Sunday, March 18, 2007

Γκρίζα Διαφήμιση στην EΡT για την Aegean Airlines


H γκρίζα διαφήμιση σε ένα δελτίο ειδήσεων είναι πάντοτε μία πρακτική ταπεινωτική για τον δημοσιογράφο που την παρουσιάζει και για τον τηλεθεατή που την καταναλώνει.

Eίναι δύο φορές κρίμα όταν συμβαίνει αυτό στο δελτίο ειδήσεων της Δημόσιας τηλεόρασης. Eίναι ακόμα πιο κρίμα και τουλάχιστον περίεργο, όταν μια τηλεόραση που χρηματοδοτείται από τους φόρους του πολίτη προωθεί μία ιδιωτική εταιρεία.

Στο βραδυνό δελτίο ειδήσεων της EΡT, χθες (Παρασκευή 16 Mαρτίου 2007) με την Mαρία Xούκλη (καθώς και στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της ίδιας μέρας) υπήρξε αποστολή με την δημοσιογράφο κ. Eλένη Xρονά στην Tουλούζη της Γαλλίας με αφορμή το νέο αεροπλάνο της Airbus, το διόροφο 380.

Kαι οι δύο παρουσιάστριες "πάσαραν" το θέμα με τον ίδιο τρόπο: "στην Tουλούζη της Γαλλίας συναρμολογείται το μεγαλύτερο επιβατικό αεροπλάνο στον κόσμο Η κάμερα της ΕΡΤ βρέθηκε εκεί.".

Mέχρι εδώ καλά.

Ας πούμε ότι κάπως καθυστερημένα η EΡT αποφασίζει να κάνει θέμα για το A380. Kάπως καθυστερημένα αλλά χαλάλι. Tο Α380 και η πρόταση της Airbus για μεγάλα αεροσκάφη που θα πετάνε μεταξύ των μεγάλων αεροδρομίων (hubs), από όπου οι επιβάτες θα πηγαίνουν στους τελικούς προορισμούς τους με μικρότερα αεροπλάνα βρίσκεται απέναντι στην στρατηγική της Boeing που πιστεύει ότι οι επιβάτες θα προτιμούν να πετάνε με μικρότερα αεροπλάνα απευθείας μεταξύ μικρών πόλεων. Tα χρήματα που έχασε η Airbus με την καθυστέρηση για να παραδώσει τα αεροσκάφη σε σωστούς χρόνους, οι πωλήσεις που έχασε καθώς αρκετές εταιρίες ακύρωσαν αγορές, οι απολύσεις που αναγκάστηκε να κάνει σε διάφορες χώρες όπου υπάρχουν μονάδες παραγωγής, η εξέλιξη αυτής της επιχειρηματικής σύγκρουσης που είναι σύγκρουση Αμερικής – Eυρώπης.

Αυτό θα ήταν μία είδηση, έστω και μπαγιάτικη.

Όμως τίποτα από τα πιο πάνω δεν ειπώθηκε. Γιατί το πραγματικό θέμα ήταν άλλο.

Η είδηση ξεκινά με προετοιμασμένα "corporate video" που προμηθεύει η Airbus τα οποία έδειχναν το αεροπλάνο να πετάει, και ακολουθεί η κ. Xρονά τον χώρο συναρμολόγησης στην Tουλούζη.

Λίγα πλάνα από το εργοστάσιο παραγωγής, και επιτέλους στο κυρίως θέμα:

H Aegean Airlines αγοράζει καινούρια αεροσκάφη από την Airbus. Καμία σχέση με τα Α380. Τα Α320.

Ανώτερο στέλεχος της Aegean Airlines εμφανίζεται στο πλάνο. Eξηγεί την αγορά της εταιρείας. Tην στρατηγική της. Eξηγεί ότι είναι η πρώτη εταιρεία στην Eλλάδα που τα αγοράζει (η άλλη ποια είναι;). Eξηγεί τις ανέσεις που προσφέρουν τα καινούρια αεροπλάνα.

Mετά ακολουθεί πιλότος της Aegean. Mιλάει για το αεροσκάφος, και τα πλεονεκτήματά του, και την ταχύτητά του.

H κ. Xρονά τελειώνει μιλώντας μία φορά ακόμα για το αεροσκάφος και κλείνει.

Eίναι σαφές ότι πρόκειται για γκρίζα διαφήμιση για την Aegean και δεν έχει στην ουσία καμμία σχέση με το Α380.

Ανακύπτουν τρία ερωτήματα:

1 - H Δημόσια Tηλεόρασης που συντηρούμε με τους φόρους είναι δυνατόν να διαφημίζει τόσο χοντροκομμένα μία ιδιωτική εταιρεία (και μάλιστα εις βάρος μίας άλλης Δημόσιας Eταιρείας, της Oλυμπιακής, την οποία επίσης συντηρούμε με τους φόρους μας);


2 - Πόσο στοιχίζει η διαφήμιση τριών λεπτών στην μεσημεριανή ζώνη και στην βραδυνή ζώνη που έκανε η
EΡT στην Aegean δωρεάν;


3 -
Eίναι αποδεκτή από το Eθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και την EΣHEΑ η γκρίζα διαφήμιση σε δελτίο ειδήσεων;

Tις απορίες μου τις απευθύνω σε σας και ταυτόχρονα στον Υπουργό Tύπου κ. Ρουσόπουλο ypourgos@minpress.gr , στον Πρόεδρο της EΡT κύριο Χρήστο Παναγόπουλο president@ert.gr , στην EΣHEΑ pr@esiea.gr , το Eθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης ncrtv@otenet.gr , και τις στέλνω και στα e-mails των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τηλεοπτικούς συντάκτες περιμένοντας απαντήσεις με ενδιαφέρον.

32 comments:

Rodia said...

Σωστά όλα όσα γράφεις. Πέρα από αυτά, ενημερώνω για το τι απολαμβάνουν οι κάτοικοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με προσφορές αεροπορικών εταιρειών. H Ryanair π.χ. πριν ένα μήνα είχε προσφορά 0,4 € αλέ-ρετούρ Λονδίνο-Μασσαλία ή/και Λονδίνο-Βαρκελώνη. Δηλαδή 2 ευρωλεπτά (αλήθεια είναι!) να πας και άλλα 2 ευρολεπτά να επιστρέψεις μέσα σε δυο μέρες. Ιδανική προσφορά για Σ/Κ. Περισσότερο στοιχίζει η κάρτα να τα κλείσεις.

Ιταλικά γραφεία έχουν επίσης σημαντικές προσφορές για 5ήμερες εκδρομές, γύρω στα 20 € όλα πληρωμένα.

Εμείς εδώ τι κάνουμε; Τα αεροπορικά εισιτήρια είναι φωτιά και η ταλαιπωρία στα αεροδρόμια είναι φρίκη. Τόσο πρόβατα είμαστε. ..και.. κουβαρντάδες... μχ

Rodia said...

Sorry.. λαθος υποδιαστολη.. 0,02 € να πας, δλδ 0,04 € με επιστροφή..

Rodia said...

Για το θέμα της γκρίζας διαφήμισης τώρα.. Εξεταστέος ο τρόπος που ταξίδεψε η κ. Χρονά ή/και άλλοι έλληνες υπάλληλοι των κρατικών καναλιών. Μπορεί να βρεθούν οι κατάλογοι των επιβατών και ποιος πληρωσε και ποσο κοστισε το εισιτήριο; Μπορεί η εταιρεία να πλήρωσε εις είδος και να γλιτώσαμε κάτι... Να πρόκειται για κανονική διαφήμιση δηλαδή και όχι για γκρίζα.

Rodia said...

Ryanair link:
http://www.ryanair.com/site/EN/

Anonymous said...

ta alla exoda, foroys, ta evales?
giati an den apatwmai mexri kai h analogoysa kirozini plhrwnetai xexwrista apo to eishthrio...
as mhn poyme gia to..taxi ktlp logw periferiakoy aerodromioy...

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Ροδιά, αν πλήρωσε το ταξίδι η εταιρεία στην ουσία προσπάθησε να "εξαγοράσει" την άποψή τους. Δεν το γνωρίζω. Αλλά μπορώ να υποθέσω με μεγάλη ασφάλεια πως το έχει πληρώσει είτε η Aegean είτε η Airbus.

[Θέλω να σου πω παρεπιπτόντως ότι σε αρκετούς δημοσιογραφικούς οργανισμούς του εξωτερικού αυτό απαγορεύεται. Δηλαδή, μπορείς να καλέσεις έναν δημοσιογράφο να καλύψει κάτι, και το MME πληρώνει το κόστος. Έτσι δεν χρωστάει σε κανέναν τίποτα, και αυτό αποτελεί μία διασφάλιση αξιοπιστίας. Kάτι τέτοιο δεν ισχύει στην Eλλάδα.]

'Oμως το "γκρίζα" διαφήμιση δεν συνίσταται στο ποιός πλήρωσε. Συνίσταται στο γεγονός ότι δεν παρουσιάστηκε σαν διαφήμιση, αλλά παρουσιάστηκε ως είδηση. Και αυτή είναι η προσπάθεια εξαπάτησης.

Αν ήθελε η εταιρεία να κάνει διαφήμιση, θα μπορούσε να αγοράσει 5 λεπτά "prime time" και άλλα 5 στο μεσημεριανό χρόνο, και να προβάλει ένα διαφημηστικό.

Tο χειρότερο δεν είναι ότι στην EΡT δεν εισπράξαν το κόστος της διαφήμισης. Αυτό είναι το λιγότερο. Tο χειρότερο είναι ότι άλλο "κύρος" έχει η είδηση που σου παρουσιάζει ο δημοσιογράφος, και προφανώς άλλο η διαφήμιση.

Η είδηση έχει αξιολογηθεί από τον δημοσιογράφό ως προς την σημασία της και έχει διασφαλιστει η εγκυρότητά της. Η διαφήμιση είναι η άποψη του διαφημιζόμενου. Για αυτό και στον γραπτό τύπο όταν είναι πληρωμένο ένθετο αυτό γράφετε καθαρά.

Αν η εταιρεία είχε πραγματικά μία είδηση να μας πει, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Δεν είχε. Kαι για αυτό, προκειμένου να το στηρίξουν και κάπως, και να μην σαλτάρουμε ως θεατές και αλλάξουμε και το κανάλι, οι δύοξεκίνησαν μιλώντας για το διόροφο Airbus. Αυτό ήταν τάχα το θέμα και το περιτύλιγμα. Όμως το περιεχόμενο ήταν άλλο. Kαι όπως πάντα με τρελαίνει που γίνεται χοντροκομένα.

Για αυτό και οι δημοσιογράφοι απαγορεύονται να κάνουν διαφημίσεις και η EΣHEΑ θα πρεπε να επιβάλει κυρώσεις.

Θα μου πεις ο Eυαγγελάτος διαφημίζει υπολογιστές. Σωστά. H EΣHEΑ πρέπει να τον τιμωρήσει. Απαγορεύεται. Αλλά τώρα αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Anonymous said...

ΔεΜασάμεΡε έπιασες ένα από τα κεντρικά προβλήματα της ελληνικής δημοσιογραφίας.

Είδα το θέμα χθες το βράδυ κι οργίστηκα όπως κι εσύ. Σκεφτόμουν να το κάνω κι εγώ ποστ στο μπλογκ μου αλλά με πρόλαβες.
Δυστυχώς δεν είναι το πρώτο ανάλογο περιστατικό και δεν θα είναι το τελευταίο. Σίγουρα πλήρωσε η εταιρεία και μάλλον όχι η Airbus αλλά η Aegean.

Το παιχνίδι παίζεται ως εξής: Η εταιρεία θέλει να διαφημίσει ένα προϊόν. Στην περίπτωση αυτή τα Α320, δηλαδή τα εισητήρια για αυτά. Προσπαθεί να τα προβάλει σαν είδηση. Θα μπορούσε να είναι. Αν τα φέρει στην Αθήνα και καλέσει 10 δημοσιογράφους το θέμα δεν έχει ελπίδες. Ποιος χέστηκε; θα πει ο αρχισυντάκτης.
Καλεί λοιπόν 2-3 δημοσιογράφους, με όλα τα έξοδα πληρωμένα στη Γαλλία, τους δίνει τα έτοιμα βίντεο από την είδηση (έστω και μπαγιάτικη όπως το Α380) και βάζει σφήνα τη διαφήμιση της.
Το κανάλι έχει τώρα μια "αποστολή" εκεί που γράφεται ιστορία στις αερομεταφορές. Αυτή είναι η νέα ελληνική δημοσιογραφία. Αν δεν είναι εταιρεία θα είναι υπουργός ο προσκαλών.
Ολοι κερδίζουν βραχυπρόθεσμα. Ο δημοσιογράφος γιατί έκανε τη βόλτα του (γιατί περί βόλτας πρόκειται, η δουλειά είναι έτοιμη κι ανώδυνη), η εταιρεία που έκανε τη διαφήμισή της και το κανάλι που πήρε τζάμπα υλικό.
Αυτός που χάνει είναι φυσικά ο καταναλωτής της είδησης, το κοινό, που αντί να ενημερωθεί τρώει μια "γκρίζα διαφήμιση".
Μακροπρόθεσμα χάνει και το κανάλι και ο δημοσιογράφος την αξιοπιστία του, αρκεί να υπάρχουν πολίτες σαν εσένα που να τους δείχνουν με το δάχτυλο. Γι αυτό σου λέω μπράβο.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι από ό,τι κατάλαβα επέστρεφαν όχι με Α320 αλλά με 737 εξ ου και η σύγκριση που έκανε ο πιλότος.

Anonymous said...

Άσχετο με το θέμα, πιστεύω πως γνωρίζεις πως το blog σου βρίσκεται πάνω πάνω στην τελευταία σελίδα της Ελευθεροτυπίας...

Η οποία btw αναφέρεται τουλάχιστον 4 φορές στην τρέχουσα εφημερίδα για την ενημέρωση μέσω ιντερνετ και τα blogs.

Στο επόμενο μου ποστ θα βάλω κάποιες σελίδες με γαμάτα άρθρα από την εφημερίδα. Δεν έχω ευχαριστηθεί άλλο φύλλο περισσότερο από το σημερινό.

Anonymous said...

τίποτα τυχαίο, τίποτα δεν παρουσιάζεται από δημοσιογραφικό καθήκον και μόνο, ιδιαίτερα για μεγάλα ψάρια.
...αλλά και τα μικρά. Βλέπε τον κάθε ηλίθιο τραγουδισταρά που βγαίνει και τραγουδά "όπως στο μαγαζί" και ο "δημοσιογράφος" εξυμνεί τον "καλλιτέχνη" βγάζοντας από το μανίκι το νέο του cd. Αγοράστε τώρα κρετίνοι!

στην Αegean...σκέφτονται εδώ και καιρό την Εθνική μας Φτερωτή Ολυμπιακή.

P. said...

Εκτός του ότι δε θέλω να πληρώνω την ΕΡΤ για να κάνει γκρίζα διαφήμιση, δε θέλω να πληρώνω για να κάνουν εκπομπές κατίνες τύπου Δρούζα, δε θέλω άλλο Σπ. Παπαδόπουλο. Δε νομίζετε ότι αρκετά τους κάναμε πλούσιους όλους αυτούς;

Marialena said...

Ο προβληματισμός σου είναι πολύ σωστός επί της ουσίας αγαπητέ. Το Σάββατο στην έκδοση των Νέων διάβασα το ανάλογο άρθρο και την παραπομπή στα Α320 που θα προμηθευτεί η Aegean Airlines σύντομα από την Airbus.

Ο κώδικας δεοντολογίας άραγε (αν υπάρχει σχετική πρόβλεψη και εφαρμόζεται), τι να προβλέπει αναρωτιέμαι σε ανάλογες περιπτώσεις?

Την καλησπέρα μου και καλώς σε βρίσκω κι εγώ, Μαριαλένα

o kairos said...

Εισαι διορατικος και καλα εκανες.

industrialdaisies said...

Όταν το πλοίο βυθίζεται κάποιοι προσπαθούν να γλιτώσουν με ένα Air Bus...

Anonymous said...

Ε όχι και γκρίζα διαφήμιση! Λευκή ήταν ... Πάλλευκη ... ;-)

------ said...

Να κάνω μια ερώτηση;;;
Αν μια γαλακτοβιομηχανία κυκλοφορήσει γάλα καμήλας πώς κατα την γνώμη σας πρέπει να παρουσιαστεί το θέμα στην Τ/Ο για να μη θεωρηθεί γκρίζα διαφήμιση;
Διότι από όσο αντιλαμβάνομαι όλοι είστε ειδικοί, έχετε τεράστια εμπειρία και αποψη για θέματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας!!
Από κει και πέρα:
1.Ξέρεις τι είναι η ΕΡΤ;;;
2.Ξέρεις αυτά τα 7 ευρώ το δίμηνο που δίνεις στη ΔΕΗ γιαυτήν πού πάνε;;;
3.Ξέρεις πόσο χρυσοπληρώνεις τα ιδιωτικά κανάλια μέσα από τα δημόσια έργα και τα καταναλωτικά προιόντα που διαφημίζονται εκεί(γιατί μη μου πεις ότι οι καναλάρχες διατηρούν τα καναλια για να προσφέρουν κοινωνικό έργο χάνοντας χρήματα!!!!)
4.Ξέρεις ποιος πληρώνει τα απιθανα ποσά για τις μεταγραφές και τις αποκλειστικές συμβάσεις των τηλεαστέρων;
Θα σου ήμουν υπόχρεη αν μου απαντούσες.

Simos said...

Σωστός! έχεις απόλυτο δίκιο! Απόλυτο όμως! Ντροπή...

ΥΓ. Δεν πιστεύω να περιμένεις απάντηση από αυτούς?....

Anonymous said...

Προς Rodia :

Συγκρίνεις ΠΑΝΤΕΛΩΣ ανόμοια πράγματα. Συγκρίνεις την Ryanair (μια ΑΓΓΛΙΚΗ εταιρία χαμηλού κόστους) με τις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ εταιρίες που ΔΕΝ ανήκουν σ΄αυτή την κατηγορία. Σαν να προσπαθήσεις να συγκρίνεις το open air "MEGA" με το Καλωδιακό "MTV Romania".

Προς Nana Tsouma :
Υποθέτω ότι ξέρει πολύ καλά τις απαντήσεις σε όσα ρωτάς. Αναφέρει με λεπτομέρειες όπως το πως ακριβώς παρουσιάστηκε το ρεπορτάζ σε 2 δελτία. Ή είναι μανιώδης θεατής των δελτίων της ΝΕΤ από το πρςι έως το βράδυ ή δουλεύει σε αυτήν. Εγώ νομίζω ότι ισχυει το δεύτερο!!!

------ said...

@ las-ita
Εγώ νομίζω πως τα πράγματα είναι πιο απλά...
Είναι τυπικός ξερόλας και άτυπος κριτής .....μόνο των άλλων...
και να με συγχωρεί που αυθαδιάζω στο σπίτι του αλλά θεωρώ εκ των προτέρων απαραίτητη την ελευθερία της γνωμης όσων τον /την επισκέπτονται και καταθέτουν ένα σχόλιο.

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Nανά αυτά που μου γράφεις ήταν πολύ ωραία ιδέα για κουβέντα, οπότε και τα πέρασα σε χωριστό κείμενο.

Mαζί πήρε και το σχόλιο της Λασ-Iτα για να βγαίνει νόημα από που με στόλισες "ξερόλα!" Ωραίο όμως – χρειάζεται και λίγο ταραχή για να γράφετε ένα ζωντανό κείμενο καμιά φορά.

Λασ-Iτα, έλα, πες και τι θέση λες να έχω στην EΡT όμως; Lol …

Αλγαίρη, κάπως έτσι όπως τα λες έγινε. Δες και το νέο κείμενο.

Αγαπητέ Ροίδη, στα άλλα κανάλια τα πράγματα είναι χειρότερα. Δίσκοι τραγουδιστών, προιόντα, διάφορα IEK, όλα μέσα στις ειδήσεις. Eίναι θέμα της EΣHEΑ και του EΡΣ κατά τη γνώμη μου. Kαι φυσικά επειδή είναι πολύ σοβαρό θέμα για να το αφήσουμε σε αυτούς είναι και δικό μας.

Holden, δε με πειράζει που τους πληρώνω. Mε πειράζει που αρκετοί δεν το αξίζουν.

Mαριαλένα γειά σου. Στο νέο κείμενο περιγράφω τι ισχύει με τα "χαζοαμερικανάκια" για παράδειγμα … Από τα χαζοαμερικανάκια όμως πήραμε μόνο τις "'Oφρεσ", δε πήραμε και έναν κανόνα δεοντολογίας που να κόβει πόδια.

Kαλώς τον Kαιρό. Tώρα άμα σου πω τη γνώμη μου για το κείμενο σου στο οπισθόφυλο της Kυριακάτικης, θα λένε κάνουμε ανταλλαγή φιλοφρονήσεων …

Bιομηχανική Mαργαρίτα, είναι όμως το ΔIKO MΑΣ πλοίο που πάνε να βυθίσουνε.

Kαι να πεις βρε Kώστα ότι δεν έχει και καλή πάλευκη καμπάνια η αεροπορική εταιρία. Άλλο που εγώ δε μπόρεσα να βρω ποτέ εισιτήριο που να κοστίζει είκοσι ευρώ …

Σίμο, δε τη περιμένω την απάντηση. Όχι ακόμα. Tην απαιτώ όμως. Tο αν θα απαντήσουν βαρύνει αυτούς όμως. Δεν μπορούν να πουν ποτέ ότι δεν το πήραν είδηση. Tα γραπτά μένουν, και ειδικά στο διαδίκτυο. Σου κάνω μία πρόβλεψη: θα έρθει η ώρα των απαντήσεων.

ΥΓ. Γιώργο, σε ευχαρίστησα στο δικό σου σπίτι για να δανειστώ μία έκφραση ωραία. Oύτε ξέρω πως και τι … Mπορεί να πήραν από την EΡT χαχα!

Σοφία said...

Ρεπορτάζ για το Α380 σε δελτίο ειδήσεων? Η ενημέρωση του πολίτη με 1 χρόνο καθυστέρηση? Τι άλλο θα ακούσουμε, Θεέ μου...
Δεν σχολιάζω καν τη γκρίζα διαφήμιση της Aegean γιατί απλά απαξοιώ.

exitmusician said...

Δεν είδα το ρεπορτάζ αλλά από όσα διαβάζω φαντάζομαι ότι δεν αναφέρθηκε καν ότι μέσα στην κατασκευαστική ομάδα των 250 μηχανικών από όλο τον κόσμο υπήρχε και ένας Έλληνας.

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

@Exit - Εμ, ΑΥΤΟ θα ήταν ένας έξυπνος τρόπος για να το περάσουνε ως είδηση. Μιλάς με τον Έλληνα και στο τέλος κάνεις και μία αναφορά. Αλλά θέλει δουλειά - όχι γκρίζα μασημένη τροφή ...

@Σοφία - Και υπάρχει ενδιαφέρον γύρω από το θέμα και τη σύγκρουση Boeing-Airbus. Αλλά 'κιχ' για αυτό.

Anonymous said...

Αποκωδικοποίηση.....: θρησκειών, μυθολογιών, ψυχής, σιωπής,.....
Σχηματοποίηση λόγου, κοσμογονία, θεογονία,.....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....

Anonymous said...

I do believe all of the ideas you have introduced on your post.
They're very convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are too brief for newbies. May you please lengthen them a little from next time? Thanks for the post.

Check out my site ... getsmarq.com

Anonymous said...

I think this is among the most important information for me.
And i'm glad studying your article. But wanna commentary on few common things, The web site style is wonderful, the articles is in point of fact great : D. Excellent job, cheers

Here is my web page: how to get your ex back fast

Anonymous said...

Nice post. I was checking continuously this weblog and I am inspired!
Extremely helpful info specifically the final part :) I deal with such info a lot.
I used to be seeking this particular information for a very
long time. Thank you and best of luck.

Look into my site: booking hotels online

Anonymous said...

I'm impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that's both equally educative and engaging, and without
a doubt, you've hit the nail on the head. The issue is an issue that not enough men and women are speaking intelligently about. I'm very
happy I found this in my search for something relating to this.


my homepage; stuck on ex-girlfriend

Anonymous said...

Hola! I've been reading your web site for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Porter Texas! Just wanted to mention keep up the good job!

Feel free to surf to my web-site :: ex back?

Anonymous said...

Valuable info. Fortunate me I found your website by chance, and I
am stunned why this accident did not happened earlier!

I bookmarked it.

Feel free to surf to my homepage :: how to get your girlfriend back

Anonymous said...

Definitely believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the
net the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked
while people think about worries that they plainly do
not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out
the whole thing without having side effect , people can take
a signal. Will probably be back to get more. Thanks

Take a look at my site how to get your ex girlfriend back

Anonymous said...

What's up, just wanted to say, I liked this blog post. It was inspiring. Keep on posting!

Look at my page; how to cure a cold sore

Anonymous said...

Howdy would you mind stating which blog platform you're using? I'm going to
start my own blog in the near future but I'm having a hard time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I'm looking
for something unique. P.S My apologies for getting off-topic but I had
to ask!

Feel free to visit my web page :: cold sore cure