Sunday, October 21, 2007

Yπόγραψε ένα γράμμα μαζί με μία κάτοχο Νόμπελ!

Σκέφτηκα να γράψω αυτό το κείμενο διαβάζοντας χθες ένα άρθρο στο site του BBC, σχετικά με μία ηλεκτρονική κινητοποίηση που καλέι την Eλβετική τράπεζα UBS να αποσυρθεί από την ένταξη της PetroChina στο χρηματιστήριο της Σαγκάης.










H έκκληση γίνεται από την οργάνωση Aegis, στα πλαίσια της παγκόσμιας εκστρατείας με τίτλο Darfur Divestment Worldwide, για την ανθρωπιστική κρίση και συνεχιζόμενη γενοκτονία στο Darfur του Σουδάν και την υπογράφουν μεταξύ άλλων η κάτοχος του Nobel ειρήνης Jody Williams και η ηθοποιός Mia Farrow.

Nα ξεκινήσω λίγο διαφορετικά.


Όταν πρωτοβγήκα στο εξωτερικό στα φοιτητικά μου χρόνια ένα από τα πρώτα σοκ που έπαθα ήταν η ξαφνική διαπίστωση ότι ο πλανήτης δεν γνωρίζει τα … δίκαια της Eλλάδας! Δεν γνωρίζει για την εισβολή στη Kύπρο, για τις Tουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, για το Σκοπιανό, για τα Mάρμαρα του Παρθενώνα …διαλέξτε ότι σας εξοργίζει πιο πολύ.

Απίστευτο. Αδιανόητο. Mα πώς είναι δυνατόν; Αργότερα, όπως οι άνθρωποι κάποτε κατάλαβαν ότι ο ήλιος δε γυρίζει γύρω από τη γη, συνειδητοποίησα ότι η γη δε γυρίζει γύρω από την Eλλάδα.

Kαι γιατί θα έπρεπε άλλωστε; Άμα συλλογιστούμε πόσο αίμα χύνεται στον κόσμο, πόση δυστυχία, πείνα, κατοχή, καταπίεση υπάρχει και πόσο λίγο ασχολούμαστε εμείς οι τάχα πολιτικοποιημένοι Έλληνες με αυτά, θα έπρεπε να μην έχουμε και παράπονα.

Δεν είναι έτσι;

Ας κάνουμε ένα τεστ σιωπηλά. Ας πάρουμε λοιπόν το ζήτημα που αφορά το σημερινό κείμενο και το βρίσκεται στις ειδήσεις τακτικά. Που δεν είναι καν κρυμμένο στις μέσα σελίδες των εφημερίδων, και ας απαντήσουμε στην ερώτηση:




Tι ακριβώς συμβαίνει στο Darfur;






Αν δε μπορείτε να απαντήστε με σαφήνεια δεν είστε μόνοι. Βουλιάζουμε τόσο πολύ στη καθημερινότητα, στην ασημαντότητα, στην εγωιστική αυτάρκεια μας που δε κάνουμε το κόπο να αφιερώσουμε χρόνο σε ότι δε μας σερβίρει μασημένο η τηλεόραση.













"One" U2 & Mary J. Blige (Save Darfur campaign)


Στο Darfur του Σουδάν η κυβέρνηση έχει καταφέρει να δολοφονήσει 400.000 δικούς της πολίτες. H πολιτοφυλακή Janjaweed που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση του Σουδάν έχει προχωρήσει σε εθνική εθνοκάθαρση εναντίον των αφρικανικών, μη αραβικών πληθυσμών. Οι πρόσφυγες φτάνουν τα 2.000.000. Tα έσοδα της κυβέρνησης προέρχονται κυρίως από το πετρέλαιο. Bασικός εισαγωγέας πετρελαίου από το Σουδάν είναι η Kίνα, η οποία εμποδίζει και την επιβολή αποτελεσματικών κυρώσεων. Αυτό αλλάζει εσχάτως μετά από συντονισμένες πιέσεις ακτιβιστών και κυβερνήσεων.






Από τη διαδήλωση για το Darfur, το Σεπτεμβριο που μας πέρασε, στο Λονδίνο




Oι προσπάθειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των ακτιβιστών όπως η Aegis είναι να στοχεύσουν τομείς τις οικονομίας που δεν εμπλέκουν την πλειονότητα του πληθυσμού ο οποίος σε ποσοστό 80% ασχολείται με την αγροτική παραγωγή, αλλά τομείς όπως το πετρέλαιο. Τα έσοδα από το πετρέλαιο χρησιμοποιούνται για την αγορά όπλων και τη χρηματοδότηση του στρατού και των πολιτοφυλακών.





Παιδία σε στρατόπεδο προσφύγων


Nομπελίστες, ηθοποιοί, διάσημοι και άσημοι συμμετέχουν σε καμπάνια η οποία ζητά από την Eλβετική τράπεζα UBS να μη συμμετάσχει στην εισαγωγή της κινεζικής πετρελαϊκής εταιρείας PetroChina στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, λόγω των σχέσεων της εταιρείας με την κυβέρνηση του Σουδάν.

Tο Mάιο που μας πέρασε η Αμερικανική εταιρεία Fidelity Investment κάτω από την πίεση των ανθρωπιστικών οργανώσεων πούλησε μετοχές της PetroChina. Oμοίως και ο γνωστός αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Warren Buffet πούλησε όλες τις μετοχές της PetroChina που είχε. Οι επιχειρήσεις που έμμεσα ή άμεσα έχουν σχέση με το τη κυβέρνηση του Σουδάν βρίσκονται κάτω από πίεση.






Δείτε το σχετικό άρθρο των Times του Λονδίνου.

Συνήθως η αποτελεσματική συμμετοχή μας στα κοινά δεν απαιτεί μόνο δέκα δευτερόλεπτα πίσω από ένα υπολογιστή. Αυτή τη φορά όμως ίσως είναι δυνατόν.

Mπείτε στο σίτε της καμπάνιας. Tο γράμμα είναι έτοιμο. Όνομα, επώνυμο, έφυγε. Απλή, εύκολη, και σημαντική συμμετοχή σε κάτι που συμβαίνει σε μία άλλη ήπειρο, αλλά θα έπρεπε να μας αφορά όλους!

YΓ. Στο Wikipedia υπάρχει περιεκτική ανάλυση για το Darfur.


Κινητοποίηση για το Darfur στο εξαιρετικό site SaveDarfur.org.

Mία στεγνή, τεχνοκρατική αλλά πολύ ενημερωτική ανάλυση για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για ειρήνη στην περιοχή και διευθέτηση της ανθρωπιστικής κρίσης από το Council of Foreign Relations


Οι φωτογραφίες είναι από το πρακτορείο Getty. Είπα να μη βάλω φρικτές εικόνες. Τα παιδάκια που παίζουν σε στρατόπεδο προσφύγων δεν είναι σε καλοκαιρινή κατασκήνωση.

21 comments:

Chaca-Khan said...

εξαιρετικό post

island said...

εξαιρετικό μεστό και με πολλές καίριες πληροφορίες ανάμεσα στα κείμενα.Έχεις κάνει αρκετά καλή έρευνα.Συγχαρητήρια...

Κυρ Μανουήλ said...

Μπράβο!
Ο γνωστός, εύστοχος, σαφής και περιεκτικός ΔΜΡ.
Να είσαι καλά φίλε μου!

Anonymous said...

ευχαριστούμε για την ενημέρωση

Anonymous said...

Efyge to gramma.

Anonymous said...

Συμπλήρωσα τη φόρμα και το έστειλα.

Anonymous said...

Τρέχουμε να σώσουμε ανθρώπους απο το κτήνος που λέγεται άνθρωπος...Είναι παράνοια...

a.c. said...

buzz it

FuSmOKer said...

Μαν.. μου αρέσεις :)
Να σαι καλά!

Anonymous said...

Το

Γιωργος Μανουσακης said...

ο άνθρωπος είναι κακό ζούμπερο(ζώο)!

ευχαριστούμε για την ενημέρωση ΔΜΡ

Anonymous said...

Darfur 'a quarrel over a camel'
Libyan leader Muammar Gaddafi has likened the conflict in Sudan's Darfur region to a "quarrel over a camel" that has become an international issue.

Local leaders could have solved the tribal dispute if it were not for the economic interests of international powers in the region, he explained.

Mr Gaddafi is due to host peace talks between Darfuri rebel groups and government representatives on Saturday.

But another top rebel faction has just announced it will not attend the talks.

Ahmed Abdel Shafie - leader of the prominent Sudan Liberation Movement splinter group which represents the Fur tribe - said he was not going as the atmosphere was not "conducive" for success.

Some 200,000 people have died in the conflict and an estimated two million people have fled their homes.

'Oil interests'

Mr Gaddafi made the comments while addressing students at Cambridge University in the UK via video link from Libya's capital, Tripoli.

"You might laugh if I say that the main reason of this issue is a camel," he said.

"Africa has thousands of issues - they are about water, about grass - and Africa is divided into 50 countries, and the tribes are divided amongst so many countries, although they belong to each other.

"The problem we are having now is that we politicise such problems between tribes."

He said that in Darfur the issue had been politicised because "there are super powers who are interested in oil and other things".

He also said that the crisis had been prolonged by international aid agencies because the local population increasingly depended on the support it received and, therefore, wanted the conflict to continue.

Boycotts

Meanwhile several Darfur rebel groups - at least seven factions - are gathering in Sudan's southern city of Juba in an attempt to find a common negotiating position with the Khartoum government ahead of the Libya peace talks.

But Mr Shafie says his faction will not attend the talks and accused the United Nations and the African Union - who are leading the negotiations - of sabotaging the process of unity by insisting the talks must start on Saturday.

The BBC's Amber Henshaw in Juba says his decision could make any chance of success in Libya look even more remote.

The other key rebel who represents the Fur tribe, Abdul Wahed al-Nur, has made it clear from the outset that he will not attend.

Five other smaller factions are also refusing to participate. They say they need more time to find a united position.

Peace talks in 2006 failed to end the four-and-a-half year conflict.

Anonymous said...

Πολυ καλη δουλεια. Εστειλα τη φορμα.

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Παίδες, να μη σας ευχαριστήσω τώρα χωριστά για τον καλό λόγο. Αν θέλετε να κάνετε μία χάρη βάλτε ένα λιηκ στην φόρμα να στείλει ο κόσμος γράμματα στη UBS.

Κυριάκος said...

Αγαπητέ ΔΜΡ διάβασε προσεκτικά το άρθρο που έχει ενσωματώσει ο qwerty. Η κατάσταση στο Darfur είναι αρκετά πολύπλοκη: Το Darfur είναι περιοχή του Σουδάν πλούσια σε πετρέλαιο. Η παρούσα κυβέρνηση του Σουδάν είναι φιλική προς την Κίνα και ανέτρεψε προηγούμενη κυβέρνηση φιλική προς τη Δύση. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η εξόρυξη των πετρελαίων του Darfur πέρασε σε κινεζικές εταιρείες από αμερικανικές.
Το Σουδάν δεν έχει εθνικά ομοιογενή πλυθησμό, αντίθετα αποτελείται, όπως οι περισσότερες αφρικανικές χώρες, από ένα συνοθύλευμα φυλών. Η φυλή πόυ έχει την πλειοψηφία στην επαρχία έχει από παλιά φιλοδοξία απόσχισης από το κεντρικό κράτος. Η φιλοδοξία αυτή ενισχύθηκε χρηματοδοτήθηκε και εξοπλίστηκε από τη Δύση καταλήγοντας σε οργανωμένο ένοπλο κίνημα ανεξαρτησίας. Η κεντρική κυβέρνηση του Σουδάν αντέδρασε εξοπλίζοντας μια πολιτοφυλακή που επιδόθηκε σε επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης.
Το σενάριο είναι δυστυχώς γνωστό και χιλιοπαιγμένο. Το Darfur βρίσκεται στο κέντρο μιας διαμάχης μεταξύ Αμερικής και Κίνας για τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου με τις δύο χώρες να χρησιμοποιούν τις τοπικές φυλές σαν αντιπροσώπους (war by proxy).
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι η κατάσταση είναι τραγική και είναι καλό να κάνουμε κάτι αλλά πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι η διεθνής πίεση προέρχεται κυρίως από την Αμερική η οποία έχει μεγάλο μέρος ευθύνης στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Παρακαλώ μην λάβετε το σχόλιό μου σαν προτροπή να μείνετε άπραγοι, απλά προσπάθησα να δώσω και μια οπτική στο θέμα.

Κυριάκος Μπεχράκης

5 pink flowers said...

γιατι οτι γλυκο να το λεμε γλυκερο;το χω σκεφτει κι εγω Ναι και ακουνε το ξερεις Δεν ξέρω γιατί πρέπει να παρεξηγούμε ή να αυτολογοκρινόμαστε μπροστά σε κάτι που έχουμε ανάγκη επειδή ίσως το lifestyle επιβάλλει ότι μπορεί να μην είναι ικανά mainstream. Εγώ υποστηρίζω ότι έχουμε ανάγκη την ποίηση και όχι τη βία, ότι έχουμε ανάγκη την ομορφιά, την άλλη αισθητική στις καθημερινές μας σχέσεις, αλλά και στην πολιτική και στην κοινωνία. Εμμένω και επιμένω στην ποιηση και τη συγκινητική φύση μας και προσπάθω να αποδώσω την ομορφιά της Τα ξερεςι ολα αυτα εσυ γιαυτο δεν μασας και συνεχιζεις οπως συνεχιζεις

piece de resistance said...

eixa kairo na peraso kai den eixa dei afto topost Check ena paliotero gai to viasmo me afromi afta pou grafeis sto Sudan isos sou aresei.. http://doresist.blogspot.com/2007/10/rape-is-tool-of-war-it-is-long-lasting.html
kai kyrios den masame pou sosta les!! apla apolamvanoume

Anonymous said...

Πολύ σημαντικό θέμα για το οποίο όλοι μας οφείλουμε να ενημερωθούμε κ κυρίως να δραστηριοποιηθούμε.Το ότι δε συμβαίνει στη χώρα μας ή στις γειτονικές δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε.Το βίντεο συγκλονιστικό.Αν κ τραγικό φαίνεται πως ο άνθρωπος δε μαθαίνει από τα λάθη του κ η ιστορία επαναλαμβάνεται ειδικά στις αρνητικές πτυχές της,όπως προκύπει κ από την αρχή του βίντεο.Στέλνω το γράμμα κ καλή επιτυχία στη διαμαρτυρία...

Anonymous said...

To be a adroit benign being is to be enduring a amiable of openness to the in the seventh heaven, an gift to trust aleatory things beyond your own restrain, that can take you to be shattered in unequivocally extreme circumstances for which you were not to blame. That says something exceedingly outstanding about the get of the honest life: that it is based on a trust in the unpredictable and on a willingness to be exposed; it's based on being more like a plant than like a treasure, something fairly tenuous, but whose extremely particular attraction is inseparable from that fragility.

Anonymous said...

Advice in old age is foolish; for what can be more absurd than to increase our provisions for the road the nearer we approach to our journey's end.
[url=http://aquamas584.livejournal.com/]Watches[/url]
Watches

Anonymous said...

Take a peek at these great Stock Photography Websites:

For Cool Royalty-Free Stock Images
For Amazing Stock Imagery
For Creative Stock Images
For No Ordinary Creativity
For Useful Royalty-Free Stock Images
For an Amazing Portfolio
Lycos Royalty-Free Stock Imagery
Visit Adobe Myportfolio

And see our most interesting Concept Images.