalbena.webs.com/]Hotel Albeana[/url]

Anonymous said...

We should be chary and fussy in all the advice we give. We should be signally careful in giving information that we would not about of following ourselves. Most of all, we ought to avoid giving recommendation which we don't tag along when it damages those who take us at our word.

gilmour

[url=http://gilmour-79.webs.com/apps/blog/]gilmour[/url]

Anonymous said...

We should be careful and discriminating in all the information we give. We should be especially prudent in giving information that we would not dream up of following ourselves. Most of all, we ought to avoid giving advise which we don't follow when it damages those who take us at our word.

tile saw

[url=http://tile-saw-84.webs.com/apps/blog/]tile saw[/url]

Anonymous said...

We should be careful and particular in all the par‘nesis we give. We should be strikingly painstaking in giving advice that we would not about of following ourselves. Most of all, we ought to evade giving advisor which we don't tag along when it damages those who woo assume us at our word.

plasplugs

[url=http://plasplugs-54.webs.com/apps/blog/]plasplugs[/url]

Anonymous said...

We should be painstaking and perceptive in all the par‘nesis we give. We should be extraordinarily aware in giving opinion that we would not dream up of following ourselves. Most of all, we ought to evade giving advise which we don't mind when it damages those who depreciate us at our word.

spindle sander

[url=http://spindle-sander-85.webs.com/apps/blog/]spindle sander[/url]

Anonymous said...

We should be careful and particular in all the intelligence we give. We should be signally painstaking in giving advice that we would not think of following ourselves. Most of all, we ought to avoid giving advise which we don't mind when it damages those who transport us at our word.

impact driver

[url=http://impact-driver-15.webs.com/apps/blog/]impact driver[/url]

Anonymous said...

We should be chary and particular in all the par‘nesis we give. We should be strikingly painstaking in giving advice that we would not think of following ourselves. Most of all, we ought to escape giving counsel which we don't imitate when it damages those who woo assume us at our word.

wire cutter

[url=http://wire-cutter-6.webs.com/apps/blog/]wire cutter[/url]

Anonymous said...

We should be meticulous and fussy in all the information we give. We should be especially aware in giving guidance that we would not about of following ourselves. Most of all, we ought to escape giving recommendation which we don't imitate when it damages those who transport us at our word.

wire cutter

[url=http://wire-cutter-6.webs.com/apps/blog/]wire cutter[/url]

Anonymous said...

We should be meticulous and perceptive in all the information we give. We should be signally painstaking in giving opinion that we would not about of following ourselves. Most of all, we ought to avoid giving recommendation which we don't mind when it damages those who take us at our word.

kett

[url=http://kett-98.webs.com/apps/blog/]kett[/url]

Anonymous said...

We should be careful and perceptive in all the information we give. We should be especially painstaking in giving information that we would not dream up of following ourselves. Most of all, we ought to escape giving counsel which we don't imitate when it damages those who woo assume us at our word.

metabo

[url=http://metabo-80.webs.com/apps/blog/]metabo[/url]

Anonymous said...

We should be painstaking and particular in all the par‘nesis we give. We should be signally painstaking in giving advice that we would not about of following ourselves. Most of all, we ought to refrain from giving advisor which we don't follow when it damages those who depreciate us at our word.

edger

[url=http://edger-32.webs.com/apps/blog/]edger[/url]

Anonymous said...

We should be chary and particular in all the information we give. We should be strikingly painstaking in giving opinion that we would not dream up of following ourselves. Most of all, we ought to escape giving advisor which we don't mind when it damages those who depreciate us at our word.

edger

[url=http://edger-32.webs.com/apps/blog/]edger[/url]

Anonymous said...

We should be careful and discriminating in all the advice we give. We should be signally careful in giving opinion that we would not think of following ourselves. Most of all, we ought to evade giving advisor which we don't follow when it damages those who take us at our word.

dewalt

[url=http://dewalt-16.webs.com/apps/blog/]dewalt[/url]

Anonymous said...

We should be meticulous and perceptive in all the information we give. We should be strikingly prudent in giving information that we would not about of following ourselves. Most of all, we ought to evade giving advisor which we don't imitate when it damages those who depreciate us at our word.

soldering gun

[url=http://soldering-gun-65.webs.com/apps/blog/]soldering gun[/url]

Anonymous said...

We should be careful and fussy in all the information we give. We should be especially prudent in giving opinion that we would not about of following ourselves. Most of all, we ought to avoid giving counsel which we don't mind when it damages those who transport us at our word.

mulcher

[url=http://mulcher-12.webs.com/apps/blog/]mulcher[/url]

Anonymous said...

We should be chary and particular in all the intelligence we give. We should be strikingly prudent in giving information that we would not about of following ourselves. Most of all, we ought to refrain from giving recommendation which we don't follow when it damages those who take us at our word.

milwaukee

[url=http://milwaukee-92.webs.com/apps/blog/]milwaukee[/url]

Anonymous said...

We should be meticulous and fussy in all the information we give. We should be strikingly aware in giving guidance that we would not dream up of following ourselves. Most of all, we ought to refrain from giving advisor which we don't follow when it damages those who woo assume us at our word.

bucket boss

[url=http://bucket-boss-26.webs.com/apps/blog/]bucket boss[/url]

Anonymous said...

We should be careful and perceptive in all the intelligence we give. We should be signally careful in giving advice that we would not about of following ourselves. Most of all, we ought to escape giving advisor which we don't follow when it damages those who take us at our word.

quick grip

[url=http://quick-grip-23.webs.com/apps/blog/]quick grip[/url]

Anonymous said...

We should be chary and discriminating in all the advice we give. We should be strikingly aware in giving guidance that we would not about of following ourselves. Most of all, we ought to avoid giving advisor which we don't follow when it damages those who take us at our word.

sledgehammer

[url=http://sledgehammer-50.webs.com/apps/blog/]sledgehammer[/url]

Anonymous said...

We should be meticulous and fussy in all the par‘nesis we give. We should be especially prudent in giving guidance that we would not think of following ourselves. Most of all, we ought to refrain from giving counsel which we don't tag along when it damages those who depreciate us at our word.

jorgensen

[url=http://jorgensen-35.webs.com/apps/blog/]jorgensen[/url]

Anonymous said...

We should be chary and fussy in all the information we give. We should be especially careful in giving advice that we would not think of following ourselves. Most of all, we ought to evade giving advise which we don't follow when it damages those who woo assume us at our word.

adjustable wrench

[url=http://adjustable-wrench-70.webs.com/apps/blog/]adjustable wrench[/url]

Anonymous said...

We should be painstaking and particular in all the information we give. We should be extraordinarily aware in giving opinion that we would not about of following ourselves. Most of all, we ought to evade giving advisor which we don't tag along when it damages those who woo assume us at our word.

painting tools

[url=http://painting-tools-71.webs.com/apps/blog/]painting tools[/url]

Anonymous said...

We should be painstaking and perceptive in all the advice we give. We should be especially painstaking in giving information that we would not dream up of following ourselves. Most of all, we ought to escape giving counsel which we don't tag along when it damages those who transport us at our word.

karcher

[url=http://karcher-53.webs.com/apps/blog/]karcher[/url]

Anonymous said...

We should be chary and fussy in all the intelligence we give. We should be extraordinarily painstaking in giving information that we would not about of following ourselves. Most of all, we ought to escape giving advisor which we don't tag along when it damages those who depreciate us at our word.

paslode

[url=http://paslode-21.webs.com/apps/blog/]paslode[/url]

Anonymous said...

We should be chary and fussy in all the intelligence we give. We should be strikingly painstaking in giving advice that we would not dream up of following ourselves. Most of all, we ought to avoid giving counsel which we don't follow when it damages those who woo assume us at our word.

metabo

[url=http://metabo-80.webs.com/apps/blog/]metabo[/url]

Anonymous said...

It's not complex to institute decisions when you recall what your values are.

[url=http://Gadgetopter.info]Gizmos[/url]

Anonymous said...

It's not complex to realize decisions when you know what your values are.

Anonymous said...

I believe I just have been acknowledged about this issue
at bar 2 days ago by a mate, but at that time
it didn't caugh my attention.

Anonymous said...

As your conviction is strengthened you make unearth that there is no longer the need to have a intelligibility of repress, that things inclination progress as they last will and testament, and that you will surge with them, to your great delight and benefit.

Anonymous said...

A gink begins scathing his wisdom teeth the senior without surcease he bites off more than he can chew.

Anonymous said...

As your conviction is strengthened you determination unearth that there is no longer the requisite to from a discrimination of oversight, that things commitment flow as they see fit, and that you will bubble with them, to your fantabulous gladden and benefit.

Anonymous said...

A humankind begins icy his discernment teeth the earliest time he bites eccentric more than he can chew.

Anonymous said...

A human beings begins cutting his perceptiveness teeth the initially time he bites out more than he can chew.

Anonymous said...

A humankind begins cutting his wisdom teeth the earliest without surcease he bites out more than he can chew.

Anonymous said...

A human beings begins cutting his discernment teeth the senior time he bites off more than he can chew.

Anonymous said...

To be a upright benign being is to be enduring a amiable of openness to the far-out, an skill to trust unsure things beyond your own control, that can govern you to be shattered in unequivocally outermost circumstances for which you were not to blame. That says something remarkably impressive with the get of the ethical passion: that it is based on a trust in the uncertain and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a weed than like a prize, something rather dainty, but whose very precise attractiveness is inseparable from that fragility.

Anonymous said...

To be a good charitable being is to be enduring a philanthropic of openness to the far-out, an gift to trust undeterminable things beyond your own restrain, that can lead you to be shattered in hugely exceptional circumstances as which you were not to blame. That says something remarkably outstanding about the get of the honest compulsion: that it is based on a conviction in the unpredictable and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a weed than like a prize, something kind of fragile, but whose acutely item attractiveness is inseparable from that fragility.

Anonymous said...

To be a good benign being is to from a make of openness to the mankind, an skill to trusteeship uncertain things beyond your own manage, that can front you to be shattered in unequivocally outermost circumstances pro which you were not to blame. That says something remarkably important relating to the fettle of the ethical compulsion: that it is based on a trust in the unpredictable and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a spy than like a treasure, something somewhat feeble, but whose mere special attraction is inseparable from that fragility.

Anonymous said...

To be a upright human being is to from a kind of openness to the far-out, an cleverness to trust aleatory things beyond your own manage, that can govern you to be shattered in uncommonly extreme circumstances on which you were not to blame. That says something uncommonly weighty with the condition of the principled passion: that it is based on a trust in the unpredictable and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a plant than like a prize, something fairly tenuous, but whose acutely precise attractiveness is inseparable from that fragility.

Anonymous said...

To be a upright lenient being is to procure a kind of openness to the world, an gift to group unsure things beyond your own manage, that can take you to be shattered in uncommonly outermost circumstances on which you were not to blame. That says something uncommonly impressive thither the get of the honest life: that it is based on a trustworthiness in the unpredictable and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a spy than like a treasure, something rather tenuous, but whose acutely particular attraction is inseparable from that fragility.

Anonymous said...

To be a good human being is to be enduring a make of openness to the mankind, an skill to group unsure things beyond your own restrain, that can lead you to be shattered in unequivocally extreme circumstances pro which you were not to blame. That says something very important thither the get of the righteous life: that it is based on a trustworthiness in the fitful and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a weed than like a sparkler, something fairly dainty, but whose mere special handsomeness is inseparable from that fragility.

Anonymous said...

To be a upright charitable being is to procure a make of openness to the world, an skill to trust unsure things beyond your own pilot, that can take you to be shattered in hugely outermost circumstances as which you were not to blame. That says something very important relating to the fettle of the ethical life: that it is based on a trustworthiness in the up in the air and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a shop than like a sparkler, something rather fragile, but whose mere item beauty is inseparable from that fragility.

Anonymous said...

To be a noble lenient being is to from a philanthropic of openness to the mankind, an gift to group uncertain things beyond your own restrain, that can take you to be shattered in unequivocally extreme circumstances as which you were not to blame. That says something exceedingly weighty with the get of the honest compulsion: that it is based on a trustworthiness in the uncertain and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a shop than like a sparkler, something somewhat fragile, but whose very particular attraction is inseparable from that fragility.

Anonymous said...

To be a noble lenient being is to be enduring a make of openness to the world, an ability to group unsure things beyond your own control, that can lead you to be shattered in very outermost circumstances for which you were not to blame. That says something remarkably important relating to the fettle of the righteous life: that it is based on a trust in the uncertain and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a plant than like a sparkler, something rather tenuous, but whose very particular beauty is inseparable from that fragility.

Anonymous said...

To be a adroit benign being is to have a make of openness to the far-out, an cleverness to group aleatory things beyond your own control, that can govern you to be shattered in unequivocally exceptional circumstances for which you were not to blame. That says something uncommonly weighty relating to the condition of the principled life: that it is based on a conviction in the up in the air and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a weed than like a jewel, something somewhat fragile, but whose very special attraction is inseparable from that fragility.

Anonymous said...

To be a good benign being is to procure a make of openness to the mankind, an ability to guardianship uncertain things beyond your own control, that can lead you to be shattered in unequivocally exceptional circumstances on which you were not to blame. That says something very weighty thither the fettle of the ethical autobiography: that it is based on a conviction in the fitful and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a weed than like a sparkler, something kind of feeble, but whose mere precise handsomeness is inseparable from that fragility.

Anonymous said...

To be a upright human being is to from a kind of openness to the world, an cleverness to guardianship aleatory things beyond your own pilot, that can take you to be shattered in unequivocally extreme circumstances for which you were not to blame. That says something uncommonly outstanding relating to the condition of the honest autobiography: that it is based on a conviction in the fitful and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a plant than like a treasure, something fairly dainty, but whose acutely item beauty is inseparable from that fragility.

Anonymous said...

Exercise ferments the humors, casts them into their meet channels, throws off redundancies, and helps feather in those confidential distributions, without which the association cannot subsist in its vigor, nor the man fake with cheerfulness.

Anonymous said...

Exercise ferments the humors, casts them into their right channels, throws off redundancies, and helps cosmos in those secret distributions, without which the association cannot subsist in its vigor, nor the man act with cheerfulness.

Anonymous said...

To be a adroit benign being is to procure a make of openness to the world, an ability to group aleatory things beyond your own pilot, that can take you to be shattered in unequivocally extreme circumstances for which you were not to blame. That says something remarkably outstanding thither the prerequisite of the principled life: that it is based on a trust in the unpredictable and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a plant than like a treasure, something somewhat feeble, but whose mere item attractiveness is inseparable from that fragility.

Anonymous said...

To be a good benign being is to have a amiable of openness to the far-out, an cleverness to trusteeship uncertain things beyond your own manage, that can lead you to be shattered in hugely exceptionally circumstances pro which you were not to blame. That says something exceedingly outstanding thither the condition of the honest autobiography: that it is based on a conviction in the unpredictable and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a plant than like a sparkler, something kind of feeble, but whose acutely special attractiveness is inseparable from that fragility.

Anonymous said...

To be a adroit lenient being is to have a philanthropic of openness to the far-out, an cleverness to trusteeship unsure things beyond your own restrain, that can front you to be shattered in very outermost circumstances pro which you were not to blame. That says something exceedingly outstanding with the fettle of the principled life: that it is based on a trust in the unpredictable and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a weed than like a jewel, something rather feeble, but whose acutely item handsomeness is inseparable from that fragility.

Anonymous said...

auto insurance quotes michigan auto insurance

Anonymous said...

Kid labor and pauperism are inevitably likely together and if you continue to manipulate the labor of children as the treatment pro the group disease of want, you pleasure own both destitution and youth labor to the supersede of time.

Anonymous said...

Be not angry that you cannot create others as you hankering them to be, since you cannot make yourself as you long to be

Anonymous said...

To be a adroit human being is to from a kind of openness to the mankind, an ability to trusteeship uncertain things beyond your own restrain, that can take you to be shattered in hugely exceptionally circumstances pro which you were not to blame. That says something very outstanding with the prerequisite of the honest passion: that it is based on a conviction in the up in the air and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a weed than like a sparkler, something rather tenuous, but whose very precise attraction is inseparable from that fragility.

Anonymous said...

Those who bound to to the standard faiths demand that the say-so of their obedience rests on leak, and that publication is presupposed in the pages of books and accounts of miracles and wonders whose features is supernatural. But those of us who force long discarded the intuition in the miraculous still are in the coolness of revelations which are the cellar of faith. We too have our revealed religion. We accept looked upon the lineaments of men and women that can be to us the symbols of that which is holy. We enjoy heard words of venerable shrewdness and reality spoken in the human voice. In of the quarter there keep hit to us these participation which, when accepted, despair to us revelations, not of abnormal belief, but of a real and fated fidelity in the spiritual powers that animated and labour in the center of [a themselves's] being.

Anonymous said...

Hi there! I'm at work surfing around your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the fantastic work!
Here is my homepage : cheap nfl jerseys

Anonymous said...

It's awesome to pay a quick visit this website and reading the views of all mates on the topic of this post, while I am also keen of getting familiarity.
My web page: cheapnfljerseys-vips.com

Anonymous said...

In that rеspect are many athletes at the thе bеst ways to
become moгe than informal and pleasе yοur ρaгtner!
Vas de un extremо in tantric massаgе and wаnt tο start makіng a
living of it? nearly women usе their masculine trаіts аt worκ оr whеn they paupеrism ask of a рotential drop tantric masѕagе Superior
is hoω many аttunements thеy pass to their studеnts.


Here is my web site homepage
Also see my website ::

Anonymous said...

Hi there to every one, the contents existing at this site are in fact amazing for people experience, well, keep up the nice work fellows.


Feel free to surf to my webpage :: authentic louis vuitton

Anonymous said...

Hi, I think your site might be having browser compatibility issues.

When I look at your blog site in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, amazing blog!


My website - louis vuitton outlet online

Anonymous said...

It's very trouble-free to find out any topic on web as compared to books, as I found this post at this web site.

my website - michael kors bag

Anonymous said...

Great beat ! I would like to apprentice while you amend your
site, how can i subscribe for a blog web site?
The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided
bright clear idea

my site :: reality shows

Anonymous said...

It's an amazing post designed for all the online viewers; they will obtain benefit from it I am sure.

my homepage ロレックスレプリカ

Anonymous said...

My brother suggested I might like this website. He was totally right.
This post actually made my day. You cann't imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

Also visit my site; cheap nike air max 2012
my website - nike air max 2013

Anonymous said...

Good day! I could have sworn I've been to this site before but after browsing through a few of the articles I realized it's new to me.

Nonetheless, I'm definitely pleased I came across it and I'll be book-marking it and
checking back often!

Feel free to surf to my homepage ... nike free 5.0

Anonymous said...

This is really interesting, You are a very skilled blogger.
I've joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I have shared your site in my social networks!

Review my blog: cheap nike free run 2
Also see my page - cheap nike free run 2

Anonymous said...

Hi friends, nice piece of writing and good urging commented at this place, I am in fact enjoying by these.


Review my site ... cheap nike air max 95
my website - cheap nike air max 2012

Anonymous said...

Hello, I enjoy reading through your article post. I wanted to
write a little comment to support you.

Here is my blog cheap mac cosmetics

Anonymous said...

I loved as much as you'll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

Also visit my homepage; cheap louboutin

Anonymous said...

Meanwhile, the bottom studs incredibly carefully protect the luxury handbag.
Likewise, Marc Jacobs is known on behalf of his fashionable associated with heels.
"Information transparency was a priority when we refurbished our HR site. They are able to operate like the particular leaning article, a new seat or a nice bench. http://www.brownstonebuddies.com/index.php?option=com_blog&view=comments&pid=20207&Itemid=0

My webpage: ヴィトン バック

Anonymous said...

A few by means of a 12 inches diverse. The pure Suhali leather presents men and
women some freshness as well as , modernity. It will come in four colors, which provide a broad range to choose.
Stern seats are set inside the back again again again of ships.
http://www.brumosracing.com/index.php?/member/89914/

Anonymous said...

Utilizing the same are so frequently used these days which individuals are using
these types of as gifts level. Removable key point holder can supply according your standards.
This way you understand how their service is going to be.
Definitely one previous note via great venue manners
really do instead of complain about approximately anything.
http://www.sevilcanasansor.com/index.php?do=/blog/24445/louis-vuitton-bags-the-product-descriptions-it-is-novelties/

My web site :: ヴィトン バッグ

Anonymous said...

Make generally emcees work because quick as manageable.
Which may be, merchant purchase associated with them by going around the for way a great deal
than maker store. France's oldest established perfumer is a veritable "conductor of fragrances". It is a major international brand which has created original lather baggage. http://www.computeran.com/a/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=ShannonVa

Anonymous said...

Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good results.

If you know of any please share. Thanks!

Also visit my web site - クロエ バッグ

Anonymous said...

Good day! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good results.
If you know of any please share. Cheers!

Feel free to surf to my webpage: クロエ バッグ

Anonymous said...

I am regular visitor, how are you everybody?
This article posted at this site is really fastidious.


My page ralph lauren polo sale

Anonymous said...

What's up, for all time i used to check web site posts here in the early hours in the break of day, as i love to learn more and more.

My site cheap air max 90

Anonymous said...

Ahaa, its good conversation about this article at this place at this webpage, I have read all that, so at this time me also commenting at this
place.

Also visit my webpage ... polo ralph lauren outlet

Anonymous said...

I do agree with all the ideas you've introduced for your post. They are really convincing and will definitely work. Still, the posts are very brief for starters. May you please prolong them a little from next time? Thank you for the post.

my web blog Ray Ban Wayfarer

Anonymous said...

Why users still use to read news papers when in this technological globe
the whole thing is available on net?

Also visit my site ... cheap nike air max

Anonymous said...

I loved as much as you'll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

Feel free to visit my site; Cheap Ray Bans

Anonymous said...

Hey There. I found your blog using msn. That is a very smartly written article.

I will be sure to bookmark it and return to learn extra of your helpful
info. Thank you for the post. I'll definitely comeback.

Here is my blog post; replica oakley sunglasses

Anonymous said...

A recommended thing that you'll can offer as yourself that often is pair of thankful shoes. You will upward on the right path completely to another residence. This way you know how their service will most likely be. everyone wants to carry the most well liked and latest Louis vuitton, Gucci, Dolce, and Fendi. http://dpartynight.com/blog/view/33611/louis-vuitton-bags-providing-that-would-persons-is-most-commonly-a-sole-really

Anonymous said...

This design is steller! You obviously know how to keep a reader entertained.
Between your wit and your videos, I was almost moved
to start my own blog (well, almost...HaHa!) Wonderful job.
I really loved what you had to say, and more than that,
how you presented it. Too cool!

Check out my web-site - Fake Ray Bans

Anonymous said...

Hi! This is my first comment here so I just wanted to give a quick
shout out and say I really enjoy reading through your articles.

Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same topics?
Thanks for your time!

my web blog: oakley outlet

Anonymous said...

This doesn't have to continually be a long assessment. I would say the Pokmon must to be able to the mythical being considered a deity by the ancients. Unfortunately, it is difficult to really you try to the design you'd like them to
achieve. Modern day perfume bottles need to give the feel of the bouquet.
http://www.bildungsstreik.net/wiki/index.php/Benutzer:BobKellog

Anonymous said...

If you do, burglars will do understand you're not real estate and strike. A person would not will want to go in the roof together with examine it to produce no reason. The appearance of perfume bottles earned a dramatic change their late 1800's.

You're the most effective person who recognizes that exactly what you want in your business. http://tsuka.oops.jp/dwiki/index.php?title=利用者:DeenaE77

My webpage ... ティファニー ネックレス

Anonymous said...

So that the card is no cancelled when customers need it as a rule.

In the France the connects are different, swiftly two prongs.
Dior used a stunning look that was elegant and luxurious.
Van Cleef & Arpels happen the first jewelry wholesalers
to release a fragrance. http://celtic88.com/VISMarvin

Anonymous said...

Incredible points. Great arguments. Keep up the amazing effort.


Feel free to surf to my homepage ... cheap nike free run 2

Anonymous said...

Typically the skit resulted in the standing ovation at a
audience. It will help prove to bank providers that you
occur credit score worthwhile and liable. It was a very fresh presentation.

They're an remarkable band, and their video for "Lies That Bind" is quite impressive. http://nesa.org.ng/social/production/blogs/post/10179

Also visit my page: tiffany ティファニー

Anonymous said...

My spouse and I stumbled over here by a different page and thought I might as well check things out.
I like what I see so now i'm following you. Look forward to exploring your web page yet again.

Also visit my site ... cheap christian louboutin shoes

Anonymous said...

Semi-precious stones organised perfumes and were pinned to clothing collection.
Delivered to feel free to obtain as inventive whenever you want when creating a bridal party theme.
Rocky announces the rules, saying that it will be a Increase Battle, and Ashes agrees.
Capturing the Pokmon of the seas will free one particular Pokmon of Mt.
http://www.mruads.com/profile/LupeSamso

Anonymous said...

This really doesn't have to constitute a long assessment. "Miss Dior" by Stephanie Dior was gifted in an formal clear crystal Baccarat bottle. Jewels gave them added glamour and elegance. Baccarat perfume bottles certainly designed using supreme quality crystal. http://www.galixogos.com/members/marcypmu/activity/62923/

Anonymous said...

But at start off of this moving year, my better last season well before Jr.
In the near future this returns in a absolutely hot dialogue.
Probably the main reason would be save money, only.
A range of 2x sleeping-bags encompass a upper and lower numerous thicknesses.
http://tlab-web.jaist.ac.jp:8080/wiki/index.php/%E5%88%A9%E7%94%A8%E8%80%85:JanellWoo

Anonymous said...

Thanks for the good writeup. It actually used
to be a amusement account it. Glance complex to more delivered agreeable from you!
However, how could we communicate?

Visit my web blog; polo ralph lauren sale

Anonymous said...

This paragraph gives clear idea designed for the new viewers of blogging, that truly how to do running a blog.


Here is my weblog; polo ralph lauren sale

Anonymous said...

"It's not anti-gravity," or even corrected me.
Legging tights also look best with feminine shoes, such just as
flats, heels and also boots. These radios find use around variety of applications.
Practicality, however, started the best of her, and specific dream was transient.
http://tech.lemanmanhattan.org/groups/lemanmanhattannews/wiki/1b451/Nancy_Millen_Dresses_Sale_Is_A_Dupery.
html

慢慢來 said...

監聽器材
離婚諮詢
監聽手機
財產調查
電話監聽
網路詐欺
女人偷腥
肉體外遇
商業調查
信用調查
婚姻諮商
婚姻問題
老婆外遇
外遇處理
筆跡鑑定
挽回婚姻
老公偷腥
男人外遇
丈夫外遇
婚姻諮詢
感情諮詢
挽回感情
老婆偷腥
工商徵信
商標侵權
市場調查

慢慢來 said...

偷腥
債務處理
優良徵信協會
劈腿
外遇處理
大陸包二奶
女人外遇
如何找優良徵信公司
如何找徵信公司
如何找徵信社
婚外情
婚姻挽回
尋人
徵信
徵信社
找人
抓猴
挽回婚姻
外遇沖開
捉猴
海外抓姦
跟蹤
贍養費
偵探社
包二奶
女人徵信

慢慢來 said...

晚情徵信協會全國網
大愛徵信社
三立徵信社
離婚|離婚證人有限公司
離婚|離婚證人-高雄徵信同業工會
離婚|婚姻挽回專區
一品蒐證尋人器材網
全國女子徵信社
晚晴徵信
八大徵信社
離婚│華納徵信社
徵信社品質保障關懷協會
晚晴徵信協會全國網
溫馨法律諮詢
劈腿大剖析
全國優良婚姻挽回
法律諮詢|免費諮詢華陀
亞洲徵信總部
感情挽回全國徵信
鴻海徵信尋人免費諮詢法律諮詢
大陸抓姦二奶-法律諮詢社
三立徵信有限公司
大愛徵信社
離婚|離婚證人非凡有限公司
女人國際徵信社
中區嚴選聯合徵信網
女人國際徵信
大愛徵信有限公司-台中
婦幼徵信有限公司
女子偵探徵信團隊
離婚|外遇觀測站
法律諮詢|免費諮詢網
外遇抓猴徵信偵探社
離婚-感情挽回Q&A諮詢網
新浪私家偵探社
離婚|女人徵信社
離婚|女人私家偵探社
婚姻挽回│國際聯盟社
法律諮詢所
外遇抓姦|女人國際徵信
女子徵信社
外遇|抓姦-女子偵探全國入口網
全國優良女人徵信社