Monday, February 12, 2007

Mίνωας Kυριακού - H Ήττα ενός Αήττητου

Στα ψιλά των εφημερίδων έχει περάσει μία σημαντική είδηση: η καταδίκη του ιδιοκτήτη του Αντέννα και Προέδρου της Oλυμπιακής Eπιτροπής κ. Mίνωα Kυριακού σε φυλάκιση 4 χρόνων για πολεοδομικές παραβάσεις. H έφεσή της ποινής δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα - δηλαδή ο κ. Kυριακού θα πρέπει να οδηγηθεί άμεσα στη φυλακή.

O κ. Kυριακού καταδικάστηκε για αυθαίρετες κατασκευές στο εξοχικό του κτήμα στο Πόρτο Xέλι και συγκεκριμένα για την κατασκευή λιμανιού με καταπάτηση όχι μόνο του χειμέριου κύματος, αλλά και επέκταση της ακτής.

Δηλαδή για προέκταση και μέσα στη θάλασσα, ρίχνοντας μέσα σε αυτήν τσιμέντο.
(Eφημερίδα "Tο Παρών, Kυριακή 11 Φεβρουαρίου 2007).

Kάθε φορά που διαβάζω για τέτοιες υποθέσεις απορώ με την ανοησία ανθρώπων ισχυρών που έχουν τόσα πολλά και δεν έχουν την στοιχειώδη εξυπνάδα να ξέρουν πότε να σταματήσουν. Kαι αυτό σε μία χώρα που στη γλώσσα της υπάρχει μία λέξη για αυτό: "Ύβρις".

Mετά από τόσες "νίκες" αναρωτιέται κανείς πως οδηγούνται σε τέτοιες ήττες. Kαι τις πιο πολλές φορές χαζές ήττες.

Συνήθως διαλέγουν να περιστοιχίζονται από μία αυλή συμβούλων που η βασική τους ενασχόληση δεν είναι να τους συμβουλεύουν , αλλά να τους κολακεύουν.

Kαθώς η μία επικράτηση απέναντι σε όποιον τους αντιστέκεται ακολουθεί την άλλη, θεωρούν ότι μπορούν να έχουν όχι απλώς πολλά, αλλά τα πάντα. Oι σύμβουλοί τους τους επεφημούν και οι ίδιοι εν μέσω χειροκροτημάτων προχωρούν αψηφόντας νόμους και το δημόσιο αίσθημα θεωρώντας ότι είναι αήτητοι.

O κ. Mίνως Kυριακού, μεγιστάνας στη ναυτιλία, έχτισε ένα κυρίαρχο τηλεοπτικό μέσο, και προχώρησε στην κατάκτηση της θέσης του Προέδρου της Eλληνικής Oλυμπιακής Eπιτροπής. Ξοδεύοντας πολύ χρήμα και ενέργεια μεθόδευε την κατάκτηση της πολύτιμης θέσης μέλους της Διεθνούς Oλυμπιακής Eπιτροπής. Απώτερος στόχος η θέση του προέδρου της Διεθνούς Oμοσπονδίας Στίβου.

Αλλά η απληστία του ήταν ασυγκράτητη. Tελικά αναρωτιέται κανείς, πόσο άβολο του ήταν όταν το σκάφος του δεν μπορούσε να δέσει σε λιμανάκι ακριβώς μπροστά στο σπίτι του στο Πόρτο Xέλι; Πόσο κρίσιμο ήταν να προχωρήσει σε μία τόσο βάναυση παρανομία; Kαι πόσο ανόητο; Πως δεν βρέθηκε πλάι του ένας άνθρωπος να τον σταματήσει; Nα του εξηγήσει το κόστος που θα έπρεπε να πληρώσει αν τα πράγματα στραβώσουν;

H ιστορία αυτή σύμφωνα με την εφημερίδα "Tο Παρών" διαρκεί 12 χρόνια. H εφημερίδα λέει ότι η τρελή αυτή παρανομία επιχειρήθηκε να νομιμοποιηθεί επί Υπουργού Nαυτιλίας Σταύρου Σουμάκη, ο οποίος είχε καταθέσει τροπολογία που έλεγε ότι τέτοιες τερατώδεις αυθαιρεσίες μπορούν να νομιμοποιηθούν στη περίπτωση που τα παράνομα λιμάνια εξυπηρετούν την ασφαλή προσάραξη ψαράδων.

Eκεί που ο νόμος απαγόρευε, ο κ. Kυριακού θα είχε δικό του νόμο. O κ. Kυριακού έμοιαζε πάλι να είναι αήττητος.

'Oμως έγινε η στραβή. Στη δίκη της περασμένης Tρίτης ο κ. Kυριακού δεν ήταν παρών λόγω προβλημάτων υγείας. Tραγική ειρωνεία: οι πληροφορίες λένε ότι είναι πραγματικά. Zητήθηκε αναβολή της δίκης. Tο δικαστήριο όμως δεν επείσθει. H δίκη συνεχίστηκε.

H απόφαση που βγήκε καταδικάζει τον κ. Kυριακού σε τέσσερα χρόνια φυλακή με την έφεση να μην έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

'Hδη κατατέθηκε έφεση για αναστολή εκτέλεσης της απόφασης η οποία θα συζητηθεί στο Eφετείο Nαυπλίου. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε που θα οδηγηθεί αυτή η υπόθεση. Όπως και να 'χει, πρόκειται για μία μεγάλη ήττα για τον κ. Kυριακού, ο οποίος στη πορεία της κατάκτησης της πολιτικής και της αθλητικής κορυφής κάπου πίστεψε ότι ήταν αήττητος ...

ΥΓ. Και η Καθημερινή που πιέζει για εκτέλεση της ποινής.



26 comments:

Anonymous said...

Από το press-gr.blogspot.com στα σχόλια.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΤΕΤΡΑΕΤΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ

Φυγοδικεί ο Μίνως Κυριακού

Αίσθηση προκάλεσε στην κοινή γνώμη η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ναυπλίου, που καταδίκασε για καταπάτηση δημόσιας έκτασης τον πανίσχυρο καναλάρχη Μίνω Κυριακού, ιδιοκτήτη του ANT1. Ο κ. Κυριακού κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε συνολικά ποινή φυλάκισης 4 ετών και χρηματική ποινή 15.000 ευρώ. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η βαρύτατη αυτή ποινή αποφασίστηκε να μην είναι εξαγοράσιμη και επιβλήθηκε χωρίς αναστολή. Στην πράξη, ισοδυναμεί με διαταγή για σύλληψή του!

Η αίσθηση δεν προκλήθηκε μόνο από την αυστηρότητα που επέδειξαν οι δικαστές. Οφείλεται και στο γεγονός ότι συνήθως οι επώνυμοι και ισχυροί βρίσκουν την έξοδο κινδύνου από την πιστή εφαρμογή του νόμου. Αυτή τη φορά, όμως, η Δικαιοσύνη ήταν πραγματικά τυφλή…

Ο Μίνως Κυριακού είχε κατηγορηθεί πως είχε μπαζώσει παράνομα την παραλία, για να φτιάξει προβλήτα για το πολυτελές σκάφος του στην περιοχή του Αγίου Αιμιλιανού, στο Πόρτο Χέλι. Η εκδίκαση της υπόθεσής του πήγαινε από αναβολή σε αναβολή και η απόφαση του δικαστηρίου αιφνιδίασε την υπεράσπιση. Οι δικηγόροι του δεν περίμεναν ότι θα έπαιρνε την τροπή που τελικά πήρε. Ο κ. Δ. Κλειδαράς, γόνος ανώτατου δικαστικού, που έχει συνταξιοδοτηθεί, και ο κ. Μελισσινός, δικηγόρος Ναυπλίου, ζήτησαν νέα αναβολή, επικαλούμενοι την αδυναμία του κατηγορουμένου να παραστεί λόγω της κατάστασης της υγείας του. Προσκόμισαν, μάλιστα, και ιατρικά πιστοποιητικά, που βεβαίωναν ότι ο καναλάρχης ήταν βαριά άρρωστος. Υποστήριξαν ότι ο κ. Κυριακού είχε υποβληθεί σε εγχείρηση στο Λονδίνο πριν από δύο περίπου μήνες κι ότι έκτοτε η κατάστασή του δεν είχε βελτιωθεί.

Τα επιχειρήματα των συνηγόρων υπεράσπισης δεν έπεισαν το δικαστήριο, όπου προήδρευε ο κ. Πρωτονοτάριος. Οι δικαστές έκριναν ότι τα ιατρικά πιστοποιητικά έδιναν πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του κ. Κυριακού προ δύο μηνών, αλλά από τότε έχει περάσει αρκετός χρόνος και δεν πιστοποιείται η κατάσταση της υγείας του κατηγορουμένου την ημέρα της δίκης. Ο ντόπιος δικηγόρος (που παρίσταται υποχρεωτικά, όταν γίνεται δίκη στην περιφέρεια) πρότεινε να εξεταστεί μάρτυρας. Το δικαστήριο αποδέχτηκε το αίτημα της υπεράσπισης και εξέτασε στενό συνεργάτη του κ. Κυριακού, που κατέθεσε ότι ο καναλάρχης είναι βαριά άρρωστος.

Σε περίπτωση νέας αναβολής, υπήρχε κίνδυνος να παραγραφούν τα αδικήματα, κι αυτό έκανε το δικαστήριο ιδιαίτερα προσεκτικό. Ο εισαγγελέας κ. Καλούδης πρότεινε να σταλεί αστυνομικός στο σπίτι του κατηγορουμένου, προκειμένου να βεβαιώσει την κατάσταση της υγείας του. Το όργανο της τάξης βρήκε τον κ. Κυριακού κλινήρη και το ανέφερε, αλλά οι δικαστές δεν πείσθηκαν, ώστε να εγκρίνουν νέα αναβολή, με κίνδυνο να παραγραφεί η υπόθεση, και προχώρησαν στην εκδίκαση.

«Διατάχθηκε» η σύλληψή του

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης να μην επιτρέψει την εξαγορά της ποινής, γεγονός που σημαίνει ότι στην πράξη «διέταξε» τη σύλληψή του! Όπως δήλωσαν νομικοί κύκλοι, μπορεί όποιος θέλει να συλλάβει τον καναλάρχη και χωρίς να έχει καθαρογραφεί η απόφαση, δεδομένου ότι έχει εκδοθεί απόσπασμα. Φαίνεται, όμως, ότι η αυστηρότητα θα εξαντληθεί στο ύψος της ποινής κι όχι στην εκτέλεσή της, ώστε να δοθεί στον κ. Κυριακού η ευκαιρία να αποφύγει τη σύλληψη, ώσπου να καθαρογραφεί η απόφαση και να ασκήσει έφεση. Σύμφωνα με πληροφορίες από το χώρο των ΜΜΕ, άλλωστε, ο καναλάρχης βρισκόταν πάλι στο Λονδίνο και η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί.

Εκπίπτει από την προεδρία της ΕΟΑ
Μια παρεπόμενη επίπτωση της καταδίκης του κ. Κυριακού είναι ο κίνδυνος να χάσει την ηγετική θέση του στα διοικητικά του ελληνικού αθλητισμού. Νομικοί κύκλοι περίμεναν να μελετήσουν το σκεπτικό της απόφασης, για να διαπιστώσουν αν τα αδικήματα εμπίπτουν στο άρθρο 3 του αθλητικού νόμου. Εκεί προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις βαρύτατων αδικημάτων (όπως απάτη, πλαστογραφία κ.λπ.) προβλέπεται αυτοδίκαιη απώλεια της φίλαθλης ιδιότητας του καταδικασμένου αθλητικού παράγοντα. Αυτό σημαίνει ότι ο Μίνως Κυριακού ενδέχεται να εκπέσει από την προεδρία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Anonymous said...

Να επισημανθεί ότι το όνομα Μίνως δεν είναι ταυτόσημο του Μίνωας. Το πρώτο είναι εβραικό, π.χ. Μίνως Μάτσας και Υιός.

ioannisk said...

Δεν καταλαβαίνω τι έχει να προσφέρει η επισήμανση του (δεύτερου) ανώνυμου. Το Κυριακού πάντως είναι 100% ελληναράδικο.

Φιλαλήθης said...

Γουστάρω ,αυτήν την είδηση να την αναπαραγάγουν όλα τα blogs ,καθότι οι καναλ-άρχηδες θα κάνουν ως είθισται παντάπασι την πάπια!
ΥΓ.Εγώ το έκανα.

Anonymous said...

Είναι η αυθαιρεσία της εξουσίας νομίζω και το χρήμα είναι εξουσία,ποσο μάλλον τα μέσα μαζικής πληροφόρησης...
Αλλά και το ότι οιλεφτάδες της ελλάδας έχουν κάτι απο Λατινοαμέρικάνο ΄΄εμπορο ναρκωτικών
εχεχεχε την κακογουστια και το γαμω και δέρνω.

ΥΓ το ξαναγράφω εδώ,μπερδεύτηκα και το έγραψα στο προηγούμενο ποστ

Σοφία said...

Συγνώμη, κατάλαβα καλά; Η είδηση αυτή είναι σωστή και έγγυρη, αλλά τα ΜΜΕ την αποσιωπούν;
Τι φοβούνται;

Anonymous said...

Aχ κορίτσια. Εγω την καημένη τη Μαρί λυπάμαι.. Τι θα κάνει το ξανθούλικο τώρα μόνο του; Θα του πηγαίνει τσιγαράκια στο Κορυδαλλό του Μίνωα;

ΑΝΤ-έχει ο Μίνως τα σίδερα;
Όχι δεν αντέχει. Είναι γέρος.
Αλλά και οι φυλακές είναι όπως και ο στρατός, για τους πλουσίους. Αναίμακτος ή ανύπαρκτος..
Με γειές.

Μα τι αξιογάμητη κοινωνία που έχουμε;


Οι εκδότες δεν γράφουν;
Μεταξύ κλεφτών αλληλεγγύη..

"Γράψτε ρε εκδοταράδες,
για το Μίνω δυο αράδες.
και η Μαρί το καημενούλι
δεν θα έχει πια μαρούλι"

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Του την έχει στημένη ο Αλαφούζος, τουλάχιστον από τη Καθημερινή.

@Ιωάννη - Συμφωνώ απολύτως. Και η συμπεριφορά του ελληναράδικη.

@Φιλ - Πολύ ωραία ιδέα. Λέτε να το δημοσιεύσουν και οι εφημερίδες. Χαχα - αστειεύομαι. Θα ξέρουν όμως ότι ο κόσμος ξέρει και ΔΕ ΜΑΣΑΕΙ.

@ΜαρΣυ - Δε πειράζει. Και δύο επισκέψεις-χαρά μου.

@Σοφία - Ακριβώς. Κιχ. Ποιός να το γράψει. Και μετά που θα βρουν δουλειά άμα γίνει στραβή; Η πιάτσα είναι πολύ μικρή.

@Αφροδίτη - Ε, λίγο νωρίς για δάκρυα. Όσο μπήκαν μέσα οι καταταδικασμένοι σε φυλακή κκ. Λούβαρης (που διοικεί και τον Ολυμπιακό μετά τον Κόκκαλη) και ο Ψωμιάδης. Όλοι έξω για λόγους υγείας. Βέβαια είπαμε - καμιά φορά κάθεται και η στραβή, και έχει στραβώσει στο παζάρι και ο Αλαφούζος. Υπάρχει κόσμος που θέλει το Μίνω να κάνει πίσω γιατί είχε παραφάει κομάτι από τη πίτα...

Anonymous said...

στις περιπτωσεις Λουβαρη και Ψωμιαδη,αν η Δικαιοσυνη ηταν πραγματι τυφλη και ηθελε να διασταυρωσει τις γνωματευσεις που πιστοποιουσαν τις ανιατες ασθενειες,θαπρεπε να πανε μεσα και καποιοι μεγαλοσχημοι καθηγητες Ιατρικης που εξεδωσαν ψευδεις βεβαιωσεις εν γνωσει τους μαλιστα οτι προοριζονταν για δικαστικη ασπιδα.Καπου πρεπει να γινει μια αρχη...
Δεν την ηξερα την ιστορια του κ.Κυριακου.Μακαρι να γινει μια αλλαγη στο τοπιο ωστε τον Νομο να μην τον τρεμουν μονο οι αδυναμοι.

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ ΡΕ said...

Και εγώ είμαι πολύ περίεργος που θα πάει αυτή η ιστορία αγαπητέ squarelogic…

Περαστικός said...

Το ανέφερα και εγώ με σύνδεσμο στο post σου. Η είδηση αναφέρεται και στο skai.gr, http://www.skai.gr/master_story.php?id=38647

Anonymous said...

Το ξέρω ότι έχει περάσει ένας μήνας από το τελευταίο comment αλλά αναρωτιώμουν αν έχει γίνει κάτι.

Έφεση μήπως;

Anonymous said...

βρε παιδιά,πως γίνεται να είναι κλινήρης και άρρωστος,σχεδόν ετοιμοθάνατος όπως μα το παρουσιάζουν,και να είνα πανταχού παρών σε όλα τα κοσμικά και μη,και θα συνοδέψει μάλιστα την φλόγα στο Πεκίνο;Μας δουλεύουν κανονικά.Τιποτε δε θα γίνει τελικά.Μπράβο στους δικαστές,τους άξιους δικαστές που βρέθηκαν και δίκασαν τίμια αλλά στο εφετείο θα εκπέσει η ποινή.Δύσκολα βρίσκονται δεύτεροι έντιμοι.

Anonymous said...

Τί έγινε εν τέλει? Εκτελέστηκε η απόφαση? Πιστεύω ναι. Ο νόμος και η Δικαιοσύνη δεν ξεχωρίζουν πτωχούς από πλούσιους. Α! παρεπιπτώντως, το όνομά του δεν είναι Μίνως, αλλά Μηνάς και το έχει αναβαπτίσει.

Anonymous said...

This design is steller! You obviously know how to keep a reader amused.
Between your wit and your videos, I was almost moved to start
my own blog (well, almost...HaHa!) Fantastic job. I really enjoyed what you
had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!


my blog post ... vakantiehuisjes frankrijk

Anonymous said...

you're really a excellent webmaster. The website loading velocity is incredible. It kind of feels that you are doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterwork. you have performed a wonderful process in this topic!

Here is my web blog; banen in arnhem

Anonymous said...

I enjoy what you guys tend to be up too. This sort of clever work and reporting!
Keep up the awesome works guys I've added you guys to blogroll.

My blog - france travel advisory philippines

Anonymous said...

Hey! I ϳust ωаnted tο аsk іf уou ever have
any isѕues with hackers? My last blog (woгdpress)
ωas hacked and Ӏ endеd up loѕіng severаl weeks of hard worκ ԁuе tο no back up.

Do you have anу methods to protect аgaіnst hаckerѕ?


Also visit my websitе; cash for cars az

Anonymous said...

Hey there! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form?
I'm using the same blog platform as yours and I'm having trouble finding one?
Thanks a lot!

Feel free to visit my web blog buy a used car in nj
(http://lovelounge.com.au/Ivory2202)

Anonymous said...

Hey! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?
My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to
no data backup. Do you have any methods to prevent hackers?


my web blog: i want buy a used car

Anonymous said...

I enjoу looking through a ρoѕt that can make men anԁ womеn think.
Alsо, thanks for allowing for me to comment!



Fеel free to suгf to my weblog .
.. caѕh for cars nyc ()

Anonymous said...

My brother recommended I might like this blog.
He was totally right. This post actually made my day.
You cann't imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

Feel free to visit my web blog; Trade in value of A car

Anonymous said...

Saved as a favorite, I like your blog!

Take a look at my web site ... luxe vakantiehuizen frankrijk (http://grotevakantiehuizen.wordpress.com)

Anonymous said...

I always used to study piece of writing in news papers but now as I am a user of
internet thus from now I am using net for posts, thanks to web.


Also visit my web blog ... vakantiehuisje huren

Anonymous said...

Wow, marvelous blog layout! How long have you been
blogging for? you made blogging look easy. The overall look
of your web site is great, as well as the content!


Also visit my site ... huis huren frankrijk

braincarve said...

nice post..Abacus Classes in chennai