Saturday, March 24, 2007

Ας ρωτήσουμε λοιπόν την ΕΡΤ κάτι περί δεοντολογίας

H κ. Λίνα Kλείτου στο δελτίο ειδήσεων της EΡT των 6, Παρασκευή 23 Mαρτίου, αναφέρεται στις δίκες των φοιτητών οι oποίες άρχισαν την Παρασκευή.


Γιατί αφού αναφέρεται στους φοιτητές που συνελήφθησαν στις 8 Μαρτίου, το video που παίζει όση ώρα γίνεται αναφορά στις δίκες δείχνει τους κουκουλοφόρους που πέταγαν τις μολότωφ στους αστυνόμους των MΑT στη διασταύρωση Πανεπιστημίου και Bασιλίσης Σοφίας, στις 22 Φεβρουαρίου;




Η πιο πάνω φωτογραφία είναι από τα επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών στις 22 Φεβρουαρίου. Την ώρα που η κ. Κλείτου μίλαγε για τους φοιτητές που δικάζονταν το video έδειχνε αυτή ακριβώς τη σκηνή. (Η φωτογραφία είναι απο πρακτορείο ειδήσεων-την δανείστηκα από το Ιndymedia).

___

Αφού ο αρχισυντάκτης του δελτίου έχει προφανώς αποφασίσει να κάνει το συσχετισμό των κουκουλοφόρων με τους συλληφθέντες φοιτητές, ένας συσχετισμός που όχι απλώς δεν προκύπτει από πουθενά, αλλά έχει και καταγγελθεί, δεν μπορεί τουλάχιστον να παίξει πλάνα από την ίδια μέρα;

Αφού ο αρχισυντάκτης του δελτίου αποφασίζει να δείξει πλάνα από άλλη μέρα, γατί τουλάχιστον δε βάζει μία ένδειξη ότι πρόκειται για πλάνα αρχείου;

Eν πάση περιπτώσει, το να κάνεις φιλοκυβερνητικό δελτίο ίσως είναι αναπόφευκτο. Tο να κάνεις τόσο χυδαίο δελτίο ούτε η ίδια η κυβέρνηση δεν το έχει ανάγκη.


Του Γιάννη Καλαιτζή, Ελευθεροτυπία

____________

Ρωτάω:


Ο Υπουργός Επικρατείας, και έμπειρος δημοσιογράφος, κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος έχει άποψη για το θέμα;

O Πρόεδρος της ΕΡΤ κ.Χρήστος Παναγόπουλος θεωρεί έντιμο αυτό το δελτίο;

Tο Eθνικο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο δε θεωρεί ότι εξαπατούνται συνειδητά οι τηλεθεατές; Μήπως πρέπει να ζητήσει να δει το σχετικό video;

Η ΕΣΗΕΑ εγκρίνει μία τέτοια καταπάτηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και μάλιστα στην Δημόσια Τηλεόραση;

Eγώ ρώτησα και εσείς μπορείτε να κάνετε το ίδιο:

Υπουργός Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος ypourgos@minpress.gr

Πρόεδρος της EΡT κ.Χρήστο Παναγόπουλος president@ert.gr

Eθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ncrtv@otenet.gr

EΣHEΑ pr@esiea.gr


YΓ.1 Kαι το έστειλα και σε τρεις συντάκτριες που σέβομαι: την κ. Mαρία Πετρούτσου στην Eλευθεροτυπία, την κ. Πόπη Διαμαντάκου στα NEΑ, και την κ. Γκολεμά στον Ελεύθερο Τύπο.

YΓ.2. Μετά μιλάμε για δεοντολογία στην EΡT [δείτε στα σχόλια πολύ καλά κείμενα φίλων]

ΥΓ.3 Φυσικά, όταν Υπουργός της κυβέρνησης λέει με τόσο ευκολία ψέματα και δεν απομακρύνεται, το να παραμορφώνει και ο αρχισυντάκτης λίγο την αλήθεια είναι φυσικό επακόλουθο. Για αυτό λέμε ότι πρέπει να σταματήσει κάπου αυτή η ιστορία.

27 comments:

Uncle Aris said...

Πραγματικά κάνεις φοβερή δουλειά και πάνω απ'όλα εμπεριστατωμένη σωστά. Το μόνο που έχω να πώ είναι ευχαριστώ για την όποια συνεισφορά σου, διότι είναι σοβαρή και καίρια.

Γιωργος Μανουσακης said...

η κα Λίνα Κλέιτου στις πρόσφατες εκλογές ήταν υποχήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία!

aleka said...

μήπως ειναι καιρος να θυμηθούμε τον αξέχαστο Γεωργαλά?
Βρε τι δουλεια εκανε αυτος στη Ζαλοκώστα , θυμαται κανεις?
μηπως να ρωτησουμε τον κο Ρουσσόπουλο?
Μηπως να κανουμε μερικους συσχετισμούς? Λέω ΜΗΠΩΣ?

Unknown said...

Τώρα εσύ πιστεύεις πως ο Ρουσσό και ο προ θα διαβάσουν τα mails;
Όχι γιατί αν τα διαβάσουν θα αποτελέσει μια αλλαγή σε σχέση με προ 3ετίας που είχα στείλει εγώ ένα στην Δήμαρχο Αθηναίων αλλά μάλλον ούτε γραμματέας δεν το διάβασε..

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Άρη να ΄σαι καλά με τον καλό τον λόγο.

Αλέκα ας ρωτήσουμε στις διευθύνσεις τους. Κανονικά κάποιος από όλους θα πρέπει να απαντήσει.

Γιώργο νομίζω πως η Κλείτου διαβάζει απλώς, έτσι έχω καταλάβει. Δε κάνει ποτέ κανένα σχόλιο. Αυτός που το έστησε το θέμα, υποθέτω εγώ τώρα, πήγε να δείξει πόσο καλός είναι στους πολιτικούς του προισταμένους. Στο βραδυνό δελτίο των 9 είχε κοπεί το κομμάτι.

Το αν θα απαντήσουν είναι ένα θέμα. Το ότι ξέρουν όλοι ότι το ξέρει πολύς κόσμος είναι ένα άλλο. Στο τέλος θα κάνουμε και ταμείο. (Ταμείο=αποτίμηση - τι ρωτήσαμε και ποιοί απάντησαν, ποιοί όχι, 'η τι είπαν.) Τα γραπτά μένουν

Unknown said...

Αν και έχεις δίκιο ότι η ένδειξη "πλάνα αρχείου" λείπει από πολλά ρεπορτάζ και όχι μόνο της ΕΡΤ και ότι είναι χρόνιο το πρόβλημα αυτό θα σου πω ότι και εσύ πέφτεις στο ίδιο λάθος.

"...ένας συσχετισμός που όχι απλώς δεν προκύπτει από πουθενά, αλλά έχει και καταγγελθεί..."
Ο συσχετισμός, αν υπάρχει ή όχι είναι δουλειά των δικαστών και μόνο.Έτσι δεν είναι?

Θα μου πεις άλλο η ΕΡΤ άλλο εσύ. Σίγουρα αλλά είναι ειρωνικό αυτό που κατηγορείς κάποιον να το κάνεις εσύ.

Καλημέρες...

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Darthiir θα τα διαβάσει κάποιος από το γραφείο του. Είναι σίγουρο. 'Οπως διάβασε και το δικό σου - τουλάχιστον ένας από το γραφείο του.

Τώρα αν απαντήσουν εγώ θα δημοσιεύσω ότι μου στείλουν χωρίς περικοπές.

Αν δεν απαντήσουν, δεν στερούν μία εξήγηση σε έναν τύπο, εμένα, αλλά σε όλους όσους περνάνε από εδώ, και σε όσους προωθούν το κείμενο αυτό. Και το χρεώνονται απέναντι σε αυτούς.

[Στο μεταξύ πρέπει απλώς να το βρώ: με βάση τον κώδικα υποχρεώσεων του δημοσίου σε επώνυμες ερωτήσεις ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να απαντήσουν. Δηλαδή, αν το υπογράψει κάποιος με ονοματεπώνυμο και διεύθυνση οφείλουν να το απαντήσουν.]

Τα blogs είναι ακόμα αόρατα στα πολιτικά γραφεία. Όταν θα συνειδητοποιήσουν ότι τα νούμερα των αναγνωστών μετράνε χιλιάδες, και όταν αποκατασταθεί και μία επικοινωνία και με τα κλασικά ΜΜΕ - [το θέμα το έχουν τώρα τρεις εφημερίδες - θα διαλέξουν αν θα το τρέξουν ή όχι], θα συνειδητοποιήσουν ότι έχει κόστος όλη αυτή η ιστορία.

Αυτή είναι η δική μου υπόθεση εργασίας. Υπομονετικά. Δεν είναι αυτό η ζωή μας, αλλά δε θα τους αφήνουμε να νομίζουν ότι όλα περνάνε.

['Αργησες δύο μέρες - μιλάγαμε για το γάλα της καμήλας προχθές ...]

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Greek-x, σωστά, η δεύτερη παράγραφος αφορά την κρίση του δικαστηρίου. Κανένα πρόβλημα.

Το να δείχνει όμως πλάνα αρχείου ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΣΧΕΤΑ, είναι παραβίαση της δεοντολογίας. Και αυτό είναι σίγουρο.

Με την ίδια λογική θα μπορούσαν να δείχνουν και περυσινά πλάνα.

Έλεγε η Κλείτου: "δικάζονται οι φοιτητές που συνελήφθησαν στα επισόδια". Την ίδια ώρα παίζαν δύο πλάνα, από τα παλιότερα επισόδια, και μάλιστα από τη σκηνή που ένας αστυνόμος τυλιχτηκε στις φλόγες.

Το βλέπει λοιπόν ο τηλεθεατής και σου λέει "μάλιστα, δικάζονται κάποιοι από αυτούς τους τύπους."

Δεν έγινε από παρεξήγηση. Έγινε εσκεμένα. Και έγινε και ανόητα. Γιατί αν θέλαν να περάσουν μία τέτοια αντίληψη θα μπορούσαν να το στρογγύλευαν. Να βάζαν από τα πλάνα της ίδιας μέρας, ας πούμε την επίθεση των κουκουλοφόρων.

Πάλι θα ήταν χτύπημα κάτω από τη μέση. Γιατί εγώ θα έλεγα "κοίτα, δείχνουν άσχετους" και κάποιος θα έλεγε "που το ξέρεις, ας το πει το δικαστήριο".

Εκεί εγώ θα έδειχνα το γράμμα του Αναστασίου, και ένας θα έλεγε δεν τον πιστεύω γιατί η αστυνομία λέει πάντα την αλήθεια, [όπως στο Υπουργείο Αιγαίου ...] Αλλά δεν θα μπορούσε να αποδειχθεί.

'Ομως δείχνοντας πλάνα από άλλη μέρα, είναι ΣΙΓΟΥΡΟ ότι δείχνουν άσχετους και κάνουν εσφαλμένο συσχετισμό.

Και από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να κρίνει. 'Η δεν ξέρουν τη δουλειά τους, ή το κάνουν επίτηδες.

Ας απαντήσει η ΕΡΤ "'εγινε μπέρδεμα - πηγαίναμε για ένα video και έπεσε ένα ...άλλο. Οι φοιτητές που δικάζοντα δεν έχουν σχέση με τις μολότωφ που δείξαμε από λάθος."

Εγώ προσωπικά θα το δεχτώ. Τι λες;

Cookie Monster said...

Να κάνουμε μια προώθηση του ποστ σου σε διάφορες διευθύνσεις e-mail, πχ εφημερίδων και λοιπά; Ήταν πολύ δεμένο και πιστεύω ότι και η φωτο και το λινκ θα είναι πολύ χρήσιμα...

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Φίλε Canis, ότι νομίζεις ότι εξυπηρετεί εσένα και τους φίλους σου: προώθηση, αντιγραφή, σύνδεσμο, e-mail στις διευθύνσεις. Eγώ το γραψα για να πω τι είδα, για να το ξέρουν αυτοί που το έκαναν πως δε πέρασε έτσι και να το σκεφτούν διπλά πριν το ξανακάνουν, και να καταλάβουν ότι όταν θα το κάνουν θα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις σε πολύ κόσμο που ενοχλείται.

Πρασσάς K. said...

Πιστεύω πως, εάν θεωρούσαν ότι απευθύνονται σε τηλεθεατές σαν εσένα, θα ήταν πολύ πιο προσεκτικοί. Είναι όμως πεπεισμένοι -κι έχουν δίκιο- πως ανήκεις στη μειοψηφία. Και γι' αυτό δε φταίει μόνο η ΕΡΤ...

aleka said...

ενταξει να ρωτησουμε στις διευθυνσεις τους, μπορει να κανουν και ΕΔΕ οεο!
αλλα dmr εχω μια μεγαλη απορια, πως αντεχεις να ακους τη φωνη της Κας Κλειτου ?
συμφωνω απολυτως με πρασσα Κ, το μεγαλύτερο μεριδιο ευθυνης το φερουμε εμεις σε ολα τα επίπεδα, αυτοι κανουν τη δουλεια τους, εμεις σαν ενεργοί πολιτες την κάνουμε?

ATHENA said...

ΔΥΟ ΤΙΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ,

1. ΑΡΠΑ ΚΟΛΛΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΣΧΕΤΟΣ ΣΤΟ ΜΟΝΤΑΖ ΕΒΑΛΕ ΟΤΙ ΕΙΧΕ ΠΡΟΧΕΙΡΟ (ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΤΟ ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟΡΡΙΑΣ ΑΞΙΟΝ) ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ "ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΝ ΛΙΓΟΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ"

2. ΠΑΛΙ ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΟ ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΝ, ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΠΟΥΝ "ΚΡΕΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ" ΛΙΓΟΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΄ΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΡΕΜΑΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΠΛΛΝΟΓΡΟΘΙΑΣΤΟΣΤΟΜΑΧΙ ΜΕ ΤΟΝ ΦΛΕΓΟΜΕΝΟ ΡΟΜΠΟΚΟΠ

ΥΓ.
ΑΣΤΕΙΕΥΟΜΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΩΝ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ;-)

Anonymous said...

DMR η τηλεόραση "διψάει" για εικόνα που να προκαλεί και δυστυχώς έχει μπει σε αυτή τη λογική και το κρατικό κανάλι από ότι φαίνεται με βάση όσα λες. Προσωπικά έχω να δω τηλεόραση πάνω από ένα μήνα, ίσως και περισσότερο. Νομίζω, λοιπόν, ότι πιθανόν δεν υπήρχε απαραίτητα προσχεδιασμένη λογική να συσχετίσουν τους κουκουλουφόρους με τους φοιτητές που είχαν συλληφθεί και θα δικάζονταν. Μάλλον ήθελαν να δείξουν κάτι με δράση που είναι πιο εντυπωσιακό για τη λογική της τηλεόρασης όπως διαμορφώνεται όλο και περισσότερο. Βέβαια σίγουρα περνάει αυτό το μήνυμα συσχετισμού που αναφέρεις έστω και αν το έκαναν χωρίς τέτοια πρόθεση.

Anonymous said...

Πτυχίο κλασικής φιλολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μεταπτυχιακά σεμινάρια στη Νεολληνική Λογοτεχνία στην Μ.Βρεττανία
Διδακτορική διατριβή στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστηίου Θεσσαλονίκης με θέμα τη δημιουργία της εθνικής και προσφυγικής συνείδησης
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα - Η εργασία της στο εαρινό εξάμηνο σεμινάριο του Πανεπιστήμιο του Λονδίνου το 1972 εκδόθηκε ως δοκίμιο το 1975 με τον τίτλο "Ο διχασμός του Γιώργου Σεφέρη" από τις εκδόσεις ΕΣΤΙΑ και έχει εξαντληθεί.

- Το 1993 υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υπό την επίβλεψη της αειμνήστου ’λκης Κυριακίδου-Νέστορος και του Ιωάννη Κολλιόπουλου με θέμα τη δημιουργία της εθνικής και προσφυγικής συνείδησης. Η διατριβή της βασίζεται σε εκτεταμένη έρευνα -περισσότερες από 800 προσωπικές συνεντεύξεις- στις τρεις γενιές των προσφύγων από τις Κυδωνίες [Αϊβαλί] της Μ. Ασίας, συγκρίνοντας την προφορική τους αφήγηση με τα επίσημα έγγραφα του υποπροξενείου Κυδωνιών (ιδρύθηκε το 1825) που ανακάλυψε στο Αρχείο του Υπ. Εξωτερικών και τα έγγραφα της Κοινωνίας των Εθνών που φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη 42nd str. της Ν. Υόρκης. Όλη η έρευνα εκδόθηκε το 1993 από τις εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ με τον τίτλο "Όταν οι αστοί έγιναν πρόσφυγες". Το βιβλίο έκανε τρεις εκδόσεις και έχει εξαντληθεί. Επανεκδίδεται από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ. Εκτενή αποσπάσματα του βιβλίου περιλαμβάνονται στην Ιστορία που διδάσκεται στο Λύκειο σχετικά με την μικρασιατική καταστροφή.

- Το 1994 επίσης εξέδωσε το βιβλίο "Ομολογίες παράλληλες" από τις εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ με τη θεωρία της συνέντευξης και ως βασική έρευνα τις παράλληλες συνεντεύξεις προσωπικοτήτων -Ελλήνων και ξένων- που είχαν διαχειριστεί από διαφορετικές πλευρές το ίδιο θέμα.

- Το 1995 εξελέγη επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ.

- Τα έτη 1996, 1997, 1998, 1998 πραγματοποιήθηκαν στο Τμήμα με δική της πρωτοβουλία τέσσερα σεμινάρια-ημερίδες με προσκεκλημένους ομιλητές καθηγητές από διάφορα τμήματα του ΑΠΘ, του Kαποδιστριακού και του Πάντειου, καθώς και επώνυμους δημοσιογράφους. Τα θέματα των συνεδρίων-ημερίδων ήταν τα εξής: o 1.ΜΜΕ και εξωτερική πολιτική o 2. ΜΜΕ και ελληνοτουρκικές σχέσεις o 3. Το τηλεοπτικό φαινόμενο " Σορίν Ματέι" o 4. ΜΜΕ και τρομοκρατία . o Στα συνέδρια παρουσίασε σε συνεργασία με τους φοιτητές του Ζ�-Η� εξαμήνου αντίστοιχες έρευνες σχετικά με την παρουσίαση των ομόλογων θεμάτων από τα δελτία της εμπορικής και δημόσιας τηλεόρασης σε αντίστιξη με τον Τύπο.

- Επιμελήθηκε και εξέδωσε τα πρακτικά όλων των σεμιναρίων στη σειρά "ΜΜΕ και κοινωνία" των εκδόσεων ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ την οποία και διηύθυνε.

- Το 1997 παρουσίασε στην ΟΥΝΕΣΚΟ σε κλειστό συνέδριο Ελλήνων και Τούρκων Δημοσιογράφων μία συγκριτική έρευνα στον ελληνικό και τουρκικό τύπο που της είχε αναθέσει η γραμματεία της ΟΥΝΕΣΚΟ για το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται στην ανάλυση των ελληνοτουρκικών θεμάτων.

- Το 1998 το MEGA της ανέθεσε μία έρευνα για την αντιμετώπιση των εξωτερικών ειδήσεων από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ την οποία παρουσίασε με συνεργάτες-φοιτητές στο αντίστοιχο διεθνές συνέδριο του σταθμού που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

- Το 1999 έκανε μία έρευνα καθ� όλο το έτος για την παρουσίαση των πολιτικών γεγονότων από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ την οποία παρουσίασε στον Τύπο.

- Το 2006 έκανε μία έρευνα για τα ΜΜΕ και τη διαχείριση του πολιτισμού που παρουσίασε στο Διεθνές συνέδριο της Πάτρας.Τα αποτελέσματα της έρευνας της αναφέρονται και σε συγγράμματα τρίτων.

- Το 2001 εξέδωσε το βιβλίο "Κι σεν� πώς σ� λέν; - Χαρίλαος Φλωράκης" από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Έχει κάνει οκτώ εκδόσεις. Η εισαγωγή του [σελ. 1-35] αποτελεί τη θεωρία πάνω στην οποία στηρίχτηκε η καταγραφή της αφήγησης του Χ. Φλωράκη σε σχέση με την προφορική Ιστορία και την επιστημονική διαδικασία που απαιτεί.

- Το 2002 εξελέγη αναπληρώτρια καθηγήτρια.

- Το 2003 -ενώ ήταν σε εκπαιδευτική άδεια- με τη συναίνεση του Τμήματος δίδαξε στο χειμερινό εξάμηνο στα μεταπτυχιακά μαθήματα του καθηγητή και αντιπρύτανη Κ. Γραμμένου, στο CITY UNIVERSITY, το μάθημα "Διαχείριση των κρίσεων από τα ΜΜΕ" παρουσιάζοντας την έρευνά της για τον τρόπο με τον οποίο προβλήθηκε η εισβολή στο ΙΡΑΚ από τα αμερικανικά και βρετανικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

- Κατά το εαρινό εξάμηνο του 2003 δίδαξε στο μεταπτυχιακό του Μουσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Κέρκυρας με θέμα τη "Ραδιοφωνική παραγωγή". Αποτέλεσμα ήταν η παραγωγή ενός cd με την έρευνα πάνω στην παραγωγική διαδικασία προγραμμάτων πολιτιστικού περιεχομένου.

- Έχει πάρει μέρος σε μια σειρά από διεθνή συνέδρια με δημοσιευμένες τις ομιλίες της στα πρακτικά τους και έχει συμμετάσχει με κείμενά της σε εκδόσεις τρίτων. Αναφορές στις εργασίες της υπάρχουν σε εκδόσεις συναδέλφων.

- Το 2006 εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ το μυθιστόρημα "Ο κυρίαρχος των οκτώ" που έγινε best seller. Είναι το πρώτο βιβλίο στην ελληνική βιβλιογραφία που αναλύει τις σχέσεις ΜΜΕ και εξουσίας, δημοσιογράφων και πολιτικής, διαπλοκής πολιτικών και ιδιοκτησίας των ΜΜΕ . Όπως είπε ο Ν. Κωνσταντόπουλος στο τελευταίο συνέδριο του Τμήματος με θέμα "Πολιτισμός των ΜΜΕ / Πολιτισμός στα ΜΜΕ": "Αυτό είναι το βιβλίο που πρέπει να διδάσκεται στα Τμήματα ΜΜΕ των πανεπιστημίων".

- Στο χειμερινό εξάμηνο του 2006 είχε αρχίσει τη διαδικασία για μία μεγάλη έρευνα σε σχέση "με την εικόνα του δημοσιογράφου στην κοινή γνώμη" αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω των καταλήψεων.

- Η κα Παναγιωταρέα είναι κύρια επιβλέπουσα σε 4 διδακτορικές διατριβές με θέματα σχετικά με τα ΜΜΕ. Μια ακόμη διδακτορική διατριβή έχει ολοκληρωθεί και βαθμολογήθηκε με άριστα, ενώ μια ακόμη βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο αξιολόγησή της.

- Το 1998 το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ της ανέθεσε να εκφωνήσει τον έπαινο του επίτιμου διδάκτορος κ. Ι. Μαρίνου και το 2007 τον έπαινο της επιτίμου διδάκτορος κ. Ελ. Αρβελέρ.

- Από το 1976 έως σήμερα εργάζεται ανελλιπώς στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό Τύπο ως πολιτικός συντάκτης και με προσωπικές εκπομπές πολιτικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Έχει κάνει πάνω από 8.000 συνεντεύξεις. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων.

Anonymous said...

Πτυχίο κλασικής φιλολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Μεταπτυχιακά σεμινάρια στη Νεολληνική Λογοτεχνία στην Μ.Βρεττανία
Διδακτορική διατριβή στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα του Πανεπιστηίου Θεσσαλονίκης με θέμα τη δημιουργία της εθνικής και προσφυγικής συνείδησης
Ερευνητικά Ενδιαφέροντα - Η εργασία της στο εαρινό εξάμηνο σεμινάριο του Πανεπιστήμιο του Λονδίνου το 1972 εκδόθηκε ως δοκίμιο το 1975 με τον τίτλο "Ο διχασμός του Γιώργου Σεφέρη" από τις εκδόσεις ΕΣΤΙΑ και έχει εξαντληθεί.

- Το 1993 υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υπό την επίβλεψη της αειμνήστου ’λκης Κυριακίδου-Νέστορος και του Ιωάννη Κολλιόπουλου με θέμα τη δημιουργία της εθνικής και προσφυγικής συνείδησης. Η διατριβή της βασίζεται σε εκτεταμένη έρευνα -περισσότερες από 800 προσωπικές συνεντεύξεις- στις τρεις γενιές των προσφύγων από τις Κυδωνίες [Αϊβαλί] της Μ. Ασίας, συγκρίνοντας την προφορική τους αφήγηση με τα επίσημα έγγραφα του υποπροξενείου Κυδωνιών (ιδρύθηκε το 1825) που ανακάλυψε στο Αρχείο του Υπ. Εξωτερικών και τα έγγραφα της Κοινωνίας των Εθνών που φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη 42nd str. της Ν. Υόρκης. Όλη η έρευνα εκδόθηκε το 1993 από τις εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ με τον τίτλο "Όταν οι αστοί έγιναν πρόσφυγες". Το βιβλίο έκανε τρεις εκδόσεις και έχει εξαντληθεί. Επανεκδίδεται από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ. Εκτενή αποσπάσματα του βιβλίου περιλαμβάνονται στην Ιστορία που διδάσκεται στο Λύκειο σχετικά με την μικρασιατική καταστροφή.

- Το 1994 επίσης εξέδωσε το βιβλίο "Ομολογίες παράλληλες" από τις εκδόσεις ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ με τη θεωρία της συνέντευξης και ως βασική έρευνα τις παράλληλες συνεντεύξεις προσωπικοτήτων -Ελλήνων και ξένων- που είχαν διαχειριστεί από διαφορετικές πλευρές το ίδιο θέμα.

- Το 1995 εξελέγη επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ.

- Τα έτη 1996, 1997, 1998, 1998 πραγματοποιήθηκαν στο Τμήμα με δική της πρωτοβουλία τέσσερα σεμινάρια-ημερίδες με προσκεκλημένους ομιλητές καθηγητές από διάφορα τμήματα του ΑΠΘ, του Kαποδιστριακού και του Πάντειου, καθώς και επώνυμους δημοσιογράφους. Τα θέματα των συνεδρίων-ημερίδων ήταν τα εξής: o 1.ΜΜΕ και εξωτερική πολιτική o 2. ΜΜΕ και ελληνοτουρκικές σχέσεις o 3. Το τηλεοπτικό φαινόμενο " Σορίν Ματέι" o 4. ΜΜΕ και τρομοκρατία . o Στα συνέδρια παρουσίασε σε συνεργασία με τους φοιτητές του Ζ�-Η� εξαμήνου αντίστοιχες έρευνες σχετικά με την παρουσίαση των ομόλογων θεμάτων από τα δελτία της εμπορικής και δημόσιας τηλεόρασης σε αντίστιξη με τον Τύπο.

- Επιμελήθηκε και εξέδωσε τα πρακτικά όλων των σεμιναρίων στη σειρά "ΜΜΕ και κοινωνία" των εκδόσεων ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ την οποία και διηύθυνε.

- Το 1997 παρουσίασε στην ΟΥΝΕΣΚΟ σε κλειστό συνέδριο Ελλήνων και Τούρκων Δημοσιογράφων μία συγκριτική έρευνα στον ελληνικό και τουρκικό τύπο που της είχε αναθέσει η γραμματεία της ΟΥΝΕΣΚΟ για το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται στην ανάλυση των ελληνοτουρκικών θεμάτων.

- Το 1998 το MEGA της ανέθεσε μία έρευνα για την αντιμετώπιση των εξωτερικών ειδήσεων από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ την οποία παρουσίασε με συνεργάτες-φοιτητές στο αντίστοιχο διεθνές συνέδριο του σταθμού που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

- Το 1999 έκανε μία έρευνα καθ� όλο το έτος για την παρουσίαση των πολιτικών γεγονότων από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ την οποία παρουσίασε στον Τύπο.

- Το 2006 έκανε μία έρευνα για τα ΜΜΕ και τη διαχείριση του πολιτισμού που παρουσίασε στο Διεθνές συνέδριο της Πάτρας.Τα αποτελέσματα της έρευνας της αναφέρονται και σε συγγράμματα τρίτων.

- Το 2001 εξέδωσε το βιβλίο "Κι σεν� πώς σ� λέν; - Χαρίλαος Φλωράκης" από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Έχει κάνει οκτώ εκδόσεις. Η εισαγωγή του [σελ. 1-35] αποτελεί τη θεωρία πάνω στην οποία στηρίχτηκε η καταγραφή της αφήγησης του Χ. Φλωράκη σε σχέση με την προφορική Ιστορία και την επιστημονική διαδικασία που απαιτεί.

- Το 2002 εξελέγη αναπληρώτρια καθηγήτρια.

- Το 2003 -ενώ ήταν σε εκπαιδευτική άδεια- με τη συναίνεση του Τμήματος δίδαξε στο χειμερινό εξάμηνο στα μεταπτυχιακά μαθήματα του καθηγητή και αντιπρύτανη Κ. Γραμμένου, στο CITY UNIVERSITY, το μάθημα "Διαχείριση των κρίσεων από τα ΜΜΕ" παρουσιάζοντας την έρευνά της για τον τρόπο με τον οποίο προβλήθηκε η εισβολή στο ΙΡΑΚ από τα αμερικανικά και βρετανικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

- Κατά το εαρινό εξάμηνο του 2003 δίδαξε στο μεταπτυχιακό του Μουσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Κέρκυρας με θέμα τη "Ραδιοφωνική παραγωγή". Αποτέλεσμα ήταν η παραγωγή ενός cd με την έρευνα πάνω στην παραγωγική διαδικασία προγραμμάτων πολιτιστικού περιεχομένου.

- Έχει πάρει μέρος σε μια σειρά από διεθνή συνέδρια με δημοσιευμένες τις ομιλίες της στα πρακτικά τους και έχει συμμετάσχει με κείμενά της σε εκδόσεις τρίτων. Αναφορές στις εργασίες της υπάρχουν σε εκδόσεις συναδέλφων.

- Το 2006 εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ το μυθιστόρημα "Ο κυρίαρχος των οκτώ" που έγινε best seller. Είναι το πρώτο βιβλίο στην ελληνική βιβλιογραφία που αναλύει τις σχέσεις ΜΜΕ και εξουσίας, δημοσιογράφων και πολιτικής, διαπλοκής πολιτικών και ιδιοκτησίας των ΜΜΕ . Όπως είπε ο Ν. Κωνσταντόπουλος στο τελευταίο συνέδριο του Τμήματος με θέμα "Πολιτισμός των ΜΜΕ / Πολιτισμός στα ΜΜΕ": "Αυτό είναι το βιβλίο που πρέπει να διδάσκεται στα Τμήματα ΜΜΕ των πανεπιστημίων".

- Στο χειμερινό εξάμηνο του 2006 είχε αρχίσει τη διαδικασία για μία μεγάλη έρευνα σε σχέση "με την εικόνα του δημοσιογράφου στην κοινή γνώμη" αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω των καταλήψεων.

- Η κα Παναγιωταρέα είναι κύρια επιβλέπουσα σε 4 διδακτορικές διατριβές με θέματα σχετικά με τα ΜΜΕ. Μια ακόμη διδακτορική διατριβή έχει ολοκληρωθεί και βαθμολογήθηκε με άριστα, ενώ μια ακόμη βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο αξιολόγησή της.

- Το 1998 το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ της ανέθεσε να εκφωνήσει τον έπαινο του επίτιμου διδάκτορος κ. Ι. Μαρίνου και το 2007 τον έπαινο της επιτίμου διδάκτορος κ. Ελ. Αρβελέρ.

- Από το 1976 έως σήμερα εργάζεται ανελλιπώς στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό Τύπο ως πολιτικός συντάκτης και με προσωπικές εκπομπές πολιτικού και πολιτιστικού περιεχομένου. Έχει κάνει πάνω από 8.000 συνεντεύξεις. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και της Διεθνούς Ένωσης Δημοσιογράφων.

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Αγαπητέ Ανώνυμε, έχεις αφήσει 4 φορές το βιογραφικό που η κ. Παναγιωταρέα ανέβασε εσπευσμένα στην ιστοσελίδα της επειδή άμα φαίνεται τετραπλό φαίνεται καλύτερο; ;-] Eίσαι σίγουρος;

Anonymous said...

Επειδή κι εγώ στον ταλαίπωρο τον πανεπιστημιακό χώρο εργάζομαι μετά την τετραπλή (εγώ πάντως δυο φορές το είδα αγαπητέ ΔΜΡ, ίσως αν το έβλεπα 4 να ήταν καλύτερο) παρουσίαση του βιογραφικού της κας Παναγιωταρέα, έχω τις ακόλου8ες απορίες:

- τι έγιναν τα peer-reviewed journals; οεο; Βλέπω ένα (συγγνώμη δύο) βιογραφικό όπου υπάρχουν αρκετά βιβλία για το ευρύ κοινό, αρκετά πρακτικά συνεδρίων και κάποια εξειδικευμένα (ελπίζω) κείμενα στις αρχές του 1990. Επίσης μπορώ να εντοπίσω και μια σειρά από έρευνες οι οποίες απλά παρουσιάζονται χωρίς να δημοσιεύονται σε κάποιο περιοδικό, όπου θα μπορούσαν να υποβληθούν στη βάσανο της κριτικής άλλων επιστημόνων του ιδίου επιστημονικού κλάδου.
- επειδή δεν έχω το ίδιο γνωστικό αντικείμενο όπως η κ Παναγιωταρέα αναρωτιέμαι με βάση ποιων δημοσιεύσεων έγινε Επίκουρος Καθηγήτρια το 1995. Λογικά θα περίμενα τουλάχιστον μία (1) διεθνή ή έστω Ελληνική (αν υπάρχει σχετικό περιοδικό) δημοσιέυση σε ένα peer-reviewed journal. Από την άλλη μπορεί τα κριτήρια στο τμήμα των ΜΜΕ να είναι διαφορετικά από ό,τι εγώ νομίζω.
- δεν έχω διαβάσει τη διδακτορική διατριβή της κ. Π. αλλά θα ήθελα πραγματικά να δω πως έγινε η συλλογή, καταγραφή και επεξεργασία των δεδομένων απο 800 συνεντεύξεις. Μεθοδολογικά βρίσκω το νούμερο εντυπωσιακό για ποιοτική ανάλυση, ειδικά εάν δεν έχει χρησιμοποιηθεί κάποιο εξειδικευμένο λογισμικό και ειλικρινά θα ψάξω για το βιβλίο να δω πως έγινε αυτή η μελέτη και σε ποια επιστημονικά τεκμηριωμένη μεθοδολογία βασίζεται. Το πρόβλημα δεν είναι πως παίρνεις 800 συνεντεύξεις (μολονότι αν δεν έχεις βοηθό κι αυτό ακόμη είναι πρόβλημα) αλλά τι κάνεις με τα δεδομένα. Εδώ πάντως επιφυλάσσομαι (είναι πολύ πιθανόν κάτι να μην έχω καταλάβει καλά) μέχρι να διαβάσω το κείμενο.

Να πάντως που η δημοσίευση σου φίλε ΔΜΡ είχε και κάποιο αποτέλεσμα! Είδαμε το βιογραφικό της κ. Παναγιωταρέα!

Φιλικά
Μάκης-Ταρζαν

aleka said...

πολυ μου αρεσει που διαπληκτιζεσθε για την Κα καθηγητρια, το πιο καλο ειναι οτι αυτη παιρνει τους παχυλους μισθους της και δεν ιδρωνει καθολου το αυτακι της, ισως και να το διασκεδαζει και αυτο ειναι που με θυμωνει πιο πολυ. αληθεια ποσες συνταξεις θα παρει, ξερει κανεις?

άσκεπος said...

@Αλέκα, με τόσες συνεντεύξεις, μπορεί και να παίρνει ήδη μία σύνταξη.
@ΔΜΡ, συνέχισε την αξιόλογη δουλειά σου. Μπράβο!

Anonymous said...

δεν πα να λέμε και να ρωτούμε, ούτε την Κρατική ΤιΒι δεν μπορούν να την κρατήσουν μακριά από τον κιτρινισμό, δεν έχει πια μεγάλες διαφορές με τα άλλα ιδιωτικά κανάλια, που βάζουν π.χ. τον Λιακό και τον Ιστορικό στο ίδιο πάνελ...

Διονύσης said...

τη ζαρτινιέρα και το ξύλο των αστυνομικών στον Κύπριο φοιτητή μήπως δεν το έπαιζαν συνέχεια?

Χρίστος said...

Καλησπέρα!
Να αφήσω κι ένα άλλο σχόλιο? Το μεγαλύτερο καφριλίκι (και πιο επικίνδυνο) των κρετίνων της Τι Βι που παρουσιάζουν τον αγώνα Ελλάδας - Τουρκίας σαν την μάχη των Θερμοπυλών (τουλάχιστον) - ποιός το καταγγέλει? Δεν λέγεται αυτό προσκληση (πρόκληση) για βιά και πογκρόμ? (άσε που την δική μας ιστορία ξεφτιλίζουμε, όταν την κάνουμε γήπεδο, και τους ήρωες μας, τύπους με σωβρακάκια που τρέχουν πάνω κάτω..)

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Πολλά χρωστούμενα σχόλια …

@ K. Πρασά – ξέρεις φίλε, νομίζω ότι δεν είναι μειοψηφία αυτός ο κόσμος. Απλώς δε συναντιέται – μένει μόνος του και γκρινιάζει. Αυτή η δυσφορία όμως πρέπει να μετασχηματισθεί σε πράξη.

@Αλέκα – Αλέκα μου, θέλω να σε βεβαιώσω πως αυτή δεν είναι μία ιδέα που μπήκε ένα πρωί στο μυαλό. Έχω δει αποτελέσματα σε άλλες κοινωνίες. Απλώς δεν έχουμε εδώ συνηθίσει να απαιτούμε απαντήσεις. Kαι αυτοί ρωτάμε χρεώνονται την μη απάντηση όχι στον ένα συγγραφέα του κειμένου, αλλά απέναντι σε OΛOΥΣ OΣOΥΣ το διάβασαν.

@Αθηνά – Όλο συμπτώσεις τελοσπάντων, Αθηνά, ε; :-]

@Coolplatanos – Δεν έχουν παρά να πουν ότι έκαναν λάθος φίλη μου. Αλλά αν είμασταν στη θέση των φοιτητών που δικάζονται δεν θα μας άρεσε.

@Mάκης – Tαρζάν – Αγαπητέ Mάκη προσπαθώ να βρω λίγο χρόνο να δω μερικές λεπτομέριες, αλλά ήξερε γιατί δεν ανέβαζε το βιογραφικό της. Δεν ήταν από σεμνότητα νομίζω …

@Αλέκα 2 – Kανείς δε διαπληκτίζεται για την κυρία καθηγήτρια. Nα δεις που στο τέλος θα απαντήσει. Προσέχω να μην γίνει με …εξώδικο. Από πολύ ασφαλείς πληροφορίες σου λέω ότι ίδρωσε πάρα πολύ. Kαι προς το παρών η επιστολή κυκλοφορεί από λογαριασμό σε λογαριασμό. Eγώ την έχω πάρει στο … κανονικό μου λογαριασμό ήδη δύο φορές με τη προτροπή να την προωθήσω. :-]

@Exiled – Kαι τι θα γίνει με εκείνη την "έρευνα που εμποδίζει η κατάληψη;" [Δε πρέπει στο κόσμο να υπάρχει τέτοια δικαιολογία σε βιογραφικό …]Δηλαδή τι εμποδίζει – τις δύο ημέρες που είναι στη Θεσσαλονίκη; Kαι τι εμποδίζει ακριβώς; Tην πρόσβαση σε κανένα ειδικό εργαστήριο. Mισό λεπτό – έρχομαι είπα …

@Ροίδης – Αγαπητέ Ρο, βεβαίως αυτή είναι η δική μας τηλεόραση, και θα πάρουμε τις απαντήσεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο τέλος!

@Γλαύκωψ – Bεβαίως. Kαι είναι προς τιμήν τους. Kαι παίξαν και τον πυροβολισμό στο Υπουργείο Αιγαίου. Υπάρχουν βεβαίως και όρια. Ας πούμε μόνο ο κ. Λαζόπουλος έπαιξε το βίντεο με τους κουκουλοφόρους που ήσαν παρέα με τους αστυνομικούς πριν από διαδήλωση.

@Xρίστος – Kαλώς τον Xρίστο. Γιατρέ έτσι είναι όπως τα λες. Eιπώθηκαν απίθανα πράγματα. Δείξαν ότι δεν μπορούμε να δούμε από Tουρκία μπας και θυμώσουν τον κόσμο. Ακόμα και ακραία ηλίθια βίντεο Tούρκων στο YouTube. Kάναν ότι μπορούσαν. Kαι μετά ενοχλούνται που οι ανεγκέφαλοι χάλσαν την δημόσια εικόνα της χώρας.

Anonymous said...

πάντως το εξώδικο φοβάμαι ότι δεν το γλυτώνεις εύκολα...

Οι ερωτήσεις της Νανάς σχετικά με το ποιος είσαι και τη χρησιμότητα της επώνυμης δημοσιογραφίας (=να μπορούν να γίνονται αγωγές) είναι ενδεικτικές κάποιων συζητήσεων που γίνονται στην ΕΡΤ.

Επίσης τις προάλλες είδα και μια αναδημοσίευση του γράμματός σου από τον Α. Πανούτσο που πριν από λίγο είχε διαβαστεί γύρω στις 18000 φορές... (http://www.sport-fm.gr/news.jsp?newsID=79827)

Να υπενθυμίσω μια ακόμη λεπτομέρεια. Στο βιογραφικό γράφει πότε έγινε επίκουρος. Πότε έγινε λέκτορας και με βάση ποιο έργο παραμένει άγνωστο. Όπως επίσης και τα peer reviewed journals...

Mάκης-Ταρζάν

RED-LION said...

Εαν όντως η κυρία αυτή έχει τόσες θέσεις δε χρήζει δικαστικής έρευνας? Η μήπως η πανεπιστημιακή ...έδρα αποκτήθηκε ώστε ως δημόσια λειτουργός να μπορεί να ασκεί περισσότερα του ενός επαγγέλματα. Διότι και καθηγήτρια και δημοσιογράφος και όλα τα υπόλοιπα που κάνει η εν λόγω δεν υπάρχει δημοσιουπαλληλικό κώλυμα???

慢慢來 said...

雲林市徵信社
雲林縣徵信社
嘉義徵信社
嘉義市徵信社
嘉義縣徵信社
台南徵信社
台南市徵信社
台南縣徵信社
高雄徵信社
高雄市徵信社
高雄縣徵信社
屏東徵信社
屏東市徵信社
屏東縣徵信社
宜蘭徵信社
宜蘭市徵信社
宜蘭縣徵信社
花蓮徵信社
花蓮市徵信社
花蓮縣徵信社
台東徵信社
台東市徵信社
台東縣徵信社
澎湖徵信社
澎湖縣徵信社
金門徵信社
桃園徵信社公司
桃園市徵信社公司
桃園縣徵信社公司
新竹徵信社公司
新竹市徵信社公司
新竹縣徵信社公司
基隆徵信社公司
基隆市徵信社公司