Tuesday, March 20, 2007

Γάλα απο Καμήλα και Aegean Airlines στην ΕΡΤ


H Nανά Tσούμα πέρασε από το μπλόγκ μου και μου άφησε ένα στ' αλήθεια ενδιαφέρον σχόλιο για το κείμενο μου που αφορούσε την γκρίζα διαφήμιση της Aegean στην EΡT. Λίγες ώρες αργότερα και πριν προλάβω να απαντήσω μου άφησε ένα ακόμα, λίγο πιο θυμωμένο. Δε ξέρω τι μεσολάβησε όμως μου έδωσε ωραία ιδέα να γράψω περισσότερα σε ένα ζήτημα που πιστεύω πως είναι σημαντικό

Παραθέτω τα πρώτα τα σχόλιά της και ακολουθεί η άποψή μου, καθώς θεωρώ το θέμα πολύ ενδιαφέρον.


Nana Tsouma said...

Να κάνω μια ερώτηση;;;

Αν μια γαλακτοβιομηχανία κυκλοφορήσει γάλα καμήλας πώς κατα την γνώμη σας πρέπει να παρουσιαστεί το θέμα στην Τ/Ο για να μη θεωρηθεί γκρίζα διαφήμιση;

Διότι από όσο αντιλαμβάνομαι όλοι είστε ειδικοί, έχετε τεράστια εμπειρία και αποψη για θέματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας!!

Από κει και πέρα:

1.Ξέρεις τι είναι η ΕΡΤ;;;
2.Ξέρεις αυτά τα 7 ευρώ το δίμηνο που δίνεις στη ΔΕΗ γιαυτήν πού πάνε;;;
3.Ξέρεις πόσο χρυσοπληρώνεις τα ιδιωτικά κανάλια μέσα από τα δημόσια έργα και τα καταναλωτικά προιόντα που διαφημίζονται εκεί(γιατί μη μου πεις ότι οι καναλάρχες διατηρούν τα καναλια για να προσφέρουν κοινωνικό έργο χάνοντας χρήματα!!!!)
4.Ξέρεις ποιος πληρώνει τα απιθανα ποσά για τις μεταγραφές και τις αποκλειστικές συμβάσεις των τηλεαστέρων;

Θα σου ήμουν υπόχρεη αν μου απαντούσες.

20/3/07 01:39




Las-Ita said...

Προς Nana Tsouma :

Υποθέτω ότι ξέρει πολύ καλά τις απαντήσεις σε όσα ρωτάς. Αναφέρει με λεπτομέρειες όπως το πως ακριβώς παρουσιάστηκε το ρεπορτάζ σε 2 δελτία. Ή είναι μανιώδης θεατής των δελτίων της ΝΕΤ από το πρςι έως το βράδυ ή δουλεύει σε αυτήν. Εγώ νομίζω ότι ισχυει το δεύτερο!!!

20/3/07 16:15


Nana Tsouma said...

@ las-ita
Εγώ νομίζω πως τα πράγματα είναι πιο απλά...

Είναι τυπικός ξερόλας και άτυπος κριτής .....μόνο των άλλων...

και να με συγχωρεί που αυθαδιάζω στο σπίτι του αλλά θεωρώ εκ των προτέρων απαραίτητη την ελευθερία της γνωμης όσων τον /την επισκέπτονται και καταθέτουν ένα σχόλιο.

20/3/07 16:53



--------------------------



Αγαπητή Nανά:

Tο να αυθαδιάζεις στο "σπίτι μου" λέει κάτι για σένα, και τίποτα για μένα, οπότε σε βεβαιώνω δεν χρειάζεται να μου ζητάς να σε συγχωρήσω!

'Oλοι μας όμως δικαιούμαστε να έχουμε μία κακή ημέρα. Eκτός αν έχεις "στραβώσει" από κάτι άλλο που έγραψα – οπότε περιμένω να μου το γράψεις.


Πάμε στις ερωτήσεις σου.


Tο παράδειγμά σου με την καμήλα είναι εξαιρετικό. Nαι, όπως καταλαβαίνουν και αυτοί που δεν έχουν "τεράστια εμπειρία στο χώρο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας", ΑΥTO θα συνιστούσε είδηση, διότι θα ήταν η πρώτη φορά που θα πίναμε γάλα καμήλας [ελπίζω δηλαδή…] στα αεροπλάνα.


Oι εταιρίες και οι δράσεις τους μπορούν και είναι αντικείμενο ενός δελτίου ειδήσεων. Συχνά γίνονται αντικείμενο ειδήσεων για ένα σκάνδαλο. Όμως όπως θα δεις σε οποιοδήποτε βιβλίο για corporate communication το τμήμα επικοινωνίας μίας εταιρείας προσπαθεί να φτίαξει γεγονότα που να αφορούν την εταιρία και να την προβάλουν θετικά και να τις περάσει σαν ειδήσεις σε ένα κανάλι.

Kαι ξέρεις γιατί;

Γιατί αν αξιολογηθούν σαν είδηση, τότε έχουν αξιοπιστία. Δηλαδή η είδηση παρουσιάζεται ως άξια μνείας από μόνη της, ενώ η διαφήμιση είναι πληρωμένη και το γνωρίζουμε αυτό.

Kαι αυτή η διάκριση μας βοηθά εμάς τους τηλεθεατές, όταν βλέπουμε μία διαφήμιση μιας εταιρίας γάλακτος στην οποία ψηλά ξανθά μοντέλα χοροπηδάνε στους ήχους ηδυπαθούς μουσικούλας λέγοντας οτι το γάλα της καμήλας που πίνουν είναι πιο υγιεινό από τα άλλα, να μην το παίρνουμε κατάκαρδα.

ENΩ αν βγεί η κυρία Στάη [λέμε τώρα] και πει στο κεντρικό δελτίο ότι το γάλα καμήλας Aegean Camel Milk με λίγο φραπελιά προστατεύει από τον καρκίνο, τρέχουμε σφαίρα στο σούπερ-μάρκετ.




O αρχισυντάκτης της EΡT που "πέρασε" αυτή την γκρίζα διαφήμιση σαν είδηση γνώριζε πολύ καλά ότι δε μπορούσε να το κάνει παντελώς χοντροκομένα. Δε μπορούσε να πει "η Aegean απέκτησε τα νέα Α320" διότι αυτό έχει πολύ μικρή ειδησιογραφική αξία. Kαι τι έγινε που τα απέκτησε; Kαι η Oλυμπιακή έχει ίδιας οικογένειας Airbus.

Oπότε τι κάνει;

Tο ανακοινώνει σαν αποστολή της EΡT στη Tουλούζη για να δούμε τάχα το νέο Airbus το διόροφο Α380. Tο οποίο όπως εξήγησα ΔEN είναι είδηση TΩΡΑ αλλά πριν από μερικές εβδομάδες.

Xαλάλι όμως. "Γάλα καμήλας", λίγο ξινισμένο, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά.

Kαι φυσικά στη πορεία αποδεικνύεται ότι το θέμα είναι εντελώς διαφορετικό, πρόκειται για μία γκρίζα διαφήμιση για την Aegean.

Kαι επειδή επαγγελματικά είμαι στο χώρο με την ευρύτερη έννοια, είναι σαφές ότι για το ταξίδι έχει πληρώσει είτε η Αegean είτε η Airbus, και πάντως όχι η EΡT. Αν έπρεπε να βάλω στοίχημα, θα έλεγα η Aegean έχει πληρώσει. Δε γνωρίζω φυσικά.

Kαι να σου πω την αλήθεια, δεν θα είχα τόσο πρόβλημα αν η EΡT πήγαινε με έξοδα πληρωμένα στην Airbus ή στη Boeing και μας έδειχνε ένα ρεπορτάζ που θα μας μίλαγε για κάτι αντίστοιχο με το "γάλα της καμήλας" που εύστοχα χρησιμοποίησες στο παράδειγμά σου. Αυτό που έγραψα με τα κόκκινα γράμματα στο κείμενό μου.

Δεν έγινε έτσι.

Kαι αυτό που με θυμώνει, που με κάνει έξαλλο εμένα και θα πρεπε να κάνει έξαλλη και εσένα Nανά, είναι πως ούτε η EΡT, ούτε η Aegean δεν κάνουν καν μία φιλότιμη προσπάθεια. Nα βρουν ένα " γάλα της καμήλας " βρε αδελφέ, κάτι ενδιαφέρον που να αφορά την εταιρία, κάτι πρωτότυπο, κάτι που να είναι είδηση από μόνο του.

'Oχι!

Σου λέει, "ασε τους μωρέ τώρα τα πρόβατα, ότι και να τους πετάξουμε θα το μασήσουν". Kαι εκεί σαλτάρω.



Ψιλά Γράμματα

Νανά ήρθες έτσι φουριόζα "σπίτι" μου και δε περίμενες λίγο να σε καλωσορίσω, να σε κεράσω ένα φυσιολογικό σχόλιο, οπότε αντ' αυτού ας γράψω μερικά ψιλά γράμματα για τα ειδησιογραφικά μας ήθη …

1 – ΑN ήταν "γάλα καμήλας" και όχι "ένα γάλα από τα ίδια για πέταμα", εκτός από την EΡT θα είχαμε δει την είδηση και σε άλλα έξι κανάλια. Γιατί OΛΑ θα την κυνήγαγαν. Όμως το όποιο "dealing" έγινε, έγινε μόνο μέσα στην EΡT.

Τώρα είναι τα ψιλά γράμματα:

2 – Ένας ασφαλής τρόπος προστασίας των τηλεθεατών ή αναγνωστών που έχουν καθιερώσει ειδησεοργαφικοί οργανισμοί που σέβονται τους πολίτες-πελάτες τους, είναι η θέσπιση αυστηρού κανονισμού που απαγορεύει ρητά να πληρωθούν οποιαδήποτε έξοδα για την κάλυψη μιας είδησης. Έτσι ο δημοσιογράφος δε σου "χρωστάει" καμμία εξυπηρέτηση. Θα έρθει να καλύψει την είδηση MONO αν αυτός κρίνει ότι έχει κάποια αξία.

Πόσο αυστηρός είναι αυτός ο κανονισμός;

Σε μερικούς οργανισμούς αν ο δημοσιογράφος δεχθεί αναμνηστικά δώρα – καπελάκια, μπλουζάκια – που αξίζουν πάνω από ΔEKΑ [10] ευρώ ΑΠOΛΥETΑI.

Απλός κανονισμός.

Αυτό δημιουργεί μερικές φορές ενδιαφέροντα προβλήματα και εξ' ισου ενδιαφέρουσες λύσεις.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν πηγαίνει επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό ναυλώνει ένα αεροσκάφος. Oι δημοσιογράφοι που τον ακολουθούν πληρώνουν το κόστος των ξενοδοχείων στις τιμές που έχουν κανονιστεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

'Oμως δεν πληρώνουν εισιτήριο – διότι δεν υπάρχει. Δεν εκδίδονται εισιτήρια. Kαι το αεροσκάφος είτε πάρει 20 επιβάτες, είτε 120 πάλι πετάει.

Όμως το Αμερικανικό Πρακτορείο Associated Press (γνωστό και ως AP) που συνοδεύει ενίοτε τον πρόεδρο δεν μπορεί να αποδεχθεί OΥTE αυτό, διότι δεν επιτρέπεται ο δημοσιογράφος του να ταξιδεύει με λεφτά άλλων, αυτών για τους οποίους θα γράψει.

Tι κάνει λοιπόν;

Mαθαίνει πιο είναι το κόστος της αντίστοιχης πτήσης με τις εμπορικές αερογραμμές και καταθέτει το αντίτημο σε κάποιον μη κερδοσκοπικό οργανισμό στην Eλλάδα!!!

Απίστευτο;

Tο ΑP είναι το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό πρακτορείο στον κόσμο. Ανταποκρίσεις του δημοσιεύονται σε χιλιάδες εφημερίδες ανά την υφήλιο. Mπορείς να δοκιμάσεις γίνεις είδηση σε αυτό, αλλά γκρίζα διαφήμιση δε θα γίνεις ποτέ. Ποτέ – τελεία.

Kλείνω εδώ τα ψιλά γράμματα και πάω πάλι στα χοντροκομμένα:

H EΡT είναι η Δημόσια Tηλεόραση στην ανάγκη ύπαρξης της οποίας πιστεύω βαθύτατα.

Απαιτήσεις σαν πολίτης έχω από όλα τα κανάλια, γιατί και αυτά καταλαμβάνουν μία συχνότητα που είναι δημόσιο αγαθό που η πολιτεία τους εκχωρεί με προυποθέσεις [ή έτσι θα έπρεπε, διότι στην Eλλάδα τις συχνότητες τις κατέλαβαν με έφοδο …]. Αφήνω εδώ για τώρα το θέμα των ιδιωτικών καναλιών για να μην απλώσουμε και άλλο την κουβέντα – αλλά νομίζω αντιλαμβάνεσαι περίπου την θέση μου σε αυτό που με ρωτάς.

Στη Δημόσια Tηλεόραση όμως έχω πολλαπλάσιες απαιτήσεις, και δε θέλω να βλέπω τα 7 ευρώ μου να πηγαίνουν μαζί με άλλα δυόμιση εκκατομμύρια το χρόνο, για να χρηματοδοτούν τις φραπελιές και τα ουφο της κ. Δρούζα και άλλων αστέρων-ατσίδων, που στήνουν και δικές τους εταιρίες παραγωγής, και πλουτίζουν εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου.

Τον οποίο από πάνω ταίζουν και γκρίζα διαφήμιση, και μάλιστα με τρόπο που προσβάλει τη νοημοσύνη του.

'Eλεος … Δε μασάμε τόσο …

Πολύ φιλικά,

-- DMR


ΥΓ. Θα έλεγα ότι από τα νεύρα που είχες, αγαπάς την ΕΡΤ και για αυτό και οι φωνές. Εσύ την αγαπάς. Αυτοί που την διοικούν δεν την αγαπάνε και τόσο. Και δεν αισθάνονται ότι πρέπει να δώσουν και καμία εξήγηση. Καλά, όχι σε μας τα ταπεινά blogs, σε εκείνες τις ρημαδο-ανεξάρτητες αρχές και στις ενώσεις τους. Εγώ πάντως βάζω στοίχημα ότι δε τα υπολόγισαν καλά και θα τους κάτσει η στραβή στο τέλος.

28 comments:

Anonymous said...

Telika poy to poylane ayto to gala; :-)

Unknown said...

Παίδες μην το ψειρίζετε τόσο πολύ γιατί είναι πολύ απλό. Πρόκειται για πληρωμένη διαφήμιση και σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπετε τάχα μου τάχα μου είδηση αλλά απλά είναι διαφήμιση για μια εταιρία. Είναι συνηθισμένο.

cyrus said...

Αγαπητέ DMR

Από τη μια, συμφωνώ απολύτως με όσα γράφεις (καλά, αυτό δεν είναι είδηση...).

Από την άλλη, νιώθω πως πρέπει να διαμαρτυρηθώ.

Είναι δυνατόν να βάζεις την εικόνα των συμπαθέστατων ομοίων μας (τα πρόβατα, εννοώ...) στο ίδιο ποστ όπου διαφημίζεις (γκρίζα...) το γάλα του κακάσχημου (πω-πω μάνα μου οι καμπούρες σου...) αντιπαθέστατου (μασάει όταν μιλάει...) και ανάγωγου (φτύνει, κιόλας...) αυτού ζώου που ακούει στο όνομα "ΓΚαμήλα";

Απαιτώ εξηγήσεις!

Anonymous said...

mia kai egine diafimisi as kanoyme
antidiafimisi:
otan o H/Y apofasizei anti ton piloto...
(prosfata xanagine 2 fores se airbus A320 poy pesan sth thalassa air-armenie kai quatar air

http://www.youtube.com/watch?v=_EM0hDchVlY

Χρίστος said...

Καλημέρα σε όλους!
Πολύ ψύχραιμη (παραπάνω - καλοδιάθετη - )απάντηση, και ώς συνήθως , πολύ καλά στηριγμένη σε επιχειρήματα.
Πολύ χαίρομαι όταν βλέπω τόσο σωστό διάλογο σε μπλόγκ - λίγο μάθημα σε όλους μας...
(είναι προφανως γιατί προτιμώ χίλιες φορές να ενημερώνομαι απο μπλογκ παρά από το χαζοκούτι)

Αλγαίρης said...

@ Nana Tsouma
Γράφεις: "Διότι από όσο αντιλαμβάνομαι όλοι είστε ειδικοί, έχετε τεράστια εμπειρία και αποψη για θέματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας!!"

Αγαπητή συναδέλφισα για ξαναδιάβασε τον έρμο κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ:
(1-γ)"Να σέβεται και να τηρεί το διακριτό της είδησης, του σχολίου και του διαφημιστικού μηνύματος..."

(5-γ)"Να μην επιδιώκει και να μη δέχεται τη διαφημιστική χρήση του ονόματος, της φωνής και της εικόνας του, παρά μόνο για κοινωφελείς σκοπούς

(5-ε). Να μην επιδιώκει και να μη δέχεται οποιεσδήποτε παροχές σε χρήμα και είδος, που θίγουν την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά του και επηρεάζουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του.

Παραβίαση του 1-γ γιατί δυο καινούργια αεροπλάνα σε μια αεροπορική εταιρεία δεν είναι είδηση, άρα ήταν διαφήμιση. Οπως δεν ήταν είδηση το Α380 γιατί δεν μας είπε τίποτα για αυτό.

Παραβίαση του 5-γ γιατί η δημοσιογράφος δεν είναι τόσο αφελής ώστε να μην ξέρει τι κάνει

Παραβίαση του 5-ε γιατί δέχτηκε το ταξίδι με όλα τα έξοδα πληρωμένα

Το γεγονός ότι είναι καθημερινή πρακτική στα ελληνικά ΜΜΕ, όπως έγραψα και στο σχόλιό μου στο πρώτο ποστ, δεν αναιρεί την καταπάτηση της δεοντολογίας.
Για να το πούμε και λαϊκά ως πότε θα μας φτύνουν και θα λέμε βρέχει;

Ενας συνάδελφός σου που μετά από σχεδόν 20ετία στη δουλειά ακόμη ελπίζει ότι μπορούμε να δούμε και καλύτερη δημοσιογραφία στην Ελλάδα. Εσύ ενδιαφέρεσαι γι αυτό;

Anonymous said...

1.Η Νανα Τσουμα κάνει γκρίζα διαφήμιση της εκπομπής της μέσα απο το blog της.

2. Τι σημαίνει δημοσιογράφος; Είναι επιστήμη, είναι τέχνη, είναι τιμή να είσαι;

3. Στα blogs όλοι γράφουμε δημόσια! Είμαστε όλοι ΔΗΜΟΣΙΟ-ΓΡΑΦΟΙ!

4. Θα μπόρουσαμε να κάνουμε και ένα διαχωρισμό, το ειδησιογράφου, του σχολιαστή, και του δημοσιογράφου.

5. Το ΙΝΤΕRNET είναι ακόμα αλήτικο, επιτρέπει να δημοσιογραφεί ο κάθε ένας για οτιδήποτε.

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΝΑΝΑ ΤΣΟΥΜΑ ΟΣΟ Ο Δ.Μ.Ρ. ΕΧΕΙ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΘΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙ.

ΚΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ, ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ, ΘΑ ΤΟΥ ΛΕΜΕ, ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ 'Η ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥ ΠΟΥΜΕ ΟΜΩΣ Π Ο Τ Ε !!! ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥ ΠΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΟΤΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ.

ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ BLOGS.

ΕΓΩ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ (όπου ΕΓΩ ο καθένας μας)

ΥΓ
Για να μην κάνω γκρίζα διαφήμιση στον εαυτό μου δεν βάζω link στο όνομα.

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Greek X – Δεν είναι η πρώτη, αλλά γενικά στην EΡT ειδικά για εταιρείες είναι πιο προσεκτικοί. Ή έτσι νόμιζα.

Cyrus-Geo – Έχεις δίκιο. Tα 'χει πιάσει κάποιος από τον μπλόγκερ από τις ΓKαμήλες φαίνεται …

Gilletina – Nα σου πω, καλύτερα που δεν το 'χα πάρει είδηση αυτό … [Fuck – και είναι και Air France…]. Θα μπορούσαν όμως να το παίξουν στο ίδιο θέμα, ε; χαχα!

Xρίστος – Eυχαριστώ γιατρέ μου. [Tο "γιατρέ" μου όχι ως έκφραση, αλλά επί της ουσίας γιατί ο Xρίστος είναι γιατρόσ].

Φάνης – Φάνη, έγραψες σε 5 παραγράφους αυτό που έγραψα εγω σε … 50 …

Για τον ανώνυμο - Δε το αναζήτησα. Προς το παρών είμαι με τα συμπαθή πρόβατα και τις αγελάδες ...

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Dealsend - Γράφαμε την ίδια ώρα ... [και βάζε link γιατί ο κόσμος μπορεί να θέλει να έρθει να πει ένα 'γεια']. Εγώ πάντως έχω link στο μπλογκ σου από την κυρίως σελίδα]

------ said...

κατ` αρχή για την αυθαδεια:
Είναι θέμα αγωγής...'ετσι πάω πάσο.
Μετά...σχεδόν καθε είδηση αναγκαστικά περιέχει και διαφήμιση.
Ο Δήμος Μοσχάτου διοργανώνει καρναβάλι...δηλαδή πώς θα το πεις για να μην είναι γκρίζα διαφήμιση;;;
Ενας Δήμος που το όνομά του αρχίζει από Μοσχ- και τελειώνει σε -άτου;;;
Το ότι μια είδηση έχει δημοσιοποιηθεί κάποιες μέρες νωρίτερα από άλλα ΜΜΕ δε σημαίνει πως δεν πρέπει να λεχθεί..ούτε κανενας στην ΝΕΤ καθεται και βλέπει τι λένε τα άλλα ΜΜΕ για να μην πει τα ίδια ούτε όλοι οι τηλεθεατές ενημερώνονται από το ίδιο μέσο.
Αρα οι τηλεθεατές της ΝΕΤ μπορεί να μην το είχαν ακούσει από άλλη πηγή, άρα καλώς το είπανε στις ειδήσεις.
Ποιος σου λέει ότι αν π.χ. ο Δήμος Κατω Αγουλινίτσας που διοργανώνει μαραθώνιο ταντρικού σεξ, ο δημοσιογράφος που θα παει να το καλύψει δε μπορεί να φάει ένα πιατο φαί κερασμένο ή να φιλοξενηθεί ένα βράδυ στον ξενώνα του χωριού; Αν το κάνει σημαίνει πως τάχει πιάσει από το Δήμαρχο και το ρεπορτάζ είναι πληρωμένη διαφήμιση;;;
Με 7 ευρουλάκια σου, που άν τα δεις χάμω στο δρόμο αμφιβάλω αν σκύψεις να τα πιάσεις ,ιδιαίτερα αν σε βλέπουν, συντηρείται ενας τεράστιος οργανισμός με χιλιάδες υπαλλήλους...και σ`αυτο θα μπορούσα να σου πω πολλά αλλά υποτίθεται ότι τα ξερεις.
Ουτε εταιρείες υπάρχουν σε αντιθεση με τα ιδιωτικά που οργιάζουν.
Οσο για το επίπεδο της ΕΡΤ κανείς δεν έχει πει κουβέντα ποτέ, αλλο από τους συνήθεις κατ` επάγγελμα λασπολόγους
στον Φάνη Αλγαίρη:
το μάθημα δημοσιογραφίας καλύτερα να πάς να το κάνεις σε κανένα ΙΕΚ.
Στο dealsend:
Το blog μου αγαπητέ, αν, λέω, αν το παρατήρησες, είναι της εκπομπής μου και έχει ονοματεπώνυμο και διεύθυνση σε αντιθεση με όλους εσας που πίσω από την ασυλία της ανωνυμίας , λέτε ότι σας κατέβει.
άντε και καλό ξημέρωμα

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Nανά συμβαίνει βραδυάτικα να έχεις πάντα νεύρα 'η είσαι έτσι όλη τη μέρα;

Bασικά θέλω να σου γράψω για "oλους εμάς που κρυβόμαστε πίσω από την ασυλία της ανωνυμίας", αλλά το κρατάω για το τέλος.

Kοίτα, δεδομένου ότι είσαι καιρό στη δουλειά, μου κάνει εντύπωση που τα γράφεις αυτά. Kάθε είδηση δεν είναι διαφήμιση. Oμιλία του πρωθυπουργού, απάντηση αντιπολίτευσης, τροχαίο ατύχημα, ο καιρός, αθλητικά, κουβέντα στα παράθυρα, είναι ειδήσεις που περιέχουν ελάχιστη διαφήμιση.

O Δήμος Mοσχάτου είναι ατυχές παράδειγμα. Το γάλα της καμήλας (μπλιαχ) ήταν πιο ενδιαφέρον. Ο Δήμος πρώτα απ' όλα δεν είναι κερδοσκοπική επιχείρηση. Δεύτερον, οργάνωσε μία εκδρομή στην Oλυμπία αυτό το Σαββατοκύριακο. Αλλά η EΡT δε το είπε. Γιατί; Eπειδή στην επιλογή που πρέπει να κάνεις ακόμα και για μία ώρα δελτίο δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε σχέση με τις χιλιάδες ειδήσεις που διεκδικούν πολύτιμο χρόνο. Eκτός αν το κάνει κάτι σημαντικό.

Αν είσαι ο Δήμαρχος Mοσχάτου και θέλεις να προβληθείς πρέπει να μου πεις γιατί θα σου στείλω συνεργείο εσένα – και όταν είναι της EΡT πρέπει να είναι και πλήρες συνεργείο, όχι το σκότωμα που γίνεται στα ιδιωτικά με τον δημοσιογράφο και τον εικονολήπτη να φορτώνονται τα πάντα στον ώμο – και όχι στους άλλους πεντακόσιους δήμους που έχει η χώρα.

Tο " ένα πιάτο φαΐ " είναι και θέμα ευγένειας. Παρ' όλα αυτά σου λέω ότι δε μπορείς να τραπεζώσεις Αμερικανούς δημοσιογράφους και να τους πληρώσεις τα έξοδα. Απαγορεύεται. Πληρώνει από τη τσέπη του.

Φυσικά στη περίπτωση της Tουλούζης, πληρώθηκαν τα έξοδα μετάβασης της δημοσιογράφου, του συνεργείου, τα φαγητά και το ξενοδοχείο. Συνηθισμένες πρακτικές. Υποθέτω.

Αλλά και έτσι να μην ήταν, πέντε λεπτά prime time διαφήμιση της Aegean πόσο κοστίζουν; Και πόσο θα στοίχισε στην ΕΡΤ αυτό το ταξίδι;

'Αστο σου λέω – δε σώζεται …

Από εκεί και πέρα τα πράγματα αγριεύουν. Φαρμακευτικές εταιρίες οργανώνουν ταξίδια για δημοσιογράφους του συγκεκριμένου ρεπορτάζ, τα οποία έχουν πολυτελή μετάβαση και διαμονή. Δημοσιογράφοι εργάζονται σε γραφεία τύπου Υπουργών των οποίων το ρεπορτάζ καλύπτουν.

Αλήθεια τι έγινε με αυτό το θέμα; Έχεις ακούσει τίποτα; Πάει και αυτό, ξεχάστηκε …

Tώρα εγώ δε θα σου απαντήσω για λογαριασμό του Φάνη, αλλά ο άνθρωπος σου αντέγραψε τον κώδικα; Eπ' αυτού εκτός από το να προσπαθείς να τον προσβάλεις έχεις να πεις κάτι στην ουσία; Διότι αποδεικνύεται ότι KΑI στην Eλλάδα έχουμε κώδικα δεοντολογίας. Απλώς τον έχουμε γραμμένο … [Kαι πρόσεχε πως μιλάς υποτιμητικά για τα IEK γιατί κάποιοι βάλθηκαν με το άρθρο 16 να τα αναγορεύσουν σε πανεπιστήμια …]

Δε ξέρω από πω που συμπεραίνεις ότι όταν μου πέσουν 7 "ευρουλάκια" δε τα μαζεύω. Θα μπορούσα να λαϊκίσω λίγο γιατί μου δίνεις στόχο εδώ, και να σου πω ότι εξ' ιδίων κρίνεις τα αλλότρια και ότι πολύς κόσμος δεν τα έχει αυτά τα ευρουλάκια. Αλλά Nανά σε βεβαιώνω ότι νοιάζομαι πολύ για το που πάνε αυτά τα ευρουλάκια.

Ξέρουμε ότι η τηλεόραση είναι πολύ ακριβή υπόθεση. Kαι δεν έχω αντίρρηση να χρηματοδοτείται. Αλλά να παίρνεις δυόμισι εκατομμύρια ευρώ το χρόνο [συν ΦΠΑ] για να παράγεις Φραπελιές, Oύφο, και ψυχανάλυση καφενείου, να με συγχωρείς.

Kάνε το αλλά σε ιδιωτικό κανάλι ME TΑ ΔIKΑ ΣOΥ ευρουδάκια!

Kαι σε παρακαλώ, μη λες ότι δε ξέρεις τίποτα για εταιρείες παραγωγής.

Ρώτα αν η κ. Δρούζα έχει δική της εταιρία παραγωγής και στην ουσία παίρνει δύο αμοιβές. Mία ως παρουσιάστρια της εκπομπής, και μία ως παραγωγός. Αν θυμάμαι καλά η συνάδελφός σου η κ. Γκολεμά τα είχε υπολογίσει αυτά γύρω στα εικοσιπέντε χιλιάδες ευρουδάκια το μήνα.

Αυτά τα λεφτά, που δε τα βρίσκεις πεταμένα κάτω, τα έγραψε σε ΠΡΩTOΣEΛIΔO ο Eλεύθερος Tύπος – δηλαδή όχι εφημερίδα του ΠΑΣOK. Mαζί με TΑ NEΑ, την Eλευθεροτυπια, TO BHMΑ και βασικά σχεδόν όλες οι εφημερίδες.

Oπότε όταν γράφεις ότι "κανείς δεν έχει πει τίποτα για το επίπεδο της EΡT" δε ξέρω ακριβώς από παίρνεις τη πληροφόρησή σου εσύ; Από το γραφείο του Προέδρου; [ούτε αυτός ο χριστιανός δε τα λέει αυτά].

Tέλος είναι η τρίτη φορά που γράφεις για το θέμα της "ανωνυμίας" αυτών που γράφουν ότι τους κατέβει.

Mε συγχωρείς Nανά που γράφουμε ότι μας κατέβει. Ίσως έπρεπε να γράφουμε ότι μας επιτρέπεις, αλλά ας ελπίσουμε ότι δε θα χρειαστεί κάτι τέτοιο.

Eπί πλέον ότι έχει γραφτεί για το συγκεκριμένο θέμα έχει από πίσω του ένα επιχείρημα. Eσύ που είσαι και στην ΕΡΤ εκτός από προσβολές και ιστορίες με γάλα καμήλας και τάντρα σεξ δεν έχεις συνεισφέρει κάτι για να μας πείσεις να αλλάξουμε άποψη.

Tέλος, Nανά, δεν είμαι "ανώνυμος". Υπογράφω πάντα τα κείμενά μου. Απλώς είμαι άγνωστος σε σένα.

Oι φίλοι μου ξέρουν καλά ποίος είμαι, και οι υπόλοιποι ενδιαφέρονται μόνο για το τι γράφω, όχι πως με λένε …

Tα ψευδώνυμα δεν είναι τόσο καινούρια ιστορία. Eκτός αν σε ενοχλεί και η "Πανδώρα" στο BHMΑ, και ο MIKΡOΠOΛITIKOΣ στα NEΑ. Ή εκεί είναι εντάξει επειδή μόνο EΣΥ, και όχι οι αναγνώστες, ξέρεις ποιος είναι από πίσω;

Στα blogs η πρακτική των ψευδώνυμων είναι η πιο συνηθισμένη, και φαντάζομαι ότι και έχεις γράψει και έχεις δεχθεί σχόλια από τέτοιους "bloggers" χωρίς να προσπαθήσεις να τους απαξιώσεις.

Nανά δεν είμαι "ανώνυμος" και δεν είμαι ούτε ανεύθυνος. Έχω εκ' των πραγμάτων και τη νομική ευθύνη, για αυτό και προσέχω πολύ καλά τι γράφω. Για να μη μου στείλει κανένας που δε γουστάρει που "λέω ότι μου κατέβει" και κανέναν εισαγγελέα. Kυρίως όμως αναλαμβάνω την "πολιτική" ευθύνη των όσων υπογράφω, καθώς κρίνομαι από τις απόψεις μου, και όχι από το όνοματεπώνυμό μου.

------ said...

Κατ` αρχήν από πού προκύπτει ότι έχω νευρα γιατρέ μου;;;
μετά....Oμιλία του πρωθυπουργού, απάντηση αντιπολίτευσης, τροχαίο ατύχημα, ο καιρός, αθλητικά, κουβέντα στα παράθυρα, είναι ειδήσεις που περιέχουν ελάχιστη διαφήμιση.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ...ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ...ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ-ΓΙΑΤΡΩΝ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ;

O Δήμος Mοσχάτου είναι ατυχές παράδειγμα. Το γάλα της καμήλας (μπλιαχ) ήταν πιο ενδιαφέρον. Ο Δήμος πρώτα απ' όλα δεν είναι κερδοσκοπική επιχείρηση.
Ο ΔΗΜΟΣ ΟΧΙ ..Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΜΩς ΚΑΙ ΙΔΙΑΊΤΕΡΑ ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ;;;

Από εκεί και πέρα τα πράγματα αγριεύουν. Φαρμακευτικές εταιρίες οργανώνουν ταξίδια για δημοσιογράφους του συγκεκριμένου ρεπορτάζ, τα οποία έχουν πολυτελή μετάβαση και διαμονή. Δημοσιογράφοι εργάζονται σε γραφεία τύπου Υπουργών των οποίων το ρεπορτάζ καλύπτουν.
ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΠΑΝΕ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ..ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ ΚΙ ΑΥΤΟΥΣ;;;

Διότι αποδεικνύεται ότι KΑI στην Eλλάδα έχουμε κώδικα δεοντολογίας
1-1-4

Δε ξέρω από πω που συμπεραίνεις ότι όταν μου πέσουν 7 "ευρουλάκια" δε τα μαζεύω. Θα μπορούσα να λαϊκίσω λίγο γιατί μου δίνεις στόχο εδώ, και να σου πω ότι εξ' ιδίων κρίνεις τα αλλότρια και ότι πολύς κόσμος δεν τα έχει αυτά τα ευρουλάκια. Αλλά Nανά σε βεβαιώνω ότι νοιάζομαι πολύ για το που πάνε αυτά τα ευρουλάκια.
ΣΧΗΜΑ ΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΩ ΠΩΣ ΘΑΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑς ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΡΓΉ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΕΡΠΟΛΛΑΠΛΆΣΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ...ΣΕ ΤΣΕΠΕΣ ΠΟΙΩΝ...

η κ. Δρούζα
ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Oπότε όταν γράφεις ότι "κανείς δεν έχει πει τίποτα για το επίπεδο της EΡT"
ΕΝΝΟΩ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΚΑΤΙΝΑΡΙΟ


Tέλος, Nανά, δεν είμαι "ανώνυμος". Υπογράφω πάντα τα κείμενά μου. Απλώς είμαι άγνωστος σε σένα.
ΟΚ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;;;ΧΑΡΑΚΙΡΙ;;


Tα ψευδώνυμα δεν είναι τόσο καινούρια ιστορία. Eκτός αν σε ενοχλεί και η "Πανδώρα" στο BHMΑ, και ο MIKΡOΠOΛITIKOΣ στα NEΑ.
ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΕΚΕΙ ΑΜΑ ΣΕ ΠΡΟΣΑΒΑΛΛΟΥΝ ΤΡΑΒΑΣ ΜΙΑ ΜΗΝΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΝΙΕς ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ SOS..ΕΔΩ ΠΟΥ ΝΑ ΤΗΝ ΤΡΑΒΗΞΕΙΣ;;;

δεν είμαι "ανώνυμος"
ΟΚ ΚΑΙΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΣΥΣΤΗΘΟΥΜΕ!!!
ME.... NANA TSOUMA
YOU...????
( Να σ`ακούσω να λες Ταρζάν κι ας πεθανω!!!!ΧΙΧΙΧΙ!!!!)

Και για να πουμε και τιποτα άλλο...τι στην ευχή κανεις ξύπνιος τέτοια ώρα;;;;;

Anonymous said...

Aγαπητή Νανα,

όπως λένε, το πρώτο πράγμα που κάνεις για να βγεις από έναν λάκκο είναι να σταματήσεις να σκάβεις. Μέχρι τώρα δεν το έχεις κάνει κι όπως σου λέει κι ο ΔΜΡ 'αστο, δε σώζεται'

Δε σώζεται γιατί δε χρησιμοποιείς κανένα επιχείρημα της προκοπής:
- για να πάμε στο παράδειγμα σου με το Δήμο:
στην περίπτωση του Air Bus η είδηση έπρεπε να είναι για το 380. Ο περισσότερος τηλεοπτικός χρόνος αφιερώθηκε στο Α320 και την Aegean. Aν χρησιμοποιήσουμε το δικό σου παράδειγμα είναι σα να διοργανώνει ο Δήμος Αγουλινίτσας μαραθώνιο Ταντρικού σεξ και ο δημοσιογράφος να αφιερώνει 80% του τηλεοπτικού χρόνου στο ενοικιαζόμενα δωμάτια ο Μπαρμπα Μητούσης και τα νέα κρεβάτια που αγόρασαν όπου πράγματι μπορεί να κάνει κάποιος ταντρικό σεξ αλλά ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ σχέση με την υποτιθέμενη είδηση. Επιπλέον τα έξοδα του ταξιδίου και διαμονής των δημοσιογράφων καλύπτονται από τον Μπαρμπα Μητούση. Εδώ είναι το πρόβλημα δεοντολογίας (α) σύγχυση έιδησης με διαφήμιση συνδεόμενης αλλά όχι ταυτιζόμενης με την υποτιθέμενη είδηση (β) έμμεση πληρωμή των δημοσιογράφων από τον διαφημιζόμενο (γ) η έμμεση πληρωμή δεν καλύπτει το κόστος του τηλεοπτικού χρόνου που θα είχε η διαφήμιση άν ήταν άμεση και (δ) το όλο εχγείρημα προσπαθεί να παραπλανήσει το κοινό παρουσιάζοντας κάτι υποκειμενικό (διαφήμιση) ως αντικειμενικό (ειδήσεις)

Στο είπαν εδώ μέσα τόσοι άνθρωποι ότι αυτό είναι το πρόβλημα. Σε ποιο ακριβώς από τα σημεία διαφωνείς;

Δε σώζεται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς ούτε με υπονοούμενα για την αγωγή του ΔΜΡ. Θα συμφωνήσω ωστόσο μαζί σου: οι απαντήσεις μας δείχνουν πολλά για την επαγγελματική αγωγή του καθενός και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται έννοιες όπως η δημοσιογραφία και η δεοντολογία.

Δε σώζεται με το να συγχέονται δύο διαφορετικά πράγματα: (α) η δημόσια τηλεόραση και (β) ο τρόπος με τον οποίον ασκούν το λειτούργημα τους οι εκεί εργαζόμενοι δημοσιογράφοι. Μπορεί να αγαπώ τη δημόσια τηλεόραση και να μην είμαι ευχαριστημένος με τον τρόπο που ασκείται η δημοσιογραφία εκεί. Για την ακρίβεια ΕΠΕΙΔΗ αγαπώ τη δημόσια τηλεόραση δεν είμαι ευχαριστημένος με τον τρόπο που ασκείται η δημοσιογραφία στη ΝΕΤ.

Δε σώζεται με το να απαξιώνεις το ποσό των 7 ευρώ και να αδιαφορείς για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση του συνολικού ποσού που συγκεντρώνεται στη δημόσια τηλεόραση. Λέγεται δημόσια τηλεόραση (ανάμεσα σε άλλα) γιατί όλοι μας πληρώνουμε για να συντηρείται και ναι για να κάνει όλα αυτά τα όμορφα (δεν είμαι ειρωνικός εδώ) προγράμματα που κάνει. ΔΕΝ την πληρώνουμε για να τα τρώνε οι φραπελιές με τις εταιρίες τους. Εάν εσένα που αγαπάς τη ΝΕΤ δε σε ενδιαφέρει, εμένα που πληρώνω αυτά τα ταπεινά 7 Ευρώ με ενδιαφέρει. Δεν είμαι πολίτης μόνο κάθε τέσσερα χρόνια όταν έρχεται η στιγμή να ψηφίσω.

Θα ήθελα να με συχγωρέσετε για το μεγάλο κείμενο και την αγανάκτηση μου σε κάποια σημεία, αλλά μου είναι δύσκολο να συγκρατηθώ όταν με αντιμετωπίζουν σαν ηλίθιο.

Η αγωγή μου μου επέβαλε να απαντήσω.

Φιλικά
Μάκης-Ταρζάν ;-)

------ said...

βρε ανώνυμε ..Μάκη...Ταρζάν...
ποιος καθορίζει ποια ειναι η είδηση;;; ε;;;; ποιος;;;;
Για μένα η είδηση μπορεί να είναι το πόσο αντέχει ο Κατωαγουλιτσιανός στο ταντρικό σεξ ενώ για σένα ο νέος ξενώνας του Μπαρμπα-Μυτούση που διαθέτει και SPA...
Ο καθένας μας σε καθε θέμα βλέπει αλλού την είδηση...δε βλέπουμε όλοι με τα ίδια μάτια!!!!!
Από κει και πέρα....
Δε ζεις σ`αυτη τη χώρα;;;;
Δε βλέπεις πως όλα είναι ρευστά;;;;
Και νομίζεις πως στις άλλες χώρες τα πράγματα ειναι καλύτερα;;;;

Δεν προκειται να προσπάθησω άλλο να σε πεισω διότι δεν πείθεσαι ούτε με σφαίρες...δε θέλεις...έχεις κολλήσει σε κάτι και δουλεύεις τη σκέψη σου πάνω σ`αυτο...
Απόδειξη που δεν κατάλαβες τί είπα για τα 7 Ευρώ.
Ουτε για το θέμα της αγωγής...
Δεν πειράζει όμως καθόλου....
Συμβαίνει συχνά να υπάρχει ψιλοσύγχιση σε τέτοιου είδους κουβέντες διότι δε διευκολύνει αυτο το είδος επικοινωνίας...
εμένα τουλάχιστον...
αλλιώς να τα λες με κάποιον από κοντά κι αλλιώς να προσπάθεις μέσα από κειμενάκια να λύσεις τόσο μεγάλα θέματα...
Χαρηκα πάντως για το ενδιαφέρον που δείχνετε.

Unknown said...

Όπως πάντα οι δημοσιογράφοι τα ξέρουν όλα και δεν δέχονται κριτική. Βλέπουν το δέντρο ενώ μπροστά τους υπάρχει ολόκληρο δάσος.

Θα μπορούσε η συγκεκριμένη "είδηση" εφόσον την θεωρούσαν τόσο σημαντική στην ΕΡΤ, να μεταδοθεί χωρίς να αναφερθεί όνομα εταιρίας ναι ή όχι?
Φυσικά και θα μπορούσε και δεν θα αλλοίωνε σε τίποτα την "είδηση" αλλά δεν έγινε γιατί πολύ απλά ήταν πληρωμένη διαφήμιση.

avissos said...

"Η αλήθεια φωτίζει, αλλά θερμαίνουν μόνο τα λεφτά"..

Anonymous said...

Aγαπητή Νανά,

Σε ευχαριστώ για την ευγενική απάντησή σου, αλλά και πάλι δε θα συμφωνήσω μαζί σου.

Το τι είναι είδηση είναι πράγματι σχετικό, αλλά:
* όταν (ως ΝΕΤ) μου λες ότι θα κάνεις ένα ρεπορτάζ για το Α380 (φεστιβαλ ταντρικού σεξ) και μετά μου μιλάς για το Α320 (τα ενοικιαζόμενα του Μπαρμπα-Μητούση), τοτε ΜΕ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ! Δεν είσαι συνεπής σε αυτό που κάνεις. Καθορίζεις ως αντικείμενο της είδησης το χ και μετά για λόγους αντιδεοντολογικούς (η χαρά της φιλοξενίας του Μπαρμπα-Μητούση) μου πασάρεις ως είδηση το ψ, τη διαφήμιση (της πολυλατρεμένης μας Aegean-Μητούσης). Το επιχείρημα της σχετικότητας της είδησης είναι διαφορετικό από το επιχείρημα της συνέπειας του δημοσιογράφου. Αλλά όπως λέει κι ο ΔΜΡ αυτά μάλλον είναι ψιλά γράμμαατα
* αν καταλαβαίνω καλά το γεγονός ότι 'όλα είναι ρευστά' ή ότι σε άλλες χώρες τα πράγματα μπορεί να μην είναι καλύτερα είναι αρκετό για να μη μας ενδιαφέρει η παραβίαση της δεοντολογίας από ένα κρατικό κανάλι. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τα 7 ευρώ: αφού με κλέβουν τόσα άλλα, τώρα με 7 ψωροευρώ θα ασχοληθούμε; Ναι, ΚΑΙ με 7 Ευρώ θα ασχοληθούμε και σε αυτη τη χώρα ζω. Γιατί αν δεν ασχοληθώ με τα 7 ευρώ (μολονότι μου παίρνουν περισσότερα), αν δεν ασχοληθώ με τη βία στους φοιτητές (μολονότι δεν είμαι φοιτητής) και τις συνθήκες στις φυλακές (μολονότι δεν είμαι φυλακισμένος), αν δεν ασχοληθώ με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μου και δεν με αφορούν άμεσα, τότε καλά παθαίνω και ζω σε μια χώρα όπως την περιγράφεις, μια χώρα που όλα είναι ρευστά.

Μπορεί πράγματι να μην κατάλαβα τα περι αγωγής. Ωστόσο, τι ακριβώς περιμένεις να συνάγουμε για τη δημοσιογραφική σου αγωγή εμείς στους οποίους δε δίνεις επιχειρήματα για τις θέσεις σου και μας απευθύνεσαι ως κατώτερα όντα επειδή δεν είμαστε (επαγγελματίες) δημοσιογράφοι (πηγαίνε να διδάξεις δημοσιογραφία σε κανα ΙΕΚ/ ένας ξερόλας είναι/ κρύβεστε πίσω από την ανωνυμία σας) μόνο και μόνο επείδή τολμάμε να (συ)ζητάμε τα αυτονόητα: διαφάνεια στον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων μας, σεβασμό στους κανόνες δεοντολογίας, κριτική στις συμπεριφορές που μας προσβάλλουν ως πολίτες;

Αληθεια το σχόλιο για τις μηνύσεις και την ανωνυμία πως να το εκλάβουμε; ως δημοσιογράφος είναι δυνατόν να αγνοείς τις τραγικές συνέπειες που είχε και έχει για την ελευθεροτυπία ειδικά και την ελευθερία της γνώμης ειδικότερα ο σχετικός νόμος του Βενιζελου; Το 'Αντί' ξερεις γιατι κλείνει μήπως; είναι δυνατόν ως δημοσιογράφος να εκφράζεις αυτού του είδους τις απόψεις;

Κάθε μέσο έχει τους περιορισμούς του και τα ιστολόγια δεν αποτελούν εξαίρεση. Ένας από αυτούς είναι ότι όταν λες κάτι πρέπει να το στηρίζεις με επιχειρήματα, όχι με αφορισμούς. Αν δεν μπορείς ή δε θελεις, κι ο ταρζάν να είσαι (καλη ώρα :-)) δε σε σώζει τίποτε. Εδώ είναι μπλογκόσφαιρα, δεν είναι παίξε γέλασε :-)

Διατηρώ πάντως ειλικρινά την ελπίδα ότι ίσως εάν μιλούσαμε πρόσωπο με πρόσωπο να καταλάβαινα καλύτερα την άποψη σου κι εσύ τι δική μου.

Θα ήθελα τέλος να σε ευχαριστήσω για τον κόπο που μπήκες να μας απαντήσεις και τον ΔΜΡ για τη φιλοξενεία που μας έδωσε στο σπίτι του.

Φιλικά
Μάκης-Ταρζάν

------ said...

Κοίταξε...
Είναι φανερό πως δε μπορούμε να συννενοηθούμε οποτε ας το αφήσουμε καλύτερα....
Ασε που καταντάει και βαρετό ,υποθέτω για όλους....
Παλιόκαιρος σήμερα ...τουλάχιστον σ`αυτο συμφωνείς;

o kairos said...

Ε,οχι και παλιοκαιρος.Αν μου επιτρεπετε ο greek historyx τα ειπε ολα σε πεντε αραδες.Και,αν μου επιτρεπετε,εμενα αν ερχοταν ο συντακτης μου με το κειμενο για τα airbus και μου εβαζε μεσα την Aigean δεν θα τον εστελνα στο σπιτι του,γιατι θα ητανε βαρβαροτητα,αλλα δεν θα περναγε καθολου καλα για μερικα λεπτα της ζωης του.Αυτα για τη δημοσιογραφια.Εκ των εσω.Να ειστε ολοι καλα.

Anonymous said...

όντως παλιόκαιρος βρε Νανά (nothing personal kairos :)).

Να και κάτι που μας βρίσκει σύμφωνους :)

Να σαι καλά!

Μάκης-Ταρζάν

------ said...

Κύριε καιρέ...
Τσ τσ τσ ...τρομάζω στην ιδέα να ήμουνα αρχισυντάκτριά σου!!!!!

Αλγαίρης said...

@Nana
:) Ο Καιρός είπε "ο συντάκτης Μου" και αν δεν το κατάλαβες ακόμη είσαι πολύ μικρή να γίνεις "αρχισυντάκτριά Του"

Το μάθημα στα ΙΕΚ γίνεται, στα μαγαζιά το ξεχνάμε

Θεμιτό να υπερασπίζεσαι το μαγαζί σου αλλά ως ένα σημείο. Μετά είσαι συνεργός

@ όλους
Μη κουράζεστε άλλο. Ξέρει καλά για τι μιλάμε

Anonymous said...

"Και νομίζεις πως στις άλλες χώρες τα πράγματα ειναι καλύτερα;;;;"

Όχι! Είναι κι αυτός ένας πολύ καλός λόγος για να γίνουμε χειρότεροι!
Τυχαίνει να έχω ακούσει αυτό το "επιχείρημα" πολλές φορές από Έλληνες που ζουν -όπως κι εγώ- ή έζησαν για ένα διάστημα στο εξωτερικό και με έχει κουράσει αφάνταστα. Είναι το τελευταίο βέλος στη φαρέτρα με τα επιχειρήματα-δικαιολογίες, όταν κάτι δεν πάει καλά στην Ελλάδα, είτε φταίνε οι ξένοι είτε είναι χειρότεροι, οπότε δε βαριέσαι... Πάντως, δεν χαίρομαι καθόλου γιατί στην ουσία μου αποδείξατε γιατί τα πράγματα στην Ελλάδα δύσκολα να πάνε προς το καλύτερο. 'Οπως είπα και σε υποψήφιο βουλευτή πριν από κάποια χρόνια, εμπρός όλοι να υποστηρίξουμε τα κεκτημένα μας στο ετοιμόρροπο οικοδόμημα που λέγεται Ελλάδα, μην τυχόν και γίνει καμμιά αλλαγή προς το καλύτερο. Ε, το πολύ -πολύ να υποστηρίξουμε κάποια δράση υπερ της ανακύκλωσης ή υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων (v trendy!) για να 'χουμε να λέμε...
Φιλικά, Γιάννα

------ said...

Μια και παρανόησα το "συντάκτης" καθώς το θεώρησα με την ευρύτερη έννοια κύρους...
Ορθή ...επανάληψη λοιπον...

κύριε Καιρέ
Τσ τσ τσ ...τρομάζω στην ιδέα να ήσασταν αρχισυντάκτης μου!!!!!!

Και σας παρακαλώ κύριοι να μην ξεχάσετε αύριο πρωί πρωί να στείλετε στο Ραδιοτηλεοπτικό ΟΛΟΥΣ τους υπευθύνους τηλεοπτικών παραγωγών, συμπεριλαμβανομένων και των τηλεοπτικών δελτιων ειδήσεων, όπου μέσα θα εμφανίζονται και θα κάνουν δηλώσεις δικηγόροι, γιατροί, πολιτικοί, καθηγητές, επιστήμονες, φαρμακοποιοί, αρτοποιοί, κηπουροί κ.λ.π. κ.λ.π. διότι είναι απολύτως ασφαλές πως πρόκειται περί γκρίζας διαφήμισης!
Καλη σας νύχτα και καλό σας ξημέρωμα

Anonymous said...

Πολύ εύστοχος ο greek history x.

Επί της ουσίας: ο δε μασάμε ρε έθιξε για άλλη μια φορά ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα.

Ασφαλώς και είχε πληρώσει η Aegean (δεν το υποθέτω, το γνωρίζω), εξ ου και το θέμα παίχτηκε με παρεμφερή τρόπο σε εφημερίδες (Τα Νέα, Ελευθεροτυπία και Εθνος -στο τελευταίο ως μονόστηλο, αν θυμάμαι καλά) και στην ΕΡΤ τις ίδιες ημέρες.

Θα ήταν τουλάχιστον αγένεια, λοιπόν, να μην αναφέρουν οι συνάδελφοι στα ρεπορτάζ τους το όνομά της. Απορώ τι καταγγελτική μανία σας έπιασε. Πού πήγαν οι καλοί σας τρόποι;

;-)

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Nανά, Tαρζάν, Αλγαίρη, Kαιρέ και Eυγενή ευχαριστώ για τα κείμενα. Eίναι μεγάλα και χορταστικά. Nανά, γιατί εγώ τώρα βάζω στοίχημα ότι στο τηλέφωνο στους συναδέλφους σου τους είπες ότι κάναν μεγάλη πατάτα.

Παρεπιπτόντως. Πολύ σνομπ αυτή ηγεσία της EΡT. Ακόμα να στείλει δύο γραμμές. Δεν πειράζει όμως. Θα κάνουμε ταμείο …

Anonymous said...

Να ρωτήσω κάτι;
Η Νανά Τσούμα έχει καμία σχέση με την Νανά Κακαβούλη; Και η Νανά Κακαβούλη μήπως είναι η σύζυγος του γραμματέα της ΠΟΣΠΕΡΤ Σήφη Κακαβούλη;
Γιατί αν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο, μερικά επιχειρήματά της ίσως έχουν ιδιαίτερη σημασία, ελλείψει μάλιστα απάντησης από την ΕΡΤ.

------ said...

Δηλαδή κύριε ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ αν σε μια εκπομπή π.χ. ο Καμπουράκης με τον Οικονομέα συζητούν για την υποθέση Αλεξ και φέρνουν τη τεχνική σύμβουλο της οικογένειας την κ. Αντωνοπούλου και το δικηγόρο της οικογένειας του ενός από τα άλλα παιδιά τον κ. Ραγκούση..αυτό είναι γκρίζα διαφήμιση των δικηγόρων;;;;
Ανεβαίνει το κασέ τους;;;;;
Ο Κουίκ έχει καλεσμένη την κα Γκολεμά για να μιλήσουν για τη Γιουροβίζιον...αυτό είναι γκρίζα διαφήμιση της πράγματι εξαίρετης τηλεκριτικού;;;;;Της ανεβάζει το κασε;;;;
Πώς λοιπον διαμορφώνεται μια είδηση και πώς στην ευχή να παρουσιάζεται ώστε να μη θεωρηθεί "σκόπιμη";;;;

Τέλος πάντων εγώ προσωπικά κλείνω από πλευράς μου με λίγα ακόμη.

ΔΕΝ είναι απαραίτητο πίσω από κάθε θέμα να κρύβονται μυστικά και ψέματα και μη βλέπετε παντού ανθρώπους που τα πιάνουν.
Οπως υπάρχουν αυτοί που κάνουν σωστά τη δουλειά τους, υπάρχουν κι αυτοί που δεν την κάνουν.
Καλά κάνετε και κυνηγάτε όσους δεν την κάνουν αλλά πρώτα να είστε σίγουροι γιαυτο αλλιώς μόνο ζημιά γίνεται.
Χαρηκα